Čo je podľa Vás horšie pre človeka s postihnutím v tomto svete, byť nevidiacim alebo nepočujúcim?
Ja osobne si myslím, že byť nevidiacim je pre človeka ťažšie. Už len kvôli orientácii sa v priestore. Aj napriek tomu, že existuje mnoho pomôcok pre nevidiaceho človeka, môže dosť k viacerým problémom ktoré musí prekonať, keď sa chce niekam dostať bez pom
Ani jedno z týchto postihnutí nie je horšie alebo lepšie, v oboch prípadoch je to veľký zásah a strata v živote človeka, s ktorou sa nevyrovná len tak ľahko. V prípade, že sa s tým narodil, nechceli by sme žiť ako on, či už je nepočujúci alebo nevidiaci.
Nevidieť nikdy svoju mamu alebo nepočuť hlas svojej mamy/Nevidieť nikdy západ slnka alebo nepočuť ako padá dážď - medzi týmto sa rozhodovať a tak znevážiť jeden druh postihnutia? Nie ďakujem.
K tomu čo si povedal - nevidiacemu človeku orientáciu v priestore zlepšuje zvýšená citlivosť sluchu a hmatu.
Tým nehovorím, že to má ľahké. Len že chvalabohu sa im to trošku vykompenzuje.
A inak rešpekt takýmto ľuďom a celkovo ľuďom akokoľvek znevýhodneným.
podla mna je horsie byt nevidiaci, lebo zrak je druhy nadominantnejsi zmysel (po cuchu). nepocut je asi velmi neprijemne, ale aspon ten clovek moze vidiet vsetky krasy tohoto sveta. viac by mi chybalo svet nevidiet ako ho nepocut.
Zrakom zachytíme až 90% informácií z okolia, tak by som povedala že nevidiacim, ale aj to sa mi ťažko vôbec "vyslovuje", pretože ani jedno z toho nie je výhra a takých ľudí veľmi obdivujem.
Ale že chcú teraz napr. na českých vlakových staniciach zrušiť zvukové hlásenia, to asi situáciu nevidiacim neuľahčí. Logika ŽSR: "Však si vezmú auto," alebo aká.
chýbala by mi hudba, chýbali by mi hlasy nejakých ľudí, nemohla by som sa orientovať podľa sluchu, takže by som musela byť oveľa pozornejšia, ale aj tak by som radšej stratila sluch. dosť veľká časť môjho vnímania sveta je cez knihy, filmy, články, fotky, a o toto by som stratou sluchu neprišla, zraku áno. hudbu mám síce strašne rada, ale nerozumiem jej aj tak, a na nejakom tom koncerte by som si mohla headbangovať/pogovať aj tak, cítila by som vibrácie z hlasnej hudby a mimo rytmus som aj tak stále.
Keby som bol uplne slepy najskor by som sa zabil. Kebyze ohluchnem boli by to len nekonecne depresie, ze nikdy nezacujem hlasy niektorych ludi, neuzijem si uz ziaden film a nepustim nic z mojej milovanej hudby.
jasne, ze nevidiaci, kedze tym zmyslom prijmas vacsinu informacii. Je ovela tazsie sa vobec postarat sam o seba v beznych ukonoch ako ist nakupit, nieco vybavit, clovek je ovela viac odkazany na pomoc druhych vzdy. A pri strate sluchu uz ma clovek vacsiu nadej, ze to napravia.
Vo Francúzsku bol taký, čo mu odtrhlo nohy, ruky, oslepol, ohluchol pri autonehode... písal knihu tak, že robil písmená matke do ruky Chcel, aby ho odpojili od prístrojov, ale prezident Chirac to zakázal... tak ho zabili ilegálne a potom ich súdili
Myslím, že ten to mal dosť zlé - iba mozog v nefunkčnej schránke mu ostal.
no.. tak je rozdiel či by som sa narodila hluchonemá alebo by som ohluchla počas života a je ešte rozdiel či by som ohluchla pred vývinom reči alebo po ňom.. ale určite ani jedno.. som rada tak ako som..
Asi by somradšej bola nevidiaca. Je pravda, že zrakom prijímame neskutočné množstvo informácií, ale stratiť možnosť počuť hudbu... nikdy, nikdy. Inak na svete je len maličké percento ľudí, ktorí nevidia vôbec nič. Väčšina, čo má diagnostikovanú slepotu dokáže aspoň veľmi matne rozoznávať prostredie.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
27 komentov
radšej by som nepočula... a je stále možnosť že ak to nie je .... že totálne v riti tak strojčeky
ale nevidieť ani bohovi.
Ani jedno z týchto postihnutí nie je horšie alebo lepšie, v oboch prípadoch je to veľký zásah a strata v živote človeka, s ktorou sa nevyrovná len tak ľahko. V prípade, že sa s tým narodil, nechceli by sme žiť ako on, či už je nepočujúci alebo nevidiaci.
Nevidieť nikdy svoju mamu alebo nepočuť hlas svojej mamy/Nevidieť nikdy západ slnka alebo nepočuť ako padá dážď - medzi týmto sa rozhodovať a tak znevážiť jeden druh postihnutia? Nie ďakujem.
K tomu čo si povedal - nevidiacemu človeku orientáciu v priestore zlepšuje zvýšená citlivosť sluchu a hmatu.
Tým nehovorím, že to má ľahké. Len že chvalabohu sa im to trošku vykompenzuje.
A inak rešpekt takýmto ľuďom a celkovo ľuďom akokoľvek znevýhodneným.
ale fascinuje ma aki mozu mat zaujimavy zivot nevidiaci, poznam par takych a su to super ludia
ale osobne si tiez myslim, ze nevidiaci to maju ovela tazsie...
neviem si vybrat a neviem si to ani presstavit...
ale sluch by mi asi viac chybal mozno...neviem
lebo zvuky prirody, hudba by mi vazne chybali
Ale že chcú teraz napr. na českých vlakových staniciach zrušiť zvukové hlásenia, to asi situáciu nevidiacim neuľahčí. Logika ŽSR: "Však si vezmú auto," alebo aká.
Myslím, že ten to mal dosť zlé - iba mozog v nefunkčnej schránke mu ostal.
Vilo z Modrého Neba by dostal erekciu.