ja mám fóbiu hlavne zo zubára a toho doktora, čo vyšetruje uši, lebo mi raz najskôr vypláchol ucho litrom vody a nakoniec mi prepichol bubienok a bolelo to ako sviňa, ale celkovo sa bojím aj toho prostredia, lebo hneď ako tam prídem, tak ochoriem ...a už sa bojím aj svojej doktorky odkedy mi predpísala dva druhy liekov, a keď som prišla do lekárne, tak na mňa pozreli, že kto mi to predpísal, lebo kombinácia týchto liekov ma môže zabiť....tak odvtedy z nej mám trošku strach
Nie...ako decko som sa zacala bat, po zbabranom vyberani krcnych mandli...a potom to behom par rokov tak nejak plynulo preslo... Inak v nemocnici travim tak max pol hodinu rocne (zubarka + ked potrebujem nejake potvrdenia, papieriky picovinky) takze mi je to jedno.
Mna brala 2x, ale ja sa nastastie az tak nevyznam ako ty, takze som sa snazila doverovat sice druhy raz som si sama musela hladat zilu kam ma mozu pichnut
Prvy raz som sa s nimi len hadala ze ja veru do ziadnej nemocnice nejdem
mmm, nenazvala by som to strachom, skôr je to zistenie, že aj lekár je človek a jeho povaha a spôsob, ktorým ku svojej profesii pristupuje, sú veľmi dôležitými faktormi. Som presvedčená, že každý z nich vie, čo robí, avšak nie každý robí všetko, čo robiť môže. No a každopádne som rada, že somgastroskopiu zvládla v narkóze, kedže vidím, aké nepríjemné to je.
nie priamo bojím, ale cítim sa u nich nepríjemne dosť - mala som, vlastne furt mám dosť nakrivo chrbát nuž a pre takú puberťačku sú rontgeny chrbta a sadrové odliatky trupu a plastové korzety tortúra úplne žejo.
takže chodím jedine k zubárke a na kožné. a so zubárkou sa musím hádať aby mi injekcie nepichala, keďže tak robieva bez toho, aby sa ma opýtala alebo upozornila.
proste mám z doktorov celkovo taký pocit, že proste spravia čo sa má podľa nich spraviť, bez vysvetlenia a súhlasu toho koho sa to týka.
@tanickina skôr by som povedal, že aj (slovenský) lekár je slovák vysoké percento slovenských študentov používa ťaháky. napríklad v niektorých vyspelejších krajinách je takéto klamstvo tabu na univerzitách... a položme si ruku na srdce, dali by sme sa operovať niekomu, kto výšku prechlastal alebo prebrigádoval a nejak sa pretĺkol s ťahákmi cez skúšky, alebo niekomu, kto od prvého ročníka pristupoval k svojej profesii so 100% vážnosťou?
Ani nie, skor len nemam rada ked idem k lekarovi a vysetri ma, vypisuje lieky uz ale nepovie co mi je. Mali by vediet komunikovat s pacientom a vysvetlit mu veci
Väčšiny lekárov sa nebojím vôbec, práve naopak často k nim aj rada chodím. Plus mám voči nim rešpekt a obdivujem ich.
No a čo sa tej menšej časti týka (zlá skúsenosť alebo všeobecne zlá povesť) tak môj strach je nenormálny. Napríklad keď mi vyskočilo koleno a ja som sa nemohla ani postaviť brala som to dosť v pohode, až kým mi rodičia nepovedali, že ma berú na miestnu chirurgiu, o ktorej je známe že je tam prístup asi ako v mäsiarni. Potom som mala asi 20 minut panický záchvat No a nakoniec sa aj potvrdili moje obavy a vytvorila som si doživotnú traumu z danej nemocnice a oddelenia
V skratke : Lekári su super, ak je super aj ich prístup a sú empatickí. Ja mam asi dosť šťastie, že tí, ktorých pravidelne navštevujem, takí sú
Zase si zober,že ok použijú ťaháky,ale čo tam narvú cele stovky,tisíce strán ? Niečo sa už len naučiť aj tak musíš a na ťaháku ako takom nevidím nič zlé.. plus väčšinu predmetov v reálnom živote/ praxi ani nevyužiješ (aspoň u nás)..skôr by som sa bála tých,ktorý majú všetko vybavené/zaplatené
nebojim, len mam averziu voci tomu. tolko krat som mala zivotu nebezpecne problemy a nikto neriesil. tolko krat som realne potrebovala pomoc, pichli mi injekciu a poslali ma domov. cloveku sa potom nechce nic riesit a nechava problemy prerast a ked umiera tak si len zavola sanitku a caka, ci ho zachrania alebo nie
Kedze polovica lekarov su hajzli co to robia len pre prachy tak by ste sa mali zacat bat no akoze ale ja nemozem povedat ze sa bojim proste jebem na to nejdem nikam iba tie lieky na tlak si musim chodit vyberat lebo uz by bolo po mne ale inak nechodim uz nikam a to by som mal k vela doktorom chodit oficialne no mam to v pici ked skapem tak skapem aj tak je to na kkt tam chodit
ja priznvam, že nie som úplne nezaujatý užívateľ v tomto prípade, ale nedá mi nepodotknúť že 1. Ak si sám človek vygugli, čo mu je a lekár ho potom odmieta ošetriť tak, ako gugl hovorí, to nie je zanedbanie lekárskej starostlivosti
2. To, čo lekár vie je len mizivé percento v celej zdravotnej staristlivosti na slovensku ( materiál, prístroje, poistovne..proste prachy sú najdôležitejší aspekt)
Ale! Takisto máte fakt pravdu s prístupom, pretože ja sama som odišla od jednej endokrinologičky, lebo na mňa kašlala
Jémine takých lekárov je až až. Neznášam nemocnice a bohužiaľ ani pri lekároch nemám zrovna najlepšiu mienku. Stretol som sa s mnohými a všetci boli lakomci, závideli každému a za všetko niečo čakali. Bol to prvý dôvod prečo neísť na medinu. Nechcel som žiť v takom kolektíve.
