@moonbeam nezvyknem sa vyjadrovat k svojim temam, ale tak mozem. je toho vela. urcite by som si nedala odstranit ziadnu koncatinu alebo organ, nezabila by som moju rodinu ani moje zvierata... fakt je toho vela.
Za žiadne peniaze - toho je prirodzene strašná kopa
Ani za nič - To už je zložitejšie.
Všeličo by možno malo zmysel spraviť za adekvátnu protihodnotu.
Pre jednoduchosť uvažujme hlúpy príklad so stratou/záchranou životov.
Napríklad by malo zmysel zabiť 1 človeka za cenu záchrany 2 ľudí.
Ale potom je možné z tejto vyššej protihodnoty urobiť obetu a protihodnotu zvýšiť.
Takže napríklad za cenu zabitia 2 ľudí zachrániť 4.
No a keďže takto to ide v podstate donekonečna, je to tak trochu nerozhodnuteľný problém.
Ale teda malo by sa dať povedať, že každú vec, okrem maximálneho možného zla, má zmysel urobiť za cenu vyhnutia sa tomu maximálnemu zlu (ak také niečo existuje).
@tunidlo nemozeme zas porovnavat take extremy. on ani nenapisal, ze by bol ochotny zabijat, ale ze by spravil vsetko. to znamena, ze je pre neho rodina najdolezitejsia.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
46 komentov
a
za všetky peniaze na svete
je rozdiel ..
za žiadne peniaze by som nezabila..
ale ak by som mala zachrániť človeka ktorého mám rada tak áno
..
za nič na svete by som si nenechala vytrhať všetky zuby bez anestézy
No ja by som si člena rodiny schopného za moje zdravie zabíjať moc necenil.
Ani za nič - To už je zložitejšie.
Všeličo by možno malo zmysel spraviť za adekvátnu protihodnotu.
Pre jednoduchosť uvažujme hlúpy príklad so stratou/záchranou životov.
Napríklad by malo zmysel zabiť 1 človeka za cenu záchrany 2 ľudí.
Ale potom je možné z tejto vyššej protihodnoty urobiť obetu a protihodnotu zvýšiť.
Takže napríklad za cenu zabitia 2 ľudí zachrániť 4.
No a keďže takto to ide v podstate donekonečna, je to tak trochu nerozhodnuteľný problém.
Ale teda malo by sa dať povedať, že každú vec, okrem maximálneho možného zla, má zmysel urobiť za cenu vyhnutia sa tomu maximálnemu zlu (ak také niečo existuje).
Podľa môjho skromného úsudku existujú lepšie (pseudo)meradlá na ľudí ako to, komu na mne do akej miery záleží.
Ak by ma zrazu začal nejaký Mikuláš Černák neskonale milovať, moc v mojich očiach nestúpne.
No v prípade, že všetko nezahŕňa všetko, asi tomuto pojmu zle rozumiem.
A teda príspevok @29 mám chápať ako neaktuálny?