Bývalí maturanti: Ruku sa srdce, koľkej energie je hodná príprava na maturitu?
O mesiac a pol maturujeme a spolužiaci začínajú panikáriť, nechodia von, čítajú Všetko povinné čítanie, džgajú si do hlavy množstvo informácií, ktoré vo mne vyvoláva pocit menejcennosti a ja pritom všetkom... jem doma čokolády. Od rána . A do učenia sa
učila som sa na maturitu cez akademický týždeň, na angličtinu vôbec(tam som nevedela ani názvy tém keďže som sa pripravovala na VŠ kde som mala prijímačky z toho, z čoho som maturovala, nemala som problém s maturitou .. každý sa bojí a každý čo má potom hovorí, že je to nič, keď sa na to pozrie s odstupom času .. na výške budeš mať takých " maturít" až až
Príprava bola podcenená z mojej strany. Srala som na to. Učila som sa cez akademický a ani vtedy nie poriadne. Áno, nedokážem sa začať učiť skôr a ak aj začnem, tak si to nezapamätám.
A zmaturovala som. Dokonca na jednotky. No, to bude tým mojím sakramentským šťastím vytiahnuť si vždy to, čo chcem.
Neviem ako to máte teraz vy náročné, hlavne gymnazisti, ja som maturovala pred 5 rokmi a na odbornej škole. Ale pokiaľ vieš, o čom je Otec Goriot a vieš to obkecať, tak by nemal byť problém. (Nie ako moja bývalá spolužiačka, ktorá si na maturách pri Otcovi Goriotovi vymyslela úplne nový príbeh).
cele styri roky som flakal a nejsom z tych co si dokazu vsetko zapamatat z hodiny aby sa nemuseli ucit...zmaturoval som cca na trojky a to som sa ani na matury neucil..
@ohavnost "Nie ako moja bývalá spolužiačka, ktorá si na maturách pri Otcovi Goriotovi vymyslela úplne nový príbeh" - a predpokladam ze aj tak zmaturovala
@kosmiklove tak dali jej 4 z milosti, ale ona bola typická blondína (nie, nemám nič proti nim), ale všetky vtipy o blondínkach, čo poznáš, to všetko platilo na ňu
@murcatko podla toho z coho maturujes..ak mas podobne ako ja, ze ku klasike: slovina, anglina mas este dejepis a nauku o spolocnosti, akademicky pre teba bude zalostne malo..teda pokial si sa cely rok neucil ako ja
slovinu som sa ucil cca 4 dni vkuse a vedel som komplet kazdu jednu otazku na 1..anglinu som sa neucil, to je lahke; dejepis tak zrhuba tyzden-dva..a nauka asi 3-4 dni..cize urcite si nechaj tak 3 tyzdne na ucenie sa vsetkeho..teda pokial mas otazky
myslím, že to povinné čítanie preháňajú, ja som ho začala čítať až na výške, a to preto, že som sa dala na slovinu... ale zas je pravda, že niekedy je lepšie si to prečítať, ako sa naučiť dve vety akože obsahu, ako nás to učila naša učiteľka na strednej- sme si len podčiarkovali zvýrazňovačkami tie vety v takej oranžovej knihe- zmaturuj z literat.
moja príprava- celý akademický som drtila slovinu/litiku, nemčinu som ani nevidela, a to som si celé štyri roky myslela, že sa budem učiť len na ňu, no potom som zistila, že nie je treba, bola som pripravená vďaka nemčinárke, dejepis som začala skôr, z toho som mala obavy- asi od jarných prázdnin som dáku tému kukala a noska je kapitola sama o sebe, z toho by som už nešla maturovať ani zadarmo, keďže tú som otvorila až dva dni pred maturitou a zistila som, že nič neviem z filozofie, nenávidím filozofiu... a tak som dva dni plakala a zmaturovala som na samé 1, ide o to, ako si zapsaný- ak aj niečo potiahneš, čo nevieš, tak ti dajú 2 najhoršie a ešte čo vytiahneš, ja som nakoniec na tej noske vytiahla tému, z ktorej som mala seminárku, niečo o EÚ, čiže dodnes ďakujem niekomu tam hore, že som si to vytiahla...
povinné čítanie sucks, ja som sa učila cez akademický týždeň. Ale z tém z cudzieho jazyka nás skúšali už mesiac pred písomnou maturitou. Teda nemčinu som si iba zopakovala cez akademický týždeň a ostatné naučila. Zmaturovala som na jednotky a dvojky. Takže si myslím, že to úplne stačí - na druhú stranu som bola lucker, lebo mi sadli otázky.
