Mňa napadne, že je to politicko - ekonomický systém, ktorý tiež nemá ľudskú tvár a zliháva. A najhoršie na tom je, že napriek tomu že zliháva, nemá tento systém adekvátnu alternatívu. Čo ma robí dosť smutným.
ze zlyhava s makkym i... ty budes zrejme ten co sa do toho vyzna... su rozne typy kapitalizmov az nevies. Kedysi napr. v 19. storoci bol vseobecne kapitalizmus dost neregulovany a tazky na zivot cloveka, v takom japonsku alebo juznej korey to mozeme pozorovat zcasti stale, kedze tam je tzv. kolektivny kapitalizmus. Potom mas taky skorej socialnejsi kapitalizmus co je typicke pre europu po WW2, podnikatelsky je v USA, statny kapitalizmus je v Cine, Rusku alebo arabských krajinach. Kapitalizmus je "to najlepsie" co u cloveka funguje (bohuzial) cize... moze sa o tom len polemizovat, je to cele o ludskej prirodzenosti. Kazdy iny system je len ovela ovela horsi.
@ryu4 lol Počuj, ja sa v tom nejak nevyznám, aj keď som kedysi dávno od Žižeka čítal nejakú knihu, no ale to bola hlavne o filozofii...no a ešte som videl pár filmov a, samozrejme, memesov. Je Žižek "skutočný" autoritarián, alebo nie? Veľmi tomu jeho bľabotaniu nerozumiem, ale predpokladal som, že asi áno, keď má na stene nacapený oslavný plagát Stalina, .... nejak mi uchádza dôvod, prečo ho ľudia žerú, najmä v akademických kruhoch. Teda okrem toho, že vie rečniť a nenávidí sám seba aj ostatných ľudí. Vždy som ho tak trochu pokladal za klauna.
@thrwtchr Toho Stalina tam má ževraj len aby provokoval On je pokiaľ viem dosť kritický k Sovietskemu zväzu a týmto autoritárským tendenciám, ale taktiež voči "liberal left", takže ťažko určiť kde presne on stojí. Tiež ho považujem tak trochu za klauna, hlavne čo sa týka tej jeho "communist superstar" persóny, ale inak on je fakt asi jeden z najlepších súčasných európskych teoretikov, hlavne čo sa týka psychoanalýzy a tak.
@ryu4 Tak asi je dosť nad vecou, no (teda nad politickou matricou jk ). A hej, s tou psychoanalýzou súhlasím, mne sa veľmi páčili tie filmy o psychoanalýze, ilustrované na kinematografii (Pervert's Guide to...). Aj keď to je možno vo veľkej miere zásluha Sophie Fiennes a ostatných spolutvorcov filmov, že je to tak záživné, koherentné a pozerateľné.
@ryu4 Aj keď freudianizmus je dosť basic level, keď tak nad tým premýšľam. Sú to také prvé poschodia ľudskej bytosti, na vysvetlenie istých impulzov a pohnútok v ľudskej mysli a spoločnosti to síce stačí, ale má to svoje limity, na ktoré nadväzujú jungovci, ak som to dobre pochopil. Psychoanalýza sa odvtedy imho dosť vyvinula vo vetve jungovskej - freudovská už začína trochu zapáchať, najmä preto, že skoro všetko vysvetľuje v intenciách potlačovanej a uvoľňovanej sexuality. A to proste nestačí.
Sloboda, neobmedzenosť, neextrémizmus, možnosti pre schopného človeka.
Áno zlyháva pretože neschopní ľudia závidia a stávajú sa antikapitalisticky pretože si nedokážu v hlavách zapamätať ani len aké i/y je v slove zlyhať, a nie to ešte sa zamyslieť nad tým čo by prišlo ak by kapitalizmus padol.
Kapitalizmus je ako oheň. Je to dobrý sluha, ale zlý pán. Kapitalizmus je veľmi široký pojem. Prečítajme si Charlesa Dickensa, bol to hororový kapitalizmus. Pozrime sa ale na dnešný kapitalizmus v západnej Európe, tam ten robotník má svoju dôstojnosť.
