myslim ze eknihy su dobre pokial ma clovek aj citacku, aj ked by som isla niiekam na dovolenku tak do citacky si dam 5-6 knih a nezaberie to ani tolko miesta a mam vsetky knizky pri sebe stale ale caro maju aj obycajne knihy
neviem preco tu hovorime o PC a E-knihach, ked sa da kupit citacka e-knih, ktora je perfektna (nie iPad). Mne by to nevadilo. Papierove knihy tak skoro nevymiznú a je na vyber. Ked tu bude dostatok titulov tak planujem citacku kupit, momentalne je to v srackach.
vsetko ma svoje vyhody aj nevyhody... papierove knihy maju svoje caro... eknihy su dobre spolu s citackou knih... ja mam par sice len v pc, ale co narobim
Nejdem teraz subjektivizovať - to je jasné, aký mám asi názor. Ale výhody a nevýhody?
Výhodou knihy klasickej je rozhodne to, že si ju môžes vziať, kam chceš, listovať v nej v autobuse, pri čakaní na niečo/niekoho, nikdy sa Ti nevybije baterka ani nevypadne elektricky prud.. A je to klasika. Lenže drahé a dosť spotrebný materiál.
Oproti tomu e-knihy - problém s prenosnosťou už je takpovediac vychytaný tiež, keďže dnes už bežne na trhu dostať notebooky a netbooky, ktoré sú prenosné, pomerne skladné (najmä v prípade tých menších niet pochýb) a takisto ľahko dostupné, drahšie, ako jedna kniha, ale potom už si neplatíš nič a môžeš čítať do aleluja. Samozrejme až na to, že pozeranie dlhú dobu do preblikujúceho, neprirodzene žiariaceho monitoru nie je príliš komfortné ani šetrné pre oči a keď sa dnes človek počítačom musí zapodievať v robote, škole a ešte neviemkde všade, asi už je aj rád, keď môže zmeniť prostredie a hľadieť na niečo príjemnejšie, než na sivú škatuľu a môže v nej byť skrytý akokoľvek dobrý obsah. Za ďalšie - baterka noťasu tiež nie je nekonečná, čím sa "prenosnosť" obmedzuje na určitú dobu a potom treba naplniť novú šťávu...
Obyčajné knihy sú najlepšie!! A hlavne tie nové.... Milujem vôňu nových strán....E-knihy sú dobré, ak nemajú veľa strán a nemusíte dlho čumieť na obrazovku, ale ak by som sa mala rozhodnúť medzi 600-stranovou E-knihou a 600-stranovou obyčajnou knihou, určite by som volila obyčajnú knihu....
@flussica zabudni, citacka e-knih je tazka asi ako bezna kniha a do tej citacky nacpes aj 100 knih. Takze to co si napisala je out. A E-inkove citacky nemaju ziadny ziaraiaci monitor takze sa to cita rovnako ako kniha.
kamos ma kindle a vraj je to pecka ale ja ostavam verny klasickym kniham..hlavne ta vona listov, vazba, ked prelistujem knihu a na mna sa vyruti ta specificka vona knizneho papiera..hmmm..to sa neda nicim nahradit
Pre mňa bude asi vždy väčším zážitkom kontakt s papierovou knihou.
E-booky sú pre mňa akosi sterilné, používam ich, sú praktické, ale ak objavím niečo v e-book forme a zamilujem si to, snažím sa to dočítať v papierovej forme práve pre ten zážitok zo skúmania kvality papiera, potlače, dizajnu väzby, dotyku s ňou a z úcty ku knihe samotnej.
Tak trochu mi to pripomína rozdiel medzi virtuálnym sexom a tým skutočným.
Čo už v dnešnej dobe nie je ebook? Všetko, aj tlačená podoba sa vytvorila na PC. Ide len o to, či bola v elektronickej podobe zverejnená. Takže otázka je hlúpo postavená.
Čítanie na klasickom monitore (LCD, CRT) je o držku, ale e-ink je fakt o niečom inom. Takže u čítačiek je tu obrovská kompaktnosť v porovnaní s knihami, je to super na čítanie skrípt, ktoré nie sú v tlačenej podobe, a principiálne si tam môžeš dať akýkoľvek text, ktorý si potrebuješ prečítať a nemusíš ho zbytočne tlačiť.
Samozrejme, ako píšu ostatní vyššie, nenahradí to ten pravý pocit z knihy. No je to individuálne. Pohodlnosť čítania sa veľmi približuje klasickej knihe, mechanicky je to možno ešte aj pohodlnejšie.
e-booky sú fajn v tom, keď i deo niečo povinné do školy, čo by sme inak ťažko 120-ti , čo tam v obore sme, zháňali po mestských knižniciach, ale ako náhrada klasiky??? Prosím vás, i s otáznikom mi to búri žlč. Nikdy. *pôsobivá odmlka* radšej... zomriem.