@kosmiklove no vidis, ja si proste myslim, ze tam hore je daka maturitna cata a kazdy tam ma dakeho zastupcu a ten zariadi, aby si si potiahol tak, aby boli obe strany spokojne alebo si nebol spokojny? ale asi bol, vsak si to mal uz preopakovane
Ja som si ešte k tomu vybral najľahšie predmety okrem slovenčiny geografiu, angličtinu a francúzštinu, takže tak Som rád, že ste sa k maturite stavali podobne ako ja
@najivna neviem sice ake poziadavky ma na vas vas ucitel, ale my sme napriklad k jednej teme zapisali aj zo 3-4 strany A5..cize ten od nas ocakaval, aby sme vedeli pomaly este aj pohlavne choroby, akymi trpeli panovnici.. ked si vezmes vsetky obdobia, vsetky roky, vsetky mena a do toho este zamiesas udalosti atd je toho hafo ale zas na druhej strane, ak mas 3 otazky a 20 minut, ubehne ti to rychlo a ani nestihnes vsetko povedat co treba..a to si este mozes cas pomoct aj dejepisnymi mapami, cize plus pre teba ak cas vyplnis napriklad aj ukazovanim na mape atd
a v akých to chceš jednotkách? no po tej čokoláde budeš mať energie dosť
povinné čítanie som dlhodobo ignoroval, na strednej som prečítal som Antigonu - litiku som sa učil s poznámok, a čo mám vedieť nájsť v básniach mi vysvetlil za pol dňa spolužiak, angličtinu som si povedal že viem (totálne podcenená príprava ale mal som šťastie), na chémiu a biológiu sme mali otázky, tak som si ich počas akademického vypracoval - ale celkovo bola moja príprava cca adekvátna, a šťastie na mne sedelo celý čas
@murcatko asi takto... Ucil som sa len na slovinu a aj tak zbytocne bo som si vytiahol otazku kt som sa nenaucil a na ostatne vobec... A zmaturoval som na dvojky a jednotku...
no neviem.. to závisí aj od školy na akú chodíš samozrejme. tak ako my sme si pomáhali navzájom ako spolužiaci. každý vypracoval nejakú otázku a posielali sme si ich. dokonca aj profesori nám pomáhali. Nebolo to také zlé. hlavne si to netreba nechávať na poslednú chvíľu. lebo keď naraz niečo tisneš do hlavy, tak polovica sa ti aj tak stratí
aj nasi teraz zacinaju stresovat, ale tak serem im na to sam si hovoril, ze casu este dost, tak netreba stresovat ja sa zacnem tak dva tyzdne pred maturou ucit (dufam, lebo sa mi moc nechce) :/
ja maturujem teraz, cez tieto velkonočne prazdniny som si pisala do notebooku poznamky zo všetkych možnych zošitov literatury a jazyka, lebo učitelka nam dala iba zadania a akože na niektore len pozeram.. priklad "postavy v ideoloestetickom zámere autora".. neviem čo k tomu chce ale tak mňa litika baví, preto si to píšem už teraz, lebo do akademickéhos a to chcem naučiť
cez akademický sa budem venovať dejepisu, ktorý som sa celý rok neučila a občianskej- toho sa bojim snad najviac
@najivna tak zacni skor ako fakt, slovinu aj nosku sa dokazes naucit vcelku rychlo, ale dejepis je riadny zmrd..ten sa urcite zacne ucit v dostatocnom predstihu
j maturujem az orok a uz sa bojim dako ale tak ked sa slovinu ucim takto pekne systematicky tak bysom to mohla dat sloviny sa nebojim skor anglina nemame konverzacie a ja vaazne nic z nej neviem a moja triedna je vazne sviňa :/ale ked zase je to tá triedna by nas mohla nechat zmaturovat jemi jedno aj 4!
mesiac pred maturitou som sa učil len tak, keď som sa nudil. a týždeň pred som sa učil každý deň. a povinné čítanie? nikdy. čítam čo chcem, a nie čo mi niekto prikáže
nuž, čo sa týka Otca Goriota, tak je to skvelá kniha a nečítal som ju pred maturitou, ale vtedy, keď som ju prečítať mal... rovnako ako aj všetky ostatné knihy na povinné čítanie...
a čo sa týka samotnej maturity... tak tri mesiace v prvom polroku som bol von zo školy kvôli zdravotným problémom a nesústreďoval som sa len na maturitu, ale aj na doháňanie učiva a komisionálky z niektorých predmetov a zvládol som to... a rovnako dobre som zvládol aj samotnú maturitu... tri dvojky a jedna jednotka... čo dodať?
v pohode ja tiež maturujem o mesiac a pol a poniektorí moji spolužiaci ma fascinujú akože aby niekto pravidelne stával ráno o 5, aby sa mohol celý deň učiť.. je fakt sila podľa mňa :/
ja to nechávam až na akademický dúfam, že to bude stačiť :/
cez akademicky som sa ucil len NOS. ser na tych, co panikaria... su to zebraci. taki ludia su vsade a vacsinou su z nich neuspesni ludia na uradoch prace, pretoze sa vsetkeho v kuse boja
Ja som si o tomto čase iba kompletizovala labáky z chémie, aby som aspoň to mala. Vypracovávala som si maturitné otázky. Nič viac.
