V dobrom teraz: nabudúce nejak bližšie popíš, na čo presne sa pýtaš alebo hoď fotku, to by sme potom nemuseli riešiť, že pre mnohých každé z tých slov znamená niečo iné
@nicmanenapada Pýtal som sa takúto otázku mnoho ľudí a nikto mi tam nezačal opisovať definície čo ktoré slovo popisuje. Tu mi je to síce divné, ale budiš, mám pochopenie i pre ľudí, ktorý nepochopili tématum tohto fóra. Ide o teleso, vec, ktorou sa človek zakryje/prikryje počas spánku. Ak to človek strieda (chladno, menej chladno, svojvoľné uváženie), tak i tak má pomenovanie, ktoré je najčastejšie, najbežnejšie, slovo pri ktorom si okamžite tú vec vybaví. Fotkou by sa to asi nevyriešilo, určite sa nájdu konšpirátori, ktorý by tam videli všetko iné okrem, len nie toto.
@14 možno tí iní, ktorých si sa na to pýtal, mali kontext. A možno niektorí pochopili bez všetkého, ako určite aj tu nejeden birdzák. Ale ako si sa mohol dočítať, viacero ti ich tu napísalo, že pre nich sú to rôzne veci. Ale nemôžeš predsa automaticky očakávať, že každý človek má rovnaké myšlienkové pochody ako ty a keď nie, tak je nejaký menejcenný.
Perina je to, čo mám pod hlavou. Paplón/prikrývka je to, čím sa prikryjem. Vážne by nabudúce bolo vhodné nejakým spôsobom objasniť, čo sa vlastne pýtaš.
Perina, paplón aj prikrývka sú aspoň u nás synonymá, používam najčastejšie paplón a vankúš je vankúš, zriedkavo poduška a ešte zriedkavejšie podhlavník, používa sa iba vankúš
@riskozvychodu Paplón je paplón, periny sa len hovorí napríklad, že choď si prezliecť periny (teda aj vankúš aj paplón), prikrývam sa paplónom a hlavu mám na vankúši, tak ako to aj má byť.
odjakživa bola perina to, čo v angíne - to je taká červena husto tkaná látka bola naplnená perím z husí, kačiek, labuti a to iste bolo aj vo vankúši....
paplón po novom je už plnený niečím takým čo sa podoba vate, molitanovými guličkami a neviem čim všetkým...
niekto dáva do paplóna aj perie ale potom je to poprešívané, tak na štvorec, alebo kosoštvorec a pod., aby sa perie nehrnulo do jedného rohu...
podla mna paplon a perina su dve rozdielne veci. Takze pouzivam aj vyraz paplon, na oznacenie lahsej prikryvky a tiez slovo perina na oznacenie toho hrubeho, tazkeho ked je cez noc velka zima... vies?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
32 komentov
@staphylococcus Ok
paplón, deka, whatever = prikrývka
duchna je to!
odjakživa bola perina to, čo v angíne - to je taká červena husto tkaná látka bola naplnená perím z husí, kačiek, labuti a to iste bolo aj vo vankúši....
paplón po novom je už plnený niečím takým čo sa podoba vate, molitanovými guličkami a neviem čim všetkým...
niekto dáva do paplóna aj perie ale potom je to poprešívané, tak na štvorec, alebo kosoštvorec a pod., aby sa perie nehrnulo do jedného rohu...
toto je pravda a ničím iným sa nedajte zmiasť....
perina-hrubá
Perina je hruba a tazka, prikryvka je taka "letna perina" ale nie deka.