@pernik mas pravdu NEROBILI.. lebo ta cirkev si neodpise ??% z tychpenazi ale ich vsetky posle a dokonca zvacsa na vlastne naklady
a medzi nami.. kto sa stara o starych ? kto sa stara o inu charitativnu cinnost i na slovenku?
myslite ze tie "velke nadacie ? " co vravia ake miliony komu kade dali .. alebo ti o ktorych nikto nevie lebo ich netrapi uznanie.. ale snaha o pomoc..
@pernik napr taky slavny unicef zozerie cca 70% vsetkych prispevkov na vlastne administrativne naklady, platy atd, cize cisty tunel. Ked das v kostole na nejaku zbierku 4,52 eura, to znamena ze na miesto urcenia sa dostane 4.52 eura.
@johnysheek Čiže tvrdíš, že keby nebola cirkev, keby proste neexistovala tak by sa o starých na Slovensku nestaralo? Že by sa tie peniaze na Haiti nevyzbierali?
Toto nieje o pozitívach cirkvi, to je o tom, že by sa to dialo aj keby tu nebola.
Naozaj si myslíš, že cirkev si nič neodpíše, že všetko robia z lásky a nepoznajú slovo zisk? Ako si môžeš byť tak istý?
cirkev = politika = ovládanie más = okrádanie ľudí = zbytočné investovanie do kostolov - štát prispieva najviac cirkvy - peniaze by mali ísť iným smerom.
@pernik mas pravdu KEBY KEBY.. mozem zacat ja s "keby" ?? lebo to tu budeme velmi dlho..
nevrav co keby vrav to co JE a toto je proste fakt.. ziaden sukromnik a ani stat nic nerobi nezistne.. malokto peniaze ktore mu zveris pouzije na to na co povie bez korupcie pomimo..
ano obcas sa stanu tie pripady ale ten pomer je zanedbatelny..
@pernik vidiet, ze do kostola nechodis. Ked sa zbieraju peniaze na chod cirkvi tak sa povie ze to ide na cirkev a ludia vedia na co davaju peniaze. Ked ide na Haity tak sa to tiez povie a znova ludia vedia na co prispievaju. Zvykom je vzdy o tyzden povedat vyzbieralo sa xy penazi a bolo zaslane na ten a ten ucel. Farnost takisto zverejnuje svoje hospodarenie, cize clovek vidi kam idu peniaze odkial.
@stephan tak to vysvetlujes, ako keby si s tym mal skusenost. Nebodaj vies ako to funguje? Alebo si videl ako sa to robi? Ci toto co si napisal, si napisal len preto, lebo sa o tom tak rozprava?
Co keby ste si vsetci zozbierali nejake fakty, a az tak o tychto veciach mozte nieco napisat. Pretoze taketo recicky su len recicky...
Sa mi paci, ze ti co najviac nadavaju na cirkev, ze peniaze tu a tam, na platy, a podobne, tak ti ludia v kostole v zivote ani neboli. Ak boli, tak maximalne pred kostolnou branou...
no spravili par "dobrych veci": ucili ludi ze zem je doska, vrazdili tych co sa im nepozdavaly alebo nepacily a vrazdily v mene boha, kradly, udrziavali ludi v izolacii aby boly totalne vysurovany a fanaticky blbci ....
@mandatum Čiže to, že farár v kostole povie, že vyzbierali 2000 eur na Haity a, že tam aj tie eurá došli je okamžite v kostole považované za fakt, ktorý je jasný a nespochybniteľný? To je obrovská naivita
@johnysheek Toto nie je vôbec o KEBY, toto je proste fakt, že bez cirkvy by sa pomáhlo takisto.
Chceš mi povedať, že ak by tí ľudia v kostole nesedeli, tak by nič neprispeli? Že to robia len preto, pretože im niekto pchá v kostole košík s nápisom Haiti?
Ano a rovnako to nezištne nerobí ani cirkev, keby to robila nezištne tak nie je neustále v pluse, priči sa to logike a jednoduchej ekonomike a nepomohlo by jej ani to, že neplatia dane.
Ja sa len slušne pýtam čo robí cirkev dobre na tomto svete, pokiaľ tvrdíte, že je to charita (ktorá by tu logicky bola aj bez nich) tak je to dosť málo od organizácie, ktorá neplatí dane a je podporovaná štátom.
V prvom rade je to spoločenstvo, ktoré dáva nádej, vieru a vedie k tomu byť dobrým človekom, nie len hnať sa za peniazmi a "byť skazeny", čo je v tomto svete viac nez dôležité.