Z povinného čítania som prečítala veľmi málo, na slovenčinu som sa učila len z tých strašne zle napísaných otázok, ktoré po slovensku kolujú už niekoľko rokov (naozaj sú tam obrovské chyby, pozor a dala som to na 1.
Učiť som sa poriadne začala možno týždeň, dva pred akademickým, slovenčine a angličtine som venovala najmenej, biológii a chémii dosť.
A o takomto čase sme len opakovali nejaké veci na seminároch, ale to asi robíte aj vy.
Takže spolužiaci nemajú prečo panikáriť, nech si to nechajú na akademický Držím palce
anglinu som sprtala doslovne aj tak som to nevedela naisto sloni najviac a odoborne vsetko za 4 roky na 2 dni tusim rozdelene... presla s prehladom ..iba nefer ma ohodnotili z odb. ale to bolo jedno casom
príprava na maturitu? slovenčina - nula bodov, anglina - nula bodov, noska - nula bodov (z toho som mala totálne stresy, lebo som sa to fakt neučila ), biológia - tú som sa učila najviac..
ale samozrejme mi pomohli semináre z tých predmetov, kde sme si prešli všetky 4 roky školy a všetko dookola opakovali, takže sa na mňa voľačo nalepilo
@murcatko tak ja som sa učila na maturitu celý akademický týždeň (od soboty po nasledujúcu nedeľu), teda 8 dni po 8 hodin denne a poviem ti, že som sa nestihla ani naučiť všetko. maturita je veľa aj o šťastí. z angliny som si vytiahla otázku, o ktorej som nemala šajn len improvizácia... naopak z matiky som vytiahla jednu z mála, ktorú som vedela ak ti nezáleží na známkach, stačí ti jeden deň na každý predmet. ak chceš jednotky, tak treba už teraz začať
a slovinu som sa neučila vôbec to som rezignovala hned pri otvorení zošita prvého. mala som maturitné otázky a tie som si vypracovala a sedela celý čas pred dverami SJL a vyradzovala otázky, ktoré už boli a učila sa len tie, ktoré ostávajú. vedela som ju na 1 ale to som šla posledná do triedy za celý deň, tak som si to takto mohla dovoliť robiť
Otca Goriota ani nečítaj. Ale keď ťa zaujíma opis lavičky na tri strany, nech sa páči!
Hmmm, ťažko povedať. Ono, my sme sa to všetko učili tak nejak priebežne počas celého štvrtého ročníka, keďže nám furt zadrbávali písomky. A neverím, že dačo v hlave nemáte už teraz. Aj teraz by si už zmaturoval Takže cez akademický zješ troška viac čokolády a bude dobre
Nie je to nič hrozné, ja som sa neučil nejak extra dlho a dal som to na jednotky a jednu dvojku. Keď sa teraz pozriem na zošity z gymplu, je mi do smiechu, ako málo sme toho mali.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
79 komentov
A zmaturovala som. Dokonca na jednotky. No, to bude tým mojím sakramentským šťastím vytiahnuť si vždy to, čo chcem.
Neviem ako to máte teraz vy náročné, hlavne gymnazisti, ja som maturovala pred 5 rokmi a na odbornej škole. Ale pokiaľ vieš, o čom je Otec Goriot a vieš to obkecať, tak by nemal byť problém. (Nie ako moja bývalá spolužiačka, ktorá si na maturách pri Otcovi Goriotovi vymyslela úplne nový príbeh).
len o nas je maximalne jebnuta policy ze ked zistia ze si necital dake povinne automaticky o stupen dole znamka
alebo ako jednotkarka najivna prisla k 3 zo slovenciny na rozdielovke -.- jej mozem ojebat celeho draka co zvracia -.-
zmaturoval som
už len upratať svoj pomaturitný život a bude zase všetko v poriadku
cele styri roky som flakal a nejsom z tych co si dokazu vsetko zapamatat z hodiny aby sa nemuseli ucit...zmaturoval som cca na trojky a to som sa ani na matury neucil..
