1. Prečo sú "klasické" taniere okrúhle?
2. Prečo, ak existuje dvojková sústava, rímske číslice a pod, sa tak veľmi ujala desiatková sústava?
3. Prečo má poklop od kanálu zväčša okrúhly tvar?
4. Prečo sa kedysi začalo štrngať s pohármi?
1. lebo na hrnčiarskom kruhu sa blbo robia trojuholníky
2. a, rímske číslice fungujú na základe desiatkovej sústavy b, asi sa všeobecne lepšie počíta s arabskými číslicami než rímskymi
3. z podobného dôvodu, ako prečo sú skrutky okrúhle
4. jedna z teórii vraví o tom, že sa štrngalo tak, aby sa tekutiny navzájom premiešiali (akože sa preleje jedna do druhej) a teda sa zabránilo tomu, že ťa ten druhý človek chce otráviť
1.aby Etela mohla dívať sa naň ak sa krúťou ten tanier!
2.lebo kolienka sa 10 minút varia!
3.lebo teta potopa padla do kanále ak majster keď sa potkou na sňahu
4.si mi zobral deci, ďakujem ti zato... Štrng
@mielikki
2. neberiem ako odpoved. "lebo sa nou lepšie počíta" je vsak krok správnym smerom
3. neberiem ako odpoved. Lebo si nevysvetlila prečo sú okrúhle skutky ( a myslím že to nie je ani správny smer)
(a pokiaľ potrebuješ vysvetlenie, prečo sú okrúhle skrutky, odporúčam chytiť skrutkovač do ruky a skúsiť niečo zaskrutkovať prípadne vyvŕtať štvorcový otvor)
ja sa chytím tej 2)
najprv si povedzme prečo sú rímske číslice zlo a nahradili ich arabské. Rímske číslice netvoria pozičnú sústavu, teda nevieš ich sčitovať, odčitovať a násobiť na papieri tak ľahko ako v prípade pozičných sústav a takisto nevieš používať desatinné čísla atď.
A čo sa týka toho, že prečo 10tková sústava a prečo nie 2ková. Zasa ide o to, že pričom sa nám dobre počíta. V dávnej minulosti sa používala aj 12-tková resp. 60tková sústava. Lebo máš na ruke normálne 4 prsty a palec. Na 4 prstoch máš 12 článkov, na ktoré vieš ukázať palcom a na druhej ruke máš 5 prstov ktorými vieš určiť dvanástku - teda na rukách vieš ľahko napočítať 12x5=60 a preto máme asi 60 minút v hodine a kruh má 360 stupňov, počítame občas na tucty atď.
Dvojková je z historického hľadiska blbosť, lebo čísla sú strašne dlhé a keďže ľudia počítali na prstoch, tak začali používať desiatkovú sústavu. Asi sa im ľahšie počítali celé prsty než články.
@mielikki Zaujima ma kolko ludi o tychto veciach vie a ako odpovede interpretuju. Nie odpovede samotne. (Zvaz, ci nie je problem v tebe, ty sa rozculujes. Aj obycajnu odpoved - Pretoze sa vyrabili na hrnciarskom kruhu. Si radsej koncipovala negativne. )
1. Prečo sú "klasické" taniere okrúhle? neviem
2. Prečo, ak existuje dvojková sústava, rímske číslice a pod, sa tak veľmi ujala desiatková sústava? neviem
3. Prečo má poklop od kanálu zväčša okrúhly tvar? neviem
4. Prečo sa kedysi začalo štrngať s pohármi? neviem
pil si? prečo by som mal piť?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
15 komentov
2. a, rímske číslice fungujú na základe desiatkovej sústavy b, asi sa všeobecne lepšie počíta s arabskými číslicami než rímskymi
3. z podobného dôvodu, ako prečo sú skrutky okrúhle
4. jedna z teórii vraví o tom, že sa štrngalo tak, aby sa tekutiny navzájom premiešiali (akože sa preleje jedna do druhej) a teda sa zabránilo tomu, že ťa ten druhý človek chce otráviť
2.lebo kolienka sa 10 minút varia!
3.lebo teta potopa padla do kanále ak majster keď sa potkou na sňahu
4.si mi zobral deci, ďakujem ti zato... Štrng
2. neberiem ako odpoved. "lebo sa nou lepšie počíta" je vsak krok správnym smerom
3. neberiem ako odpoved. Lebo si nevysvetlila prečo sú okrúhle skutky ( a myslím že to nie je ani správny smer)
najprv si povedzme prečo sú rímske číslice zlo a nahradili ich arabské. Rímske číslice netvoria pozičnú sústavu, teda nevieš ich sčitovať, odčitovať a násobiť na papieri tak ľahko ako v prípade pozičných sústav a takisto nevieš používať desatinné čísla atď.
A čo sa týka toho, že prečo 10tková sústava a prečo nie 2ková. Zasa ide o to, že pričom sa nám dobre počíta. V dávnej minulosti sa používala aj 12-tková resp. 60tková sústava. Lebo máš na ruke normálne 4 prsty a palec. Na 4 prstoch máš 12 článkov, na ktoré vieš ukázať palcom a na druhej ruke máš 5 prstov ktorými vieš určiť dvanástku - teda na rukách vieš ľahko napočítať 12x5=60 a preto máme asi 60 minút v hodine a kruh má 360 stupňov, počítame občas na tucty atď.
Dvojková je z historického hľadiska blbosť, lebo čísla sú strašne dlhé a keďže ľudia počítali na prstoch, tak začali používať desiatkovú sústavu. Asi sa im ľahšie počítali celé prsty než články.
a otázky v štýle detskej encyklopédie
ja som ti hneď poskytla odpovede a si mi ich skritizoval, tak som ťa odkázala na google
2. Prečo, ak existuje dvojková sústava, rímske číslice a pod, sa tak veľmi ujala desiatková sústava? neviem
3. Prečo má poklop od kanálu zväčša okrúhly tvar? neviem
4. Prečo sa kedysi začalo štrngať s pohármi? neviem
pil si? prečo by som mal piť?