nie vsetci su taki. osobne poznam styroch medikov a vsetci to beru poctivo. cize dufam, ze ja budem v buducnosti vystarany ale celkovo sa nejak nebojim, asi som mal doposial stastie, no v drvivej vacsine pripadov som vychytal len dobrych doktorov.
ale fakt tazko povedat, ci som az tak zasadne proti doktorom, ktori presli pomocou tahakov. sice neviem, ako je na tom medicina, ale ak sa tam ucia take turbokolosalne zbytocnosti absolutne nesuvisiace s nicim, co kedy v praxi vyuziju, ako my na informe, tak to do istej miery ospravedlnit dokazem. ja si viem uplne zivo predstavit, ako slovenska vysoka skola neda titul tomu najlepsiemu, najnadsenejsiemu a najtalentovanejsiemu studentovi len preto, ze neovlada anatomiu takeho druhu chrusta, ktory vyhynul 60 milionov rokov dozadu. ale na druhej strane su aj taki, ktori ozaj nic nevedia a idu cisto na podvadzanie. to uz je potom horsie.
chodím do nemocnice už ako na klavír a mohol by byť so mňa už majster virtuôz....
mám takého mladého primára, ten starý už konečne sedí doma na riti a dúfam, že sa modlí...
ten mladý je fajn, poviem mu všetko čo si myslím, vie že som gay a raz som ho pozval do baru aj na koňak, no a on prišiel, hahhahaah, nič nebolo, lebo ja už nechcem, vypytoval sa ma na všeličo z môjho života, tak som mu porozprával, točila sa mu hlava, terazky neviem či z koňaku, alebo mojich "zážitkov"...
ma 38 rokov a je slobodný, kto vie či nie je aj on bukvička, nepýtal som sa...
nabudúce sa ho spýtam, možna prezradí, hahh
väčšinou keď ten ťahák už píšeš tak sa to aj naučíš... neobhajujem to,ale asi sám dobre vieš,že nie každá skúška je odrazom vedomostí daného študenta, nie všetky metódy prof sú určené k tomu aby študent vedel podstatné veci... ale to bude skôr problém zastaralého školstva no.
@patrixo Nebojím sa lekárov, sú to len ľudia, aj keď na to občas zabúdajú. Ale že by sa dala medicína vyštudovať iba na ťahákoch, o tom silno pochybujem. Ešte možno vďaka úplatkom, ale ťahákom, nie.
