Dievčatá chcem sa opýtať už dávnejšie som bola u gynekológa, lebo obvodná mi dala odporúčanie na prehliadku, ale nakoniec som len zaplatila ročný poplatok a nič...
Chcela by som anikoncepciu v tabletkách. Neviete či sa musím objednať ak tam chcem í
pridi a cakaj. povedz ze by si chcela hak, on ti asi doporuci alebo sa ta spyta na co to chces vlastne.. ci viachormonovu alebo menej ci ako to je.. no a vezme ti krv na pecenove testy a zrazanlivost
a co ta caka.. hm no podla toho ci si panna alebo nie
u svojej obvodnej normalne povies, ze si chces dat predpisat HAK a teda chces aby ti vzala krv a vysetrila pecenove testy a zrazanlivost. ak to vsetko budes mat OK, tak potom nejaka ta anamneza by bodla - ci mal niekto u vas v rodine plucnu emboliu, ci nemas problemy s krvnym tlakom, ci nemas/nemate v rodine zavazne krcove zily, + ci nefajcis - toto je velmi nebezpecne pri HAK, nemas nejaku velku nadvahu.
ak vsetko v norme, gynekolog ti spravi prehliadku (aku, to zavisi podla toho ci si panna alebo nie) a vyberie s tebou vhodny druh HAK, podla tvojho veku predpokladam ze strednedavkovu (30mg lieciva), normalne si ju vyberies v lekarni a zacnes ju brat.
Neviem aký je medzi tým rozdiel, ako mu môžem odpovedať na takú otázku či viac hormonovu mohol by mi odporučiť čo bude pre mna lepšie však je lekár :3 @bangbangboom
@willbebetter si si istá, že s týmto tu čo sa pýtam musím ísť za obvodnou? Ked som raz u nho bola povedal mi keby som chcela mám prísť za ním, možno tréba k tomu obvodnú, možno ma za nou sám pošle ja len chcem aby ten proces netrval týžden.
@drobec186 zavolaj tomu doktorovi, alebo aspon sestricke, ty mas ineho lekara ako my, kazdy doktor je iny, mne ani krv nebral, povedala som aku antikoncepciu chcem a to bolo vsetko. Kazdy rok chodim na priehladky, speciprehliadku mi kvoli antikoncepcii nerobil. Ved aj naco? Co zisti? ide o tie testy, ktore niektori lekari robia, ini nie
@alysia od takeho leakra by som utekala kade lahsie (ako moze bez vysetrenia krvi predpisovat HAk?)..ahaaa, uz viem, dalsi bodozberac (uz asi lezi na bahamach)
@drobec186 ja neviem viem len ze mne dala nejaku slabsiu lebo som nemala ziadne problemy tak nech mi nedava zbytocne silnu alebo co neviem ci to chces len kvoli sexu alebo kvoli nejakym problemom, to asi budes musiet povedat.. mna napr. prvy krat aj prezerala ale tusim nejako inac nakolko som bola vtedy panna, ultrazvukom a tak a bolo to pohode..
fajcit sa nesmie preto lebo fajcenim sa zuzuju cievy a pri hak sa mozu tvorit zrazeniny .. daj si 2 a 2 dokopy a zistis ze to nie je vyhra
@willbebetter mne brala normalne gynekologicka krv nebola som u obvodnej
@sorciera no tak to bohuzial je, v meste su dvaja a ten druhy je este horsi ako tento, takze vacsina mesta okresu chodi tomuto. Ja som chcela ist niekde inde, ale zatial som neobjavila, ze kam komu....
Ako moze? no mna sa nepytaj, ale co som pocula, pytala sa kamaratok, ked som riesila otazku antikoncepcie, tak 3 z 10 im brali krv, zvysku nie.
dievca, antikoncepcia nie su lentilky, to po prve. (!!!) ano, su gynekologovia, co maju predpisovanie HAK len ako biznis a ti ta uz neposlu na krvne testy, lebo to nemaju ako povinnost a ako vravim - poistovna im to uz podla toho co viem nepreplaca. Preto najprv ides za obvodnou ktora ti ich urobi. Asi je trosku dolezitejsie vediet ci si zdravotne OK a mozes bezpecne brat tabletky, aj keby to malo trvat tyzden, nie?!
vies, ja nemam problem ohladne HAK poradit hocikomu ak sa v tom nevyzna, ale co maximalne neznasam je pristup "len mi to tuto dajte ja to zacnem jest a mozem sexovat od rana do vecera a nic viac ma nezaujima". ak nie si tento pripad tak sorry, neber to osobne, ale nechapem ten pristup "nechcem aby to trvalo tyzden". vyries si krv a potom uz to s gynekologom poriesite okamzite.
a btw, fajcenie je absolutna kontraindikacia na branie HAK kvoli tomu ze zuzuje cievy a zvysuje riziko embolie.