ja som tak isto stresoval ale je to zbytocne
ale nechcem nad tým moc rozmýšľať, hlavne presne o mesiac už budem mať zmaturované
ale na slovinu veľa prípravy nebolo treba, vytiahla som si úplne odveci tému, ktorú som nevidela: slovenská medzivojnová poézia a šlo to
slovinu som sa ucil cca 4 dni vkuse a vedel som komplet kazdu jednu otazku na 1..anglinu som sa neucil, to je lahke; dejepis tak zrhuba tyzden-dva..a nauka asi 3-4 dni..cize urcite si nechaj tak 3 tyzdne na ucenie sa vsetkeho..teda pokial mas otazky
moja príprava- celý akademický som drtila slovinu/litiku, nemčinu som ani nevidela, a to som si celé štyri roky myslela, že sa budem učiť len na ňu, no potom som zistila, že nie je treba, bola som pripravená vďaka nemčinárke, dejepis som začala skôr, z toho som mala obavy- asi od jarných prázdnin som dáku tému kukala a noska je kapitola sama o sebe, z toho by som už nešla maturovať ani zadarmo, keďže tú som otvorila až dva dni pred maturitou a zistila som, že nič neviem z filozofie, nenávidím filozofiu... a tak som dva dni plakala a zmaturovala som na samé 1, ide o to, ako si zapsaný- ak aj niečo potiahneš, čo nevieš, tak ti dajú 2 najhoršie a ešte čo vytiahneš, ja som nakoniec na tej noske vytiahla tému, z ktorej som mala seminárku, niečo o EÚ, čiže dodnes ďakujem niekomu tam hore, že som si to vytiahla...
nebolo toho dejepisu vela? ten mam az buduci rok ale stale sa mi zda ze to je... vela
a v akých to chceš jednotkách? no po tej čokoláde budeš mať energie dosť
povinné čítanie som dlhodobo ignoroval, na strednej som prečítal som Antigonu - litiku som sa učil s poznámok, a čo mám vedieť nájsť v básniach mi vysvetlil za pol dňa spolužiak, angličtinu som si povedal že viem (totálne podcenená príprava ale mal som šťastie), na chémiu a biológiu sme mali otázky, tak som si ich počas akademického vypracoval - ale celkovo bola moja príprava cca adekvátna, a šťastie na mne sedelo celý čas
neboj sa, vsetci zmaturujeme
ustne:
slovina - len to v skole (literaturu), gramatiku den pred (aj tak som netusil, co znamena slovo, kt. som vytiahol)
matematika - nic
nemcina - len pisal s ludmi cez net, ignorovoval ucenie maturitnych tem, aj tak som dal na 2
odborne - hm len v skole, presiel den pred co by mohlo byt
cez akademický sa budem venovať dejepisu, ktorý som sa celý rok neučila a občianskej- toho sa bojim snad najviac
a anglinu volako dam
a čo sa týka samotnej maturity... tak tri mesiace v prvom polroku som bol von zo školy kvôli zdravotným problémom a nesústreďoval som sa len na maturitu, ale aj na doháňanie učiva a komisionálky z niektorých predmetov a zvládol som to... a rovnako dobre som zvládol aj samotnú maturitu... tri dvojky a jedna jednotka... čo dodať?
ked tak, sa radšej začni učiť normálne veci (alebo si to len čítaj alebo čo...) určite netreba sedieť doma zavretý 24h/7d ... a panikáriť netreba ...
...aj tak zmaturujú všetci!
ja to nechávam až na akademický dúfam, že to bude stačiť :/
to je nuda, strasna
Z povinného čítania som prečítala veľmi málo, na slovenčinu som sa učila len z tých strašne zle napísaných otázok, ktoré po slovensku kolujú už niekoľko rokov (naozaj sú tam obrovské chyby, pozor a dala som to na 1.
Učiť som sa poriadne začala možno týždeň, dva pred akademickým, slovenčine a angličtine som venovala najmenej, biológii a chémii dosť.
A o takomto čase sme len opakovali nejaké veci na seminároch, ale to asi robíte aj vy.
Takže spolužiaci nemajú prečo panikáriť, nech si to nechajú na akademický Držím palce
ale to som slovine aj tak veľa nedal zo svojho času, čiže sa to môže zarátať
ale samozrejme mi pomohli semináre z tých predmetov, kde sme si prešli všetky 4 roky školy a všetko dookola opakovali, takže sa na mňa voľačo nalepilo
Hmmm, ťažko povedať. Ono, my sme sa to všetko učili tak nejak priebežne počas celého štvrtého ročníka, keďže nám furt zadrbávali písomky. A neverím, že dačo v hlave nemáte už teraz. Aj teraz by si už zmaturoval Takže cez akademický zješ troška viac čokolády a bude dobre