Aj vas niekedy dokaze tak neskutocne deprimovat ako to u nas (ne)funguje? Ze najst si poriadnu pracu kde by clovek nebol ako otrok a aj slusne zarobil je takmer nemozne? A to uz nehovorim o byvani. Clovek po skole co sa chce u nas osamostatnit a mat vlast
väčšinu života si žijem vo svojej naivnej bubline a verím tomu, že hocikedy keď sa rozhodnem, že chcem vstúpiť do života, ktorý sa netočí okolo školy mi vyjde jeden z mojich plánov a všetko bude super :happy: ale hej, občas ma deprimuje ako nám to tu funguje nefunguje a že je to začarovaný kolotoč ale tak zasa istoty... s nimi je to nuda
tiez s tym akurat bojujem... je to smutne, ako nas tento system na Slovensku vyhana tak akurat za hranice... ja tomu ani nehovorim, ze tu nemame istoty... tie mame - ze sa tu bude kradnut a klamat... skor tu nemame buducnost... je to tazke sa tu presadit...
@ motyylia Nuda? Nevravim ze by clovek mal vsetko nalinkovane alebo co.. ale mal by cas na rodinu a to co ho bavi ... len o nieco menej najblbsich starosti
dobre platena praca sa da najst lahko. Len sa musis orientovat na tu spravnu oblast a mysliet aj trosku dopredu, makat na sebe a snazit sa byt najlepsi v tom co robis snazit sa presadit, proste tou pracou zit a byt workoholik. pracovat aj 10 - 12 hodin denne a vychutnavat si to.
A Hypoteka je urcite lepsia ako platit najomne, vpodstate platis tak ci tak, ale pri hypoteke byvas vo vlasnom.
@4 hej, chápem ako to myslíš, neviem ti vysvetliť ako to myslím ja :ehm: proste to patrí podľa mňa k umeniu žiť, ktoré bohužiaľ neovláda veľa ľudí. Keď niečomu naozaj veríš a naozaj sa snažíš tak sa dokážeš zabezpečiť tak, aby si mala čas nielen na prácu, ale aj iné činnosti a ľudí. Vidím to aj na svojom bližšom či vzdialenejšom okolí
bola som este v ramci skoly na semester v Norsku, mala som v plane, ze sa tam za polroka vratim (chcela som sa naucit lepsie po norsky a spravit autoskolu na Slovensku)... ale cim dlhsie som doma, tym viac mam pocit, ze patrim sem. nie je to jednoduche odist a to nehovorim len kvoli rodine a kamaratom...
rozpravala som sa s rodicmi o to, ze ked boli mladi,boli si schopni kupit byt, pracu mat takmer kazdy a tak, ano, teraz je to s osamostatnovanim mladych ozaj tazsie, ale ja som stale optimista
@xxar3s no zalesi aj od odboru a znamosti... tych ponuk nieje moc ... som ochotna ist kamkolvek v podstate len aby som im rozumela... myslim ze zivotopis mam slusny ... len niekedy asi myslim az moc dopredu
@kitty7 pokial vies jazyk tak chod aspon skusit najlepsie ak moze niekto blyzky ist s tebou co tu neni viazany a bude ti veselsie a po case sa mozes skusit vratit
Ja som furt dúfal že sa dostanem do Ameriky alebo do Japonska a tam budem žiť ale čím som starší tým menej reálne mi to príde.. keby som nebol chujar a od malička sa venoval basketbalu namiesto skateboardingu a podobných kkcín tak by zo mňa možno aj niečo bolo by som sa snažil dajak dostať do nejakého NBA teamu ale ta nieeee ja som sa musel radšej 4 roky voziť na skateboarde a snivať o profi kariere a aj tak viem len bačov pipik skočiť
@xxar3s si robíš srandu? že človek ma robit 12 hodín denne aby mohol žit dôstojne? to len na tomto prijebanom slovensku moze mat niekto takýto názor....netreba ist daleko,stačí do česka a robil som tam 8čky a odkladal mesacne 250 € !!
@12 kamarat s rodinou byva 130 km od toho mesta, kde som bola... ale sa nam za cely cas ani nepodarilo stretnut no nejde len o to neist sam, to by ma trapilo menej... jazyk neviem na takej urovni, aby som dostala lepsie zamestnanie, nez upratovacka... skor ide o to, kam clovek patri... ale tiez o to, ake tazke je vybudovat si v zahranici zivot a to aj ak mas so sebou niekoho... vtedy, ked som tam bola som sa tam citila doma, ale fakt mi az po case zacinaju dochadzat iste veci a momentalne sa necitim na to, aby som sla.
