myslíte si že je veľký rozdiel medzi tým či si knihu prečítam alebo prepočúvam ako audiobook ? má to veľký vplyv na konečný zážitok z knihy ? čo si o tom myslíte ?
Niet nad vôňu čerstvo kúpenej knihy. Cítiš knihu v rukách, môžeš si ju ohmatať, listovať...a čítať podľa vlastného uváženia a rýchlosti. Naopak, audiobook je len akási reinterpretácia príbehu...a to sa podľa mňa ani nestačíš tak ponoriť do toho deju, vžiť sa do kontextu, situácie jednotlivých postáv a pod. Čiže pre mňa osobne jednoznačne víťazí kniha
okrem toho že si pri čítaní cibriš gramatiku a čitateľskú gramotnosť, navyše môžeš si to lepšie predstavovať, zastavovať na rôznych pasážach a už len tú knihu hmotne držať
ako čítanie knihy ako textu a nie jeho počúvanie je podľa mňa stý krát užitočnejšie a má to omnoho viac pozitív
rozprávanie je tiež super, ale to si skôr predstavujem pri nejakých táborákoch a pod.
odhliadnuc od úchylného obchytkávania starého smradľavého papiera, nad ktorým pseudointelektuáli tak radi onanujú, by mi na audioknihe asi vadilo, že proste keď príde nejaká myšlienka, nad ktorou chcem porozmýšľať, nemôžem len tak "prestať čítať".
audibook je super pred spanim...najlepsie je to kombinovat....asi aj podla autora/predcitaca ...teraz pocuvam jednu knihu ktoru, keby ze citam tak urcite nemam taky zazitok..cizen iekedy to umocni a niekedy je zas lepsie ci nieoc precitat...asi naco ma clovek momentlane chut, nestaval by som otazku co je lepsie...
je pravda že vônu a dotyk knihy len tak niečo nenahradí, cvičí rýchlosť čítania aj gramatiku ale čaro audia je hlavne v tom že pri tebe môže byť aj napríklad pri chôdzi ked sa niekam ponáhlaš alebo v preplnenom mhd zo slúchatkami (a pause na zapremýšlanie môžem stlačiť hocikedy)
čo sa týka zážitku vela zaleží aj od zručnosti rozprávača, či to vylepší alebo dielo v postate hovadí..
je lepsie citat knihu .. ja napriklad pocuvam audioknihu iba po anglicky v originaloch a to iba preto aby som to pocula v originaly a trocha sa dostala do anglictiny
u mna je zazitok aj dojem z pribehu rovnaky, jedina nevyhoda audioknih je ta ze na nu treba najvacsi pokoj aky sa len da dosiahnut a aj dobre dusevne rozpolozenie lebo zamyslis sa a ujde ti pribeh.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
16 komentov
ako čítanie knihy ako textu a nie jeho počúvanie je podľa mňa stý krát užitočnejšie a má to omnoho viac pozitív
rozprávanie je tiež super, ale to si skôr predstavujem pri nejakých táborákoch a pod.
ale inak by to bol asi rovnaký zážitok.
-.-
really? prestať čítať resp. prečítať si nejakú vetu viackrát po sebe je asi trochu podvedomejší úkon, než hľadať vypínač a madžgať tlačítka...
čo sa týka zážitku vela zaleží aj od zručnosti rozprávača, či to vylepší alebo dielo v postate hovadí..