@vsakpredsajaa vysvetli mi, ako dokazes mat (ako jeden z mala ludi) spravny pohlad na kapitalizmus a v zapati sa zastavat kotlebu. uz pred tym som nechapal, no teraz chapem este menej. ved ked si raz dokazes pospajat vsetky potrebne suvislosti k tomu, aby si o kapitalizme usudil to co si usudil, tak je zjavne, ze ta neovplyvnuju subjektivne postoje a dokazes spravne narabat s informaciami a faktmi. a preto nieje mozne, aby si o kotlebovi tvrdil to co si tvrdil, nakolko je to presny, ale ze uplne presny opak tohp, co si predviedol tu. a ty si to napriek tomu zvladol. ako....?
@notme uz som raz písal ako.
Je to tym že človek píše jedno a ty čítaš druhé
Včera som asi 2x spomenul že ja osobne nie som za vystúpenie z EÚ a ani som nevolil kotlebu.
Len som sa zastal voličov LSNS pretože poznám napríklad jedného typka ktorý ich volil a pritom je takmer rovnaký ako ty, čo sa týka názorov.
Ide o to že z tých 8% čo dali LSNS hlas sú nackovia/rasisti asi tak 3% možno 4% (záleží od toho čo presne sa pod slovom nacek myslí) ale keď sa niekto stavia do pozície nejakého kkta čo presne vie všetko o všetkých voličoch LSNS (ako včera tá čo písala ten status) tak je to presne ten istý extrémizmus.
Základom demokracie je právo na vlastný názor a ak by si napríklad teraz zakázal všetkým voličom LSNS voliť tak je to prvý krok presne k tomu čo chcú dosiahnuť extrémisti. Aj keď ešte proti nim ale to sa môže ľahko zmeniť.
@thrwtchr Ale on sa nezameriava na klasickú psychanalýzu. Celý život používa Lacana - a jeho slovník. S Lacanom je ten problém, že mu fakt nerozumel a nerozumie. Aj viem, že Lacan sa snažil vrátiť k Freudovi. Vďaka Žižekovi som pochopil pár jeho pojmov - ale je to high level. Ani teoretici psychoanalýzy mu nerozumejú - tak ho považujú za kuriozitu. Žižek je asi jeden z 3 ľudí na svete, ktorí s jeho teóriami pracujú.
@vsakpredsajaa Takuto hlupost som uz davno nepocul, asi si myslis ze ked vies pisat i/y si inteligenty ako milion ludi tu na fore. Zlyhava pretoze 1 skupina ludi (politici, velko podnikatelia, pseudo-podnikatelia) peniaze neinvestuju ich, drzia ich a maju stale viac penazi a pre tu druhu skupinu neostavaa potom nieje inflacia ( t.j. spotrebitelia nemaju peniaze ) a musia sa stale tlacit nove peniaze aby tak prva skupina stale zarabala a druha skupina mala pracu, lebo by zavreli firmy a druha skupina by ostala bez prace a nemali by co jest. To je uplne jedno kto komu zavidi, mne nikto nezavidi lebo nikomu nehovorim kolko mam.
@james98 Ja súhlasím s Camille Pagliovou, že Lacanova práca je o ničom a kopa exkrementov (ona to, tuším, napísala nejak ešte jadrnejšie ). » www.goodreads.com/quotes/1337722-... Lacan je presne ten typ "hmlovej" postmodernej filozofie, ktorú ja vôbec nemusím. Zato taká práca Zygmunta Baumana, napríklad, mi príde úplne skvelý a dá sa ľahšie aplikovať, má bližší kontakt s realitou. Zároveň je však pravda, že som od nich čítal minimum / nie dostatok na utvorenie si úplne jasného stanoviska.