Ateisti sa oháňajú tým, že je to vymyvanie mozgov. Ale mnohým ľuďom práve ta zbytočná viera pomáha prežiť a byť lepším človekom.
Da sa to porovnať s tým, že ides vecer do baru s priateľmi. Čo ti to da? V podstate nič... Iba to, že sa cítiš dobre, si s tými, ktorych máš rád a ktorý ti pomôžu keď máš nejaky problem.
Veriaci ide do kostola, pomodli sa a da mu to akýsi vnútorny pokoj.
A áno, v neposlednom rade organizuje tisícky zbierok pre chorých, chudobných, financuje domy na pol ceste, organizuje mnohé misie do afriky a iných chudobných krajín, je to práve ona čo vyzýva ľudí a prehovára im do duše, aby nemysleli len na seba, ale aj na cudzich.
pokoj na svete nebude dovtedy,kým posledná tehla z posledného kostola nezabije posledného farára...toď moj názor lebo podla mňa nerobí nič dobré,teda nemám si to ako všimnúť lebo sa zaraďujem medzi ateistov
@28 lol, práve že cirkev je hlavne o peniazoch, je to len kopa darmožráčov a príživníkov. náhodou s tým mám aj svoju neblahú skúsenosť. cirkev je skrátka odkázaná na to, aby ju ludia finančne podporovali a na oplátku dáva pocit, že po smrti niečo je. takže všetci čo sa bojíte smrti, horsa do kostola.
Niečo robí, niečo nie. Záleží od toho, aká cirkev. Katolíci s tými ich darmožráčmi a imbecilmi určite stoja za zmienku Stačí si pozrieť len niektoré činy ich "hodnostárov" a hneď uvidíte.
co sa tyka tej charity - iste, ze aj bez cirkvi by existovala dobrocinnost, ale trebars to, kolko vyzbierala cirkev na pomoc Haiti by bola o dost mensia ciastka, lebo hoci niektori z ludi, co prispeli v kostole, by nasli iny sposob, ako poslat peniaze na ten ucel, vacsina by to neriesila zrejme.
ale okrem toho prinos Cirkvi sa ukazuje aj v konani jednotlivcov - mnoho dobrych ludi by nebolo takych dobrych, keby neverili tomu, co uci cirkev.
@pernik Ak sa to co povie knaz o zbierke zhoduje s cislom, ku koremu dosli ludia co peniaze zbierali, spocitali a vlozili na ucet, zhoduje sa s cislov v uctovnictve farnosti, zhoduje sa s cislom zaslanym na arcibiskupsky urad a sucet sum z arcibiskupseho uradu sa zhoduje s cislom zaslanym na pomoc haiti tak uz fakt neviem kde mas problem.
Cirkev nema nijaky dovod zobrat si cokolvek z tychto zbierok, ved financie ma z inych zdrojov. Tieto zdroje su rovnako zdokumentovane, neboj sa
V podstate cirkev je posledna organizacia ktorej sa na tomto svete da verit, ktora nehladi len na svoje zaujmy. Znova predpokladam ze sa tohoto odstavca chces zadrapit a tak ti pripominam ze chyby jednotlivcov niesu chybou celej organizacie.
Spomenul som tu len materialnu stranku, lebo predpokladam ze niesi schopny pochopit prave poslanie cirkvi na tomto svete
pri citani niektorich tu, som zacal nadobudat dojem, ze cela cirkev zije vlastne zo vzduchu co je samozrejme hlupost.
ked sa tu tolko operuje z tym haiti, no to je zaujimave, lebo haiti je velmy veriace a nabozenski zalozene obyvatelstvo a....pozrite co tam bolo pred tym zemetrasenim, dufam ze nieste poniektori tak naivni, ze mi budete tvrdit aky su haitania slusni veriaci, to snad nie.
inac zaujimave ze cirkev dava pozehnania zbraniam,diktatorom a vojnam....a potom sa ide hrat ze aka je "skvela" a dobrocina ze pomaha obetiam tich vojen,zbrani a diktatorou, ktorim dala pozehnanie. to je naozaj zvlastne. ale dobre....veriaci sa mozu tvarit ze to nevidia dalej.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
40 komentov
Pokiaľ by nebola cirkev tak by sa podľa teba takéto charity nerobili?
a medzi nami.. kto sa stara o starych ? kto sa stara o inu charitativnu cinnost i na slovenku?
myslite ze tie "velke nadacie ? " co vravia ake miliony komu kade dali .. alebo ti o ktorych nikto nevie lebo ich netrapi uznanie.. ale snaha o pomoc..
co takto nebyt apriori proti ale zistit si?
