Aký je plat a ako sa stať vysokoškolským profesorom?
Prosím Vás už dlho sa zaoberám touto myšlienkou a myslím si, že dejiny ovládam dosť slušne a nie som rozhodnutý, či by som išiel učiť históriu, alebo dejiny umenia..., ale aký je celkový proces kým získate titul profesor a koľko rokov to trvá? A oplatí sa
veď to má na slovensku fakt len vyberaný počet ľudí
no, ja čo mám takých tých mladších učiteľov, ktorí nezakladali našu katedru, majú väčšinou vyštudovaný môj odbor u nás v škole. začínali učiť, keď boli doktoranti a zostali pri tom
inak, fakt máš 19? lebo nevedieť, čo máš študovať na sudcu v takom veku je dosť úctyhodné, fakt.
Plat vysokoskolskeho profesora je (na Slovensku) doslova mizerny. Ved oni sami priznavaju, ze aj student na brigade si zarobi viac. Dost vela z nich sa musi zivit inak a to ucenie maju skorej ako takeho konicka.
na univerzite prednášaš ako študent doktorandského štúdia a potom môžeš pri tom ostať, avšak to nie je zamestnanie, že nič iné nerobíš, to si jednoducho súčasťou akademickej obce, venuješ sa svojmu vyštudovanému odboru a zároveň prednášaš, pretože si odborník.
kapiš?
ale nezaoberaj sa tým. naozaj nie. to nie je niečo, čo robíš pre peniaze.
učiteľ na vysokej škole nemusí byť profesor, stačí docent a možno tuším stačí aj doktorský titul. MUDr., JUDr., RNDr. alebo iný Dr.
platy sú tuším celkom fajn, ako základný a stredoškolský učitelia to nemajú tak super, ale vysokoškolskí sú podľa mňa v pohode.
a ako sa ním stať - urob vysokú školu, potom choď robiť doktorantúru (čiže keď dostaneš Bc. a Ing. alebo Mgr. tak si sprav aj nejaký doktorský titul a tuším v rámci podmienok je, že aj učíš ako cvičiaci na výške alebo že môžeš učiť ako cvičiaci na výške, čiže pomocný učiteľ) a potom keď to spravíš tak môžeš normálne učiť...
na titul profesor si este pockas.neviem ako v sudnictve a podobnych odboroch ale v medicine 6 rokov studujes a ziskas titul doktor - MUDR. a potom nasleduje docent a profesor...platy ucitelov na VS nie su velke ale zit sa da dobre pokial mas odbor kde sa daju robit rozne studie alebo ziskavat granty...samozrejme musis byt v tom dobry .ak ti mozem poradit vyber si odbor ktory nie je len cisto teoreticky.s pomocou vsetkych vedlajsich prijmov mozes v pohode zarobit slusne peniaze.
na to aby si bol profesorom musis publikovat a mat oducenych neviem kolko hodin a musi ta este menovat prezident
ucit na vysokej skole mozes pocas svojho doktorantskeho studia (napriklad ked chces titul Phd.) a mas to ako prax a po skonceni doktorantskeho studia mozes ucit
dost velka cast prijomov ucitelov/profesorov je obsiahnuta v publikaciah, predavani skript, ktore napisali a tak podobne
ale toto vsetko je uz tu vyssie spomenute a pisem to sem len preto, lebo sa mi nechce ucit
Ja sa nezaoberám výškou platu... Len sa pýtam, lebo raz budem živiteľom rodiny a rád by som sa o ňu postaral... Na západe sú vysokoškolský učitelia kapacity a ľudia si ich vážia... Tu na Slovensku taký názor nemám a robiť niečo čo ťa iba baví je síce pekné, ale len na krátku dobu... Ak ťa nevedia oceniť ľudia okolo a ani štát, tak je to zbytočné... Práca profesora je pre mňa poslanie a nie povolanie... A nesmierne si vážim všetkých ľudí z akademickej obce ale rovnako ma zaujíma aj práca justície a súdnictva a JA SI JEDNODUCHO NEVIEM VYBRAŤ....
