Ja nemám s nimi nejaké zlé skúsenosti. Sú to ľudia z mäsa a kostí s rozumom ako my. To ako sa majú je z veľkej časti aj chyba štátu. Oni sú kočovný národ a taká je aj ich kultúra. Zavri kočovníka do paneláka a dá si na balkón koňa. Treba ich pochopiť v prvom rade a nie žiadať si aby pochopili oni nás.
vecne sa vlacili po tescu, smrdeli, kradli, vsetko obchytkavali (predavacky to potom vyhadzovali), boli hlucni, vzdy ich islo aspon 10 a zabrali vsetky samoobsluzne pokladne, ktore obsluhovali velmi pomaly, etc.
celkovo moj nazor na roma sa odvija podla toho, ci citim zapach, ked okolo mna prejde, alebo nie. ale to tak na vacsinu ludi, nech su modri alebo zeleni
Neviem. Z časti je pravda že za ich situáciu môže štát. Ako za komunistov ich vzali niektorých z jaskýň (rly) a maringotiek a napchali ich do bytov, kde im robilo problém napríklad aj použiť splachovací záchod. Bolo to trošku od veci, lebo tým pádom prišli o to čo vedeli. Pokiaľ viem často boli cigáni remeselníci a nezvládli tým prechod do novej doby. Druhý problém je že tým pádom zleniveli o prácu a iné veci sa im staral štát s tým že ak nerobili išli sedie´t čo v nich zrejme vyvolalo odpor k väčšinovej spoločnosti. Neviem či sa dá vyniť etnikom za to že mu zmenili prostredie a tak, ale no... Neviem. Desegregácia v školáh a podobne tiež prebiehala na hovno a najhoršie to celé bolo o páde komunizmu, kedy na nich užnikto nedolhidal a spravili si od nich všetci odstup Začleňovanie spočívalo v tom, že sa im dalo všetkozadarmo a nevyžadovali sa rovnaké povinnosti ako od majority. Doteraz je problém s deťmi, ktoré žijú vo vlastných sračkách a nikto na nich nevolá sociálku, respektíve to sociálka vôbec nerieši. Prechádza im absencia v škole, kvôli tomu že riaditeľom je milejších tých pár šušňov čo za nich dostanú miesto toho aby sa starali v akých podmienkach tie deti žijú a s akou mentálnou kapacitou opustia školy. Ako nevravím že oni sú v tom nevinne, kaźdý z nich má predsa rozum , ale pokiaľ budú detí učiť rodičia, že životom je ľahšie prejsť na dávkach a s minimálnym vzdelaním a štát a ľudia na sociálkach a školách budú zatvárať oči pred tým ako tie deti žijú a súdy s políciou flákať riešenie ich trestnej činnosti, čo čakáme že sa zmení? V prvom rade treba vytvoriť tlak na to, aby tým deťom bolo ukázané, že osada sa špina a smrad nie sú minimum, ale že sú ďaleko pod ním, vymeniť tých úžasných riaditeľov čo vidia miesto detí stoeurovky a naliať nejaké peniaze do škôl aby ich tak ani vidieť nemuseli a v neposlednom rade začať poriadne uplatňovať tresty a sankcie voči ich rodičom alebo ľudóm z ich etnika, ktorý sa opakovane dopúšťajú trestnej činnosti a pri tom stále behajú po slobode, lebo ozaj keď decko vidí ako jeho otec celý život kradne a nič sa mu nestane aké predstavy si asi tak vybuduje v hlave. Nuž a tiež by bolo treba sociálny systém v týchto ohľadoch zlepšiť, vybudovať detské domovy nezávislé na financovaní podľa počtu chovancov bez možnosti aby si na nich robil niekto byznis. Deti proste nemajú byť biznis, ani biele ani žlté ani smaragdovo ružové...
