Čaute, chcela by som sa spítať, či nemáte v hlave zopár pánov ako začať písať knihu. Mám v tom menšiu dilemu, celý rok si plánujem máj na písanie knihy, mám celkom vymyslený príbeh, no neviem, ako začať. Tak ak máte zopár fajných tipov, prosím, dajte vedi
Tak skús nepísať od začiatku... Skús si načrtnúť v hlave nejakú scénu, z toho príbehu, ktorý máš v hlave a ju si napíš... a od nej potom odvíjaj zvyšok, buduj na nej
Hlavne musíš veľa čítať, nesnaž sa ale pri písaní napodobňovať iných autorov, nemusí to dopadnúť dobre, musí to byť na tvojom písaní vidieť, že je to tvoj vlastný štýl. Zbytočne neopisuj nejakú vec dlho, môže to začať nudiť, čitateľ musí spoznať tvoju postavu, mal by sa s ňou snažiť stotožniť. Píš veľa dialógov, dlhé opisovanie jedného miesta nudí. Ak chceš písať, píš každý deň nejaký čas, to je hlavné, potom sa do toho pomaličky dostaneš...to je asi tak stručne čo by som ti poradil, dúfam, že som aspoň trošku pomohol...maj sa
môžeš začať prológom... môžeš začať kapitolou. deliť príbeh na kapitoly. ale začiatok je vždy dôležitý, pretože ak začiatkom nazaujmeš, ťažko to budeš naprávať. pokojne začni nejakou búrlivou scénou ak vieš ako na to. môžeš začať krátkym opisom miesta kde sa práve nachádza tvoja postava. vytvoriť v hlave čitateľa predstavu kde sa dostal ako v @2 pozor na detailné opisovanie. nesnaž sa opisovať veľa vecí naraz. napchať príliš veľa informácii do jedného odstavca.
hlavne maj chuť na písanie a rozhodni sa, ako príbeh vidíš v hlave sa odohrávať. kde začal a čo tam chceš hlavne napísať. priblíž sa začiatkom deju knihu.
chcela som najprv napísať, že to najprv treba mať aspoň ako-tak vymyslené, ale vidím, že máš, takže výborne. možno sa skús zamyslieť, kde by asi čitateľ mal začať, kde ho chceš vhodiť a čo mu kedy chceš odhaliť. keby si ty bola čitateľ tej knihy, ako by sa ti páčilo, keby to bolo?
Tak samozrejme chcem čitateľa zaujať, chcem, aby si niečo z tej mojej knihy odniesol. Poviem to takto, nemám presne vymyslený začiatok knihy, aká by asi mala byť, no mám presný koniec. A práve z toho konca chcem, aby ten čitateľ pochopil celú tu myšlienky tejto knihy
a keď už sa tu teda píšu rôzne tipy, tak dve veci:
1.odporúča sa použiť šuplíkovú metódu - napíšeš, odložíš a po nejakom čase si to po sebe prečítaš a bude sa ti to ľahšie opravovať, lebo budeš mať odstup.
2. podľa Hemingwaya je dobré používať veľa podstatných mien a slovies a prídavné mená redukovať len na nutný počet. a krátke vety sú lepšie, ako dlhé.
No, ono to nejde takto presne povedat. Pretoze mojim cielom je hlavne to, aby ten citatel(nech je uz hocaky s hocakym vekom) si nieco odniesol z toho. Ide mi o taku .. no ako by sm to nazvala, o novy pohlad na niektore veci. Neviem, ci sa chapeme Nejde mi o take blabotanie a bla bla.. ide mi o rozpravanie pribehu bezneho cloveka, ktory vidi svet v tmavych farbach, v tomto by som prave chcela poukazat na ten novy pohlad na svet cez tie ruzovejsie okuliare. Takze ani sa nejak nepozastavujem nad tym, aka vekova kategoria by to mala byt
zacni pisat pre birdz. kazdych par dni tu zverejni A4 textu. to je malo a podla reakcii, ktore ti budu chodit, sa budes vediet hned prisposobit, co tvoji citatelia chcu, co sa im paci a co nie. ked budes mat uspech, zacni pisat poviedky a skusaj ich uverejnit v literarnych sutaziach. ak budes uspesna aj tam, skor ci neskor dostanes profesionalnu ponuku na napisanie romanu. a uz budes mat aj ake-take skusenosti. cize ak budes velmi velmi sikovna, pred 30kou budes v ruke drzat svoju prvotinu
ahojte chcela by som poradit ,som doma na materskej a myslim ze cez svoj volny cas by som rada nieco napisala ..uz som pisavala davnejsie ale nejako som od toho na dlhsiu dobu upustila ..potrebovala by som nejaky program ktory mi ulahci pisanie ,vedeli by ste mi nieco poradit ?dakujem
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
18 komentov
hlavne maj chuť na písanie a rozhodni sa, ako príbeh vidíš v hlave sa odohrávať. kde začal a čo tam chceš hlavne napísať. priblíž sa začiatkom deju knihu.
Ale inak: » www.renenekuda.cz/kurz-jak-napsat...
1.odporúča sa použiť šuplíkovú metódu - napíšeš, odložíš a po nejakom čase si to po sebe prečítaš a bude sa ti to ľahšie opravovať, lebo budeš mať odstup.
2. podľa Hemingwaya je dobré používať veľa podstatných mien a slovies a prídavné mená redukovať len na nutný počet. a krátke vety sú lepšie, ako dlhé.
začni niečým zaujímavým, napríklad že idu po centre mesta stane sa to a to..proste začni originálne a potom to pôjde samo.