@13 ja ta chapem ak citis ze je to tvoje poslanie tak nie je co riesit len si vyber tak aby si si zaroven pokryl poziadavky potrebne pre zivot...vyber si taky odbor kde sa mozes posunut dalej ,kde mozes tvorit nieco vlastne a ak sa ti nieco take podari tak ta otazka penazi nebude trapit.mas pravdu na slovensku nie su tituly ocenovane ako by mali ale doba sa pomaly meni plus mozes ist kde chces europska unia ti otvara netusene moznosti...
presne dnes o tom na ta3 daco hovorili.Mam pocit ze plat je okolo 1500 euro.Velmi mizerny pretoze uz v cesku je nieco okolo 2000.Aj to ako sa nim stat sa tam hovorilo len uz si nepametam,len viem ze spominaly ze musis byt autorom vlastnych knih napriklad.
ucenie je nieco tvorive a hrave. Ak ta nebavi druhych nieco ucit, nieco im vysvetlovat mozes byt aky chce titulovany. Ucenie je porozumiet niecomu a vediet to predniest tak aby to laik pochopil. Je to aj davka umenia, nervov a vela prace.
Ja viem, ale platy sú neporovnateľné a na jednej strane zabudnutý a nevážený a pracuješ na sebe celý život a na druhej plat okolo 78 000 a odsudzovaný... Neviem si vybrať, lebo obe povolania ma zaujímajú...
neviem, aky maju plat, ale ak chces byt profesorom iba kvoli platu, tak neradim.. podla mna musi byt profesorska praca predovsetkym konickom, inac na nu clovek zanevrie a bude sa stale trapit .. a ak by ta praca pre teba konickom bola, nebrala by som plat ako nieco uplne smerodajne
Očividne len matne tušíš, ako to na seba naväzuje : )
Tri roky bakalárske štúdium, dva magisterské, cca. päť rokov doktorandské (PhD., po dvoch-troch rokoch niečo z PhDr., RNDr., ...), po mnohých ďalších rokoch doc. a potom prof.
DrSc. a CSc. sa už ani neudeľuje, všetky nahradil titul PhD.
Jasné... Už som písal, že história a umenie mi je koníčkom a zároveň zábavou... Tiež pokladám učenie za tvorivejšie a krajšie povolanie ako súdnictvo, ale možnosť ohodnotenia je strašne rozdielna... Okrem toho ja som chlap a v budúcnosti by som sa chcel postarať o svoju rodinu a dostatočne ju zabezpečiť
Nepovedal by som, že zo mňa páchne snobizmu, ale iba prostý pragmatizmu a vízia do budúcnosti... Určite by som sa nevybral na cestu lekára alebo ekonóma, či bankára, pretože viem, že ma to nezaujíma nikdy ani nebude... História je niečo čo ma zaujíma už od malička a spravodlivosť a čestnosť je niečo podľa čoho sa riadim a uznávam... neznášam nespravodlivosť a osočovanie iných... Tieto povolania ma nezaujímajú a nevybral som si ich kvôli platu ale samozrejme, že aj to musím v konečnom dôsledku zhodnotiť...
tak ci tak, na obe posty sa je tazko dostat.. konkurencia v sudnictve je dnes prilis velka (vsade pocuje a citam iba o tom, ake nevyhodne je teraz studovat pravo, pretoze je trh presyteny) a ziskat profesorsky titul si vyzaduje velmi vela casu a skusenosti .. ak by som bola tebou , rozhodovala by som sa na zaklade toho, co ma viac bavi.. a s tym uzivenim rodiny.. ludia vykonavaju aj zamestnania, ktore su ovela nizsie platovo ohodnotene, a predsa rodinu uzivit dokazu.. koniec koncov, nebudes na to sam
Mne sa tak zazdalo. Stále splietaš čosi o spoločenskej úcte, ohodnotení, vážení, nevážení, ... A sám predsa musíš vedieť lepšie ako ľudia na internete, že čo to vlastne chceš. Veď jediné informácie, ktoré o tebe máme, je tvoj nick, vek a týchto pár trochu zmätených riadkov.