@alysia a tebe to nevadi? ved ide o tvoje zdravie!.....tak ja by som radsej hockde dochadzala, ale nenecham sa ohrozovat nejakym nezodpovednym doktorom (tak si mala aspon ty poziadat o krvne testy.....)
@willbebetter v prvom rade nefajčím vôbec absolútne to sa ma netýka. A nie nie som ten typ čo si spomínala. Len som chcela vedieť ako dlho to môže trvať a čo všetko pre to tréba urobiť, nechcem totiž navštevovať gynekológa 2 týždne ešte aj cez prázdniny. Mala by som teda zájsť k obvodnej len tak a povedať to jej nech mi urobí testy môže to urobiť hneď alebo za nato špeciálne objedná? To by som skôr, poznám ju lepšie ako gynek.videla som ho raz.
Mne na tom záleží samozrejme že testy chcem, nie je mi to jedno. Taký prístup nemám . Chcem to vyskúšať nie pre dobrodružstvo, vyskúšam uvidím či mi to sadne keď nie môžem s tým predsa kedykoľvek prestať. Nevieš mi prosím ťa povedať, vraj sa s tým zmenšuje riziko neskôr otehotnieť, ako dlho by som to musela brať aby som s tým mala problémy?
@drobec186 ok, super nemusis sa k obvodnej specialne objednavat, normalne pridi rano nalacno a povies jej o co ide, krvne testy na antikoncepciu, musi vediet o co sa jedna (pecenove+zrazanlivost)
ku navsteve u gynekologa - niektori maju taky system ze sa zapisuje rano/beru sa karticky, u niektorych sa objednavas dopredu. mozes zavolat sestricke ak nevies ako to funguje u vas, povedz ze chces predpisat HAK a uz sa zariad podla toho co ti povie.
ta otazka s otehotnenim mi akosi nedava zmysel, ale predpokladam ze si myslela to, ci po vysadeni budes mat problem otehotniet podla toho co viem toto nebolo preukazane, ale pre otehotnenie je prvorady pravidelny menstruacny cyklus no a co si budeme navravat, po vysadeni to trosku trva kym sa to upravi - ale to nema nic spolocne s plodnostou. HAK neznizuje plodnost zeny ani nic podobne.
ja nie som vseobecne za extremy, urcite by som HAK nebrala vkuse dajme tomu 5r, brala som ju 2 a pol a vysadila som, teraz po par rokoch beriem znova. ono to zavisi od konkretnych okolnosti, tazko zovseobecnovat.
@sorciera no vadi, ale akosi mam ine starosti teraz, ako riesit toto. Za posledny rok som u neho bola dajme tomu 10x? Uz ma pozna po mene uz je mi to v podstate jedno, cakam, kedy mi povie, ze umieram. Furt nejake problemy. Pytala saom sa kamosiek v okoli kam chodia, povedali ze do Tn, ked som tej lekarke volala, ze uz neberie. Tak musim nieco ine najst. Len aby som nesla z blata do kaluze.... sak hadam to uz toto leto vyriesim.
@alysia no, tak, ked ams take problemy (asi ani tie ti nevie moc vyriesit, asi to ozaj nebude dobra volba).....fuuu, 10krat za rok kvoli problemom (a nic nevyriesene)...no, nezavidim ti.....len niekedy netreba cakat, ale zobrat to do svojich ruk.....(bohvie, ci ti porobil vysetrenia, kt. mal...)
@sorciera myslela som to tak, ze raz som prisla s problemom, potom na kontrolu, cosi sa vyriesilo a potom zase lieky na nieco ine... ja sa do toho nevyznam, teraz mam pocit, ze mi nic nie je tak neriesim.... ako hovporim, mam dolezitejsie veci teraz v hlave...
A ty vies ake vysetrenie ma kedy a ako robit lekar? lebo ja nie
@willbebetter asi to myslela, ci moze mat po vysadeni problemy otehotniet....bohuzial, prilis casty a bezny fakt......HAk plodnost ovplyvnuje a dost.....beries ju par rokov, potom vysadis a nenabhene cyklus (mnohym)....potom dajme tomu, sa nejako telo spamata a po polroku , aky taky cyklus anbehne.....pre otehonenie je dolezia ovualcia, mozes amt pravidelny cyklus, ale ak bude anovulacny, tak neotehotnies .....a HAk je postavena prave na tom, aby zabranovala ovulacii, zeny ju beru dlhe roky, telo ma zastavenu ovualciu a zrazu si zena zmysli, ze chce dieta a vysadi.....no hold, hadam bude mat stastie a nabehne jej ovualcny cyklus hned....(ale okolie poukazuje oapcnym smerom:/)....
