dobrá otázka... umelý stromek ak sa jedná o to, že si človek odreže haluz (väčšiu či menšiu) zo zahradky kde ma kopu stromov
a živý strom v pripade že ma človek umely strom, alebo podedi a ten využíva
tie stromy sa pestujú práve na to a stále sa na ich miesto vysádzajú nové, volá sa to škôlky
to je jak keď vaša babka chovala kurence...proste boli chované práve na to aby sa raz zjedli a keď odišli, prišli nové...
myslím že pestovanie stromčekov nie je škodlivé
skôr bych sa kukla na vykácavanie lesov, pralesov a zelených vecí kvôli expanzii miest a ľudských obydlí
Heej zoberme to tak že by sme mali každý rok nový
V tom prípade by umelý viac poškodzoval ovzdušie (pri výrobe, likvidácii a tak)
Ale keby si zoberieme každý rok živý (tak samozrejme ničenie lesov a podobné veci)
čo je teda viac katastrofické?
@purenarcissism ja by som bol rád keby takéto školky začali "vychovávať" na viacerých miestach, hlavne tam, kde ich zničili.. :/
alebo vedci by mohli vymyslieť najekú technológiu, aby každý strom vysielal wifi.. potom by sme ich aj viacej sadili.. (myslím to ironicky, neznášam tých facebook freakov.. -.-)
hmmmm, za predpokladu, ze umely nebudete menit dobre dlho, tak je to ekologickejsie, ale nepomozete komzumnemu sposobu zivota kapitalizmu na svete, co sposobi nezaujem 1 percenta majetnych na svete starat sa o zivotne prostredie v dosledku coho prestanu financovat rozne zdruzenia zaoberajuce sa touto problematikou, co je uplna picovina, lebo otazka neznie na vzorku aspon polovice ludstva, ale len na jedneho cloveka alebo rodinu, pff
ono je tu veľa aspektov... pretože environmentalistika nie je len o ničení prírody, ale aj o socioekonomických faktoroch.
1. umelý stromček môžeme znovupoužiť. bod pre umelý.
2. živé stromčeky môžeme sekať tie, ktoré napríklad niekomu reálne zavadzajú na pozemku, alebo sú staré, choré, napadnuté, alebo ich proste treba vysekať, aby sa les preriedil a ozdravil. bod pre živé stromčeky.
3. na umelý stromček je síce z plastov, tzn. je tam dosť veľa odpadov, odpadovej vody a emisií, ale živé stromčeky sa musia píliť a prevážať, treba na to vybavenie - píly, rukavice, autá, autá produkujú emisie... musela by som vidieť presne BAT (existuje k tomuto vôbec? asi nie) aby som to mohla porovnať
4. rovnako nerozhodne, resp. neviem posúdiť, ktorá oblasť je schopná zamestnať viac ľudí a ktorá je ekonomicky menej nákladná...
neviem, na čo som zabudla, ale... vidím to nerozhodne
Možno si poviete, že umelý stromček je najlepší, pretože vydrží aj desiatky rokov, ale ekologickejšou alternatívou stále zostáva živý stromček. Umelé stromčeky sú totiž väčšinou vyrobené z PVC, pri ktorého výrobe a počas životného cyklu vzniká množstvo nebezpečných látok, ktoré kontaminujú životné prostredie. Pri kúpe živého stromčeka treba dbať hlavne na to, aby bol vypestovaný v lesnej škôlke, čiže si u predajcu overte, odkiaľ pochádza (vyhnete sa tak nákupu nelegálne vyrúbaných kusov). Môžete tiež použiť čečinu vo váze alebo stromček zasadený v črepníku, ktorý má navyše tú výhodu, že vám vydrží aj oveľa dlhšie ako len počas obdobia Vianoc (v lete môže zdobiť váš balkón či záhradu). Takéto ihličnaté stromčeky rôznych druhov sú dnes už bežne dostupné dokonca vo viacerých veľkostiach v tzv. hobbymarketoch. Ak aj napriek tomu trváte na umelom stromčeku, dajte prednosť takému, ktorý nie je vyrobený z PVC, ale z alternatívnych čistejších materiálov (napríklad z polypropylénu). A vyberte si stromček, ktorý bol vyrobený na Slovensku, čiže za vami nemusel precestovať tisícky kilometrov napríklad z Číny.