Samozrejme, že sa nehodlám rozhodnúť podľa birdzu Ale predpokladám, že mi to trochu ozrejmí celkový pohľad na moju duševnú situáciu, ktorá sa vo mne odohráva...
Samozrejme, že poznať celkovú osobnosť človeka je ťažké a nieje to vec 5 minút a ani otázka birdzu...
Ja sa len pokúšam zistiť aký je postoj ľudí na tieto povolania pre ktoré by som sa chcel rozhodnúť... Práve študujem na gymnáziu a nerád by som to riešil o 5 minút 12...
Prepáč, ale naozaj nerozumiem tvojim argumentom a prosím odpusti si tieto vulgarizmy... Si dosť starý nato, aby si sa vyjadroval slušnejšie a inteligentnejšie...
Tak, ako počas celého života, aj počas vysokoškolského štúdia by malo platiť len jedno jednoduché pravidlo: rob to, čo ťa baví a robí šťastným, ostatné si k tebe nájde cestu skoro samo.
Prihlás sa na jeden z tohto druhu odborov, pobudni tam jeden-dva semestre a zistíš, či je to to pravé orechové. Ak nie - nič sa nedeje. O rok sa prihlásiš na inú školu, ktorá ti bude viac po chuti.
Veľmi veľa ľudí po prvom ročníku zmenilo štúdium. Nie je to žiadna prehra : )
Samozrejme... Možno je to odo mňa trochu sebecké, ale rád by som sa rozhodol, kým som ešte na gymku... Mňa láka jak história, tak právo... Budem sa musieť stretnúť s ľuďmi, ktorí v tom obore pracujú a rozhodnúť sa... Mám ešte relatívne čas...
To že ich menuje prezident je len formalita si predstavte že by Gažparovič posudzoval odborné publikácie nejakého skúseného akademika
čestné tituly:
Doctor honoris causa Dr. h. c. je čestný doktorát univerzity alebo fakulty za zásluhy.
Doktor vied DrSc to neviem za čo je ale asi niečo z vedou
Docent Doc. udeľuje sa sa po úspešnej obhajobe habilitačnej práce(sám neviem čo to je ale asi niečo ako diplomovka
Profesor prof. from wiki: Na Slovensku sa môže stať profesorom kandidát, ktorý predtým dosiahol titul docent, po úspešnom absolvovaní vymenúvacieho konania na základe rozhodnutia inauguračnej komisie a vedeckej rady danej alebo inej vysokej školy. Vedecká rada po ukončení konania kandidáta navrhne prostredníctvom Ministerstva školstva prezidentovi, ktorý ho následne menuje profesorom pre určitý odbor
Ďalšie tituly tuším ešte udeľuje akadémia vied SAV.
Na profesora je ale treba ohromné kvantum publikačnej činnosti teda ten človek musí byť kapacitou vo svojom odbore
No ak by si bol karierista a hnal sa za titulmi, tak by si mohol mat Profesuru tak v 45 rokoch. Otec ma 52 a keby mal viac casu na dopisanie skript, tak uz ju davno mohol mat. U nas na profesuru musis mat opublikovanych asi okolo 100 clankov, musis mat napisanu knihu aj skripta a este nieco neviem presne. A plat je u nas v profesorskej funkcii okolo 1000 eur v cistom, pri tej robote a kolko clovek nad tym stravi je to velmi ale velmi nedocenene. A ked pojdes do vedy tak zo zaciatku budes mat plat mozno 600eur ale len pomaly sa to zvysuje...
velmi dobra diskusia...ja som sa totizto tymto zaoberala prednedavnom..lebo som aj ja rozmyslala nad takou pracou..ale nie priamo nad titulom profesor, len proste ucit na vyske, ale tiez sa v tychto veciach nevyznam, preto..
