aky mate nazor na alternativnu liecbu? liecite sa radsej bylinkovymi cajmi a roznymi inymi metodami alebo si date na kazdu bolest tabletku? verite alternativnej medicine alebo je to podla vas cele o placebo efekte?
Nuž alternatívna medicína má v niektorých prípadoch niečo do seba. Bolo by podľa mňa dobré keby niektorí lekári mali lepší prehľad o účinku niektorých bylín a tak podobne, pretože to skutočne môže pomôcť a človek nemusí brať roky lieky. Ale na druhú stranu sú ochorenia, ktoré proste treba liečiť medikáciou a keď je niekto zaťatý šarlatán (napr. môj triedny) tak si lieky nezoberie už len s princípu a poškodí si omnoho viac. Takže áno aj nie, treba vedieť odhadnúť, či alternatívna medicína stačí alebo treba odbornú pomoc
ja sa liečim bylinkovými čajmi alebo "babkinými receptami" najviac nemusím antibiotiká, tie som už dobrých 8 rokov ani nebrala.
vo všeobecnosti lieky neberiem, aj na menštruačné bolesti si dám ženský čaj a prejde ma to miesto toho aby som si cpala do seba panadol a ostatok na kŕče z ktorých niekedy ani 2-3 tabletky nestačia. proste u mňa sú lieky úplne ale úplne posledná možnosť, keď je potreba ich nevyhnuté brať.
alternativna medicina neexistuje. to, ze ludia vyhladavaju liecive ucinky ako kedysi v prirode a v inych sourceoch sa nenazyva alternativna medicina. to je proste alternativa k liecbe. medicina je len jedna.
osobne kym nemusim tak tiez lieky chalovat nejdem, ale samozrejme pomahaju dost markantne ked je fakt zle, napriek tomu, ze to je biznis ako pise @4
niečo ako @3. snažím sa nebrať lieky, antibiotikám sa vyhýbam a keď mám nádchu tak to liečim hlavne čajmi. ale zas na druhej strane keď už mám vysokú teplotu a podobne tak si tie lieky ako paralen dám. ale tak altrnatívna medicína to znamená aj také asi ako akumpunktúra a iné a k takému sa fakt neviem vyjadrť
jednoznačne uprednostňujem alternatívne spôsoby liečenia. pokiaľ má príroda tú moc pomôcť, nemali by sme ju nahrádzať niečim umelým, čo telo viac zaťažuje, ako mu pomáha.
(ááá určite by ma potešilo, keby obvoďáci prestali predpisovať (zväčša jeden druh) atb na každý kašeľ bez toho, aby si najprv zistili, či ide vôbec o bakteriálny problém.)
keď je fakt zle, tak vtedy je to samozrejme o inom, ale zas ak je to možné, snažím sa nájsť čo najmenej škodlivú možnosť (nakoľko "fakt zle" sa u mňa rovná fakt nepeknej bolesti hlavy, tak tam je rozdiel, či si vsugerujem, že mi pomôže aj aspirín alebo zhltnem krabičku ibalginu ako by to boli cukríky
Lieky nepotrebujem vo vacsine pripadov, kedze som bol pozehnany pevnym zdravim A ked uz aj ochoriem, tak to vacsinou najprv skusam inak, ako tabletkami.
lieky pokiaľ nemusím, tak je neberiem, našťastie zdravie mi slúži, takže lieky beriem s aj niekoľkoročným odstupom, ale bude to aj tým, že nechodím s každou banalitou hneď za doktorkou
napr. nepochopím niektoré doktorky /hlavne pediatričky/, že hneď decku vypíšu antibiotiká a ledva kašle alebo ho len bolí hrdlo.. veď tam stačí čajíčkovať,kľudový režim a nejaký sprej do krku..
Ja si dávam zobrať krv z prsta na crp, urobia to hneď a podľa výsledku sa rozhodne. ATB som mala naposledy,keď som mala veľmi vysoké crp a zápal pľúc..
ja nechodím ani k lekárke keď mám chrípku/angínu, nemám vtedy chuť ani vyliezť z postele a ísť si spraviť čaj, nie ešte niekde čakať u doktorky. jedine kvôli vypísaniu peénky by som šla, aj to asi až potom keď vyzdraviem, tak spätne
ale hlavne znižovače teploty a bolesti beriem vcelku často, lebo som vždy chorá vo veeeeľmi vhodnom čase (napr. minulého roku akademický)
minule som zistila, že paracetamoly sú nevhodné na teplotné stavy. áno, teplotu znížia, ale efekt v organizme vyvolajú ten, že samotné uzdravenie trvá o pár dní dlhšie a aj samotná rekonvalescencia po chorobe je zdĺhavejšia.
