@ l1me podľa mňa je veľmi veľa takých autorov, ako napr. Dostojevskij (Idiot, Zločin a trest, a podobne) alebo taký Vladimir Nabokov so svojou Lolitou každý tým niečo dokázal, ukázal, spravil a ostatní sa snažili kopírovať...či?
Ani ja sa neodvážim tvrdit, že ovplyvnil najviac.. Určite ich je viac, ktorí išli príkladom pre generacie dalších a dalších, ale určite Shakespeare, ktorý dal svetovej literatúry celkom iný-nový rozmer a bol uznávaný medzi veľmi veľa tvorcami, či už našimi, alebo svetovými.. toť moj názor
@purenarcissism preco? My take otazky dostaveme bezne. Ide iba o subjektivny nazor v ktorom vyjadrujes sympatie k urcitemu autorovy natolko, ze vnimas jeho vplyv na dalsie generacia
@l1me ok, podľa mňa sa to nedá povedať, kto najviac ovplyvnil ostatných autorov
každý sa pri písaní inšpiruje niečím iným, každý vychádza z niečoho iného
niekto mohol ovplyvniť nejaké obdobie v literatúre, nejaké hnutie, potom sú vplyvy v rôznych národných literatúrach, vplyvy na technické rozprávanie...
ale teda, ak mám povedať niekoho konkrétneho....podľa mňa to bol on, ten anonymný autor, ktorý "napísal" Epos o Gilgamešovi a všetko to začal
@synekdocha nemusi ist len o autorov skor vsetkych v tej brandzi cize aj myslitelov a hlavne citatelov inspiraciu mohli dodavat v roznych obdobiach rozny autory ale kazdy z nas ma na to iny nazor a preto som cakal, ze na kazdeho posobi iny autor ako ten naj.
napr. Emile Zola tiez mal svoje obdobie ale urcite inspiroval menej ako Dostojevskij
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
24 komentov
@ l1me podľa mňa je veľmi veľa takých autorov, ako napr. Dostojevskij (Idiot, Zločin a trest, a podobne) alebo taký Vladimir Nabokov so svojou Lolitou každý tým niečo dokázal, ukázal, spravil a ostatní sa snažili kopírovať...či?
už len preto, že všetkým ukázal ako sa to nemá písať
Možno ak by sa to ohraničilo na konkrétne obdobie, či žáner, dalo by sa o tom polemizovať, ale takto je to nemožné.
@synekdocha v literature ostatnych
každý sa pri písaní inšpiruje niečím iným, každý vychádza z niečoho iného
niekto mohol ovplyvniť nejaké obdobie v literatúre, nejaké hnutie, potom sú vplyvy v rôznych národných literatúrach, vplyvy na technické rozprávanie...
ale teda, ak mám povedať niekoho konkrétneho....podľa mňa to bol on, ten anonymný autor, ktorý "napísal" Epos o Gilgamešovi a všetko to začal
napr. Emile Zola tiez mal svoje obdobie ale urcite inspiroval menej ako Dostojevskij
No a ten autor skoda ho, ze nevieme kto to bol :/