..jedna otazocka:
ked by som si robila to doktoranske studium...teda by som si kvazi robila prax aby som po jeho skonceni mohla ucit, tak pocas toho studia za to "pomocne" ucenie na vs by som dostavala nejake prachy???
No ja skôr sympatizujem s tým profesorom histórie ( kedže ju sama študujem, ako mne by stačil obyčajný vysokoškolský pedagóg), ale ozaj nezarábajú nejak extrémne veľa ( profesori okolo 1500, a bez profesorského titulu okolo 1000eur, čo vzhľadom na ich vzdelanie, publikačnú činnosť minimum )
Profesorom sa stanes po uspesnom ziskani titulu PhD., nasledne doc., a potom uz prirodzene nasleduje titul prof. Plat no myslim si, ze je dost slusny na to, ze profesori robia minimum veci (aspon u nas, na jednej z najvyznamnejsich uni - teda na tie biedne slovenske pomery). Je pravda, ze musia mat pomerne dost publikacii, ale osobne som este nestretla profesora (no ok, cest vynimkam), ktory by ich aj sam pisal - vacsinou su len dopisovani ako spoluautori clankov, ktore za nich pisu ich doktorandi, resp. odborni asistenti, hoci sami neprispeju ani ciarkou. Skripta, ano musia mat nejake napisane, ale opat plati to iste, co o clankoch. Navyse nie je ziadna istota, ze za profesora vymenovany budes, nakolko kazda uni ma limitovany pocet miest a realne hrozi, ze stari profesori sa zubami nechtami budu drzat svojich pozicii a nedovolia ti ich ohrozovat... Taktiez nie je vobec istota, ze ked sa aj pustis do prerekvizity - teda najprv doktorandskeho studia, ze budes moct nasledne na skole ostat - pocet asistentskych miest je tiez znacne limitovani a vacsinou sa stava, ze clovek musi zo skoly odist, najma ked sa pocas studia nepchal spravnym ludom niekde... cize aj tam mozes narazit.
Navyse na VS sa pracovne zmluvy uzatvaraju stale na dobu urcitu, to znamena, ze ak sa niekomu znepacis (napr. dekanovi), resp. budu chciet na tvoje miesto dosadit niekoho ineho, proste ti nepredlzia pracovnu zmluvu a budes na dlazbe... a kde sa zamestna clovek, co nema ziadne poriadne prakticke skusenosti, len posobenie na skole? Nie, "odborne" vzdelanie ta tiez neposunie dalej, poznam kopec "odbornikov", ktori v svojom odbore v praxi na celej ciare zlyhali, hoci mali vsetky mozne tituly, tak im neostalo nic ine, len ostat machrovat s odbornymi teoretickymi (casto fest zastaralymi) znalostami na teplom ucitelskom mieste v skole... v skolach to vobec tak nefunguje,, ze najlepsi sa dostavaju na vrchol... funguje tam stale socik a je to predovsetkym o znamostiach a stylom "ja tebe pomozem, ty potom mne". Podla mna je to hnusny svet plny podrazov a falose. Pekne to vyzera len vo filmoch a mozno z pohladu normalnych studentov, ktori do zakulisia vobec nevidia.
Cize aby som to zhrnula - az sa stanes profesorom, budes sa mat dobre, malo roboty (profesori prednasaju maximalne 3 hodiny tyzdenne) za slusne peniaze. Aby si sa nim ale stal, musis vypotit more krvi, pozor nie neustalym makanim na sebe, studiom a pod., ale nervovanim sa s clankami (casto ich musis pisat, aj ked nemas o com, len aby sa naplnili publikacne kvoty a skola nemala problem, resp. tvoj skolitel potrebuje publikacie na ziskanie vyssieho titulu), povinnostami, ktore musis zvladat aj za profesorov/docentov (lebo doktorandi a asistenti su povazovani za menejcennych otrokov) a stresmi z neustalej hrozby vyhadzovu a v sulade s tym so strachom, ze kde inde zamestnas ako trebars 30/40tnik bez akejkolvek praxe (ano ucenie na skole nie je prax, je to ano, iba ucenie, nech je to o hocicom). Tak si to zrataj.