Ale fakt. Kde sme?! Už dosť, že sa stavajú také obludné budovy a píšeme maily (a chodíme na Facebook) namiesto písania papierových úžasností ako za... Márie Terézie.
Naše životy sú ľahšie, ale prichádzame o skoro všetko čaro.
@hajzelodkosti Vieš, čo čítačka kníh nemá? Vôňu. Čiže jeden zmysel trpí alebo aspoň .. nie je stimulovaný.
A to je mínus, pretože tvoj zážitok je už o niečo menej plnohodnotný. teda, aspoň môj určite. Ale zas je fakt, že ja som z tých, ktorí prvé, čo urobia, ked dostanú do ruky knihu je, že ju ovoňajú.
@inkheart vonu nato aby som si precital knihu, mal z nej pozitok, informacie a zazitok nepotrebujem ju citit. Ked vonias knihy tak to nie je s tebou v poriadku. Knihy su na citanie, nie na vonanie. Ked uz tak uprednostujem hmotne vlastnictvo knihy, nez vonu. A aspon zachranim nejaky ten strom teda raz inak vam to dobre drbe na hlavy s tou vonou... toto sa mi snad zda. Kupujem si knihu kvoli tomu aby som ju ocuchal. Klop-klop.
@ashly22 ked mas zle svetlo tak ti ani kniha zrak nezachrani a ked si ohmatas amazon kindle zistis, ze si nemas ani ten zrak kde kazit, kedze nema displej.
@hajzelodkosti - debil Nevidím dôvod, prečo by si mal na môj príspevok reagovať tak pohŕdavo. A tvoje názory, hoci sa snažíš, aby zneli inteligentne a nadradene názorom ostatným, sú až smiešne typické pre túto zadubenú spoločnosť majúcu oči len pre úžitok a postrádajúcu akýkoľvek zmysel pre krásu jednoduchých vecí a detailov.
@inkheart a preco nie? Smiesne? A vona knihy je co? Inteligentna? ty si smiesna. Zadubena spolocnost cita kniha a necucha ich. Pseudo intelektuali, ktorí si myslia, ze robia revoluciu svojimi nazormi napr. o voni knih mi pride zadubena a zabudnuta. Ja mam velky cit pre vela veci, to ze sa nestotoznuju s tvojimi nic neznamena. Bohuzial iba som ti chcel dat najavo, ze prave ty odsuduzjes nieco co nepoznas. Skus si chytit citacku napr. spominanu Amazon a nieco v nej citat a potom taraj nezmysli. Ja si knihy kupujem a necucham ich, ale citam.
@hajzelodkosti sorry, že mi čítačky nie sú sympatické. :o upál ma za to. Nikdy som zo seba nerobila pseudointelektuála. ani intelektuála. Vlastne o sebe nemám nejaké extra mienenie a určite sa (na rozdiel od niekoho) necítim potrebu takým spôsobom prezentovať. vyjadrila som svoj názor, že mám rada vôňu kníh. ja už nemám slov. Nechápem. a takéto slovné prestrelky pre nič za nič. choré. och a nezaujíma ma, koľko kníh si si kúpil. Ja knihy rada čítam. držím. voniam. rovná sa som pseudointelektuálska trúbka. Fajn. musíš mať smutný život, keď ťa baví robiť takéto ťažké dedukcie cez internet a na základe niekoľkých príspevkov vo fóre. Ako fakt nemám slov. a už v tejto konverzácii nemusíme pokračovať.
@etelnair nechápem toto. mne vonia každá kniha. aj tie za 20 kč z antikvariátov, aj tie obchytkávané tristo ľudmi predo mnou v knižnici, aj tie nové za 300vku (v eurách nemyslím, sorry). a necítim potrebu si ich za každú cenu kupovať. to, že mi vonajú, neznamená, že mi nejde o obsah.