človek nemusí žiť spôsobom diktovaným spoločnosťou na ktorý je nutné využívať prostriedky spoločnosťou ponúkané, ktoré ho majú za úlohu ešte viac pripútať k spoločnosti.
nemáš na sebe viac ako jedny spoďáre a topánky naraz, ležiaci človek nezaberie viac ako 2m štvorcové miesta, žalúdok máš len jeden.
možno naši rodičia mali osamostatňovanie ľahšie ako my, ale ešte môj otec býval s rodičmi a starými rodičmi v dvoch izbách so studňou na dvore a ráno chodil pásť kravu a tak to fungovalo neskutočne dlho, ľudia sa proste neosamostatňovali, a zato, že chvíľu to bolo ľahšie sme si na to zvykli. naši sa osamostatnili preto, že ocko dostal rodinný pozemok a s pomocou rodiny staval dom.
ľudia už nestavajú svoje domy, nepestujú svoju potravu, nešijú svoje oblečenie, ľudia chodia do banky aby si mohli dovoliť zaplatiť iným aby to urobili.
Ja som zase clovek ktory rozmysla uplne inak, nestazujem sa - nepozeram sa nato aky rezim je a ake podmienky su dneska. Prevzal som za seba svoju plnu zodpovednost a razim si vlastnu cestu. Necakam ze si najdem dobre zamestnanie s dobrym ohodnotenim, ja si ho vytvorim.
Ono zamestanie ani nejaka istota nieje, je to istota ze nezarobis viac ako ti je dana mzda. A ano splacat uver 30 rokov nieje sranda ale ak ste na to dvaja je to jednoduchsie
Takze ano, clovek ma sancu, len ma to jednu nevyhodu - je to NEPOHODLNE a clovek sa musi snazit.
Maximálne po 18 rokoch* sa má 99,9+% ľudí tak, ako si to zariadi. Ak teda žijú zle, nemôžu sa sťažovať na nikoho iného len na seba.
Ešte nikdy v histórii nebolo také jednoduché vypracovať sa z nuly hore ako je to dnes. Človeku stačí PC za 50 eur a k tomu internet za pár eur mesačne a môže dosiahnuť prakticky čokoľvek, môže trebárs aj vybudovať multimiliardový biznis.
Ešte k tej hviezdičke - ja som si sám zarábal už od cca 11 rokov. Treba hľadať príležitosti, kde druhým môžete priniesť niečo užitočné alebo ušetriť alebo zarobiť im čas alebo peniaze. A nie tupo pozerať inzeráty, ktoré pozerajú stovky tisíc ďalších ľudí a čakať na to, kým vôbec človek bude mať 15 rokov. Uznávam však, že v niektorých rodinách to nemusí byť možné, ale v 95+% rodín to možné je. Po 18 však už žiadne výhovorky nie sú oprávnené.
@19 toto je optimisticky príklad, ktorý však v reále skončí úplne inak. Mnoho ľudí dáva potenciál na rovnakú priečku s ostatnými, ale tak to nie je. Nie každý človek dokáže pracovať s počítačmi, niekoho baví napr. aj také štrikovanie, futbal a pod. a povedzme si úprimne potenciál uplatniť sa a zarobiť si na týchto veciach je niekedy dosť utopistický a smiešny
a jop, človek si žije ako si zariadi, ale niekedy aj predsa nie
a možno to je ľútostivý alibizmus ale nepríde mi všetko tak ľahké (teda v globále)
Ono to je zrejme ťažšie začínať, ako za socíku. Dnes nedostaneš byt ani isté miesto ale to nie je dôležité. Resp. dôležitejšia je perspektíva. Našou najväčšou istotou je presne ako píše @asceticjunkie , že to máme vo svojich rukách.
@burble ma tiež pravdu. Nie každý chce ísť touto cestou. Predstava, že ma šupnu na nejaké miesto v nejakej fabrike kde budem 40 rokov a potom niekde v tichosti umriem ma desí aj keby som mal byt auto, dovolenky a všetko ostané po čom priemerný človek túži.
A čo sa týka bývania. Podľa mňa je šialené si myslieť že človek, ktorý ešte ledva začal pracovať bude mať hneď nejaký majetok a kopu peňazí na zábavu. Dôležité je, že si môžeš dovoliť nejaký ten nájom alebo môžeš bývať u rodičov a to na začiatok musí stačiť. Potom keď budeš mať partnera a budeš si chcieť založiť rodinu to platenie hypotéky sa bude dať zvládnuť.
