Čo je to "kázeň"? Ako by ste toto slovo definovali?
Čítam jednu knihu po česky, zameranú na duchovný rozvoj a autor tam veľmi často používa slovo kázeň... a ja tomuto slovu nerozumiem. Našiel som aj na slovenskom internete jeho vysvetlenia, ale žiadne mi neobjasňuje jeho význam a použitie v knihe čo čít
Tákže: Kázeň: čo iné ako disciplína. Ale nie je disciplína ako disciplína. Nemôžete mať lyžiarsku kázeň, teoreticky! Prakticky hej, či áno! Tréner do Vás hustí pred i po, ako frajer. Pred i po hustí tréner, ako to máte, či ako ste to zase do....i a čo Vám on vravel. Tak je to kázeň. Potom i vedecká kázeň, je to isté, čo lyžiarska. Aj áno, aj nie. Takže ostaňme na zemi. Je to disciplína, poriadok, a v kláštoroch k nej patria i kázne. Tak si vyberte. Ja som sa vybral, hádajte kde! Kto to uhádne, dostane odo mňa pusu na nos. A kázeň dostanem ja, že sa to nepatrí keď som ožratý a práve do r..i! To je tá kázeň. Rozumiete? Jasné, že nie!
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
22 komentov
Kázeň sa podľa mňa v užšom zmysle zvykne chápať ako "kresťanské učenie".
slusne spravanie
kazen ma 2 vyznamy...
1, kazen - knazova "prednaska" v kostole
2, disciplina, presne tak ako povedal @fylo
v slovenčine kazeň znamena omša alebo liturgia...
filip
1. disciplína (vo význame poslušnosť nie športová )
2. kázeň - súčasť omše