co si o nich myslim? dostane pristresie od statu...vysledok? zlikviduju...nevazia si nic...okradaju ludi...prepadavaju, zeny, muzov, starenky kvoli 10 euram co maju v penazenke..slovo cest, moralka a disciplina im su cudzie...jedine co na nich obdivujem je sudrznost...inak je to doslova odpad ludskej spolocnosti...cest vynimkam..ale tych vynimiek je bohuzial pramaaaalo...nech sa snazim akokolvek, neviem na ich adresu poveddat nic pozitivneho
Môj pohľad je veľmi negatívny, toto "etnikum" má dosť veľké zastúpenie v oblasti kde žijem a mám s nimi veľmi zlé skúsenosti - pred pár rokmi jedna partia cigánov zmlátila môjho kamaráta a pár mesiacov dozadu jeden z nich ocinovi rozbil predné okno na aute. Takže... no asi si viete domyslieť aký mám postoj k tým príživníkom
nie som taká, že by som hneď odsudzovala ľudí len na základe toho, že je to cigán/róm, som dosť tolerantná..ale pracovala som s nimi a tí ľudia mi nesedia povahovo (ani nijak), sú problematickí a vychcaní...a ako bonus mám momentálne skúsenosť, že ma vo vlaku okradli..dobre to by som ešte predýchala ale to, že okradli moju mladšiu sestru, keď mala cca 10 rokov a vyhrážali sa jej s nožíkom v ruke, tak to sa predýchava ťažšie..proste neverím im a vždy si budem od nich držať odstup
Silno negatívny, až na pár výnimiek by som to deportoval niekam na opustený ostrov, kde si môžu praktikovať svoju kultúru a žiť podľa svojich pravidiel.
O rok by tam aj tak ostali už len mŕtvoly.
@kierkegaard Ja rad zacnem od seba, ale ja po ludoch nevykrikujem na ulici to co mas s tvarou, preco chodis ako kokot, chces dostat? co si picoval na mojho brata, hej ty s tym trickom.. prepac, chodim cely mesiac po meste medzi bielymi, vsetko v pohode, raz sa vraciam domov cez ich sidliska a asi 5 skupiniek po mne pokrikuje kokotiny. Tak kto ma zacat najprv od seba???
@6q66 Po mne hoc kedy vykrikovali aj bieli. Nemôžem dávať kolektívnu vinu že "cigáni sú zlí"....Zmizne chleba z obchodu zatknú cigáňa a hneď "cigáňi sú zlí" potom prídem do obchodu ja zmizne chleba tak povieš "Bieli sú zlí?" Alebo že "Kierkegaard je zlodej?" Chápeš.
@kierkegaard mozem otazku? prepadol ta uz niekedy cigan?...stym ze samozrejme nebol sam? lebo nikdy nechodia sami, a ak hej tak sa boja ozvat...vies aky je to pocit ked ta jeden drzi zozadu a druhy ma vytasenu kudlu schopnu vrazit ti ju do krku? si treba uvedomit, ze oni s takymto nemaju problem..ved si pozri niekedy spravy...prepadnutia na slovensku...ja ta chapem, snazis sa ich pochopit...a snazis sa to preto, pretoze ako sam tvrdis NEMAS S NIMI SKUSENOST...mozem otazku? to ze ides po ulici, ze po tebe vykrikuju, urazaju ta, prepadnu ta fyzicky ( napriek tomu ze ta vydia prvy krat v zivote ), ako s tymto faktom suvisi stat?...
Neviem na čo je dobrá nenávisť a odsudzovanie nejakej skupiny ľudí. Mne sa nepáčia napr. registrované partnerstvá v niektorých štátoch a všeobecne podobné veci ale nejdem za to viesť vojnu proti homošom a odsudzovať ich ale musím sa naučiť tolerancii. To isté platí aj pre problematické menšiny. Treba povedať svoj názor ale BEZ NENÁVISTI. Veď tak nemôžete byť ani šťastní ľudia ak nenávidíte. Tým na nikoho konkrétne tu na nenarážam, možno len na toho Filipa čo sa oháňa krížom.
