Čo oceňujete v beletrii? Alebo čo vám tam chýba? Máte radi romantickú zápletku, ocenili by ste viac hrdinov typu čo-ja-viem doktora Housea alebo...? Ako by mal autor napísať knihu, aby sa vám páčila? Alebo aký typ neznášate?
Čo mi tam chýba? Že to je nereálne a že to nemôžem zažiť ja na vlastnej koži
Romantická zápletka môže byť, pokiaľ to nie je prehnane sladké, až priam gýčové (Pilcherová, Steelová a pod.) Hrdinov oceňujem keď nie sú dokonalí, majú svoje slabosti a zlé vlastnosti, lebo kto je dokonalý?
A tak celkovo... mám rada keď charaktery hrdinov sú premyslené, ale nie dokonalé, proste také ako bývajú ľudia v reálnom živote...
Na druhú stranu, samotný dej nech je nereálny, pretože knihy čítam práve preto, aby som unikla z reálneho sveta...
Takže autorov typu Hemingway, Remarque a pod. nemám rada... čím ale netvrdím že nemajú kvalitné knihy, len sú tie knihy príliš reálne a deptajúce... a ďakujem, reality mám okolo seba viac než dosť, pri knižke si chcem oddýchnuť...
(Vyhovuje ti ako odpoveď takáto krátka slohová práca? )
Nemám rada presladené cukríkové žvásty s "dojemným" happyendom. Alebo tragickým romantickým oným... hoci to radšej ako happyend.
No... mali by tam byť opisy... ale také nie nekonečne dlhé, ako v Cráme Matky Božej v Paríži, skôr kratšie a častejšie, psyhologizácia postáv (Dostojevského Zločin a Trest) a nejaký ten nádych tajomna, šialenstva alebo niečoho takého... neviem to konkretizovať, ale takto nejako je to fajn. Inak, ak je tam romantická zápletka včlenená dajak normálne, nepresladene a nie je to jediné, o čo v tej knihe ide, tak mi to nevadí
ja by som si rad znova precital poviedku stribro je kdyz....problem je ze ju neviem nikde najst.....zatial som ju videl a cital len raz asi pred styrmi rokmi....v casopise pevnost, napisala to petra neomillnerova
milujem fantasy a detektivky.... aj ked momentalne citam vsetko co mi pride pod ruku lebo nejak som stratil tu detsku vyberavost.. precitam takmer vsetko (pokial to nie je vyslovene brat, co zistim po par strankach)
a k teeme tak rad by som si precital od franka herberta : duna (+ pokracovania, skoda ze to nikde neviem zohnat a tazke prachy v obchode sa mi za to vyhadzovat nechce..) a twilight 4. .. chystal som sa na to po anglicky ale kedze to uz coskoro vyjde v preklade tak nejak nemam chut luskat veticky..
Tiez nemam rada prilis siahodlhe opisy, opis ma byt dostatocny, ale nie dlhy a nudny. Takisto suhlasim, ze postavy by mali byt realne, nie dokonale, dobre vykreslene. Dej musi byt zaujimavy, nejaka dobra zapletka. Radsej mam nieco zo zivota, ci uz sucasneho, alebo nieco historicke, nez fantasy.
Bohuzial mam pocit, ze sa ku mne uz nejak nedostava dobrych knih, alebo ja k nim :/, akoby ich uz dnes vela nebolo.
A co nemam rada, napriklad neznasam knihy (americke, a uz sa mi ich do ruk dostalo niekolko) typu: s hlavnou hrdinkou novinarkou/profesorkou/proste nejaka vsetecna a tvrdohlava zenska v strednych rokoch, ktora objavi nieco z minulosti (co sa tyka Da Vinciho, Newtona, Galileiho alebo niekoho podobneho), pcha nos tam, kde nema, odhali obrovsku a vplyvnu organizaciu a s pomocou svojho exmanzela rozlustia zahadu, uniknu nebezpecenstvu a daju sa opat dokopy.
Zistila som, že dejová línia pre mńa nie je podstatná. Čím jednoduchšia zápletka, tým lepšie. Ale zato preferujem prepracované reálne charaktery v reálnych životných situáciách. Ak by som to mala úplne konkretizovať, tak je mi blízka beletria, v ktorej jednotlivec analyzuje sám seba alebo rieši vzťahy k iným ľudom, či celkovo svoj postoj k spoločnosti. Vo filmovej oblasti by to napríklad vystihli filmy Million dollar baby, Good Will Hunting alebo Into the Wild. (Mimochodom ak viete nejakú takú beletriu odporučiť, budem len rada).