Toto nieje o pozitívach cirkvi, to je o tom, že by sa to dialo aj keby tu nebola.
Naozaj si myslíš, že cirkev si nič neodpíše, že všetko robia z lásky a nepoznajú slovo zisk? Ako si môžeš byť tak istý?
@pernik mas pravdu KEBY KEBY.. mozem zacat ja s "keby" ?? lebo to tu budeme velmi dlho..
nevrav co keby vrav to co JE a toto je proste fakt.. ziaden sukromnik a ani stat nic nerobi nezistne.. malokto peniaze ktore mu zveris pouzije na to na co povie bez korupcie pomimo..
ano obcas sa stanu tie pripady ale ten pomer je zanedbatelny..
Co keby ste si vsetci zozbierali nejake fakty, a az tak o tychto veciach mozte nieco napisat. Pretoze taketo recicky su len recicky...
Sa mi paci, ze ti co najviac nadavaju na cirkev, ze peniaze tu a tam, na platy, a podobne, tak ti ludia v kostole v zivote ani neboli. Ak boli, tak maximalne pred kostolnou branou...
@johnysheek Toto nie je vôbec o KEBY, toto je proste fakt, že bez cirkvy by sa pomáhlo takisto.
Chceš mi povedať, že ak by tí ľudia v kostole nesedeli, tak by nič neprispeli? Že to robia len preto, pretože im niekto pchá v kostole košík s nápisom Haiti?
Ano a rovnako to nezištne nerobí ani cirkev, keby to robila nezištne tak nie je neustále v pluse, priči sa to logike a jednoduchej ekonomike a nepomohlo by jej ani to, že neplatia dane.
Ja sa len slušne pýtam čo robí cirkev dobre na tomto svete, pokiaľ tvrdíte, že je to charita (ktorá by tu logicky bola aj bez nich) tak je to dosť málo od organizácie, ktorá neplatí dane a je podporovaná štátom.
To bolo myslené seriózne? Pretože mne to až veľmi pripadá ako keby - ak by cirkev neexistovala, vtedy by to možno v rovine "keby" nebolo.
Ateisti sa oháňajú tým, že je to vymyvanie mozgov. Ale mnohým ľuďom práve ta zbytočná viera pomáha prežiť a byť lepším človekom.
Da sa to porovnať s tým, že ides vecer do baru s priateľmi. Čo ti to da? V podstate nič... Iba to, že sa cítiš dobre, si s tými, ktorych máš rád a ktorý ti pomôžu keď máš nejaky problem.
Veriaci ide do kostola, pomodli sa a da mu to akýsi vnútorny pokoj.
A áno, v neposlednom rade organizuje tisícky zbierok pre chorých, chudobných, financuje domy na pol ceste, organizuje mnohé misie do afriky a iných chudobných krajín, je to práve ona čo vyzýva ľudí a prehovára im do duše, aby nemysleli len na seba, ale aj na cudzich.
@pernik to nikto netusi ale pokym das nejaky dokaz ze by sa to robilo aj tak neh sa lubi: )
ale okrem toho prinos Cirkvi sa ukazuje aj v konani jednotlivcov - mnoho dobrych ludi by nebolo takych dobrych, keby neverili tomu, co uci cirkev.
Cirkev nema nijaky dovod zobrat si cokolvek z tychto zbierok, ved financie ma z inych zdrojov. Tieto zdroje su rovnako zdokumentovane, neboj sa
V podstate cirkev je posledna organizacia ktorej sa na tomto svete da verit, ktora nehladi len na svoje zaujmy. Znova predpokladam ze sa tohoto odstavca chces zadrapit a tak ti pripominam ze chyby jednotlivcov niesu chybou celej organizacie.
Spomenul som tu len materialnu stranku, lebo predpokladam ze niesi schopny pochopit prave poslanie cirkvi na tomto svete
ked sa tu tolko operuje z tym haiti, no to je zaujimave, lebo haiti je velmy veriace a nabozenski zalozene obyvatelstvo a....pozrite co tam bolo pred tym zemetrasenim, dufam ze nieste poniektori tak naivni, ze mi budete tvrdit aky su haitania slusni veriaci, to snad nie.
inac zaujimave ze cirkev dava pozehnania zbraniam,diktatorom a vojnam....a potom sa ide hrat ze aka je "skvela" a dobrocina ze pomaha obetiam tich vojen,zbrani a diktatorou, ktorim dala pozehnanie. to je naozaj zvlastne. ale dobre....veriaci sa mozu tvarit ze to nevidia dalej.