dôvod? aj v reklame to vlastne uvádzajú. "zmierňuje (prípadne odstraňuje) príznaky chrípky a prechladnutia", nie samotnú príčinu.
jahahah byliny treba aj tak zbierať , pestovať lebo majú omnoho väčšiu silu ako ked len kúpite sypaný čaj + experimenty šalvia lekarska pôsobí velmi zmiernujuco na bolave hrdlo ked ju sfajčíte bez vedlajších efektov of course
@elemia oukéj, ale čo mám teda robiť s teplotou keď ma vyradí presne v deň, v ktorý si nemôžem dovoliť byť vyradená? pretože stačí mi mať 38 a nie som schopná ničoho iného ako triasť sa v posteli.
Riešim si problémy so zdravím bylinami aj normálnymi liekmi. Samozrejme budem brať antibiotiká ak mám trebárs zapálenú ranu po kliešťovi, ale zas do seba nebudem jebať kktiny kvôli boľavému hrdlu, alebo zapálenému ďasnu.
@barky Bola som a dokonca bývam kedykoľvek,avšak lieky jesť nebudem... Radšej budem kvasiť o týždeň dlhšie v posteli ako jesť lieky poprípade piť hnusné ba priam super hnusné čaje...
@laurikaaa to sú ti všetky čaje hnusné? raz som mal jeden čaj a bola tam nejaká bylina ktorú pijú beduini ale to ked si zaliala vodou tak to chutilo akoby si to neviem čím všetkým dochutila a pritom tam len ta bylina a voda bola
@burble ja viem, niekedy to nejde. skôr som chcela poukázať na to, že chrípka sa nelieči paralenom ani tými zázračnými hotdrinkmi. pretože majú presne opačný efekt, ako si ľudia myslia.
ááá keby som si vedela spomenúť, aj by som ti sem hodila článok jedného múdreho pána o tomto. lenže ani za svet...
Odkedy som isiel k doktorke so srdcom a skoncil som na neurologii a nikto mi nepomohol, len mi dali milion liekov, som k doktorom prestal chodit. Chodim uz len k zubarovi. Liekov mam doma za tasku (len 4 na srdce, 2 na alergiu, nejake magnezium na uvolnenie bolesti a potom kopu dalsich "generic" liekov), ale nezerem to. Priroda mi poskytuje velmi dobru prevenciu voci najroznejsim chorobam aj napriek tomu, ze davam telu dost zabrat (v poslednej dobe dost slopem). Zelenina, ovocie, caje, bylinky, goji, hulenicko. Toto vsetko ma drzi v dobrej kondicii odkedy som prestal fajcit. A samozrejme nejaky ten sport - bajkujem. Nic viac ako kvalitnu stravu a pohyb ludske telo nepotrebuje. Urcite nie jedy vo forme liekov...
mam skusenosti aj s alternativnou liecbou a samozrejme aj s normalnou. som toho nazoru, ze netreba napr. homeopatika hned hadzat do kosa ako sarlatanstvo, mne napriklad na kasel zaberaju iba tie. ale podla mna sa netreba ani vyhybat normalnym lekarom , najoptimalnejsie je asi kombinovat to. dokonca pokial je lekar dobry, tak aj sam navrhne nejake tie alternativne lieky, ked vie, ze klasicke nezaberaju
od istej doby uprednostnujem alternativnu medicinu, prisla som na to, ze vela ohcoreni sa da jednoducho vyliecit, ci uz bylinkami, ci prirodnymi doplnkami, nezatracuje kalsicku medicinu uplne, su tazsie stavy, kedy si ani bylinky nepomozu....ale nie som za to, predpisovat ATB, ci sa pchat ibalginmi ako lentilkami, hlavne, ekd to ide inak ( a ono to ide....uz som o tom presvedcena.....)...ja uz si doma robim aj vlastne CRP (lebo uz aj to je pre lekarov problem.....)
Napriek tomu, ak mám teplotu, alebo zapálené hrdlo, tak si dám jeden paralen, idem sa vyspať a ráno mi je dobre. Myslím, že veľmi je to aj o dôvere v danú liečbu a o to, či ste presvedčení o tom, že Vám liečba pomôže. Psychika je mocná vec. Ak do seba dávate aj najlepšie lieky na svete a neveríte, že Vám pomôžu, tak Vám nepomôžu.
