Vyplníš dotazník, odoberú ti vzorku na testy, prejdeš lekárskou prehliadkou, sadneš do kresla, pustíš pol litra krvi, dáš si čajík s kexíkom a možeš ísť...
nebola ale moj otec chodí každé 3 mesiace a to mu tam najprv len pichnú do prsta aby spravili test krvi, potom musíš vyplniť taký formulár , potom čakať a berú asi tak nwm 3 litre ??
bol som 2x, poprve to bolo 450ml, na druhy krat mi vsak krv nebrali kvoli nejakym liekom co som bral. Avsak vraj je mozne ze vas v cakarni poziadaju o krvne dosticky, pricom vtedy prefiltrovanu krv vracaju do druhej ruky. kamarati mi povedali, ze ked s tym pridu nech to radsej odmietnem, lebo to dlho trva a je vyssia sanca tvorby velkych modrin...co ja vsak natom pravdy, neviem.
Bol, niekoľkokrát. 3 litre ti určite nevezmú a myslím že potrebujú na testy viac než kvapku krvi, ale zvyšok je celkom pravdivý. Pustiť žilou je zdravé, telo je nútené vyrobiť novú, čistejšiu a menej opotrebovanú krv. Pomôžeš tým, máš pravidelnú prehliadku zadarmo, prednostné postavenie keď budeš potrebovať niekedy krv zase ty a napr. poisťovňa dôvera ti v rámci sympatií daruje po každom odbere šumivé tablety zadarmo stačí len napochodovať do poisťovne, preukázať sa ako poistenec a ukázať potvrdenie o darovaní. Na druhej strane príliš časté darovanie ti poškodzuje žilové steny ...to som ešte nezažil takže viac nenapíšem.
* pokecáš si s tetou doktorkou, ktorá čekne tvoj krvný obraz a teplotu a odpovede v dotazníku, a buď ťa vyradí, alebo pošle ďalej.
* ľahneš si, pichnú ti do ruky kus železa, vezmú ti okolo 400ml krvi (prvodarcovia tuším 380, ale to závisí od pohlavia, a od telesnej hmotnosti), je to otázka pár minút, ak si veľa pil, tak to ide fakt rýchlo.
* vypiješ si kávičku/čajík, spapáš keksík
* vezmeš si potvrdenie a gatráč
* VYZUJEŠ SI MODRÉ NÁVLEKY a nepôjdeš v nich ďalej von z nemocnice ako luc.ka...
Prídeš, vyplníš dotazník, zapíšu si ťa ako dobrovoľného darcu, potom ti vezmú krvnú vzorku... a až po jej výsledkoch ideš do ambulancie k Dr. s ktorou prekonzultuješ tvoje odpovede, odmeria ti tlak a ak je všetko OK až potom ideš darovať krv... odoberá sa 450 ml...
@mikelko neviem, kto ti dáva také informácie.. ale ako darca krvných doštičiek, ti môžem povedať, že nemôžu požiadať len tak niekoho z čakárne... na to aby si mohol darovať krvné doštičky musíš mať ich dostatočný počet v krvi (viac ako pri obyčajnom odbere) a dobre žily... Čo sa týka modrín, je to presne to isté ako pri normálnom odbere. Ak sa ti modriny netvoria, tak ju mať nebudeš ak áno, tak bohužiaľ. Trvá to v závislosti od počtu doštičiek v krvi a váhy. U mňa to bola necelá polhodina, sú tam ale aj takí, ktorým to vychádza na hodinu a pol... Vravím z vlastnej skúsenosti
@mikelko aháá, ešte viem čo.. o tej druhej ruke.. ani to nie je tak celkom pravda... zvyšnú krv aj spolu s protizrážanlivým roztokom ti síce vracajú naspäť do tela, ale tou istou žilou (aspoň tuším, že dnes už každé NTS má takýto prístroj). Nepríjemný je jedine pocit chladu, horkosti v ústach a tŕpnutia...
hej, potom som odpadla (treba sa pred tym najest) ale bolo fajne aspon som nebola v skole potom ma zachranari odviezli domov aby som znova niekde neodpadla
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
51 komentov
..kvak..
Riad sa tym co ti tam povedia
Len som ich trošku musela odrbať, že mám min. 50 kg (čo som vtedy nemala
* vyplníš dotazník. pravdivo.
* zmeriaš si teplotu a zoberú ti krv na rozbor.
* pokecáš si s tetou doktorkou, ktorá čekne tvoj krvný obraz a teplotu a odpovede v dotazníku, a buď ťa vyradí, alebo pošle ďalej.
* ľahneš si, pichnú ti do ruky kus železa, vezmú ti okolo 400ml krvi (prvodarcovia tuším 380, ale to závisí od pohlavia, a od telesnej hmotnosti), je to otázka pár minút, ak si veľa pil, tak to ide fakt rýchlo.
* vypiješ si kávičku/čajík, spapáš keksík
* vezmeš si potvrdenie a gatráč
* VYZUJEŠ SI MODRÉ NÁVLEKY a nepôjdeš v nich ďalej von z nemocnice ako luc.ka...
a áno darujem a nie len krv
(a povedzme, že som celkom pravidelný darca)