Zajtra mame tazku pisomku :/ a ja nechcem ist do skoly tak sme zo spoluziakmi rozmyslali ze by sme mohli ist darovat krv len sa bojim ze ake vseliake zverstva tam s nami budu robit ak ste uz niekto boli darovat krv napiste ako to tam prebieha
@exonr najprv ti odoberu vzorku z prsta...vyplnis dotaznik a ak si vhodny darca tak ides darovat krv.pred tym nez tam pojdes nesmies jest nic mastne a tazke a vypi co najviac tekutin...samotny odber neboli a trva max 5-7 min...
tak najskôr si zisti, či sa u vás (v nemocnici) dá každý deň, lebo u nás napr. len v stredu ..
potom tam prídeš, zoberieš si dotazník, vyplníš, (mal by si si aj teplotu zmerať, ja som to ešte nerobila), zoberú ti krv na testy a keď je všetko ok (+ ti aj tlak zmerajú) tak ideš darovať .. si tam ľahneš (alebo poloľahneš), napichnú ťa, dávajú na teba pozor a tak za cca 10 min je po všetkom ..
celé darovanie trvá pár min., musíš si overiť kedy odberajú, nebudú s tebou robiť zverstvá, potom ti môže byť nevoľno ale kamoškám ktoré darovali nič nebolo, ja som darovať nemohla
no, ten odber nie je časovo ohraničeným závisí od toho ako si v strese z toho môjmu ocovi za 15 minút nevyčapovali ani 2dcl riadne
A nie je to nič hrozné naozaj ak je to mobilná transfúzna stanica, že príde sanitka z inej nemocnice alebo čo, tak ti vzorku berú z prsta, ak ideš priamo na stanicu tak ti vezmú normálne ihlou, spravia základný rozbor, zistia či máš dosť hemoglobínu, ri nemáš zvýšené krvinky a podobne... posúdia, či si vhodný darca, vyplníš dotazník, pôjdeš k tete doktorke, ona ti zmeria tlak a tep, podľa dotazníku a podľa tlaku ti povie, či môžeš alebo nemôžeš ísť na odber
Ráno zjedz niečo ľahké, nie maslo ani mlieko, nič mastné a oni ti tam zvyčajne aj tak dajú keksík, aspoň u nás.... pi čo najviac tekutín, minerálku, káva je dobrá na tlak
normálne. prídeš regneš sa dajú ti číslo. vypíšeš dotazník a odovzdáš ho. potom čakáš kým ťa nezavolajú. urobia skúšku krvi či je v poriadku. ak áno, počkáš si a vezmú ti krv na darovanie. ak nie, pošlú ťa do hajan
JA som bola raz darovat a je to v pohode najhorsie co sa moze stat je ze ti pride trochu nevolno netreba sa bat staci to povedat sestricke co bude pri tebe a všetko bude ok a potom po odbere budes mat taky fajn pocit lebo s sa ti vyplavia endorfiny (hormony stastia ) FAkt je to super určite chod :.......Vela stastia
Darovanie krvi je úplne bezbolestná záležitosť, viac bolí prvotné pichnutie na výskum krvi, ako samotný odber.
No darovanie krvi NIKDY nemá slúžiť na egoistické ciele, ako je uvoľnenie sa z nepríjemnej písomky. Jednoducho je tam stred záujmov egoistických a filantropických.
Iste by si mala ísť darovať krv, no porozmýšľaj nad tým, prečo tam ideš. A skús si uvedomiť, že prvoradým dôvodom je dobrý skutok a záchrana života.
@mcvpn nie nie.... ja skôr som pred skúškou chcela spraviť dobrý skutok... sebecky som si myslela, že mi to pomôže... pomohlo.. (škoda, že aj zajtra nemôžem ísť darovať )
@munchausen máš pravdu s tou bolesťou, akurát dnes som bola a brali vzorku nie z prsta, ale zo žily na ľavej ruke a krv mi brali z pravej ruky ... tá ľavá bojí viac ako pravá, resp. pravá vôbec.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
31 komentov
potom tam prídeš, zoberieš si dotazník, vyplníš, (mal by si si aj teplotu zmerať, ja som to ešte nerobila), zoberú ti krv na testy a keď je všetko ok (+ ti aj tlak zmerajú) tak ideš darovať .. si tam ľahneš (alebo poloľahneš), napichnú ťa, dávajú na teba pozor a tak za cca 10 min je po všetkom ..
A nie je to nič hrozné naozaj ak je to mobilná transfúzna stanica, že príde sanitka z inej nemocnice alebo čo, tak ti vzorku berú z prsta, ak ideš priamo na stanicu tak ti vezmú normálne ihlou, spravia základný rozbor, zistia či máš dosť hemoglobínu, ri nemáš zvýšené krvinky a podobne... posúdia, či si vhodný darca, vyplníš dotazník, pôjdeš k tete doktorke, ona ti zmeria tlak a tep, podľa dotazníku a podľa tlaku ti povie, či môžeš alebo nemôžeš ísť na odber
Ráno zjedz niečo ľahké, nie maslo ani mlieko, nič mastné a oni ti tam zvyčajne aj tak dajú keksík, aspoň u nás.... pi čo najviac tekutín, minerálku, káva je dobrá na tlak
No darovanie krvi NIKDY nemá slúžiť na egoistické ciele, ako je uvoľnenie sa z nepríjemnej písomky. Jednoducho je tam stred záujmov egoistických a filantropických.
Iste by si mala ísť darovať krv, no porozmýšľaj nad tým, prečo tam ideš. A skús si uvedomiť, že prvoradým dôvodom je dobrý skutok a záchrana života.
aj sebecký altruizmus je užitočný...........
platiť za krv/plazmu je možno trochu........chamtivé...........ale pomáha tak ako darovaná z čistej lásky
P.S.moralizovanie nie je služba ľudstvu, pokiaľ dakoho neodrádzaš od vraždy............tiež to robíš na presadenie sa............podvedome
...to nase zdravotnictvo je inak niekedy zdraviu skodlive.