Ako..som z toho v p1či musim povedat....ked sa nad tym zamyslim...Jeden clovek sa rad hraje CS, dalsi rad chodi za holkami, dalsi trenuje futbal, iny zas studuje na v
inak toto uz nechapem v priebehu par mesiacov sa stali tolke nestastia..a ece k tomu toto..ze sa dalsie lietadlo zrutilo..uz asi nic nie je bezpecne na tomto svete
a zamyslela si sa nad tym, ze cca 20-30 tisic lietadiel dnes doletelo vporiadku a jedno z nich havarovalo?
ak lieta denne 20-30 tisic lietadiel, a raz mesacne nejake havaraju, tak vlastne 1 den z 30 dni, cize vlastne ak vynasobime pocet letov denne, tak 600-900 tisic lietadiel za ten mesiac letelo a pristalo v poriadku...
pozeras sa na to aj takto?
kolko autohavarii je denne na Slovensku? jedna? pat? dvadsat? kolko autohavarii je denne v europe 1000? 5 tisic? kolko autohavarii je denne na svete? 10 tisic? 100 tisic?
tomas jak takze super, ze tolko ide ako ma, ale ja sa na to takto ozaj nepozeram...tam v tom lietadle boli ludia....zivi ludia....ktori mali rodinu...som zvedavy, ci keby ti niekto v tom lietadle zomrel, napisal by si ze "vsak denne leti 20-30 tisic lietadiel, tak to moje, kde som mal rodinu spadlo, co uz, sem-tam sa stane..." sry ale nejak takto to na mna posobilo :/ ale viem ze si to urcite tak nemyslel, ja len ze je to strasne nefer, that"s all
@method ver, že je hrozné, keď ti oznámia, že ti niekto umrel pri nejakej nehode. tak sa nad tým radšej ani nezamýšľaj. pretože to je niečo, čo sa proste nedá pochopiť, nech sa snažíš ako chceš. buď rád, že si sa tým nemusel stretnúť.
@method nuž áno, ale kedy bol svet spravodlivý, hm?
inak (hnusný čierny humor)
vieš, čo je lepšie na páde lietadla ako pri autohavarke? pozostalí aspoň vedia, že v tom nie sú sami...
no nič. tomáš sa ti snažil iba povedať, že cestovať lietadlom je tak či tak bezpečnejšie a nikto sa nepozastavuje nad tým, že denne sa udeje obrovské množstvo smrteľných havárií na cestách (jedine, ak nespôsobia niekde nejakú zápchu).
a tým, že si budeš kaziť deň takýmito úvahami nič nevyriešiš
(inak už na strednej som hovorila, že ten airbus je nahovno...)
@grietusha mozem ja zato, ze mi to nejde von z hlavy? raz za cas to na mna pride, inac sa snazim mysliet pozitivne...tak ale mas pravdu, otacam stranku a idem dalej
ja neviem...je to urcite tazke pre kazdeho, komu zomrie niekto z rodiny a pre mna by bolo takisto, ale beriem to nejak tak, ze to proste musi byt. nechceme sa predsa dozit preludnenia, ze?
osobne keby sedim v lietadle, ktore pada, sadnem si do prvej rady. smrti sa nebojim, nieje to pre nic hrozne. sucast zivota...
polla mna v tom bude daco ine..ked kazdy rok sa dojebavaju ine dopravnee prostrideky..nechem tu vyzarat jak nejaky ufofil ale podla mna v tom buduu ineeee "sily"
Je to zvláštne, že ľudské podvedomie vníma haváriu lietadla v niekoľkonásobne väčšom negatívnom rozsahu, ako nehodu v automobilovej doprave. A pri tom matematická pravdepodobnosť a doterajšie štatistiky označujú prepravu leteckým spôsobom ako jednu z najbezpečnejších vôbec.
@tomas inak jje to pravda...ked ides autom tiez mozes havarovat len nikto to nebere takto lebo lietadlom zomrie narazovo povedzme 200 ludi ale v aute zomrie 5 potom zase 6 a postupne je to to istee...a ked si zoberiem kolko ludi sa rocne zabije v aute podla mna su lietadla bezpecnejsie...
inak ale ja som zboznovala ked som niekde mala ist lietadlom ale ked mam ist tento rok trochu mi to nahana strach
Lietadla padali vzdy, akurat sa to nikdy tolko nemedializovalo.
Podla statistiky ACI na 30tich najfrekventovanejsich letiskach letelo za rok 2008 presne 1 414 738 599 pasazierov (celkove cislo musi byt o mnoho vacsie, kedze medzinarodnych letisk vo svete je podstatne viac ako tychto 30). Nech havaruje za rok 20 letiadel. Dajme tomu, ze v priemere na lietadlo je 200 pasazierov (aj tak zvycajne padaju lietadla mensich spolocnosti, takze to cislo v priemere moze byt kludne mensie). Cize to je 4000 mrtvych rocne.
