keď sa Európa spája aby mohla konkurovať USA, ČIne, tak nejaké separatistické akcie nechápem... Národnostné menšiny nemajú asi nikde vo svete také práva ako v EÚ..., Takže o čo im vlastne ide? Bráni im dakto na vzdelanie v ich jazyku, berú im volebné právo alebo to robia len z nejakej trápnej hrdosti? Národ je v EÚ už trošku prežitý koncept... nemôžete tvrdiť že sú si všetci rovní a zároveň bľabotať niečo o národe.... To má význam niekde, kde ťa za tvoju národnosť prenásledujú, ale v EÚ?
podla ústavy je Španielsko nedelitelné čiže referendum by nebolo platné ani keby bola 100% účasť,takže celý ten cirkus s fízlami a gumovými projektilmi si mohol Madrid odpustiť dosiahli tým akurát to že katalánci sa ešte viac zjednotili a aj takí čo by hlasovali proti nezávislosti zmenili názor
Je to ich vec, či sa otrhnú, mňa do toho vpodstate nič nie je, ale stojím za Kataláncami.
Som zato, aby im Španielska vláda a Európska únia umožnili legálne referendum a rešpektovali jeho výsledky. Na jednu stranu sa tu stále hovorí o ľudských právach a o demokracií a teraz sa v jednom z centier vyspelého sveta násilne upiera ľuďom právo na vlastný národný štát a prostriedok priamej demokracie (ako inak, keď nie referendom si majú vytvoriť vlastný štát? Vojnou? Zahraničnou intervenciou?). Považujem to za fatálne zlyhanie zo strany Španielskej vlády, Európskej únie, európskej politiky a OSN.
Odhliadnuc od toho, koľko Kataláncov je za samostatnosť a koľko proti. Či ich už je tretina alebo 90%. Tu ide o princíp. O hodnoty. O demokraciu. O vyspelosť západného sveta a o to, či si stojí za tým, čím sa prezentuje, alebo je opäť postavený len na prázdnych slovách.
Osobne nie som veľkým fanúšikom malých a slabých národných štátov a sú mi bližšie skôr väčšie, ekonomicky a vojensky silnejšie (často mnohonárodnostné) štáty. Ale rešpektujem a ctím si právo národov na vlastný národný štát a obzvlášť ako Slovák vedomý si slovenskej histórie to plne chápem. Situácia v Katalánsku mi pripomína hneď niekoľko etáp zo slovenskej histórie.
je to normalna vec pretoze aj ten posledny juhoafricky domorody kmen chce byť samostatny. ČSR sa rozpadlo, Sovietsky zvaz sa rozpadol, a aj Juhoslavia sa rozpadla na samostatne staty. A uz aj staty Velkej Britanie chcu byt samostatne. Je to len normalny vyvoj.
Tie reči Španielov o tom, ako samostatné Katalánsko padne na hubu, ako skrachuje, ako sa ešte budú plaziť naspäť do Španielska, ako do nich Španieli investovali peniaze a akí sú Katalánci nevďační, ako im rapídne klesne úroveň apod. mi až nápadne pripomínajú reči Čechov o samostatnom Slovensku po 89. roku. A to som, mimochodom, zástanca Československa.
Pokiaľ sú počuť len tí, čo sú za odtrhnutie aj keď ich nie je až tak veľa, tak predsa Španieli nemali dôvod to tak vyhrocovať a zasahovať. Stačilo by skonštatovať malú účasť a nezáujem väčšiny o odtrhnutie či jej vôlu ostať v Španielsku.
Pravda, často sa oháňajú ústavou. Ale však sme v 21. storočí! Ako môže jeden z najvyspelejších štátov sveta v centre demokracie upierať národu jeho vôlu o vlastný štát? Vo Veľkej Británií to v prípade referenda o samostatnosti Škótska bolo podobné, a predsa našli porozumenie a umožnili jeho uskutočnenie. A v neposlednom rade, stále je ústava napriek všetkému s trochou nadsádzky len zdrapom papiera.