Inak mi poslednú dobu dosť vadia precápané fantazy braky. Priveľa pátosu, dokonalosti, plytkých charakterov, ...
Ale nakoniec je to aj tak celé o autorovi. That´s all.
@Lily To o tých amerických knihách, kde je hlavná postava všetečná ženská, si perfektne vystihla!
Sama som na niečo také pred pár rokmi narazila. V tomto prípade sa síce hlavná hrdinka so svojim bývalým dala takisto dokopy, ale nakoniec spolu aj tak neskončili, lebo vysvitlo, že ten jej "ex" v tom ide spolu s tou nebezpečnou vplyvnou organizáciou.
Ja si prečítam hocičo čo je dobre napísané, najdoležitejšie sú reálne postavy, zaujímavá zápletka poteší a tiež by to malo mať atmosféru, zaujímavé prostredie v kombinácií zo živým jazykom.
Mám rada originalitu a surreálnosť, tajomstvá. Romantická zápletka može byť ale nemám rada ak je na tom vystavaný celý dej. Najviac sa mi páčia knihy ktoré su psychologickou sondou do mozgu hlavneho hrdinu bez toho aby boli nudné.
nemám moc rada "príbehovky" v beletrii. proste klasické so zápletkou a rozuzlením. som viac na existencializmus a surrealizmus a potom rôznu beletriu s filozofickým podtónom. (ako napríklad Eco) a potom rôzne absurdnosti typu Hlava XXII.
jednoducho také tie románové záležitosti nikdy neboli mojou parketou. aj keby to bola práve Anna Karenina, tak ma to moc nezaujme asi.
ale Harry Potter je super!
najlepšie sú aj tak novely a poviedky. a hlavne, aby neboli zapletené. počúvam dosť životných zápletok v reáli, nemusím o nich ešte aj čítať.
Oscar Wilde by písal dialógy, Douglas Adams zvraty v deji, John Galsworthy opisy prostredia, David Herbert Lawrence opisy postáv a E.M.Remarque psychologické pochody.
(Zišlo by sa ich najprv vzkriesiť..)
Dejovo by to bolo ľahké sci-fi, svetová politika okolo roku 2100..Kopa násilia, nechutností, prehnitých charakterov a do toho najrýdzejší britský humor.
@leiasolo súhlasím s tými fantasy knihami. V poslednej dobe ich je neúmerné množstvo a v drvivej väčšine vystupujú "dokonalí" hlavní hrdinovia a všetko je v tom "ich" svete dokonalé a všetko môžu atď. Keď začnem čítať takú knihu, len čo ma to rozčúli. Aj tak najlepšou fantasy knihou pre mňa ostáva Tolkienov Pán Prsteňov, pretože to nie je príbeh o dokonalých postavách, naopak, každá postava tam má svoje dobré aj temné stránky. A napríklad z nových fantasy kníh ma veľmi prekvapila kniha Meno vetra od Patricka Rothfussa - čakala som typické nadnesené drísty, ale teraz ju zaraďujem medzi moje obľúbené knihy - má super dej a hlavne rozumné množstvo opisov a zameriava sa skôr na psychiku postáv. Už sa teším na pokračovanie
A ku dobrým knihám všeobecne - začnem čítať akúkoľvek knihu, ale vezmem si z nej len tie myšlienky, čo sa mi hodia. Napr. keď som musela čítať taký Dom v stráni (pre mňa nesmierne nudná kniha, nech mi fanúšikovia prepáčia), vzala som si z toho akurát to, že mi tá kniha nedávala zmysel. Jednoducho mi nič nedala.
Ani neviem presne povedať, čo má byť v dobrej knihe pre mňa - také veci ako dobrý dej, prepracovaná charakteristika postáv atď. sa mi zdajú byť samozrejmé. V mojej obľúbenej knihe jednoducho musí byť niečo, vďaka čomu si ju prečítam ešte raz a možno ešte raz.... Takými knihami sú napr. spomenutý Pán Prsteňov, Meno vetra, potom knihy od Coelha, knihy od Richarda Bacha alebo Dana Millmana....
@lily ja už som čítala jednu, kde sa všetečná ženská takmer zamilovala do kňaza a nakoniec vysvitne, že anjel, ktorý sa pridal k Luciferovi, ale potom sa kajal za svoje hriechy, za čo mu Boh odpustil, je jej otec, čiže ona je anjel....
@Bunniska ak m máš ty 18 tak asi máš klapky na očoch a naštevuješ osobitku ...
dobre zasmiali sme sa...