@0 to znamená že s nimi ešte nemal reálnu skúsenosť, preto sa len bojíš ( ako ja keď som mal 15). Inak by si ich možno aj nenávidel ako ja. ( v rodine mám primárku , kožnú , rádiologa, obvodného a pár zubárov ). Bol som hospitalizovaný tuším 2-3x na SR, 1x v UK a v CZ ( akle nie v štátnom zariadení - ale aj tie som mal tu česť pobehať 2x ). ... je mi hrozne a idioti nevedia prísť prečo mám opakovane infekty ( močových ciest a priedušiek baktériou pseudomonas aerigunosa ) asi 5 neurologických diagnóz , porucha bunkovej imunity ( predtým som ju nemál a nikto netuší prečo ju mam ) a milión dalších problémov. ( + nemám žiadnu Psych diagnózu a Man 23 rokov ). Dúfam že najbližšie mesiace nezdochnem, ak nie a vymotam sa z toho tak tento krát stúpili na nášľapnu minú ( viem že to bude veľmi ťažký boj ale nikdy to nevzdám aj keby som mal riaditeľke úradu pre dohľad kúpiť novu RL kolekciu každé 2 mesiace do konca života, iba preto aby ich tam pravidelne buzerovali že si zabudli dať rukavicu keď pozerali pacientovi penis alebo nadavali do "kretenov" a ... A ťaháky s tým majú asi toľko spoločného ako Mercedes a koleso od Peugeotu. To je o charaktere a na bezcharskternych treba bezcharakterne. Aj na toto fórum chodím len preto že niekedy vládzem iba ležať inak by som tu pachom max tak cez víkend na 30min
nebojím sa ich, lebo zatiaľ som mala len dobré skúsenosti. (možno nemám až tak veľa problémov)
bojím sa len mojej detskej doktorky, ktorá je strašná piča. vraj k dospeláckemu doktorovi môžem ísť až od 19tich. teším sa na ten moment
a čo sa týka zubára, tak toho mám rada, nerada tam chodím len kvôli tomu dlhému čakaniu a skorému vstávaniu..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
36 komentov
Uplne som vydesena z nemocnicneho prostredia a trasu sa mi tam ruky a vzdy mam pri merani zrychleny pulz lebo som v strese
Prvy raz som sa s nimi len hadala ze ja veru do ziadnej nemocnice nejdem
ale inak nie
takže chodím jedine k zubárke a na kožné. a so zubárkou sa musím hádať aby mi injekcie nepichala, keďže tak robieva bez toho, aby sa ma opýtala alebo upozornila.
proste mám z doktorov celkovo taký pocit, že proste spravia čo sa má podľa nich spraviť, bez vysvetlenia a súhlasu toho koho sa to týka.
No a čo sa tej menšej časti týka (zlá skúsenosť alebo všeobecne zlá povesť) tak môj strach je nenormálny. Napríklad keď mi vyskočilo koleno a ja som sa nemohla ani postaviť brala som to dosť v pohode, až kým mi rodičia nepovedali, že ma berú na miestnu chirurgiu, o ktorej je známe že je tam prístup asi ako v mäsiarni. Potom som mala asi 20 minut panický záchvat No a nakoniec sa aj potvrdili moje obavy a vytvorila som si doživotnú traumu z danej nemocnice a oddelenia
V skratke : Lekári su super, ak je super aj ich prístup a sú empatickí. Ja mam asi dosť šťastie, že tí, ktorých pravidelne navštevujem, takí sú
Nebojim ale ked som bola v nemocnici (len na navsteve) tak som pochopila preco sa tam ludia boja ist
2. To, čo lekár vie je len mizivé percento v celej zdravotnej staristlivosti na slovensku ( materiál, prístroje, poistovne..proste prachy sú najdôležitejší aspekt)
Ale! Takisto máte fakt pravdu s prístupom, pretože ja sama som odišla od jednej endokrinologičky, lebo na mňa kašlala
ale fakt tazko povedat, ci som az tak zasadne proti doktorom, ktori presli pomocou tahakov. sice neviem, ako je na tom medicina, ale ak sa tam ucia take turbokolosalne zbytocnosti absolutne nesuvisiace s nicim, co kedy v praxi vyuziju, ako my na informe, tak to do istej miery ospravedlnit dokazem. ja si viem uplne zivo predstavit, ako slovenska vysoka skola neda titul tomu najlepsiemu, najnadsenejsiemu a najtalentovanejsiemu studentovi len preto, ze neovlada anatomiu takeho druhu chrusta, ktory vyhynul 60 milionov rokov dozadu. ale na druhej strane su aj taki, ktori ozaj nic nevedia a idu cisto na podvadzanie. to uz je potom horsie.
mám takého mladého primára, ten starý už konečne sedí doma na riti a dúfam, že sa modlí...
ten mladý je fajn, poviem mu všetko čo si myslím, vie že som gay a raz som ho pozval do baru aj na koňak, no a on prišiel, hahhahaah, nič nebolo, lebo ja už nechcem, vypytoval sa ma na všeličo z môjho života, tak som mu porozprával, točila sa mu hlava, terazky neviem či z koňaku, alebo mojich "zážitkov"...
ma 38 rokov a je slobodný, kto vie či nie je aj on bukvička, nepýtal som sa...
nabudúce sa ho spýtam, možna prezradí, hahh
bojím sa len mojej detskej doktorky, ktorá je strašná piča. vraj k dospeláckemu doktorovi môžem ísť až od 19tich. teším sa na ten moment
a čo sa týka zubára, tak toho mám rada, nerada tam chodím len kvôli tomu dlhému čakaniu a skorému vstávaniu..