Len ma zaujima, čo teraz takí stredoškoláci majú na telesnej za disciplíny. Že či ešte behajú 12-minútovky, alebo im to stiahli už len na 5 minút. Či robia sedy ľahy alebo už len sedy. Že či sú proste väčší kripli ako my starší...
To neviem, ale dúfam že na základke sa ešte stále hrá vybíjaná, úplne nepopulárny šport, neolympijsky, ktorý ale z neznámeho dôvodu telocvikári milujú, a dúfam že stále majú ten štastno-nadržaný výraz tváre, ked vidia ako niekto schytá riadnu šupu.
Je to ešte horšie - dakedy na strednú ešte chodili homo sapiens, teraz len homoši. A dakedy sa aspoň cvičilo s cudzou váhou, teraz len s vlastnou. No povedz, ako chceš niečo nabrať s vlastnou váhou? Šak tú máš na sebe furt. Skúšal som posilňovať bicák bez jednoručky a absolútne žiadna zmena, iba ma bolel lakeť. A potom len samé vychrtliny odtiaľ vychádzajú.
preco by mali byt vacsi kripli? nic nestiahli ale zalezi aky je telocvikar. mali sme na mojej strednej pocas tej doby dvoch - jeden mal 80 rokov a ten na to uplne kaslal, daval nam len take tieto povinne veci co boli na znamku a potom sme mohli robit co sme chceli (posilka, behat, skakat cez svihadlo, hrat hry loptove).
Ale potom sme mali takeho uplne paradneho mladeho a ten nam daval uplne treningy ako trener v posilke a to bolo uplne naj
@pravnik No to nepochybujem, hlavne štvorkárov vždy bavilo skosiť nás jednotkárov nás tam nebavilo šaškovať, tak sme sa nechali vybiť a učiteľka nasrane zjapala, že sa viacej nesnažíme. No keby robila lepšie hodiny telocviku, nie furt jebať do seba lopty, tak by nás to aj bavilo a snažili sme sa.
@karlotiskot tak ja som bol ako dieťa ten typický šprt, čo v učení bol jeden z najlepších, ale fyzicky slabý a športové drevo ale už potom sa to trochu vyrovnalo, známky sa trochu pohoršili, ale šport mi išiel trochu lepšie, hrával som aj hokejbal. No kotrmelec neviem či by som teraz dal
@riddler Nuž a teraz sa na to pozri z hladiska človeka, čo telesnú brával vážne, trénoval hrazdu, kruhy, beh, skok, alebo len tú blbú vybíjanú a niekto kto nevie doteraz či by dal kotrmelec automaticky prechádzal ročníkmi aj z tohoto predmetu a neraz s automatickým prilepšením, že dostal za 1, alebo 2. Neobhajujem školstvo, to je samozrejme celé napiču aj s jeho systémom a sám som okrem testov bojkotoval hodiny telesnej, len každá minca má dve strany.
nemyslim si, ze by prave v tomto smere degradovala myslim, ze mladi aj starsi sa teraz venuju sportu a hlavne chodia aj do posilky a tak o mooooooc viac nez ludia pred desiatimi rokmi
@karlotiskot No je pravda,že to nie je úplne spravodlivé, na strednej to bolo tak, že učiteľ šiel do svojho kabinetu, čo mal vedľa telocvične popíjať víno a my sme si mohli robiť, čo sme chceli. My chalani sme športovali a väčšina báb si išla zapáliť, a na konci roka im povedal ,,zabehnite koliečko okolo telocvične a dám vám trojky", akby to malo byť spravodlivé, tak mali prepadnúť. No ale zase brať plat za hentaké ,,učiteľstvo", to tiež zas úplne košér nie je
Ale čo sa mňa týka, tak som takto flákal len vybíjanú, ale pri iných veciach som sa snažil, aj ked nato nebolo veľa priestoru, lebo vybíjaná bola dosť často. Potom už na druhom stupni sme ju nemali, už skôr tá atletika a futbal, a tam som to ako píšeš ,,brával vážne".
my sme robili úplne všetko, 12-minútovka niekedy aj 2 x do roka, čiže september aj jún, čo som bola medzi poslednými, a aj napr. sedľahy na čas, v tom som bola jedna z naj,lebo som mala raz aj 55 za minútu, potom sme ešte robili skoky do diaľky, člnkový beh...a na to všetko boli nejaké tabuľky s %-ami vraj podľa Gausovej krivky a to celé sa spočítalo a obodovalo, akí sme výkonnostne
nenávidel som hodiny telesnej výchovy, bol som celkom športové drevo, hlavne pri spoločenských športoch. Bavilo ma plávanie, beh a relatívne aj gymnastika - na tých hodinách sa mi nepáči práve to, že vôbec nevzdelávajú a neformujú človeka k športu - napr. takú stojku je nutné precvičovať veľmi dlho aby ju človek spravil poriadne, no na hodinách nám ukázali rýchlo techniku a človek to buď spravil alebo nie. A to je podľa mňa základný problém, že tam učitelia majú rôzne tabuľky koľko by človek mal zabehať, vyskočiť a pod. no neriešia to, keď to človek nespraví. Každý dobrý cvik má progres a nie každý začne od toho istého bodu. niekto nevie spraviť klik no sú úplne jednoduché cviky cez ktoré sa ku kliku dopracuje.