Ako inak majú Katalánci bojovať? Majú výjsť so ulíc so zbraňami a byť za zlých štvancov a agresorov? Alebo sa má do toho naozaj oprieť iný štát (často sa v súvislosti s touto situáciou spomína Rusko a Maďarsko) a možno tým aj rozpútať vojnu? Ako inak ako referendom sa majú osamostatniť?
@hetfield o tom veľa neviem, priznávam, ale to je ďaleká história a odvtedy sa nič nestalo, takže teraz ak by sa začali štáty odpájať, tak by sa mohli aj masovo
Pokial sa vacsina v referende rozhodne osamostatnit, je dobre im to umoznit. Reci, ako ze narod je uz prezity su kratkozrake. Preco? Lebo slovak nikdy nebude nemec, katalanec nikdy nebude spaniel a korzican nikdy nebude francuzom. Preco? Pretoze kulturne, historicke, jazykove rozdiely su velke a v niektorych pripadoch priepastne. Je fajn zjednotit narody, ale nesmie sa zabudat aj na tie namensie. Pretoze aj tie maju pravo na svoju existenciu a maju pravo na sebaurcenie. Prave diverzita zabezpecila, ze zivot existuje a nezanikol po obrovskych katastrofach.
Preto je kratkozrake a sebadestruktivne, co robia moderne mocnosti- nicia diverzitu.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
13 komentov
#mampici
JBMNT
Som zato, aby im Španielska vláda a Európska únia umožnili legálne referendum a rešpektovali jeho výsledky. Na jednu stranu sa tu stále hovorí o ľudských právach a o demokracií a teraz sa v jednom z centier vyspelého sveta násilne upiera ľuďom právo na vlastný národný štát a prostriedok priamej demokracie (ako inak, keď nie referendom si majú vytvoriť vlastný štát? Vojnou? Zahraničnou intervenciou?). Považujem to za fatálne zlyhanie zo strany Španielskej vlády, Európskej únie, európskej politiky a OSN.
Odhliadnuc od toho, koľko Kataláncov je za samostatnosť a koľko proti. Či ich už je tretina alebo 90%. Tu ide o princíp. O hodnoty. O demokraciu. O vyspelosť západného sveta a o to, či si stojí za tým, čím sa prezentuje, alebo je opäť postavený len na prázdnych slovách.
Osobne nie som veľkým fanúšikom malých a slabých národných štátov a sú mi bližšie skôr väčšie, ekonomicky a vojensky silnejšie (často mnohonárodnostné) štáty. Ale rešpektujem a ctím si právo národov na vlastný národný štát a obzvlášť ako Slovák vedomý si slovenskej histórie to plne chápem. Situácia v Katalánsku mi pripomína hneď niekoľko etáp zo slovenskej histórie.
Pokiaľ sú počuť len tí, čo sú za odtrhnutie aj keď ich nie je až tak veľa, tak predsa Španieli nemali dôvod to tak vyhrocovať a zasahovať. Stačilo by skonštatovať malú účasť a nezáujem väčšiny o odtrhnutie či jej vôlu ostať v Španielsku.
Pravda, často sa oháňajú ústavou. Ale však sme v 21. storočí! Ako môže jeden z najvyspelejších štátov sveta v centre demokracie upierať národu jeho vôlu o vlastný štát? Vo Veľkej Británií to v prípade referenda o samostatnosti Škótska bolo podobné, a predsa našli porozumenie a umožnili jeho uskutočnenie. A v neposlednom rade, stále je ústava napriek všetkému s trochou nadsádzky len zdrapom papiera.
Ako inak majú Katalánci bojovať? Majú výjsť so ulíc so zbraňami a byť za zlých štvancov a agresorov? Alebo sa má do toho naozaj oprieť iný štát (často sa v súvislosti s touto situáciou spomína Rusko a Maďarsko) a možno tým aj rozpútať vojnu? Ako inak ako referendom sa majú osamostatniť?
Preto je kratkozrake a sebadestruktivne, co robia moderne mocnosti- nicia diverzitu.