K lekárom chodím až keď som si istý, že mám niečo, čo doma nevyliečim.
rozhodne kombinacia.. niekedy sa daju veci riesit alternativne, niekedy je potrebne zobrat aj nejake tie tabletky... osobne mam skusenosti s tym ze si stacilo uvedomit nejake tie vlastne chyby, zbavit sa hnevu a choroba zmizla sama od seba... fyzicka nepohoda je vo vacsine pripadov nepohoda ducha..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
48 komentov
vo všeobecnosti lieky neberiem, aj na menštruačné bolesti si dám ženský čaj a prejde ma to miesto toho aby som si cpala do seba panadol a ostatok na kŕče z ktorých niekedy ani 2-3 tabletky nestačia. proste u mňa sú lieky úplne ale úplne posledná možnosť, keď je potreba ich nevyhnuté brať.
osobne kym nemusim tak tiez lieky chalovat nejdem, ale samozrejme pomahaju dost markantne ked je fakt zle, napriek tomu, ze to je biznis ako pise @4
(ááá určite by ma potešilo, keby obvoďáci prestali predpisovať (zväčša jeden druh) atb na každý kašeľ bez toho, aby si najprv zistili, či ide vôbec o bakteriálny problém.)
keď je fakt zle, tak vtedy je to samozrejme o inom, ale zas ak je to možné, snažím sa nájsť čo najmenej škodlivú možnosť (nakoľko "fakt zle" sa u mňa rovná fakt nepeknej bolesti hlavy, tak tam je rozdiel, či si vsugerujem, že mi pomôže aj aspirín alebo zhltnem krabičku ibalginu ako by to boli cukríky
Ja si dávam zobrať krv z prsta na crp, urobia to hneď a podľa výsledku sa rozhodne. ATB som mala naposledy,keď som mala veľmi vysoké crp a zápal pľúc..
ale hlavne znižovače teploty a bolesti beriem vcelku často, lebo som vždy chorá vo veeeeľmi vhodnom čase (napr. minulého roku akademický)
najnepochopiteľnejší mi prídu v tomto prípade rodičia, ktorí si hlúpučko myslia, že pediatrové slovo je sväté len preto, že má pred menom mudr.
minule som zistila, že paracetamoly sú nevhodné na teplotné stavy. áno, teplotu znížia, ale efekt v organizme vyvolajú ten, že samotné uzdravenie trvá o pár dní dlhšie a aj samotná rekonvalescencia po chorobe je zdĺhavejšia.
dôvod? aj v reklame to vlastne uvádzajú. "zmierňuje (prípadne odstraňuje) príznaky chrípky a prechladnutia", nie samotnú príčinu.
@elemia no presne súhlasím! ..Nie je lekár ako lekár.
ááá keby som si vedela spomenúť, aj by som ti sem hodila článok jedného múdreho pána o tomto. lenže ani za svet...
@borky podla mna divotvorna posobi este lepsie na hrdlo a hlavne na mozog
presnejšie - byť dostatočne uvedomelý/uvedomelá v príčinných vzťahoch stravy, pohybu a životného priestoru, aby takáto nutnosť nevznikala.
- placebo efekt - podstatný faktor alternatívnej medicíny.
netýka sa to ale mnohých čerstvých byliniek, korienkov, listov a kôry, ktoré reálne v čistej forme obsahujú účinné látky prospešné organizmu.
(no takými homeogene za stovečku nič nepokazíš a z mojich skúseností majú výrazne pozitívne účinky už do pár hodín.)
(len žeby babka nezistila že také satanské veci beriem potom)
Napriek tomu, ak mám teplotu, alebo zapálené hrdlo, tak si dám jeden paralen, idem sa vyspať a ráno mi je dobre. Myslím, že veľmi je to aj o dôvere v danú liečbu a o to, či ste presvedčení o tom, že Vám liečba pomôže. Psychika je mocná vec. Ak do seba dávate aj najlepšie lieky na svete a neveríte, že Vám pomôžu, tak Vám nepomôžu.
K lekárom chodím až keď som si istý, že mám niečo, čo doma nevyliečim.
hádam zaberie ako mne
Akurát som semtam nascípaná trošku, soplím, som zachrípnutá.
A na to neberiem nič. Jediné, čo občas beriem sú ibalginy a podobné sračky od bolesti, ale snažím sa to obmedzovať, nakoľko nepoznám ich alternatívu.