@james144
partnera mám takmer 6 rokov a je na tom len o niečo lepšie ako ja... bývať u rodičov by sa dalo ale lokalita také že pánubohu za chrbtom a niekde sa odtiaľto dostať a ta aby sa ti to aj oplatilo a nie že to čo zarobíš aj prevezeš... ísť bývať preč v pohode nechcem tu stvrdnúť len na začiatok treba tie prachy proste... takže rodinu môžme zakladať tak o 100 rokov
s tým že človek má všetko vo svojich rukách nesúhlasím... môžeš sa snažiť myslieť pozitívne to je fajn a pomáha to.. ale realita býva často iná- do istej mieri súhlasím s @poke
sú veci čo ťa štvú a sťahujú dole a niekedy má človek sklon už nevládať .. ale treba sa vždy postaviť... snažiť sa ďalej a veriť
@cute Z toho čo si napísala nejak nechápem kde je problém. Koľko peňazí by si na začiatok chcela?
Tak ako jasné beriem, že človek čo ochorie na rakovinu, skončí na vozíku nemá všetko vo svojich rukách ale priemerný mladý človek má všetko vo svojich rukách na tom trvám.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
27 komentov
A Hypoteka je urcite lepsia ako platit najomne, vpodstate platis tak ci tak, ale pri hypoteke byvas vo vlasnom.
nemáš na sebe viac ako jedny spoďáre a topánky naraz, ležiaci človek nezaberie viac ako 2m štvorcové miesta, žalúdok máš len jeden.
možno naši rodičia mali osamostatňovanie ľahšie ako my, ale ešte môj otec býval s rodičmi a starými rodičmi v dvoch izbách so studňou na dvore a ráno chodil pásť kravu a tak to fungovalo neskutočne dlho, ľudia sa proste neosamostatňovali, a zato, že chvíľu to bolo ľahšie sme si na to zvykli. naši sa osamostatnili preto, že ocko dostal rodinný pozemok a s pomocou rodiny staval dom.
ľudia už nestavajú svoje domy, nepestujú svoju potravu, nešijú svoje oblečenie, ľudia chodia do banky aby si mohli dovoliť zaplatiť iným aby to urobili.
sorry, je veľa hodín
Ono zamestanie ani nejaka istota nieje, je to istota ze nezarobis viac ako ti je dana mzda. A ano splacat uver 30 rokov nieje sranda ale ak ste na to dvaja je to jednoduchsie
Takze ano, clovek ma sancu, len ma to jednu nevyhodu - je to NEPOHODLNE a clovek sa musi snazit.
Ešte nikdy v histórii nebolo také jednoduché vypracovať sa z nuly hore ako je to dnes. Človeku stačí PC za 50 eur a k tomu internet za pár eur mesačne a môže dosiahnuť prakticky čokoľvek, môže trebárs aj vybudovať multimiliardový biznis.
Prestaňte plakať a začnite na sebe pracovať.
a jop, človek si žije ako si zariadi, ale niekedy aj predsa nie
a možno to je ľútostivý alibizmus ale nepríde mi všetko tak ľahké (teda v globále)
-samozrejme chcel by som aj do zahraničia, no nerobím unáhlené závery
@burble ma tiež pravdu. Nie každý chce ísť touto cestou. Predstava, že ma šupnu na nejaké miesto v nejakej fabrike kde budem 40 rokov a potom niekde v tichosti umriem ma desí aj keby som mal byt auto, dovolenky a všetko ostané po čom priemerný človek túži.
A čo sa týka bývania. Podľa mňa je šialené si myslieť že človek, ktorý ešte ledva začal pracovať bude mať hneď nejaký majetok a kopu peňazí na zábavu. Dôležité je, že si môžeš dovoliť nejaký ten nájom alebo môžeš bývať u rodičov a to na začiatok musí stačiť. Potom keď budeš mať partnera a budeš si chcieť založiť rodinu to platenie hypotéky sa bude dať zvládnuť.
partnera mám takmer 6 rokov a je na tom len o niečo lepšie ako ja... bývať u rodičov by sa dalo ale lokalita také že pánubohu za chrbtom a niekde sa odtiaľto dostať a ta aby sa ti to aj oplatilo a nie že to čo zarobíš aj prevezeš... ísť bývať preč v pohode nechcem tu stvrdnúť len na začiatok treba tie prachy proste... takže rodinu môžme zakladať tak o 100 rokov
s tým že človek má všetko vo svojich rukách nesúhlasím... môžeš sa snažiť myslieť pozitívne to je fajn a pomáha to.. ale realita býva často iná- do istej mieri súhlasím s @poke
sú veci čo ťa štvú a sťahujú dole a niekedy má človek sklon už nevládať .. ale treba sa vždy postaviť... snažiť sa ďalej a veriť
Tak ako jasné beriem, že človek čo ochorie na rakovinu, skončí na vozíku nemá všetko vo svojich rukách ale priemerný mladý človek má všetko vo svojich rukách na tom trvám.