Len v US zomrie na cestach 10x tolko ludi ( » www-fars.nhtsa.dot.gov/Main/index.aspx... Rovnaky pocet je v europe ( » ec.europa.eu/transport/wcm/r... a to su statistiky len z niektorych europskych krajin + treba pocitat dalsie kontinenty. Vysledne cislo sa moze kludne vysplhat na 250-300 000 mrtvych rocne. Myslim si, ze kazdy vidi ten rozdiel 4000:250 000
A kedze sa nebavime o chlebe, ale o ludoch, priemerovat to na pocet celkovych aut/lietadiel k poctu mrtvych ludi by bolo prinajmensom uchylne.
je tam dokonca presne cislo, ako sme odhadovali ze kolko lietadiel doleti dobre, podla clanku jeden let lietadlom z 5,7 miliona letov konci v priemere tragediou. Cize je sanca 1:5700000 ze lietadlo z harvaruje.
A z toho vraj este 56% tragedii sa da prezit.
Cize smrtelny let je jeden z takmer sestmilionov letov, co nie je taka zla statistika. Uvedomte si ze v niektorych krajinach lieta ovela viac lietadiel. Ze co ja viem vo vacsom europskom ci americkom lietadle lieta z jedneho letiska viac lietadiel za jeden den, ako je pocet autobusov MHD na najfrekventovanejsej zastavke v Bratislave za cely den. A letisk su tisice, mozno desiatky tisic letisk...
keby mi teraz niekto povedal, že či chcem ísť na dovolenku lietadlom povedala by som, že nie ... osobne sa bojím, že čo ak ... a ešte pri mojom šťastí ... neriskovala by som =D
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
29 komentov
no a ja sa radsej nad takym nezamyslam ..
Inak kazdy rok sa deju nejake nehody. Minuly rok to boli autobusy, predminuly vlaky... Akoby zakonite kazdy rok nejaky iny typ dopravy kolaboval
ak lieta denne 20-30 tisic lietadiel, a raz mesacne nejake havaraju, tak vlastne 1 den z 30 dni, cize vlastne ak vynasobime pocet letov denne, tak 600-900 tisic lietadiel za ten mesiac letelo a pristalo v poriadku...
pozeras sa na to aj takto?
kolko autohavarii je denne na Slovensku? jedna? pat? dvadsat? kolko autohavarii je denne v europe 1000? 5 tisic? kolko autohavarii je denne na svete? 10 tisic? 100 tisic?
inak súhlasím s @tomas om
inak (hnusný čierny humor)
vieš, čo je lepšie na páde lietadla ako pri autohavarke? pozostalí aspoň vedia, že v tom nie sú sami...
no nič. tomáš sa ti snažil iba povedať, že cestovať lietadlom je tak či tak bezpečnejšie a nikto sa nepozastavuje nad tým, že denne sa udeje obrovské množstvo smrteľných havárií na cestách (jedine, ak nespôsobia niekde nejakú zápchu).
a tým, že si budeš kaziť deň takýmito úvahami nič nevyriešiš
(inak už na strednej som hovorila, že ten airbus je nahovno...)
osobne keby sedim v lietadle, ktore pada, sadnem si do prvej rady. smrti sa nebojim, nieje to pre nic hrozne. sucast zivota...
inak ale ja som zboznovala ked som niekde mala ist lietadlom ale ked mam ist tento rok trochu mi to nahana strach
Podla statistiky ACI na 30tich najfrekventovanejsich letiskach letelo za rok 2008 presne 1 414 738 599 pasazierov (celkove cislo musi byt o mnoho vacsie, kedze medzinarodnych letisk vo svete je podstatne viac ako tychto 30). Nech havaruje za rok 20 letiadel. Dajme tomu, ze v priemere na lietadlo je 200 pasazierov (aj tak zvycajne padaju lietadla mensich spolocnosti, takze to cislo v priemere moze byt kludne mensie). Cize to je 4000 mrtvych rocne.
Len v US zomrie na cestach 10x tolko ludi ( » www-fars.nhtsa.dot.gov/Main/index.aspx... Rovnaky pocet je v europe ( » ec.europa.eu/transport/wcm/r... a to su statistiky len z niektorych europskych krajin + treba pocitat dalsie kontinenty. Vysledne cislo sa moze kludne vysplhat na 250-300 000 mrtvych rocne. Myslim si, ze kazdy vidi ten rozdiel 4000:250 000
A kedze sa nebavime o chlebe, ale o ludoch, priemerovat to na pocet celkovych aut/lietadiel k poctu mrtvych ludi by bolo prinajmensom uchylne.
Pad lietadla sa da prezit. Vacsinou.
» spravy.pravda.sk/pad-lietadla-sa...
je tam dokonca presne cislo, ako sme odhadovali ze kolko lietadiel doleti dobre, podla clanku jeden let lietadlom z 5,7 miliona letov konci v priemere tragediou. Cize je sanca 1:5700000 ze lietadlo z harvaruje.
A z toho vraj este 56% tragedii sa da prezit.
Cize smrtelny let je jeden z takmer sestmilionov letov, co nie je taka zla statistika. Uvedomte si ze v niektorych krajinach lieta ovela viac lietadiel. Ze co ja viem vo vacsom europskom ci americkom lietadle lieta z jedneho letiska viac lietadiel za jeden den, ako je pocet autobusov MHD na najfrekventovanejsej zastavke v Bratislave za cely den. A letisk su tisice, mozno desiatky tisic letisk...
je to osud a či náhoda, ja si myslím, že osud.....ta zubata si ťa najde aj v kadibudke niekde na dedine schovanej za humnom........filip