No tak ja už som absolútne alergická na tie romantické sračky o osudovej láske...a ako niekto zdechne a ten druhy clovek zdechne alebos a zabije z lasky lebo nemoze bez neho zit ako tie danieelle steelové a podobné....míńanie papierom...
Také na zamyslenie sú skvelé...troška také hororové...a nemusí tam striekať krv a odlietavať hlavy..chapete? sci-fi fantasy ešte stále....ale už podla toho aké... alle aj taká klasika...už sa normálne teším na Portrét Doriana Greya..podla tohočo mi @mielikki vyprávala tka to bude skvelá kniha..takisto hlava 22...
no som zvedavá...
a uplne zboznujem knihy z prepracovanou zápletkou! takou ze sa musim zamysliet klebo inak by som mala zmetok v hllave..ako vsetko bude do seba zapadat...a hlavene také v ktorej sa dá fantázia krasne využiť...
teraz čítam mlčanie jahniat..nadchlo ma to skvelé aj také...nechutné! pozrela osm fulm...nič moc... to je v tom to čaro...lebo tam jak tomu chlapovi prehryzávall hrdlot ak to vyzeralo že mu robí cucflek ale v knihe to bolo omnoho lepšie....
ale ako nepoohcopila somt u otazku..co b ste chceli zmenit...no ved tak budem citat take ako sa mne pacia...enmusia byt vsetky...tisic ludi tisic chuti...
Je strasne moc kniziek a ludia poznaju hlavne tie, ktore su propagovane alebo vseobecne zname. Iste je vela vybornych mladych autorov a ich diela zvacsa nepozname. Teraz som cital senzacny roman od mladej slovenskej autorky
Natalia Mrazova: Darsville-Sundown of angels (Zapad slnka anjelov)
Je to mysteriozny roman s romantickymi prvkami a to ma bavi. Je to skvelo napisane a su tam fakt trefne dialogy. Na webstranke (www.darsvillesaga.sk) ma viac ako 10 uryvkov, takze som veril, ze to bude dobre a bolo. Dokonca si myslim, ze by to mohol byt svetovy HIT. A toto ma mrzi. Taka super kniha a ja som na nu narazil nahodou.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
25 komentov
Romantická zápletka môže byť, pokiaľ to nie je prehnane sladké, až priam gýčové (Pilcherová, Steelová a pod.) Hrdinov oceňujem keď nie sú dokonalí, majú svoje slabosti a zlé vlastnosti, lebo kto je dokonalý?
A tak celkovo... mám rada keď charaktery hrdinov sú premyslené, ale nie dokonalé, proste také ako bývajú ľudia v reálnom živote...
Na druhú stranu, samotný dej nech je nereálny, pretože knihy čítam práve preto, aby som unikla z reálneho sveta...
Takže autorov typu Hemingway, Remarque a pod. nemám rada... čím ale netvrdím že nemajú kvalitné knihy, len sú tie knihy príliš reálne a deptajúce... a ďakujem, reality mám okolo seba viac než dosť, pri knižke si chcem oddýchnuť...
(Vyhovuje ti ako odpoveď takáto krátka slohová práca? )
No... mali by tam byť opisy... ale také nie nekonečne dlhé, ako v Cráme Matky Božej v Paríži, skôr kratšie a častejšie, psyhologizácia postáv (Dostojevského Zločin a Trest) a nejaký ten nádych tajomna, šialenstva alebo niečoho takého... neviem to konkretizovať, ale takto nejako je to fajn. Inak, ak je tam romantická zápletka včlenená dajak normálne, nepresladene a nie je to jediné, o čo v tej knihe ide, tak mi to nevadí
Bohuzial mam pocit, ze sa ku mne uz nejak nedostava dobrych knih, alebo ja k nim :/, akoby ich uz dnes vela nebolo.
A co nemam rada, napriklad neznasam knihy (americke, a uz sa mi ich do ruk dostalo niekolko) typu: s hlavnou hrdinkou novinarkou/profesorkou/proste nejaka vsetecna a tvrdohlava zenska v strednych rokoch, ktora objavi nieco z minulosti (co sa tyka Da Vinciho, Newtona, Galileiho alebo niekoho podobneho), pcha nos tam, kde nema, odhali obrovsku a vplyvnu organizaciu a s pomocou svojho exmanzela rozlustia zahadu, uniknu nebezpecenstvu a daju sa opat dokopy.
Nemozem z toho :x.
Inak mi poslednú dobu dosť vadia precápané fantazy braky. Priveľa pátosu, dokonalosti, plytkých charakterov, ...
