Čo by ste hypoteticky chceli, aby sa stalo keby?(koment)
Apalický syndrom je okrem iného charakterizovaný:
Nemocný nemění ani nepohodlnou pozici a nemá odpovídající motorickou odpověď. Není zachována řeč, pacient vydává pouze náhodné zvuky
Zomrieť alebo žiť? (nothing in between)
Teta wikipedia mi povedala ze to moze byt aj prechodne a da sa z toho dostat
V tom pripade keby sa to stane mne tak mi to v danom stave bude uplne jedno a keby niekomu blizkemu (a mala by som o tom rozhodnut ja), tak by som pockala zopar rokov a keby som uz uplne stratila nadej ze sa nejak vylieci, tak asi smrt.
Ale to je strasne tazko povedat, ved do akej miery ten clovek dokaze vnimat?
záležalo by na mnohých okolnostiach. keby išlo o blízku osobu, tak by som chcela, aby ten človek ďalej žil. a keby išlo o mňa, tak by záležalo na tom, koľko by som mala rokov a v akej situácii by som bola. keby som bola stará, bez príbuzných, bez peňazí, odkázaná na pomoc v nejakom štátnom starobinci, tak by bola smrť vykúpením. veď aj keby som sa vyliečila, už by som nemala možnosť vrátiť sa do normálneho života.
A postihnuty clovek nakolko vnima okolie? To sa asi neda ani uplne zistit, ale ma zachovane vedomie?
Keby som bola uplne odidena zeleninka, tak mi to je asi cele jedno.
Ak by som vnutri mala svoje normalne vedomie a prezivanie a nevedela ho nejako kominikovat ...uff. Asi skor zomriet.
A o blizkom cloveku by som asi rozhodla podla toho, kto by to bol, napr mamka viem, ze by v takom stave ne chcela pokracovat v zivote. Zas ale stryko po tazkej porazke zostal nemy a obmedzene pohyblivy, ale unho mi to nikdy nepripadalo take, ze by prenho bolo lepsie umriet..
Neviem neviem.
prave pre taketo pripady nie je eutanazia tak uplne odveci
teda,ak clovek rozhoduje sám o sebe
pretoze ak by som bola v stave,ktorý opisujes a este by som bola aj ostatnym na obtiaz,lebo by sa museli o mna starat,nevidím ziadne pozitívum natahovat takyto zivot dalej
samozrejme za inych hovorit nechcem. cize o zivote druheho cloveka by som nechcela rozhodovat
@bebekex no, ja som presne tohto názoru. a to idem od sobotu do kurzu sprevádzania rodín, ktoré majú dieťa v starostlivosti hospicu. ale proste nerobí mi ani minimálny problém pochopiť, prečo by niekto za takýchto okolností prijal eutanáziu
@tanickina fíha. tak držím prsty, bude to určite dobrá skúsenosť
každopádne je problematika eutanázie ťažká téma a tým,že máme odlišné morálne hodnoty, vierovyznanie atď, tak je ťažké sa na tom zhodnúť...síce niektorým krajinám sa to podarilo
A ako by ostatní vedeli, čo chcem ? Keby vydávam len zvuky a celkovo som ementál ? Asi ťažko by som v tom stave dokázal akokoľvek ovplyvniť svoj život.
Ešte je otázka či by som vedel sám o sebe vôbec. Lebo keby som vygumovaný tak možno by som si to sám ani neuvedomoval, takže by mi to mohlo byť jedno.
kto dal komu pravo na tomto svete zobrať druhému život, ani sám sebe si ho nemôže vziať...
jedine Boh je ten, ktorý rozhodne kedy sa tvoje dni naplnia...
všetko ostatné je vražda a beda tomu kto tak činí....
Možno to bude znieť divne, ale radšej žiť.
Dnešná medicína ide riadne dopredu a myslím, že aj toto dmsa bude dať v blîzkej budúcnosti medicínsky vyliečiteľné.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
36 komentov
je to asi neliečiteľné, že?
koľko by mal dotyčný už života za sebou?
a vlastne neviem načo sa pýtam, neviem, ako by som sa rozhodla.
V tom pripade keby sa to stane mne tak mi to v danom stave bude uplne jedno a keby niekomu blizkemu (a mala by som o tom rozhodnut ja), tak by som pockala zopar rokov a keby som uz uplne stratila nadej ze sa nejak vylieci, tak asi smrt.
Ale to je strasne tazko povedat, ved do akej miery ten clovek dokaze vnimat?
ale v prípade že by prišla akože kúzelná víla a chcela mi splniť želanie tak by som chcel samozrejme zomrieť
Ofc zomriet.
Keby som bola uplne odidena zeleninka, tak mi to je asi cele jedno.
Ak by som vnutri mala svoje normalne vedomie a prezivanie a nevedela ho nejako kominikovat ...uff. Asi skor zomriet.
A o blizkom cloveku by som asi rozhodla podla toho, kto by to bol, napr mamka viem, ze by v takom stave ne chcela pokracovat v zivote. Zas ale stryko po tazkej porazke zostal nemy a obmedzene pohyblivy, ale unho mi to nikdy nepripadalo take, ze by prenho bolo lepsie umriet..
Neviem neviem.
teda,ak clovek rozhoduje sám o sebe
pretoze ak by som bola v stave,ktorý opisujes a este by som bola aj ostatnym na obtiaz,lebo by sa museli o mna starat,nevidím ziadne pozitívum natahovat takyto zivot dalej
samozrejme za inych hovorit nechcem. cize o zivote druheho cloveka by som nechcela rozhodovat
každopádne je problematika eutanázie ťažká téma a tým,že máme odlišné morálne hodnoty, vierovyznanie atď, tak je ťažké sa na tom zhodnúť...síce niektorým krajinám sa to podarilo
Ešte je otázka či by som vedel sám o sebe vôbec. Lebo keby som vygumovaný tak možno by som si to sám ani neuvedomoval, takže by mi to mohlo byť jedno.
jedine Boh je ten, ktorý rozhodne kedy sa tvoje dni naplnia...
všetko ostatné je vražda a beda tomu kto tak činí....
Dnešná medicína ide riadne dopredu a myslím, že aj toto dmsa bude dať v blîzkej budúcnosti medicínsky vyliečiteľné.