Kamoškovia, viem, že niektorí budete pohoršení a niektorí ma aj pochopíte, ale zajtra mám ísť na spoveď pred birmovkou (len kvôli rodine) a neviem, čo sa na takej spovedi hovorí naposledy som bola tak pred 3 rokmi a čo sa pamätám hovorila som len veci
1. Neúčasť na CELEJ sv. omši v nedeľu alebo v prikázaný sviatok,
2. Časté zbytočné spomínanie Božieho mena,
3. Hrešenie, hrubé slová, hrubé správanie sa, neslušné vtipy, preklínanie, rúhanie sa,
4. Škodenie si na zdraví (fajčenie, nadmerné pitie alkoholu, drogy, ...),
5. Krádež aj malej veci,
6. Úplné alebo časté zanedbávanie si svojich základných povinností (príprava do školy!),
7. Podvádzanie vo veľkej veci (napr. rodičov, učiteľov),
8. Úplné, alebo veľmi časté vynechávanie rannej a večernej modlitby,
9. Časté vyvyšovanie sa nad druhých, CHVASTANIE SA, tvrdosť, drzosť, bezohľadnosť, násilie, spôsobovanie bolesti nevinnému, týranie slabšieho, vyhrážanie sa, vydieranie, nespravodlivosť, priať zle druhému, nahováranie druhého na zlo!,
10. LAKOMOSŤ,
11. POMSTA,
12. Súhlas so zlými skutkami druhého; neupozornenie, že koná zle!
@4 ide ma jebnúť, keď čítam niektoré tie body. napr. Vyrušovanie v škole, nedobre odvedená práca (zle odložený oblek), príprava do školy, nadávanie, príliš si zakladať na výzore, oblečení, nepozdravenie sa starším ... atď. Keby som sa mal spovedať z takýchto pičovín, tak tam som do rána
kedy si bola naposledy na spovedi, hriechy a potom nejaké modlitby ja som tam bola naposledy ešte minulý rok niekedy začiatkom roka takže si z toho moc nepamätám
heh @patuskoo ti to pekne napísal, do prvého bodu by som dal 16. a 19. riadok v prvom odseku....
ak si trémiska, môžeš si to aj pekne napísať podľa týchto bodov, čo považuješ za potrebné a prečítať kňazovi, upozorňujem ťa však, že nesmieš zatajiť žiadný hriech o ktorom vieš, ináč by bola sv. spoveď neplatná
stávaju sa aj také veci, kňaz je z tých, ktorý príjme spovedníka k ľutosti, odpusti mu hriech a vyzve ho k tomu aby sa priznal na policií...
po svete chodi veľa takýchto ľudí, ktorý nakoniec neunesú ťarchu svojho svedomia a prídu za kňazom, aby uľavili svojej duši, nakoniec je to potrebne aj na to aby bola jeho duša spasená...
Boh je nekonečna láska, dal nám dar slobodnej vôle rozhodovať o svojom živote, kto príjme jeho vieru a dokáže oľutovať svoje hriechy stáva sa dedičom kráľovstva nebeského...
je to základ kresťanskej viery, uveriť v Boha, ktorý je jeho Stvoriteľom....
ja zvyknem len hovorit ze moje hriechy su zhresil som, nepocuval som , sklamal som a ze ostatne hriechy sa uz nepamatam .. vzdy som vyspovedany do tej minutky, dvoch
ono..ide o to ako veľmi veríš..pretože keď veríš v Boha tak že dodržiavaš všetky tie kraviny čo si navymýšľala cirkev..tak by si mala fakt asi povedať všetko zlé ćo ti vtedy napadne... ale neviem ja takúto vieru nemám rada, ja v Boha verím..ale v sebe..čiže kebyže idem na niakú spoveď, tak tam určite nepoviem všetko čoho ľutujem a vôbec nie veci o ktorých nechcem aby vedela hocijaká osoba, je mi jedno že to je aj farár. Takéto veci by mali kresťania mať právo nechať si pre seba..koniec koncov aj to "nechanie si pre seba" je vlastne medzi tebou a Bohom
je to veľmi jednoduché, Boh je náš stvoriteľ, sme jeho deti a žijeme tu preto, aby sme si vybrali nebo alebo peklo, kto si vyberie nebo a príjme vieru vo svojho Boha, teraz myslím kresťanského je zákonite dedičom, je to nebo, ktoré pripravil po smrti pre nás .............filip
pekne si to napísala ale bohužiaľ nemáš pravdu....