@rogin Štát súvisí s výchovou ľudí čo v ňom žijú! Výchova je aj vecou štátu! Tj. poberme im deti, dajme ich do internátnych škôl a vzdelávajme ich a potom možno nebudú vykrikovať. Aj tak s tým súvisí štát.
je uplne jedno ci ta niekto prepadol alebo nie...ja poviem ze ma tiez prepadli biely a mozem si to vymysliet len aby som obhajil svoju teoriu..a to nie je podstatne ci ti to uverim alebo nie...ale to, ci si to ty sam uvedomis ze co ti hovorime...prepadol ta biely? stane sa...ale diskusia za prve, nie je zalozena, prepadol vas niekedy biely sedliak?...za druhe...vlady a staty maju rovnaki etnicky problem ( vsade ) s ciganmi...aj mna uz prepadol biely? a? bol sam, nevytiahol na mna nozik jak zbabelec, pobili sme sa...je tomu uz 8 rokov a doteraz je to jeden z mojich naj priatelov...
@rogin Nie je to jedno či ma niekto prepadol keď si s tým začal asi. A, áno je nepodstatné či je to len hypotéza. Pozri sa napr. na chlapcov troch čo v LM zabili taxikára, nik nepovedal "svine biele", a to je správne že sa nedávala kolektívna vina a že ich pri hanlivých narážkach každý osobitne menoval ale keby to boli cigáni tak by už bolo "tie svine čierne". Pochop tomuto bratu.
v meste kde žijem, žijú aj oni, a pokial nejsu pred tescom a nežobru v zapáchajúcich šatách je mi ich existencia u prdele, nemôžem na nich nadávať, bo za to môže štát, nerobia a beru podporu na milion deti, polka neplati učty a žiju jak prasce tak čo dobré si mám o nich myslieť?
ale zase česť výnimkám, poznala som aj ciganov čo na urovni žili a proti takym nemam nič
len by som podotkol...neviem či je to zrovna menšina a ak je, tak za 50rokov bude vačsina.
Poznám niekolkých, sú to aj normálny ludia. samozrejme je tu aj ale.
Vo všeobecnosti skôr negatívny, lebo hlavne na sídlisku, kde som vyrastala, ich bolo fakt mrte. Tiež som robila rok na úrade prce, kde ich tiež nebolo málo, takže mám s nimi kopu zlých skúseností.
ALE. Zároveň som mala veľmi dobrú kamarátku cigánku a napíšem sem aj príhodu zo včera, ktorú som už zakladateľovi diskusie vravela, ale pre ostatných Bola som včera pracovne v Rimavskej Sobote, meste, kde je viac tmavých ako svetlých a takmer všetci hovoria po maďarsky. Kráčala som popri Rimave a z vrecka bundy mi vypadol mobil. Všimla som si to, ale ešte skôr, než som stihla zareagovať a zohnúť sa poň, ma na to, že mi vypadol, upozornil jeden cigán, čo ma dosť milo prekvapilo. Takže naozaj, nech sú akíkoľvek, každého beriem predovšetkým osobitne, napriek zlým skúsenostiam.
Nehádžem ich do jedného vreca, no napriek tomu musím konštatovať, že s nimi mám takmer výlučne negatívne skúsenosti. Ale som slniečkárka a preto verím, že medzi nimi je aj veľa slušných ľudí.
Tak u nás v dedine je ich asi 2500 už nás prevalcovali a vzájomne tu panuje taká chladná nevraživosť. No ale ja v lete zvyknem robiť poštárku a musím povedať, že som si k nim našla nejak cestu. Každý na nich len vrieska, háda sa s nimi, tak ja som skúsila opačný prístup. Snažila som sa s nimi povtipkovať, byť k nim milá a vyplatilo sa. Teraz mi stále cez pol ulice kričia na pozdrav
@kierkegaard heh, ona ale nemala na vyber. Musela sa prisposobit a dobre s nimi vychadzat. Ale paci sa mi, ako s kludnou hlavou reagujes, vacsina ludi by bola hned ustipacna a arogantna, to si cenim.