Ale nakoniec je to aj tak celé o autorovi. That´s all.
Sama som na niečo také pred pár rokmi narazila. V tomto prípade sa síce hlavná hrdinka so svojim bývalým dala takisto dokopy, ale nakoniec spolu aj tak neskončili, lebo vysvitlo, že ten jej "ex" v tom ide spolu s tou nebezpečnou vplyvnou organizáciou.
Mám rada originalitu a surreálnosť, tajomstvá. Romantická zápletka može byť ale nemám rada ak je na tom vystavaný celý dej. Najviac sa mi páčia knihy ktoré su psychologickou sondou do mozgu hlavneho hrdinu bez toho aby boli nudné.
jednoducho také tie románové záležitosti nikdy neboli mojou parketou. aj keby to bola práve Anna Karenina, tak ma to moc nezaujme asi.
ale Harry Potter je super!
najlepšie sú aj tak novely a poviedky. a hlavne, aby neboli zapletené. počúvam dosť životných zápletok v reáli, nemusím o nich ešte aj čítať.
(Zišlo by sa ich najprv vzkriesiť..)
Dejovo by to bolo ľahké sci-fi, svetová politika okolo roku 2100..Kopa násilia, nechutností, prehnitých charakterov a do toho najrýdzejší britský humor.
Nikto okrem mňa by to najskôr nečítal, ale..
A ku dobrým knihám všeobecne - začnem čítať akúkoľvek knihu, ale vezmem si z nej len tie myšlienky, čo sa mi hodia. Napr. keď som musela čítať taký Dom v stráni (pre mňa nesmierne nudná kniha, nech mi fanúšikovia prepáčia), vzala som si z toho akurát to, že mi tá kniha nedávala zmysel. Jednoducho mi nič nedala.
Ani neviem presne povedať, čo má byť v dobrej knihe pre mňa - také veci ako dobrý dej, prepracovaná charakteristika postáv atď. sa mi zdajú byť samozrejmé. V mojej obľúbenej knihe jednoducho musí byť niečo, vďaka čomu si ju prečítam ešte raz a možno ešte raz.... Takými knihami sú napr. spomenutý Pán Prsteňov, Meno vetra, potom knihy od Coelha, knihy od Richarda Bacha alebo Dana Millmana....
dobre zasmiali sme sa...
No tak ja už som absolútne alergická na tie romantické sračky o osudovej láske...a ako niekto zdechne a ten druhy clovek zdechne alebos a zabije z lasky lebo nemoze bez neho zit ako tie danieelle steelové a podobné....míńanie papierom...
Také na zamyslenie sú skvelé...troška také hororové...a nemusí tam striekať krv a odlietavať hlavy..chapete? sci-fi fantasy ešte stále....ale už podla toho aké... alle aj taká klasika...už sa normálne teším na Portrét Doriana Greya..podla tohočo mi @mielikki vyprávala tka to bude skvelá kniha..takisto hlava 22...
no som zvedavá...
a uplne zboznujem knihy z prepracovanou zápletkou! takou ze sa musim zamysliet klebo inak by som mala zmetok v hllave..ako vsetko bude do seba zapadat...a hlavene také v ktorej sa dá fantázia krasne využiť...
teraz čítam mlčanie jahniat..nadchlo ma to skvelé aj také...nechutné! pozrela osm fulm...nič moc... to je v tom to čaro...lebo tam jak tomu chlapovi prehryzávall hrdlot ak to vyzeralo že mu robí cucflek ale v knihe to bolo omnoho lepšie....
ale ako nepoohcopila somt u otazku..co b ste chceli zmenit...no ved tak budem citat take ako sa mne pacia...enmusia byt vsetky...tisic ludi tisic chuti...
Mlčanie jahniat - kniha bola lepšia, ale film bol tiež výborný... (nezabudni potom prečítať aj tie ďalšie časti )
A Doriana Graya si tiež raz prečítam ak sa k tomu dostanem cez tú horu kníh čo doma mám neprečítané
Natalia Mrazova: Darsville-Sundown of angels (Zapad slnka anjelov)
Je to mysteriozny roman s romantickymi prvkami a to ma bavi. Je to skvelo napisane a su tam fakt trefne dialogy. Na webstranke (www.darsvillesaga.sk) ma viac ako 10 uryvkov, takze som veril, ze to bude dobre a bolo. Dokonca si myslim, ze by to mohol byt svetovy HIT. A toto ma mrzi. Taka super kniha a ja som na nu narazil nahodou.