po druhé - Boh dal život - ja ti zasa neberiem tvoju vieru, ale že ti Boh dal život, je LEN tvoja viera, nič iné...
po tretie - Hippokratova prísaha nie je nič iné, než prvá formulácia lek. etiky, ktorú lekári už stáročia nedodržiavajú celkom tak, ako je formulovaná a k spokojnosti pacientov. Okrem toho eutanázia môže byť pasívna alebo aktívna, tam kde je povolená, sa využíva viac práve pasívna.
po štvrté - ´smrť je vykúpenie´ a pokiaľ sa sám nedostaneš do situácie, kde by bola smrť skutočne vykúpením, je tvrdenie o dare života Bohom len veľmi slabým argumentom...
@salora máš aj nemáš pravdu...vo svete sa už stalo veľa prípadov, že človek po ťažkej autohavárii upadol do hlbokého bezvedovia a prebral sa po 2-20 rokoch, takže ho mali hneď odpojiť z prístrojov ?.....filip
vykúpenie pre človeka je myslím, keď zomrie prirodzene bez pomoci druhého....ináč to beriem ako vraždu...
@9@e12 - predovšetkým "písal" Lek . etika - vzťah lekára a pacienta (napr. pojdnanie doc. Němčekovej z LFUK) tiež jeden z vyuč. predmetov - lek. etika a bioetika
@10@zajko30 - tých prípadov prebratia sa po 2 - 20 rokoch skutočne nebolo a nie je VEĽA... samozrejme netuším, čo pre teba znamená pojem "veľa" ... takže kóma asi nie je ten pravý príklad... A keď dávate takúto otázku na diskutovanie, mali by ste vedieť, aký rozdiel je medzi eutanáziou a asis. sebevraždou, aj keď samotný pojem (význam slova) eutanázia zahŕňa oboje...
@zajko30 Sú ale aj prípady keď pacient žije v ukrutných bolestiach, nedá sa mu pomôcť kedže liečba neexistuje a sám od seba nezomrie, len je celý život pripútaný na lôžko, zvíja sa v bolesti, potravu príjma slamkou a jeho jediným prianím je zomrieť...
Pýtam sa, pokiaľ trpí a naozaj to chce, prečo mu to neumožniť?
som za a vy vsetci proti vyskusajte si zivot cloveka ktory trpi tak , že chce radšej zomrieť , určite sa má príjemne ... a z hippokratovej prisahy uz bol vypusteny potrat tak moze byt kludne aj toto ...
dost tazko sa vyjadruje k takymto tazkym temam, ktore nemaju jednoznacne riesenie. Ja osobne si myslim, ze ak je clovek smrtelne chory a je iste, ze umrie, nema zmysel mu predlzovat utrpenie, pokial teda nie je sanca, ako napr. pri tych havariach, ze sa z toho dostane.
@zajko30 a este jedna vec : "dnes je už bežné uviesť nemocného do hlbokého spánku aby bolesť necítil, robí sa to bežne po klinikách...
.(dokonca sa pripravujú aj projekty, pri ktorých by človeka uspali na 50 rokov, kym medicína nebude na takom stupni, aby ho mohli vyliečiť)"
ak by to aj bolo mozne , zobudis sa o 50 rokov a rodicia mrtvy , vacsina rodiny mrtva , kamarati mozno mrtvy ... a ak by si povedal ze by sa dali aj oni usprat do hlbokeho spanku neviem si predstavit ako by si zapadol do zivota ... neviem si predstavit ako by zapadol do zivota niekto kto by toto spravil v druhej svetovej vojne a dnes sa prebudil *blazon*
@15@zajko30 - pravdu povediac, tvoj dojem je pre mňa irelevantný. Mimochodom s kopytami som ti dal za pravdu, nie je pre mňa problém poopraviť si alebo zmeniť názor... Ale k tejto téme - vyhľadať si informácie o tom, čo je eutanázia resp. v čom spočíva asist. sebevražda, je otázkou pár klikov, takže keď si si vygooglil párnokopytníkov, môžeš si vygoogliť aj toto. V žiadnom prípade ťa nepresviedčam o svojej pravde, ale argumentovať tým, čím si argumentoval, mi príde scestné. Ak tou pravdou myslíš to, čo si napísal o vzťahu Boh - život, potom dupľom... Boh sa nedá dokázať ani vyvrátiť - viz. @8 Tvoj názor ti neberiem, maj si ho, ale až sa stretneš s takouto situáciou zoči-voči, myslím si, že by si zmenil potom názor pre zmenu ty.... Ak si takú situáciu ešte nezažil, potom ťažko o tom diskutovať.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
21 komentov
inač ja som proti, Boh dal život, nech si ho aj zoberie.......
@salora názor ti neberiem...lekári však zložili Hipokratovú prísahu...
....filip.
po druhé - Boh dal život - ja ti zasa neberiem tvoju vieru, ale že ti Boh dal život, je LEN tvoja viera, nič iné...
po tretie - Hippokratova prísaha nie je nič iné, než prvá formulácia lek. etiky, ktorú lekári už stáročia nedodržiavajú celkom tak, ako je formulovaná a k spokojnosti pacientov. Okrem toho eutanázia môže byť pasívna alebo aktívna, tam kde je povolená, sa využíva viac práve pasívna.
po štvrté - ´smrť je vykúpenie´ a pokiaľ sa sám nedostaneš do situácie, kde by bola smrť skutočne vykúpením, je tvrdenie o dare života Bohom len veľmi slabým argumentom...
písala si, že tá prísaha je prvá formulácia lek. etiky, že? Ale akej etiky? nerozumiem.
vykúpenie pre človeka je myslím, keď zomrie prirodzene bez pomoci druhého....ináč to beriem ako vraždu...
a aky je to rozdiel čo povedal drejka?
Pýtam sa, pokiaľ trpí a naozaj to chce, prečo mu to neumožniť?
.(dokonca sa pripravujú aj projekty, pri ktorých by človeka uspali na 50 rokov, kym medicína nebude na takom stupni, aby ho mohli vyliečiť)
.....prečo ho hneď zabiť?!?!?!...
.a nakoniec telo sa lieči aj v spánku....
nikomu neprajem, aby musel riešiť takúto strašnu dilému vo svojom živote....
@salora pri tvojích odpovediach nadobúdam dojem, že musíš mať vždy pravdu, nemyslíš, že ju môže mať aj druhý?!.......filip
.(dokonca sa pripravujú aj projekty, pri ktorých by človeka uspali na 50 rokov, kym medicína nebude na takom stupni, aby ho mohli vyliečiť)"
ak by to aj bolo mozne , zobudis sa o 50 rokov a rodicia mrtvy , vacsina rodiny mrtva , kamarati mozno mrtvy ... a ak by si povedal ze by sa dali aj oni usprat do hlbokeho spanku neviem si predstavit ako by si zapadol do zivota ... neviem si predstavit ako by zapadol do zivota niekto kto by toto spravil v druhej svetovej vojne a dnes sa prebudil *blazon*