Tomu ver ze mam skusenosti ked zijem v dedine kde je 3000 obyvatelov a z toho aspon 1000 ciganov no a ake ? Vseliake proste aj hovada aj celkom v pohode ludia tak ako aj bieli akurat ze je to tak ze u ciganov je vacsie percento obalyvatelstva ktore sa da zaradit do kategorie "spiny skurvene"
Kedze som donedavna zila cely zivot vo Vrakuni v podstate cez cestu od Pentagonu, mam iba zle skusenosti.
Sice sa mi nikdy nic naozaj nestalo, ale skusali ma okradnut, pokrikovali na mna, chceli ma oplut, hadzali po mne klobasu (naozaj , ... velakrat som sa bala chodit po tme domov, a vlastne aj za svetla.
Ale urcite su medzi nimi aj mili a slusni ludia, a je mi luto ze si to v zivote odseru za tych, vdaka ktorym maju ludia o nich take povedomie ake maju.
Ale vzdy ma skrie ze moje musim prispievat na davky pre darmozracov a zberbu.
Nemám žiadne zásadne zlé skúsenosti so zmieňovaným etnikom. Popravde, rómovia na mňa nikdy bez provokácie a dôvodu nezaútočili na ulici. Belosi, konkrétne rozkvasení slovanskí náckovia, zato áno. Znamená to teda, že mám začať nenávidieť všetkých ľudí "kaukazského" typu? Isteže nie.
Znamená to zhruba toľko, že v každej komunite sa nájde pár jedincov s extrémne nízkou empatiou, ktoré sú schopné niečo také (a ďaleko horšie) robiť.
Problém nastáva, keď sa určitá násilná alebo inak problematická praktika, či hádzanie všetkých sociálnych problémov na dané etnikum (u nás to boli historicky hlavne Židia, Rómovia - ale i v posledných rokoch sa táto znepokojivá tendencia znovu vynára) stane kultúrnou normou, čo vedie k takým zločinom, ako je systematické vyvražďovanie menšín/nepohodlných, kedy môže každý povedať "ale veď ja som len plnil rozkazy", "zodpovedný nie je nikto", atď. K tomuto vrelo odporúčam knihy ako Původ totalitarismu Hannah Arendtovej, Masová psychologie fašismu Wilhelma Reicha, a Tábor smrti Lety od investigatívneho novinára Paula Polanskeho.
A neodpovedal som Ti na otázky, vlastne: "Má táto menšina zastúpenie v oblasti v ktorej žijete?"
Áno, žijem v podstate priamo v Brnoxe, teda blízko Cejlu.
"Stretávate sa s nimi, resp. máte s nimi skúsenosti?"
Áno, samozrejme. Neďaleko nášho sídla je aj Múzeum rómskej kultúry, dosť segregované školy, ktoré navštevujú prevažne rómski žiaci... Za tú dobu, čo tu žijem, nemám žiadne zlé skúsenosti, okrem nepríjemných pocitov vyvstanuvších z rodičov, používajúcich príliš autoritatívne metódy výchovy (pohlavky, atď.), to sa ma ale priamo netýka a navyše to zďaleka nie je výsada len rómskeho etnika.
Pamätám si, že napr. vo Zvolene som raz prišiel do priameho kontaktu s chlapcom zhruba v mojom veku z takej *naozaj* devastovanej bytovky, cez ktorej územie sme museli prejsť, aby sme sa dostali do lesa = a dali sme sa do reči, a neviem, či som niekedy zažil zdvorilejší prejav. Ešte nám potom aj slušne zaprial šťastnú cestu.