@candy36 No tak tvoja to prebrala a moja nie . Moja možno ani nemala čo preberať lebo nikdy žiadnu antikoncepciu nemala. Ked tak preberali sme iné veci, ale o tomto mi neporadí a nie som sama. každý si tým prejde. Nemám pocit že robím zo seba blbú.
@sorciera no ved ale to je zly pristup brat roky HAK a potom si len tak zmysliet ze chcem o mesiac otehotniet. v prvom rade nechapem zeny ktore ju beru dlhe roky a treba mysliet trochu aj dopredu - ked viem ze cca za nejaky cas chcem dieta tak ju vysadim a dam si urcite dokopy cyklus aj vsetko okolo. a co su problemy s plodnostou? podla mojich info to, ak par prirodzenou cestou nepocne dlhsie ako rok (nezapocitavam to obdobie kym sa jej spamata cyklus), mnoho zien panikari ked sa im nepodari pocat prvy mesiac a uz su neplodne, hahahahahaha.
proste vsetko ma pre a proti, momentalne ma pre mna HAK viac pre ako proti takze ju uzivam, ale nie som zaslepena ani v jednom smere /ani za ani proti HAK/
@willbebetter ja som hovorila o naozajstnej neplodnosti.....cize zeny, kt. sa trapia 2,3 a viac rokov.......syndrom PCO napr. k comu prispela tiez HAK........a vidis stale ju zeny beru aj roky....aj ty ju beires a nevies dokedy..........ja teda ziadnu vyhovu v HAK osobne nevidim, len kopu negaitv.....
@sorciera k syndromu PCO prispieva HAK? tak to ma podrz, HAK sa ordinuje ako liecba na PCO a aj na ine poruchy, pokial zena nevoli hned laparoskopiu. a pokial viem, je to problem sposobeny endokrinologickou poruchou. pokial zena uziva HAK tak sa syndrom PCO neprejavuje (potlacaju sa jeho priznaky) a po vysadeni sa cykly predlzuju podla zavaznosti PCO. dokonca najnovsie som citala o tom ze sa takymto zenam predpisuje HAK na tri mesiace a hned po vysadeni v prvom cykle maju najvacsiu sancu otehotniet, ak sa im to nepodari, tak uz by to bolo coraz menej pravdepodobne, a teda sa postup s HAK opakuje.
a nejdem sa tu rozpisovat, prepac ale stretavame sa v tychto HAK forach uz dlho a vidim ze si apriori hater HAK, tak naco...
@drobec186 prosim, najprv si precitaj ake je to svinstvo (aj negativne nazory, nie len ten super pozlateny obal) a potom sa rozhodni ... i ked zas, dnes je in si skodit, zabijat sa a aj druhych
neviem nakolko pokrocil vyvoj ucebnic biologie pre 5. rocnik ale v tej mojej, dokonca ani v pracovnom zosite nebolo nic o vysetreniach a brani antikoncepcie
nie je jedina a zdaleka ani nie posledna osoba, ktora ma v tomto obavy a tak sa radsej opyta. nie kazda matka to s detmi prebera v 13 rokoch, aby nevyzerali blbo na socialnych sietach, ako si to ty nazvala
@trdelniiiqneviem na akú školu si chodil ty ale u nás sa takéto veci na biologii preberali a dokonca sme mávali aj prednášky s nejakými zdravotničkami, ale tam si ty nebol lebo si chlap. A vôbec nechápem načo sa chlap motá do takéhoto fóra ale to je tvoja vec, každopádne v dnešnej dobe je toľko zdrojov že neverím že 19 ročná nevie takéto veci...
@d2s na jednej strane je viem to.... tak radšej ti zavesím na krk dieťa ked ja sama mám len 18 nie ?? no tak tá hak je potrebná ako najbezpečnejšia ochrana. viem je to aj svinské okolo toho ale čo dnes nie je. nezbláznim sa raz zomriem a nebude to kvolli HAk..
@drobec186 na tvoju poslednú otázku ti odpoviem jedine toľko, že mám problém s takýmito témami na birdzi lebo vyvolávajú len hádky a aj tak ti nikto objektívne neporadi. A jediné čo som týmto chcela povedať je, že pravdepodobne si prestala celý druhý stupeň zš ked sa takéto veci musíš pýtať na fóre. A okremtoho keď už, tak si si mohla vybrať nejaké objektívne lekárske fórum a nie birdz
@d2s Tak nepoviem im aby sa učili z kníh, a ked budú pripravené budú sexovať čo ja natom zmením nezakážem im to nemusia ma počúvať. Samozrejme závisí od toho ako si vychováš deti.