kňazi su tí, cez ktorých sa dostávame k úplnemu odpusteniu hriechov, ak niečo zamlčuješ, tvoja spoveď je neplatná a je ti tam zbytočne chodiť, ako kresťanka za aku sa vydávaš, by si mala tieto veci ovládať ......filip
@49 a ešte chod tam slušne oblečená, lebo ja som si raz zobrala na seba ked som mala 14 rokov asi suknu a tričko na ramienka a ma vyhodil že pohoršujem cirkev ma vyhnal domov sa prebliecť, ale jebala som na to a už som neišla
@azizi skutok kajúcnosti je niečo, čo ti kňaz kázal spraviť pri predchádzajúcej spovedi - väčšinou je to napr. pomodliť sa desiatok ruženca alebo niečo podobné, ale mne raz kňaz povedal že mám ísť za mamou a jej povedať že ju mám rada či čo
@zajkousko ech..nevydávam sa za niakú extra kresťanku. Dokonca ani za kresťanku. Mám vieru v sebe, to je všetko čo potrebujem vedieť o kresťaňstve, necítim potrebu chodiť dennodenne do kostola,ani sa chodiť spovedať..jednoducho verím že ( aj keď teraz vyvraciam celú tradíciu cirkvi ) že to čo je medzi tebou a bohom, je medzi tebou a bohom, a odpustenia docieliš ak svoje hriechy úprimne oľutuješ ako bolo povedané aj v biblii.Nikde sa tam nespomína žiaden farár tam prítomný. Toto sú už , podľa mňa ťahy cirkvi k ľuďom... a ja cirkvou naozaj z duše opovrhujem..
@anxiety ak tam nechceš ísť úprimne, z vlastného presvedčenia, tak to nemá veľký význam, a vlastne si z toho robíš len posmech. porozprávaj sa o tvojom postoji s rodinou. ak neveríš, tak neviem načo ti bude birmovka.
@azizi NZ, my, narodení ako katolíci, to máme ako samozrejmosť....teda, poniektorí, niekedy som sa riadne čudovala nad laxným poňatím niektorých indivídiuí....akože "toto nepoviem kňazovi, síce je to v podstate môj najväčší hriech, ale habila by som sa (a to boli veci akože "fajčím" a pod.) ja kým som bola veriaca som hovorila pekne všetko na čo som si spomenula, teraz podľa ockovej rady poviem zopár blbostí a potom na kňaza vybalím nejaký reálny problém dúfajúc že poradí....bohužiaľ, oni sa asi učia len naspamäť čo majú komu na čo povedať)
ale mali sme taký plán s kamoškami kedysi že ísť na spoveď a pekne všetky podrobnosti rozpovedať nech sa kňaz zapotí)
(sorry for my drunkeness, veeeeeeeeeľmi rada veeeeeeeeeeeľmi veľa kecám)
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
64 komentov
1. Neúčasť na CELEJ sv. omši v nedeľu alebo v prikázaný sviatok,
2. Časté zbytočné spomínanie Božieho mena,
3. Hrešenie, hrubé slová, hrubé správanie sa, neslušné vtipy, preklínanie, rúhanie sa,
4. Škodenie si na zdraví (fajčenie, nadmerné pitie alkoholu, drogy, ...),
5. Krádež aj malej veci,
6. Úplné alebo časté zanedbávanie si svojich základných povinností (príprava do školy!),
7. Podvádzanie vo veľkej veci (napr. rodičov, učiteľov),
8. Úplné, alebo veľmi časté vynechávanie rannej a večernej modlitby,
9. Časté vyvyšovanie sa nad druhých, CHVASTANIE SA, tvrdosť, drzosť, bezohľadnosť, násilie, spôsobovanie bolesti nevinnému, týranie slabšieho, vyhrážanie sa, vydieranie, nespravodlivosť, priať zle druhému, nahováranie druhého na zlo!,
10. LAKOMOSŤ,
11. POMSTA,
12. Súhlas so zlými skutkami druhého; neupozornenie, že koná zle!
13. Osočovanie (vymýšľanie chýb) kamarátov, učiteľov, rodičov,...
14. ZÁVISŤ, častý HNEV, zbytočná urážlivosť, PÝCHA!
15. LENIVOSŤ!!!
16. NEVERA, pohŕdanie Bohom, robenie si posmechu z Boha, odmietanie potreby Boha, zapieranie Boha HLAVNE PRED „NEVERIACIMI „KAMARÁTMI,
17. Nečistota, smilstvo, sebaukájanie, pozeranie neslušných filmov, časopisov,
18. Nadmerné sebecké zmýšľanie, hrubé pohŕdanie inými ľuďmi,
19. Úplná alebo veľmi častá HANBA ZA VIERU, zapretie viery!!!