@vsakpredsajaa ale mne nikdy neslo o nackov a spol. mne vzdy islo o ich scestne a totalne nelogicke uvazovanie. dokazom toho su, okrem ineho, aj ich argumenty voci kapitalizmu. ty si tuto prejavil schopnost logicky a konstruktivne mysliet, zatial co pri obhajobe lsns si sa postavil do pozicie radoveho kotlebovolica, ktory nevie, ze pojem "obchod" nezahrna len coop jednotu v jeho dedine. skratka nechapem, ako sa moze jeden a ten isty clovek tak diametralne odlisne postavit k rieseniu dvoch problemov.
@thrwtchr Neviem čo so študoval alebo študuješ - ja som mal asi tú výhodu, že pri štúdiu sociológie, potom antropológie a politológie - sme niektoré tieto texty, napr. Od Baumana, Becka, Kellera, Bergera atď. Ako Bibliu. Tak som sa časom dostal aj k iným veciam. Žižek mi tiež moc nesadol, je ako vravíš, odtrhnutý od reality. Aj keď veľa vecí je zaujímavých - ten fetiš Lacana ho deformoval. A neskôr som sa dostal až k takým veciam ako Starhawk- Snívanie temnoty- Magia, sex a politika. Niekde na pomedzí čarodejníctva a mágie, psychoanalyzy a Marxizmu. Ako čarodejník môže prispieť k nejakej spoločenskej zmene. Stále sa mi to zdalo viac k veci ako niektoré knihy od Žižeka.
@james98 Tak o tom Starhawkovi neviem, vďaka za tip - a viem si dosť dobre predstaviť, že to môže byť viac k veci. Momentálne čítavam okrem Baumana aj Chomskeho a Emmu Goldman - takže dalo by sa povedať, že momentálne študujem libertariánsku ideológiu
@notme Ono skôr išlo o to že poznám jedného človeka ktorý volil ĽSNS a je to fakt dobrý človek. Tak ma nasral ten status kde všetkých Kotlebovcov nahádzala do jedného vreca.
Ten zvyšok to už ma nejak dokopalo na stranu zástancu ĽSNS
Nie všetko čo som napísal bol môj názor ale keď ma to automaticky hodilo na stranu Kotlebovcov tak som proste písal
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
35 komentov
Mimochodom kapitalizmus je tiez len urcity akademicky model, ktory nikde na svete nie je, len sa k nemu priblizujeme
» www.facebook.com/bartlebymemes/...
Áno zlyháva pretože neschopní ľudia závidia a stávajú sa antikapitalisticky pretože si nedokážu v hlavách zapamätať ani len aké i/y je v slove zlyhať, a nie to ešte sa zamyslieť nad tým čo by prišlo ak by kapitalizmus padol.
Je to tym že človek píše jedno a ty čítaš druhé
Včera som asi 2x spomenul že ja osobne nie som za vystúpenie z EÚ a ani som nevolil kotlebu.
Len som sa zastal voličov LSNS pretože poznám napríklad jedného typka ktorý ich volil a pritom je takmer rovnaký ako ty, čo sa týka názorov.
Ide o to že z tých 8% čo dali LSNS hlas sú nackovia/rasisti asi tak 3% možno 4% (záleží od toho čo presne sa pod slovom nacek myslí) ale keď sa niekto stavia do pozície nejakého kkta čo presne vie všetko o všetkých voličoch LSNS (ako včera tá čo písala ten status) tak je to presne ten istý extrémizmus.
Základom demokracie je právo na vlastný názor a ak by si napríklad teraz zakázal všetkým voličom LSNS voliť tak je to prvý krok presne k tomu čo chcú dosiahnuť extrémisti. Aj keď ešte proti nim ale to sa môže ľahko zmeniť.
Ten zvyšok to už ma nejak dokopalo na stranu zástancu ĽSNS
Nie všetko čo som napísal bol môj názor ale keď ma to automaticky hodilo na stranu Kotlebovcov tak som proste písal