lebo to je krestansky prezitok ktory naordinovali dakedy v stredoveku. ale chvalabohu ze krestanstvo vymiera a konci sa ta etapa nezmyslov a balastu co namutili za tie tisicrocia
chodila som pravidelne, ale posledne roky cim dalej tym menej az som s tym prestala uplne. prislo mi nelogicke a pokrytecke sa spovedat z niecoho, co som ani trochu nelutovala.. who knows, mozno sa raz ktomu vratim, ked sa vo mne nieco pohne
@eriz_ Veď, to je problém to pokrytectvo. Minimum ľudí čo ide na spoveď to myslí úprimne, myslia si že keď to tam odblabocú tak bude všetko v pohode, ale nieje. Radšej keby sa išli tomu konkrétnemu človeku ospravedlniť a nejako to odčiniť, nejaká satisfakcia a nie tam natrepať sprostosti a byť stále tak isto prehnilý, falošný a pokrytecký.
Spoveď spôsobom že neľutujem z čoho sa spovedám je neplatná spoveď. Na to aby bola spoveď platná je že ľutujem a som pevne rozhodnutý to viac nerobiť. Pri spovedi človek dostáva aj pomoc ako daný problém riešiť - a to nielen pomoc v zmysle rady. No vysvetliť to nie je také ľahké - lebo na to je treba vedieť čo to znamená sviatosť. Podobne je to aj s birmovkou či prijímaním. Kto ho príjíma bez toho že by chápal čo je sviatosť, prijma nezmyslelne, neplatne a tento podvod sa nazýva svetokrádež - čo je ťažký hriech sám o sebe.
@mikaell Keby sa ako píšeš "ovečky nezložili na strechu kostola" tak by im tá strecha padla na hlavu. Tak áno. Zatratené by mohli byť pre ľahkomyseľnosť a porušenie prikázania lásky k blížnemu - keď ho neochránili pred smrťou. Taktiež by prišli o špeciálny priestor na spovedanie. Nerozumiem však čo Ti to vadí. Veď aj účasť na futbale je spoplatnená a časť ide na strechu štadióna. Nevidím na tom nič nemorálne.
@bagul Napísať knihu by možno z psychologického hľadiska pomohlo no po duchovnej stránke nie. Duchovný život napraviť a reštartovať sa dá len osobnou, úrimnou spoveďou. Spoveď pre tých čo ju vykonávajú tak ako treba je niečo oveľa hlbšie ako len psychohygiena. Pre mňa osobne je aj oveľa efektívnejšia. Teraz, keď viem čo je to spoveď, by som na ňu chodieval aj ako neveriaci.
@mobscene_69 So všetkým čo je hriech. Taký úplne základný prehľad sa dá získať prečítaním tzv. Spovedného zrkadla. Dôležitým hriechom je aj "zanedbávať dobré". A čo "on na to" sa odvíja od množstva faktorov. Napríklad či Ťa pozná alebo aj od celkového stavu. Hlavné podľa mńa sú však dve veci: poskytnúť SVIATOSTNÉ milosrdné odpustenie pre dušu a poskytnúť tzv. pomáhajúcu milosť, ktorá slúži na duchovné posilnenie pri boji s hriechom. No mám obavu že väčšina ľudí pristupuje k spovedi formálne a bez pochopenia zmyslu spovede. Nevedia o čo prichádzajú. No chápem to. Tiež som to tak praktizoval. Možno aj pre to som v takom biednom stave ako som. Spoveď mi v živote veľmi pomáha.
@bagul Komu hodím peniaze na kostol? Veď kostol je spoločný - aj môj - a záleží mi na tom aby fungoval. Od toho či dám peniaze na kostol nezávisí svätosť. To by bolo ľahké. Svätosť vyžaduje kvalitný život vo všetkých sférach. Našťastie úprimná snaha stačí.
@mobscene_69 To si dobre povedala - že sme každý z nás zhrešili viac než dosť. A ja z Vás, aj vzhľadom na vek a búrlivý život, asi najviac. Mimochodom, farári sú vraj radi keď môžu veľa odpúšťať.
@kuko1965 , kto mi povie, či som žil/žijem/budem žiť "správne" alebo či som niekedy naozaj zhrešil? Povie mi to hocikto, no pravdu sa aj tak dozvieme až po smrti, ak vôbec... A nevidím dôvod, prečo by som mal byť spasený, a prečo by mi malo byť odpustené až o po tom, čo sa niekomu v kostole vyspovedám.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
35 komentov
@13
@mobscene_69 to píšeš akoby si niekoho zabila
@kuko1965 inak, aj by ma zaujímalo, s čím všetkým sa im už popriznávali ľudia a čo on na to