Tiez som bola sokovana z toho, ako to funguje, ale nehovorim len z vlastnej skusenosti, ale taktiez zo skusenosti inych kamosov doktorandov, odbornych asistentov na roznych fakultach roznych univerzit... takto to funguje na 90% skol (cest vynimkam).
Ano, na skole nemam absolutny zaujem ostat, hoci mi uz bolo navrhnute miesto postdoktoranda... Tymto pozdravujem tych par skvelych ludi, ktorych som mala cest pocas svojho dokt. studia stretnut, skoda, ze vas bolo tak malo, ale hlavne, ze ste boli...
@jakub489 najprv musiš ukončiť vysokoškolské štúdium 2. stupňa, to jest Mgr. alebo Ing alebo MUDr. Potom by si mal ist na doktorandské štúdium (PhD.), kde ale musís určite ovládať aspoň jeden cudzí jazyk. Pri doktorandskoms tudiu musis publikovať clánky, ktoré si napísal sam alebo v spoluatorstve s niekym iným, od veci by nebola monografia (t.j. kniha, ktorú si sám napísal, mala by súvisieť s odborom , ktorý študuješ), počas PhD. štúdia musíš vystupovať na odborných konferenciách na Slovensku a v zahraničí, musíš učiť a tiež byť konzultantom aspon jednej bakalárskej a jednej diplomovej práce za jeden školský rok. Nakoniec musiš spraviť skkúšky a napísať dizertačnú(vedeckú) prácu, v ktorej musiš niečo dokázať, objaviť, navrhnuť nejaký systém , ktorý bude fungovať v rpaxi ktorý budeš mať vo výskume overený, túto prácu musíš obhajiť pred vedeckou radou a potom následuje vedecká rozprava, t.j. profesori a docenti sa s tebou rozprávajú a kladú ti otázky a ty s nimi diskutuješ a zdôvodnuješ svoje názory. tak získaš titul PhD. toto štúdium trvá v dennej forme 3 a v externej forme 5 rokov(za ktorú sa paltí). Potom ak chceš si môžeš spraviť rigoróznu skúšku, tá sa dá urobiť za rok ak uspešne urobiš rigoroznu skusku a obhajiť rigoroznu prácu (cca 100-120 strán). a dalej mozeš pokracovať tak ze si urobis docenturu (habilituješ sa) treba napísať habilitačnú prácu, uverejňovať články v SK a zahraničných časopisoch, vydavať knihy, učiť, vychovať doktorandov, konzultovať alebo oponovať bakalarkse, diplomove, rigorozne alebo dizertačné práce. vystupovať na vedeckých konferenciách... a po habilitacii sa už ide na profesuru ale musis tiez napisať prácu ,učiť, publikovať, vedecky pracovať a ak uspešne urobis skusky tak ta prezident vymenuje za rpofesora. Plat cca 1500 eur
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
53 komentov
veď to má na slovensku fakt len vyberaný počet ľudí
no, ja čo mám takých tých mladších učiteľov, ktorí nezakladali našu katedru, majú väčšinou vyštudovaný môj odbor u nás v škole. začínali učiť, keď boli doktoranti a zostali pri tom
inak, fakt máš 19? lebo nevedieť, čo máš študovať na sudcu v takom veku je dosť úctyhodné, fakt.