V BB som chodil do školy s viacerými Rómami, ktorí neboli o nič horší alebo lepší než priemer, a ich správanie bolo úplne v pohode. Skôr som mal problém s istými zakomplexovanými jedincami kaukazského typu (ako aj oni so mnou ).
to je individuálne, v práci denne stretávam aj 50 cigošov, sú medzi nimi aj šikovní ľudia, no ich vzdelanie je často veľmi slabé, cigáni z môjho rodného mesta mi napríklad neprekážajú natoľko, ako cigáni z Partizánskeho, tí stále zvykli pokrikovať na moju bývalú kadejaké hlúposti, okrádali ľudí a proste robili zle...naopak zasa poznám aj cigáňov z Popradu, konkrétne jednu rodinu a tí sú úplne v pohode, pracovití, rozumní, vedia hospodáriť s peniazmi... ale tiež chápem ľudí ktorí žijú v tesnom susedstve dákej osady a nemajú na nich dobrého slova, veď prečo by aj mali, keď majú samé negatívne skúsenosti...
9 z 10 c. čo stretnem smrdia, sú to proste vidláci zo stredoveku.
1 z 10 je úspešný a normálny chlap, proti tomu nič nemám.
5 z 10 "nás" sú vidláci zo stredoveku.
5 z 10 je zas normálnych.
V mojom okolí nikoho z tejto menšiny nestretávam, v podstate zatiaľ ani v škole, takže osobné skúsenosti zatiaľ nemám...
Ale z toho čo niekedy čítam mi je zle, nehovoriac o fotkách z kastračných akcii, vtedy mám chuť vraždiť.
Zle si asi položil otázku. Ja proti nim nemám žiadny problém, beriem ich ako všetkých ostatných ľudí okolo. Tak isto ako mám s nimi zlé skúsenosti, mám aj veľmi dobré. Tak isto, ako sú aj niektorí bieli zlí, tak isto sú takí aj medzi nimi. Oni to majú ale o dosť ťažšie v tom, že ak niečo spraví róm, tak sa nadáva na všetkých rómov vo všeobecnosti. Keď niečo spraví biely, tak nikto nenadáva na všetkých. A dosť obdivujem tých, čo sa dokážu z osady postaviť na vlastné nohy, študovať a budovať si vlastnú kariéru. Pretože tí to mali zďaleka horšie, ako 90% z nás. Hlavne tí, čo bývajú v osade. Dva týždňe dozadu som bola na prednáške s dvoma rómskymi chalanmi, ktorí sú vyštudovaní a rozprávali nám ako to celé prebiehalo, čo bol pre nich najväčší problém...Jeden mal vyštudovanú medicínu a druhý študoval na pedagogickej univerzite. ˇÁno hovoríte si dvaja zo sto. Ja sa ale čudujem, že sú až dvaja zo 100! Neviem si predstaviť šrudovať v ich koži. Hlavne na základnej a strednej škole. Rasistické poznámky, nadávky..A to ide už od škôlky, kde sa najviac buduje charakter. Lenže z väčšiny ich charakter tvoríme my. Keď je niekto stále odsunutý na bok a zosmešňovaný, nemôže nikto čakať, že bude stále len čakať v kúte, jasné že v ňom bude potom nenávisť voči ,,tým druhým,,. Problém je ale v dnešnej dobe. Je to proste iná kultúra a niektorí sa cez to nevedia dostať, už od malička väčšinu svoje deti učia rodičia, fuj to je ,,cigáň,, od nich sa drž ďalej lebo smrdia a potom sa ľudia čudujú, ako to tu na svete ide. Sami sme si vykopali medzi nami takú veľkú priekopu. A to nechcem obhajovať len ich, pretože viem, že také isté rasistické názory majú aj niektorí z nich. Tiež si hovoria, choď preč od toho ,,gadža,, lebo ťa ukradne. No bohužial, krok musia spraviť obe strany aby to mohlo byť opäť normálne.