@candy36 a čo ty vieš či som aj nevybrala , No vidíš to ked to vyvoláva len hádky mohla si si forum prečítať a byť ticho a hned by bol klud lebo si zatial jediná čo má tendenciu sa hádať. A nepíšeš k veci čo sa pýtam tak, to že som sa to mala učiť mi potom píš do ts a nie sem to mna nezaujíma nie každý sa to učil neviem či vám sa k tejto téme venovali. Ja som už povedala prečo to zo školy neviem.
@drobec186 mne je jedno či si dochodila základku alebo nie, ja ti len hovorím že birdz nie je vhodné miesto na takéto témy a že normálny človek keď o tom hovno vie tak ide aspoň za niekým kto dokáže poskytnúť objektívny názo.
@candy36 O to sa ty nestaraj či je alebo nie je, mne je desať načo je birdz, používam ho viac ako forum, na akukolvek tému, v ktorej sa dá poskytnúť osobná alebo iná skúsenosť a ked ma človek bude tu oje*avať zvážim sama či ho budem počúvať. Ja si objektívny názor zoženiem keď ho budem veľmi vyhľadávať. Nejde mi o život
@drobec186 ahoj, to ze citis, je fajn, je to potrebne, ale mas este cas (ak si to neuvedomis, zranis sa - on Ta miluje pri sexe, ale seba pri sexe miluje a Teba ako vec pouziva k dosiahnutiu k tomu, sex je nieco viac, ale to by si sa musela trosku o to zaujimat; pouzivaj aj rozum ne len city; nic viac ako sex mu nemozes dat, a co das svojmu manzelovi ... fajn, chces mat vztah na sexe? a co ak mu nebudes moct dat, tak dovolis mu k susedovi? blud, vztah je viac ako sex ... pozna Ta v rovinne aj ducha a duse; ne len tela, ... kazdeho normalneho zdraveho muza pritahuje telo, ale zena ma naucit, ze aj nieco viac ... a otazka, ked Ta bude mat radsej (pise Ti basne a nejde mu o sex) ako sex, pudy, tak to je prava laska, ze mu na Tebe zalezi, ze svoje tuzby radsej ich obeduje, lez potom bys neskor mohli byt darovane ako dar ... muz nie je muzom ze sa vyspi, lez dodrzi slovo, vazi zi zenu - nesnazi sa u nej obrat o pokoj, dobre a cistotu .... chces v buducnosti manzela kt. bude zbojnik (nemat problem vymetat jednu za druhou) alebo ze radsej bojovnika (bude dobyjat muri, lebo vie ze mu za to stoji a nebude sa obzerat, po malych osadach) ... akeho muza by si chcela?) stravila si niekedy s detmi cisto sama 6 hodin? uvedomujes si, ze miesto kde ma prijatia do rodiny - maternica sa u Teba stava miestom smrti, a kazde dieta bude tusis, ze nieco je zvlastne je, ak uz nebude uz zavisle na vselicom inom na tomto svete. myslis ze tu pritomnost 9 mesiacov kde niekto zabit nebudu vnimat podvedome? jasne, budu, ved v koncentraku v osiemcine to citit (sestra 2 dni po nasteve minimum rozprovala a bola uzavreta), chudatka nebudu vediec preco. a mas odvahu im povedat, ze Ta mal by som surodencov, ale tak som ich pozibajala, to vies ....
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
55 komentov
a co ta caka.. hm no podla toho ci si panna alebo nie
Testy som robila ja. Ako to iné baby mali- to neviem.
Hm, neviem, načo by ťa prezerala, mňa tam dnu ešte neprezerala, nebolo treba.
u svojej obvodnej normalne povies, ze si chces dat predpisat HAK a teda chces aby ti vzala krv a vysetrila pecenove testy a zrazanlivost. ak to vsetko budes mat OK, tak potom nejaka ta anamneza by bodla - ci mal niekto u vas v rodine plucnu emboliu, ci nemas problemy s krvnym tlakom, ci nemas/nemate v rodine zavazne krcove zily, + ci nefajcis - toto je velmi nebezpecne pri HAK, nemas nejaku velku nadvahu.
ak vsetko v norme, gynekolog ti spravi prehliadku (aku, to zavisi podla toho ci si panna alebo nie) a vyberie s tebou vhodny druh HAK, podla tvojho veku predpokladam ze strednedavkovu (30mg lieciva), normalne si ju vyberies v lekarni a zacnes ju brat.