na univerzite prednášaš ako študent doktorandského štúdia a potom môžeš pri tom ostať, avšak to nie je zamestnanie, že nič iné nerobíš, to si jednoducho súčasťou akademickej obce, venuješ sa svojmu vyštudovanému odboru a zároveň prednášaš, pretože si odborník.
kapiš?
ale nezaoberaj sa tým. naozaj nie. to nie je niečo, čo robíš pre peniaze.
platy sú tuším celkom fajn, ako základný a stredoškolský učitelia to nemajú tak super, ale vysokoškolskí sú podľa mňa v pohode.
a ako sa ním stať - urob vysokú školu, potom choď robiť doktorantúru (čiže keď dostaneš Bc. a Ing. alebo Mgr. tak si sprav aj nejaký doktorský titul a tuším v rámci podmienok je, že aj učíš ako cvičiaci na výške alebo že môžeš učiť ako cvičiaci na výške, čiže pomocný učiteľ) a potom keď to spravíš tak môžeš normálne učiť...
inak keďže je u nás profesorom už aj Jahnátek, tak si myslím, že profesúru môže získať akýkoľvek debil.
ucit na vysokej skole mozes pocas svojho doktorantskeho studia (napriklad ked chces titul Phd.) a mas to ako prax a po skonceni doktorantskeho studia mozes ucit
dost velka cast prijomov ucitelov/profesorov je obsiahnuta v publikaciah, predavani skript, ktore napisali a tak podobne
ale toto vsetko je uz tu vyssie spomenute a pisem to sem len preto, lebo sa mi nechce ucit
Plat profesora nie je doslova mizerný.
Dostávajú okolo 1500 evri mesačne (v čistom). V ČR okolo 2000 eur, v Poľsku ešte viac.
V každom prípade je nechutné, keď niekto takto okato spája vzdelanie s peniazmi.
Choď radšej za toho právnika, tam sa ti bude páčiť.
A aké povolanie si viac vážite? Profesor na VŠ, alebo sudca?
Tri roky bakalárske štúdium, dva magisterské, cca. päť rokov doktorandské (PhD., po dvoch-troch rokoch niečo z PhDr., RNDr., ...), po mnohých ďalších rokoch doc. a potom prof.
DrSc. a CSc. sa už ani neudeľuje, všetky nahradil titul PhD.
Mne sa tak zazdalo. Stále splietaš čosi o spoločenskej úcte, ohodnotení, vážení, nevážení, ... A sám predsa musíš vedieť lepšie ako ľudia na internete, že čo to vlastne chceš. Veď jediné informácie, ktoré o tebe máme, je tvoj nick, vek a týchto pár trochu zmätených riadkov.
Samozrejme, že poznať celkovú osobnosť človeka je ťažké a nieje to vec 5 minút a ani otázka birdzu...
Ja sa len pokúšam zistiť aký je postoj ľudí na tieto povolania pre ktoré by som sa chcel rozhodnúť... Práve študujem na gymnáziu a nerád by som to riešil o 5 minút 12...
Tak, ako počas celého života, aj počas vysokoškolského štúdia by malo platiť len jedno jednoduché pravidlo: rob to, čo ťa baví a robí šťastným, ostatné si k tebe nájde cestu skoro samo.
Prihlás sa na jeden z tohto druhu odborov, pobudni tam jeden-dva semestre a zistíš, či je to to pravé orechové. Ak nie - nič sa nedeje. O rok sa prihlásiš na inú školu, ktorá ti bude viac po chuti.
Veľmi veľa ľudí po prvom ročníku zmenilo štúdium. Nie je to žiadna prehra : )
čestné tituly:
Doctor honoris causa Dr. h. c. je čestný doktorát univerzity alebo fakulty za zásluhy.