my máme asi 4 roky umelý ale odkedy nemáme živú borovicu mám pocit, že už to nie sú Vianoce poriadne neviem, vždy som to mala späté tieto sviatky s veeeeeľkým stromčekom a voňaujucím po celom byte/dome
čo vám jebe šak umelý strom spraví pri výrobe a hlavne likvidovaní oveľa oveľa väčšie škody ako živý, ktorý pekne prirodzene zhnije alebo sa spáli, plus vianočný strom má tak 5 cm kmeň v najhrubšom mieste, čo znamená že je na ňom minimum biomasy a ešte použiteľného dreva, tak pokiaľ nie je vyrúbaný z hospodárskeho porastu, čo nesmie, ale trebárs z nejakej záhrady, alebo pestovaný presne pre tento účel, alebo dajme tomu že je vytriedený pri prerezávke, tak je to vlastne strom ktorý by sa nijako ináč ani využiť nedal a teda jeho ovešaním kokotinami a podložením darčekami nie je vykonaná skoro žiadna škoda.
Neekologické na živých stromčekoch je len to, že ich dopravujeme nákladnými autami. Lesom to neškodí vôbec, pretože všetky stromčeky, ktoré sa dajú kúpiť na trhoch alebo v obchodných centrách sú zo špeciálnych plantáži, nie z lesa. Samozrejme niektoré máme napríklad z mestských lesov alebo z urbariátu ale tam je to regulované a lesu to tiež nevadí.
Neživý stromček tiež nie je až tak neekologický. Vzhľadom na to, že ľudia ho bežne majú 20-30 rokov tak ak to množstvo materiálu rozložíme na toto obdobie a porovnáme to napríklad s tými pohonnými hmotami tak to nevychádza až tak zle. A aj PVC sa dá recyklovať.
Najlepšie a najkrajšie riešenie je to čo píše @sheily
vzhľadom na to, že tie živé sa pestuju práve na to (čiže tie čo sa daju kupiť nie su vysekané z lesov), čiže ako tu niekto vyššie spomenul, keby sa nekupovali ani by sa nepestovali takže by neboli. umelý stromček možno využívať aj 20 rokov ale je to umelina a potom raz aj tak skončí v koši... takže si mysím že živé sú lepšie pre ekologiu...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
24 komentov
a živý strom v pripade že ma človek umely strom, alebo podedi a ten využíva
ale väčšinou sa plytvá obojím
(Ak by mal niekto rok co rok novy plastovy strom, potom radsej zive)
to je jak keď vaša babka chovala kurence...proste boli chované práve na to aby sa raz zjedli a keď odišli, prišli nové...
myslím že pestovanie stromčekov nie je škodlivé
skôr bych sa kukla na vykácavanie lesov, pralesov a zelených vecí kvôli expanzii miest a ľudských obydlí
V tom prípade by umelý viac poškodzoval ovzdušie (pri výrobe, likvidácii a tak)
Ale keby si zoberieme každý rok živý (tak samozrejme ničenie lesov a podobné veci)
čo je teda viac katastrofické?
alebo vedci by mohli vymyslieť najekú technológiu, aby každý strom vysielal wifi.. potom by sme ich aj viacej sadili.. (myslím to ironicky, neznášam tých facebook freakov.. -.-)
1. umelý stromček môžeme znovupoužiť. bod pre umelý.
2. živé stromčeky môžeme sekať tie, ktoré napríklad niekomu reálne zavadzajú na pozemku, alebo sú staré, choré, napadnuté, alebo ich proste treba vysekať, aby sa les preriedil a ozdravil. bod pre živé stromčeky.
3. na umelý stromček je síce z plastov, tzn. je tam dosť veľa odpadov, odpadovej vody a emisií, ale živé stromčeky sa musia píliť a prevážať, treba na to vybavenie - píly, rukavice, autá, autá produkujú emisie... musela by som vidieť presne BAT (existuje k tomuto vôbec? asi nie) aby som to mohla porovnať
4. rovnako nerozhodne, resp. neviem posúdiť, ktorá oblasť je schopná zamestnať viac ľudí a ktorá je ekonomicky menej nákladná...
neviem, na čo som zabudla, ale... vidím to nerozhodne
@sheily to je super nápad
Neživý stromček tiež nie je až tak neekologický. Vzhľadom na to, že ľudia ho bežne majú 20-30 rokov tak ak to množstvo materiálu rozložíme na toto obdobie a porovnáme to napríklad s tými pohonnými hmotami tak to nevychádza až tak zle. A aj PVC sa dá recyklovať.
Najlepšie a najkrajšie riešenie je to čo píše @sheily