end of story
fajcit sa nesmie preto lebo fajcenim sa zuzuju cievy a pri hak sa mozu tvorit zrazeniny .. daj si 2 a 2 dokopy a zistis ze to nie je vyhra
@willbebetter mne brala normalne gynekologicka krv nebola som u obvodnej
Ako moze? no mna sa nepytaj, ale co som pocula, pytala sa kamaratok, ked som riesila otazku antikoncepcie, tak 3 z 10 im brali krv, zvysku nie.
vies, ja nemam problem ohladne HAK poradit hocikomu ak sa v tom nevyzna, ale co maximalne neznasam je pristup "len mi to tuto dajte ja to zacnem jest a mozem sexovat od rana do vecera a nic viac ma nezaujima". ak nie si tento pripad tak sorry, neber to osobne, ale nechapem ten pristup "nechcem aby to trvalo tyzden". vyries si krv a potom uz to s gynekologom poriesite okamzite.
a btw, fajcenie je absolutna kontraindikacia na branie HAK kvoli tomu ze zuzuje cievy a zvysuje riziko embolie.
Mne na tom záleží samozrejme že testy chcem, nie je mi to jedno. Taký prístup nemám . Chcem to vyskúšať nie pre dobrodružstvo, vyskúšam uvidím či mi to sadne keď nie môžem s tým predsa kedykoľvek prestať. Nevieš mi prosím ťa povedať, vraj sa s tým zmenšuje riziko neskôr otehotnieť, ako dlho by som to musela brať aby som s tým mala problémy?
ku navsteve u gynekologa - niektori maju taky system ze sa zapisuje rano/beru sa karticky, u niektorych sa objednavas dopredu. mozes zavolat sestricke ak nevies ako to funguje u vas, povedz ze chces predpisat HAK a uz sa zariad podla toho co ti povie.
ta otazka s otehotnenim mi akosi nedava zmysel, ale predpokladam ze si myslela to, ci po vysadeni budes mat problem otehotniet podla toho co viem toto nebolo preukazane, ale pre otehotnenie je prvorady pravidelny menstruacny cyklus no a co si budeme navravat, po vysadeni to trosku trva kym sa to upravi - ale to nema nic spolocne s plodnostou. HAK neznizuje plodnost zeny ani nic podobne.
ja nie som vseobecne za extremy, urcite by som HAK nebrala vkuse dajme tomu 5r, brala som ju 2 a pol a vysadila som, teraz po par rokoch beriem znova. ono to zavisi od konkretnych okolnosti, tazko zovseobecnovat.
Mne vtedy na vizitku gynda podčiarkol číslo na objednávanie tak tam zavolám, len sestrička je akási furt podráždená ...
Ano tak som to myslela, pretože jedno dievča mi v ts napísalo, že niektoré jej kamarátky majú teraz problém otehotnieť práve vďaka HAK.
Lebo vlastne teoreticky je HAK proti otehotneniu a v budúcnosti by to s tým mohlo niečo mať spoločné ked sa nebude dariť.
Počas užívania HAK budem mať ale menšt.normálne, ako bežne? lebo teraz neviem či to nejako ovplyvní alebo čo.
@alysia tak zmen doktora užaj, ked niečo furt nie je v poriadku tak asi jeden z tých dvoch nebude práve najlepší
A ty vies ake vysetrenie ma kedy a ako robit lekar? lebo ja nie
chodila som len k jednemu, o tom druhom som pocula len same kraviny
ja som normálne prišla, povedala som že chcem predpísať hormonálnu, ona mi predpísala, a hotovo
Urobí ti ultrazvuk (zrejme), krvné testy, možno aj dvakrát, a predpíše ti ju.
Tadá.
proste vsetko ma pre a proti, momentalne ma pre mna HAK viac pre ako proti takze ju uzivam, ale nie som zaslepena ani v jednom smere /ani za ani proti HAK/
a nejdem sa tu rozpisovat, prepac ale stretavame sa v tychto HAK forach uz dlho a vidim ze si apriori hater HAK, tak naco...
neviem nakolko pokrocil vyvoj ucebnic biologie pre 5. rocnik ale v tej mojej, dokonca ani v pracovnom zosite nebolo nic o vysetreniach a brani antikoncepcie
nie je jedina a zdaleka ani nie posledna osoba, ktora ma v tomto obavy a tak sa radsej opyta. nie kazda matka to s detmi prebera v 13 rokoch, aby nevyzerali blbo na socialnych sietach, ako si to ty nazvala