Karlotiskot sa dobre k tomu vyjadril aj s riešeniami. Ja som s nimi nemal extrémne skúsenosti, nakoľko žili v odľahlej dediny. Kedykoľvek som tam bol alebo sa stretol s nejakým známym cigáňom, tak boli v pohode. Nemôžem si sťažovať. No hoci spomeniem jeden, ale to už omieľam tretí raz. Keď som cestoval vlakom, si prisadla ku mne partia. Samozrejme sa opýtali a začali sa so mnou rozprávať. Nakoniec jeden vyskočil, že sa chce biť, ale ja som sa nechcel, predsa boli 5 a ja sám.
mám len málo zlých skúseností..takže neriešim..proste pozerám sa na nich ako na hocikoho iného a súdim len podľa toho či sa správajú normálne alebo ako debili......
snažím sa na nich nepozerať a ignorovať ich, lebo minule som mala hlavu otočenú smerom na jednu skupinku, ale pozerala som sa za nich! vôbec som ich neregistrovala a zrazu sa mnou dojde ciganka z tej skupiny že čo na nu čumím a či chcem dostať na piču... a ja som sa na nu pozrela, uplne som sa bala, lebo ja som mala vtedy asi 10 rokov a ona cca 15 ... a nikde nebola mama a ani nikto a ja že ja som sa na nu vobec nekukala a ešte dačo povedala že no tak nech sa to neopakuje... to bolo na ihrisku
Vzťah mám komplikovaný, lebo neviem, kto som. Nie som cigán, dokonca ani róm, tak teraz čo som? Ne-róm? A to je čo?
Majoritní sú ne-rómy? Skúste im to povedať.
@Kierkegaard ja by som nepovedal že všetci bieli sú zlí keby sa niečo také stane ani by som nepovedal že všetci cigáni su zlí.... lenže treba sa pozrieť nato že dnes sú ešte viacmenej všade menšina, aj v mojom meste a zatiaľ som mal problémy a konflikty iba s nimi a so žiadnym bielym...a pritom ja som nikdy nezačal... čiže by som povedal že väčšina z cigáňov sú zlí... a väčšina z bielych sú dobrí...
Aký pohľad? Ako na človeka. Či je biely, čierny, fialový, stále je to človek. Strašne mi už lezú na nervy všetky tie rasistické reči, ktoré dokola počúvam, dokonca, keď sa nejakých zastanem, často si vypočujem reči typu "však ty uvidíš, keď ťa nejaký okradne, prepadne a podobne..." ale nechápem prečo. Sú medzi nimi dobrí aj zlí, ako aj medzi bielymi. Takže nechápem tú nenávisť... Možno sú trochu temperamentnejší a "veselší" ako "bieli" ľudia, no dokážu sa správať, dokážu sa učiť, dokážu aj pracovať, rovnako ako my. Samozrejme, všade sa nájdu výnimky, ale nevidím dôvod ich odcudzovať a hádzať ich všetkých do jedného vreca.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
49 komentov
vecne sa vlacili po tescu, smrdeli, kradli, vsetko obchytkavali (predavacky to potom vyhadzovali), boli hlucni, vzdy ich islo aspon 10 a zabrali vsetky samoobsluzne pokladne, ktore obsluhovali velmi pomaly, etc.
celkovo moj nazor na roma sa odvija podla toho, ci citim zapach, ked okolo mna prejde, alebo nie. ale to tak na vacsinu ludi, nech su modri alebo zeleni
O rok by tam aj tak ostali už len mŕtvoly.
ale zase česť výnimkám, poznala som aj ciganov čo na urovni žili a proti takym nemam nič
Poznám niekolkých, sú to aj normálny ludia. samozrejme je tu aj ale.