ja uprednostňujem normálne knihy, dokonca aj z toho obludne kritizovaného dôvodu ako je trebárs vôňa alebo dotyk - predsa len už od troch rokov držím v paprčiach papierové veci, zvykla som si na to ich mať, otáčať strany, šušťať tým a byť prekvapená tým, aký veľký kusisko som zrazu prečítala...držať v ruke čítačku spočíva v niečom inom. navyše, aj keď mi bolo povedané, že nekazia oči, predsa len sa babrem s počítačom a elektronikou príliš veľké percento času na to, aby som mala náladu potom čítať niečo z mašinky. neodsudzujem ebooky, mám ich pár v mobile, pre prípad nudných prednášok, ale vždy som bola škaredý brýlatý knihomol, čo už, bude zo mňa neprispôsobivá babička
@inkheart bla bla bla, jedine o co sa teraz snazis je, ze ty si chudatko, ktoremu sa ublizilo a ja mam smutny zivot plny komplexov. Vies ak niekto povie, ze nebudem pouzivat citacku knih (a pritom o nich nic nevie) iba preto, ze knihy vonaju tak je asi padnuty na hlavu. Ano, si asi padnuta na hlavu. Netvrdim aby si citacky pouzivala, tvrdim len, ze mas decke a hlupe argumenty, ktore pochybujem, ze moze clovek 19 roku doziteho vypotit. Sranda, stalo sa. Inak aj citacka ma svoju vonu, len si staci na nu zvyknut. A na margo tvojho fetisu, nikdy ma nenapadlo si privonat ku knihe a uz vobec to tu obhajovat. Ked vyrasties a prve naco si spomenies, ked povies slovo kniha bude okrem vone nape. dielo, kus prace niekoho a pod. potom mozme diskutovat. Lebo ja uprednostnujem pracu autora, informacnu hodnotu a kvalitu nez hlupu vonu. Ked uz sme pri tej neludskosti, ktora z tvojich prispevkov na mna vybafla tak sa pozrime kolko tej neludkosti sa skryva v tebe ak sa zamyslis nad tym kolko zotatych stromov si cuchala a tej farby. Podla skor ty si neuvedomujes skutocne hodnoty knihy a prave ty si ta, ktora je typicka pre zadubene nedorastene v spolocnosti este stale akceptovane akoze dospele. Klop-klop.
@hajzelodkosti ach bože Neviem, čo za boliestky si touto debatou liečiš ?
Mne fakt nevadí mať detinské argumenty. Deti sú po mnohých stránkach plnohodnotnejšie bytosti ako dospelí. Viac sa vedia tešiť z vecí, ktoré nemusia mať nutne pôvod v logickom vnímaní sveta.
Čiže ak si myslíš, že ma obvinením "Detská" urazíš, musíš skúšať ďalej.
A áno, nie je to najekologickejší záujem. ale to by sa dalo rozvinúť. Hm. Máš vodičák? napríklad. Máš alebo plánuješ mať auto? Ak nie, smola, argument nevyšiel , ak áno, vidíš, niekto ekológuje v tom a devastuje v hentom.
človek by povedal, že som ti vyvraždila polku rodinu, ako tak pozerá na intenzitu tvojho rozčúlenia a pohŕdania.
A nie, nehrám sa na menejcennú, len poukazujem na to, že za intelektuálku som sa nikdy byť nesnažila a to, že to vidíš, je tvoj problém a omyl.
A nikdy som netvrdila, že vôňa je dôležitejšia ako obsah. len že je to príjemný bonus.
Nemohla som odolať. a rozprávaj si ďalej. intelektuál.
Caute, ja citam na amazon kindle touch a velmi velka spokojnot. je to tento : » www.qcomp.sk/shopping/produc... musim ale povedat, ze zalezi od toho ake knihy citate. ja citam hlavne odbornu anglicku literaturu a toho je na amazone fura. ak citate slovensku beletriu, mozno by to mohol byt problem. Ale ponuka sa rozsiruje bleskovou rychlostou a tak myslim, ze ani toto nebude problem
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
43 komentov
@3
prikláňam sa, som za starú dobrú overenú klasiku, podľa mňa sú knihy lepšie a je veľká škoda, že v dnešnej dobe už o ne nie je taký veľký záujem...
Záleží od toho čo čítam.
Odborné veci skoro všetky v ebookoch.
Výhodou knihy klasickej je rozhodne to, že si ju môžes vziať, kam chceš, listovať v nej v autobuse, pri čakaní na niečo/niekoho, nikdy sa Ti nevybije baterka ani nevypadne elektricky prud.. A je to klasika. Lenže drahé a dosť spotrebný materiál.
Oproti tomu e-knihy - problém s prenosnosťou už je takpovediac vychytaný tiež, keďže dnes už bežne na trhu dostať notebooky a netbooky, ktoré sú prenosné, pomerne skladné (najmä v prípade tých menších niet pochýb) a takisto ľahko dostupné, drahšie, ako jedna kniha, ale potom už si neplatíš nič a môžeš čítať do aleluja. Samozrejme až na to, že pozeranie dlhú dobu do preblikujúceho, neprirodzene žiariaceho monitoru nie je príliš komfortné ani šetrné pre oči a keď sa dnes človek počítačom musí zapodievať v robote, škole a ešte neviemkde všade, asi už je aj rád, keď môže zmeniť prostredie a hľadieť na niečo príjemnejšie, než na sivú škatuľu a môže v nej byť skrytý akokoľvek dobrý obsah. Za ďalšie - baterka noťasu tiež nie je nekonečná, čím sa "prenosnosť" obmedzuje na určitú dobu a potom treba naplniť novú šťávu...
cele zle ludia co tu pisete cele zle.