Doktor vied DrSc to neviem za čo je ale asi niečo z vedou
Docent Doc. udeľuje sa sa po úspešnej obhajobe habilitačnej práce(sám neviem čo to je ale asi niečo ako diplomovka
Profesor prof. from wiki: Na Slovensku sa môže stať profesorom kandidát, ktorý predtým dosiahol titul docent, po úspešnom absolvovaní vymenúvacieho konania na základe rozhodnutia inauguračnej komisie a vedeckej rady danej alebo inej vysokej školy. Vedecká rada po ukončení konania kandidáta navrhne prostredníctvom Ministerstva školstva prezidentovi, ktorý ho následne menuje profesorom pre určitý odbor
Ďalšie tituly tuším ešte udeľuje akadémia vied SAV.
Na profesora je ale treba ohromné kvantum publikačnej činnosti teda ten človek musí byť kapacitou vo svojom odbore
..jedna otazocka:
ked by som si robila to doktoranske studium...teda by som si kvazi robila prax aby som po jeho skonceni mohla ucit, tak pocas toho studia za to "pomocne" ucenie na vs by som dostavala nejake prachy???
Navyse na VS sa pracovne zmluvy uzatvaraju stale na dobu urcitu, to znamena, ze ak sa niekomu znepacis (napr. dekanovi), resp. budu chciet na tvoje miesto dosadit niekoho ineho, proste ti nepredlzia pracovnu zmluvu a budes na dlazbe... a kde sa zamestna clovek, co nema ziadne poriadne prakticke skusenosti, len posobenie na skole? Nie, "odborne" vzdelanie ta tiez neposunie dalej, poznam kopec "odbornikov", ktori v svojom odbore v praxi na celej ciare zlyhali, hoci mali vsetky mozne tituly, tak im neostalo nic ine, len ostat machrovat s odbornymi teoretickymi (casto fest zastaralymi) znalostami na teplom ucitelskom mieste v skole... v skolach to vobec tak nefunguje,, ze najlepsi sa dostavaju na vrchol... funguje tam stale socik a je to predovsetkym o znamostiach a stylom "ja tebe pomozem, ty potom mne". Podla mna je to hnusny svet plny podrazov a falose. Pekne to vyzera len vo filmoch a mozno z pohladu normalnych studentov, ktori do zakulisia vobec nevidia.
Cize aby som to zhrnula - az sa stanes profesorom, budes sa mat dobre, malo roboty (profesori prednasaju maximalne 3 hodiny tyzdenne) za slusne peniaze. Aby si sa nim ale stal, musis vypotit more krvi, pozor nie neustalym makanim na sebe, studiom a pod., ale nervovanim sa s clankami (casto ich musis pisat, aj ked nemas o com, len aby sa naplnili publikacne kvoty a skola nemala problem, resp. tvoj skolitel potrebuje publikacie na ziskanie vyssieho titulu), povinnostami, ktore musis zvladat aj za profesorov/docentov (lebo doktorandi a asistenti su povazovani za menejcennych otrokov) a stresmi z neustalej hrozby vyhadzovu a v sulade s tym so strachom, ze kde inde zamestnas ako trebars 30/40tnik bez akejkolvek praxe (ano ucenie na skole nie je prax, je to ano, iba ucenie, nech je to o hocicom). Tak si to zrataj.
Tiez som bola sokovana z toho, ako to funguje, ale nehovorim len z vlastnej skusenosti, ale taktiez zo skusenosti inych kamosov doktorandov, odbornych asistentov na roznych fakultach roznych univerzit... takto to funguje na 90% skol (cest vynimkam).
Ano, na skole nemam absolutny zaujem ostat, hoci mi uz bolo navrhnute miesto postdoktoranda... Tymto pozdravujem tych par skvelych ludi, ktorych som mala cest pocas svojho dokt. studia stretnut, skoda, ze vas bolo tak malo, ale hlavne, ze ste boli...
Tretiacka doktorandka v odbore informatika
Dakujem ze si to tak obsirnejsie napisal pomohol si mi , este raz dakujem
fajn definicia ale v praxi IMO nevyuzita casto
pre sudcu je to benefit nie?
dakujeme za priblizenie reality