ALE. Zároveň som mala veľmi dobrú kamarátku cigánku a napíšem sem aj príhodu zo včera, ktorú som už zakladateľovi diskusie vravela, ale pre ostatných Bola som včera pracovne v Rimavskej Sobote, meste, kde je viac tmavých ako svetlých a takmer všetci hovoria po maďarsky. Kráčala som popri Rimave a z vrecka bundy mi vypadol mobil. Všimla som si to, ale ešte skôr, než som stihla zareagovať a zohnúť sa poň, ma na to, že mi vypadol, upozornil jeden cigán, čo ma dosť milo prekvapilo. Takže naozaj, nech sú akíkoľvek, každého beriem predovšetkým osobitne, napriek zlým skúsenostiam.
Sice sa mi nikdy nic naozaj nestalo, ale skusali ma okradnut, pokrikovali na mna, chceli ma oplut, hadzali po mne klobasu (naozaj , ... velakrat som sa bala chodit po tme domov, a vlastne aj za svetla.
Ale urcite su medzi nimi aj mili a slusni ludia, a je mi luto ze si to v zivote odseru za tych, vdaka ktorym maju ludia o nich take povedomie ake maju.
Ale vzdy ma skrie ze moje musim prispievat na davky pre darmozracov a zberbu.
Znamená to zhruba toľko, že v každej komunite sa nájde pár jedincov s extrémne nízkou empatiou, ktoré sú schopné niečo také (a ďaleko horšie) robiť.
Problém nastáva, keď sa určitá násilná alebo inak problematická praktika, či hádzanie všetkých sociálnych problémov na dané etnikum (u nás to boli historicky hlavne Židia, Rómovia - ale i v posledných rokoch sa táto znepokojivá tendencia znovu vynára) stane kultúrnou normou, čo vedie k takým zločinom, ako je systematické vyvražďovanie menšín/nepohodlných, kedy môže každý povedať "ale veď ja som len plnil rozkazy", "zodpovedný nie je nikto", atď. K tomuto vrelo odporúčam knihy ako Původ totalitarismu Hannah Arendtovej, Masová psychologie fašismu Wilhelma Reicha, a Tábor smrti Lety od investigatívneho novinára Paula Polanskeho.
Áno, žijem v podstate priamo v Brnoxe, teda blízko Cejlu.
"Stretávate sa s nimi, resp. máte s nimi skúsenosti?"
Áno, samozrejme. Neďaleko nášho sídla je aj Múzeum rómskej kultúry, dosť segregované školy, ktoré navštevujú prevažne rómski žiaci... Za tú dobu, čo tu žijem, nemám žiadne zlé skúsenosti, okrem nepríjemných pocitov vyvstanuvších z rodičov, používajúcich príliš autoritatívne metódy výchovy (pohlavky, atď.), to sa ma ale priamo netýka a navyše to zďaleka nie je výsada len rómskeho etnika.
Pamätám si, že napr. vo Zvolene som raz prišiel do priameho kontaktu s chlapcom zhruba v mojom veku z takej *naozaj* devastovanej bytovky, cez ktorej územie sme museli prejsť, aby sme sa dostali do lesa = a dali sme sa do reči, a neviem, či som niekedy zažil zdvorilejší prejav. Ešte nám potom aj slušne zaprial šťastnú cestu.
V BB som chodil do školy s viacerými Rómami, ktorí neboli o nič horší alebo lepší než priemer, a ich správanie bolo úplne v pohode. Skôr som mal problém s istými zakomplexovanými jedincami kaukazského typu (ako aj oni so mnou ).
1 z 10 je úspešný a normálny chlap, proti tomu nič nemám.
5 z 10 "nás" sú vidláci zo stredoveku.
5 z 10 je zas normálnych.
Ale z toho čo niekedy čítam mi je zle, nehovoriac o fotkách z kastračných akcii, vtedy mám chuť vraždiť.
Majoritní sú ne-rómy? Skúste im to povedať.