E-booky sú pre mňa akosi sterilné, používam ich, sú praktické, ale ak objavím niečo v e-book forme a zamilujem si to, snažím sa to dočítať v papierovej forme práve pre ten zážitok zo skúmania kvality papiera, potlače, dizajnu väzby, dotyku s ňou a z úcty ku knihe samotnej.
Tak trochu mi to pripomína rozdiel medzi virtuálnym sexom a tým skutočným.
Len 100?
Napr. mne v šuflíku leží Kindle s 3 GB pamäťou, tam sa zmestia tisícky kníh.
Inak taktiež sa čudujem, že o čom tu tí ľudia píšu, cítim sa ako v informačnom stredoveku.
Čítanie na klasickom monitore (LCD, CRT) je o držku, ale e-ink je fakt o niečom inom. Takže u čítačiek je tu obrovská kompaktnosť v porovnaní s knihami, je to super na čítanie skrípt, ktoré nie sú v tlačenej podobe, a principiálne si tam môžeš dať akýkoľvek text, ktorý si potrebuješ prečítať a nemusíš ho zbytočne tlačiť.
Samozrejme, ako píšu ostatní vyššie, nenahradí to ten pravý pocit z knihy. No je to individuálne. Pohodlnosť čítania sa veľmi približuje klasickej knihe, mechanicky je to možno ešte aj pohodlnejšie.
Ale fakt. Kde sme?! Už dosť, že sa stavajú také obludné budovy a píšeme maily (a chodíme na Facebook) namiesto písania papierových úžasností ako za... Márie Terézie.
Naše životy sú ľahšie, ale prichádzame o skoro všetko čaro.
:/
A to je mínus, pretože tvoj zážitok je už o niečo menej plnohodnotný. teda, aspoň môj určite. Ale zas je fakt, že ja som z tých, ktorí prvé, čo urobia, ked dostanú do ruky knihu je, že ju ovoňajú.
..a navyše sa pri nich nekazí zrak
@etelnair nechápem toto. mne vonia každá kniha. aj tie za 20 kč z antikvariátov, aj tie obchytkávané tristo ľudmi predo mnou v knižnici, aj tie nové za 300vku (v eurách nemyslím, sorry). a necítim potrebu si ich za každú cenu kupovať. to, že mi vonajú, neznamená, že mi nejde o obsah.
:/
ja uprednostňujem normálne knihy, dokonca aj z toho obludne kritizovaného dôvodu ako je trebárs vôňa alebo dotyk - predsa len už od troch rokov držím v paprčiach papierové veci, zvykla som si na to ich mať, otáčať strany, šušťať tým a byť prekvapená tým, aký veľký kusisko som zrazu prečítala...držať v ruke čítačku spočíva v niečom inom. navyše, aj keď mi bolo povedané, že nekazia oči, predsa len sa babrem s počítačom a elektronikou príliš veľké percento času na to, aby som mala náladu potom čítať niečo z mašinky. neodsudzujem ebooky, mám ich pár v mobile, pre prípad nudných prednášok, ale vždy som bola škaredý brýlatý knihomol, čo už, bude zo mňa neprispôsobivá babička
Mne fakt nevadí mať detinské argumenty. Deti sú po mnohých stránkach plnohodnotnejšie bytosti ako dospelí. Viac sa vedia tešiť z vecí, ktoré nemusia mať nutne pôvod v logickom vnímaní sveta.
Čiže ak si myslíš, že ma obvinením "Detská" urazíš, musíš skúšať ďalej.
A áno, nie je to najekologickejší záujem. ale to by sa dalo rozvinúť. Hm. Máš vodičák? napríklad. Máš alebo plánuješ mať auto? Ak nie, smola, argument nevyšiel , ak áno, vidíš, niekto ekológuje v tom a devastuje v hentom.
človek by povedal, že som ti vyvraždila polku rodinu, ako tak pozerá na intenzitu tvojho rozčúlenia a pohŕdania.
A nie, nehrám sa na menejcennú, len poukazujem na to, že za intelektuálku som sa nikdy byť nesnažila a to, že to vidíš, je tvoj problém a omyl.
A nikdy som netvrdila, že vôňa je dôležitejšia ako obsah. len že je to príjemný bonus.
Nemohla som odolať. a rozprávaj si ďalej. intelektuál.
e-knihy toto nikdy nebudú mať.