20. FALOŠNOSŤ, zakrývanie pravdy, neúprimnosť,
21. Nedodržanie daných SĽUBOV, zneužitie dôvery druhého, prezradenie tajomstva,
22. Zbytočná PRÍSAHA (prisahá sa iba pri sobáši),
23. Ľahkomyseľné ničenie prírody, týranie zvierat,
ĽAHKÉ, ktoré musím oľutovať, ale nezabraňujú mi pristúpiť k sv. prijímaniu. Pri najbližšej sv. spovedi ich však musím povedať:
1. Občasná neposlušnosť voči rodičov a učiteľom,
2. Občasné zbytočné vyrieknutie Božieho mena,
3. Vyrušovanie v kostole a v škole,
4. Občasné klamanie,
5. Občasné nadávanie,
6. Občasné vynechanie rannej a večernej modlitby,
7. Občasný posmech a menšie poníženie druhých,
8. Občasné pohŕdanie inými,
9. Občasné neposkytnutie pomoci, ktorú by som mohol vykonať,
10. Občasné zanedbanie dobra, ktoré by som mohol vykonať,
11. Občasné sebectvo, skúposť,
12. Občasné škodenie druhému,
13. Občasné ohováranie (šírenie skutočných chýb druhého),
14. Občasná hanba za vieru,
15. Nezáujem o rozširovanie si vedomostí a záujmov, malá snaha prekonať svoje slabosti,
16. Príliš si zakladať na výzore, oblečení,
17. Nepresnosť v stávaní (potom nemáte čas na modlitbu),
18. Nedobre odvedená práca (napr. zle odložený oblek!),
19. Nevďačnosť voči druhým, ktorý niečo pre mňa urobili,
20. Nepozdravenie sa starším, neúcta voči starším,
21. Nevykonanie skutku kajúcnosti v PIATOK (napr. nejesť mäso, pomodliť sa ruženec, ísť na sv. omšu, obeta, sebazápor, ...),
22. Nevykonať pokutu - skutok kajúcnosti po sv. spovedi,
23. Prehnaná kritika toho, čo sa mi nepáči,
24. Škriepenie sa a bitie súrodencov.
A proste mu povedz veci čo ťa trápia a mrzia. Nič tam nerecituj, zober to vážne a fakt povedz niečo úprimne od srdca čo ťa mrzí.
ak si trémiska, môžeš si to aj pekne napísať podľa týchto bodov, čo považuješ za potrebné a prečítať kňazovi, upozorňujem ťa však, že nesmieš zatajiť žiadný hriech o ktorom vieš, ináč by bola sv. spoveď neplatná
filip
stávaju sa aj také veci, kňaz je z tých, ktorý príjme spovedníka k ľutosti, odpusti mu hriech a vyzve ho k tomu aby sa priznal na policií...
po svete chodi veľa takýchto ľudí, ktorý nakoniec neunesú ťarchu svojho svedomia a prídu za kňazom, aby uľavili svojej duši, nakoniec je to potrebne aj na to aby bola jeho duša spasená...
Boh je nekonečna láska, dal nám dar slobodnej vôle rozhodovať o svojom živote, kto príjme jeho vieru a dokáže oľutovať svoje hriechy stáva sa dedičom kráľovstva nebeského...
je to základ kresťanskej viery, uveriť v Boha, ktorý je jeho Stvoriteľom....
je to tak jednoduché...........filip
nieco ako @4
je to veľmi jednoduché, Boh je náš stvoriteľ, sme jeho deti a žijeme tu preto, aby sme si vybrali nebo alebo peklo, kto si vyberie nebo a príjme vieru vo svojho Boha, teraz myslím kresťanského je zákonite dedičom, je to nebo, ktoré pripravil po smrti pre nás .............filip
pekne si to napísala ale bohužiaľ nemáš pravdu....
kňazi su tí, cez ktorých sa dostávame k úplnemu odpusteniu hriechov, ak niečo zamlčuješ, tvoja spoveď je neplatná a je ti tam zbytočne chodiť, ako kresťanka za aku sa vydávaš, by si mala tieto veci ovládať ......filip
radosť sa stalo, že ho pozdravujem ......filip
je to tvoja slobodna vôľa daná od Boha, rob preto ako uznáš za vhodné...
Pravda bude zjavená všetkým......filip
@marleymt čo znamená "u nás"?
ale mali sme taký plán s kamoškami kedysi že ísť na spoveď a pekne všetky podrobnosti rozpovedať nech sa kňaz zapotí)
(sorry for my drunkeness, veeeeeeeeeľmi rada veeeeeeeeeeeľmi veľa kecám)
Píšeš, že veríš v Boha a myslíš si, že Boh tie hriechy nevidí ?