viac by mi vyhovovalo keby si človek mohol vybrať akým športom sa chce venovať a učiteľ v danom obore by ho v tom usmerňoval a nie táto šikana
Ale urcite su vsetky tie discipliny stale tie iste a ide sa podla nejakych planov. Asi len vybavenie a telocvicne su nove a zmodernizovane, takze decka maju mozno viac moznosti.
ja soms a dnes dozvedela ze moj bratranec co ide do 9 tej triedy 3 tyzdne nesral lebo len lezal alebo bol za pocitacom ale tobolo asi cez prazdniny... ale aj taka si moc nerobia hlavne akich nutia robit tie picoviny, tak sa ani necudujem ak ojebavaju system ja som to tiez robila a jby som to robila znova (pricom pravidelne a dlhodobo cvicim)
Boha vás čo účili za úchylovia? Respektíve čo ste to mali za vzťahy v triedach keď ste si skrz naskrz honievali egá na sebe pomoco telesnej vychovy... Nás bolo 38 immature chalanov. Telesnú učil gymnasta a striedal ho powelifter, pri testoch išlo o odhodlanie a zohladnovalo kto je v akej kondicii, (fakt ale asi nikde nikto nikdy neprepadol z telesnej si myslim) Kto nechcel hrať športy mohol sa venovať niečomu inému ale zaklady a pravidla volejbalu, basketbalu a inych sme si precvicit museli, rovnako ako hrazdu, kruhy ci skok do vyšky. Smialy sme sa na tucnych- ano pretoze boli smiesny pri cvikoch, rovnako ako ti atletickí, takze sme sa vlastne rehotali skrz naskrz, pretoze ked sa niekto zacal rehotat dost mu to cvik skomplikovalo a doteraz sa pamatam ako si polovica z nas pri vymyku otlkla o hrazdu vajcia a druha polovica ho nebola schopna spravit pri pohlade na lavicku "vajciakov" co ho volaju do klubu. Učitelia nikdy neponizovali ale donutili to kazdeho aspon skusit... S mojimi zazitkami sa zacinam hanbit ze som neskor odmietal robit sport, alebo si bral ako ubor koselu a podobne, ale aj to brali nastastie s rezervov inak by som mal asi vycitky po tom co tu citam. Ako take zazitky som mal s ucitelmi na zakladke a nie na strednej.
Som mladší ročník, ale nepovedala by som, že teraz sú z nás väčší krypli. My sme na gympli hrali loptové hry (vybíjaná, volejbal, sem tam florbal, basketbal), inokedy kondičné cvičenia, člnkový beh, kotrmelce, lah sed, skok do diaľky, skákanie cez svihadlo, šprinty, behy, výnimočne ping pong alebo posilka. Samozrejme vždy sa našli takí, ktorí sa snažili ulievať a tiež aj záleží od učiteľa, ale myslím, že sme necvičili nejako menej alebo čo
minule ked som bola behat, som v parku stretla moju byvalu ucitelku z gympla ako ide na bicykli popri asi 15 dievcatach - piska a nadava im ze su pomale, lave a nech pridaju presne tak ako to aj mne vykrikovala pred par rokmi. takze sa asi nic nezmenilo
cele roky mi trvalo prekonat ten odpor k behu, ktory vo mne vyvolala a to som 90% casu necvicila.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
32 komentov
Ale potom sme mali takeho uplne paradneho mladeho a ten nam daval uplne treningy ako trener v posilke a to bolo uplne naj
Ale čo sa mňa týka, tak som takto flákal len vybíjanú, ale pri iných veciach som sa snažil, aj ked nato nebolo veľa priestoru, lebo vybíjaná bola dosť často. Potom už na druhom stupni sme ju nemali, už skôr tá atletika a futbal, a tam som to ako píšeš ,,brával vážne".
viac by mi vyhovovalo keby si človek mohol vybrať akým športom sa chce venovať a učiteľ v danom obore by ho v tom usmerňoval a nie táto šikana
A k teme - a uz ani modre alebo cervene trencle a biele tricko nie su nutnostou
cele roky mi trvalo prekonat ten odpor k behu, ktory vo mne vyvolala a to som 90% casu necvicila.