Chcela by som počuť zopár takých ,,vychytávok" ako asi začať. Už to mám v pláne dosť dlho, no teraz, keď mám začať realizovať, by som potrebovala zopár nápadov a najmä radu ako na to
jój moja a nie je to celé naopak? Skús najskôr veľa čítať a potom veľa oč a čúvať - a až keď budeš mať očom tému (a talent) začni. Nič v zlom, len .... príde Antoine do krčmy a spýta sa. Chlapi, chcem napísať knihu ale nemám "vychytávky". Potrebujem radu ako na to. Pomôžete? " Skús začať od malého princa !" Oh dík.
Ale ak sa vyznas troska v literature, urcite si si vsimol, ze najvacsi autori sa nejakymi vychytavkami nikdy neriadili a vzdy mali vlastny styl. Casti aj novy, taky s ktorym pred nimi nikto neprisiel.
Dolezite je, aby si do toho vlozil svoju osobnost.... pis to tak, ako ti to vyhovuje.
Niekto si najprv vymysli postavy - charakter Da im osobnost, a potom ich ''necha'' jednat v rozlicnych situaciach.
Niekto najprv napise zaver a odvija sa od toho , akym sposobom by sa mohlo vsetko vyvinut do situacie, ktoru vymyslel.
Niekto ide od zaciatku do konca proste a nespekuluje - vymysla za pochodu.
Ale to nie je nic, co by sa dalo nejak schematizovat aj ked niektori mudrlanti sa o to snazia..... ty musis prist na vlastny sposob.
Ja som zas názoru, že sa to schematizovať dá veľmi dobre a rozhodne to je veľmi užitočné.
Ďalšia vec - nikdy nebudeš originálna, keď si budeš len hrabať vlastný piesok, ale najlepšie je študovať iných spisovateľov a sledovať, aké techniky používali oni... zobrať si z toho to, čo ti vyhovuje. Keď ani nevieš, čo kedy fičalo, nemáš ani ako byť originálna, to dá rozum.
Charaktery a zápletku by si mala mať z väčšej časti vymyslené vopred, inak to bude... odnikadiaľ nikam.
No a najlepšia rada zo všetkých je: spýtaj sa niekoho, kto knihu aj napísal Lebo toto sú všetko kecy.
ľudia by už naozaj chceli všetko mať naservírované, všetko mať v bodoch, tipoch, už odmalička vedené decká časopismi, kde ich učia v bodoch, čo ako urobiť... potom už začne mať ten násťročný človek dojem, že takmer všetko sa dá spraviť, ak sú na to body... lenivosť neobsiahla také nevídané rozmery, ako v našej dobe, internet tomu neúnavne pomáha... ale už nebudem zlá... to len na zamyslenie
romanuša, povolaná nie si, ani ja a ani tí najznámejší spisovatelia sa nepovažujú za nich, ale radíš dobre, súhlasím, najlepším učiteľom v písaní je sám život a čítanie...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
11 komentov
Ale ak sa vyznas troska v literature, urcite si si vsimol, ze najvacsi autori sa nejakymi vychytavkami nikdy neriadili a vzdy mali vlastny styl. Casti aj novy, taky s ktorym pred nimi nikto neprisiel.
Dolezite je, aby si do toho vlozil svoju osobnost.... pis to tak, ako ti to vyhovuje.
Niekto si najprv vymysli postavy - charakter Da im osobnost, a potom ich ''necha'' jednat v rozlicnych situaciach.
Niekto najprv napise zaver a odvija sa od toho , akym sposobom by sa mohlo vsetko vyvinut do situacie, ktoru vymyslel.
Niekto ide od zaciatku do konca proste a nespekuluje - vymysla za pochodu.
Ale to nie je nic, co by sa dalo nejak schematizovat aj ked niektori mudrlanti sa o to snazia..... ty musis prist na vlastny sposob.
Ďalšia vec - nikdy nebudeš originálna, keď si budeš len hrabať vlastný piesok, ale najlepšie je študovať iných spisovateľov a sledovať, aké techniky používali oni... zobrať si z toho to, čo ti vyhovuje. Keď ani nevieš, čo kedy fičalo, nemáš ani ako byť originálna, to dá rozum.
Charaktery a zápletku by si mala mať z väčšej časti vymyslené vopred, inak to bude... odnikadiaľ nikam.
No a najlepšia rada zo všetkých je: spýtaj sa niekoho, kto knihu aj napísal Lebo toto sú všetko kecy.
vela citaj, pis, co ti je blizke... a tak
urcite nie som povolana radit ani sa ozyvat, len ma to zarazilo.