Vsetci dobre pozname ten pocit ked prave prebiehajuca situacia je nam az podozrivo znama. Malokto vsak dokaze vysvetlit co deja vu znamena. V detstve som veril - tak ako moji rovesnici, ze udalost mi je znama zo sna - teraz o tom silne pochybujem - sny su
a taky moment poznas ked ti mama na pevno tvrdi ze ste sa dohodli o piatej pred postou a ty s istotou tvrdis ze ste sa dohodli o tretej?
myslis ze tvoj mozog je uplne dokonaly?
uzivanie drog je prave v tom zaujimave ze umyselne oblbuje mozog. trebars halucinogenne latky. miesaju sa ti javy,ludia,priestor,udalosti,farby. mozog sam o sebe niekedy vyhodnocuje informacie zle. drogy tento stav vyslovene navodzuju.
sny su v tomto dost podobne v porovnani s dejavu. s tym rozdielom ze sen kontrujes s realitou az po uskutocneni, dejavu ti napadne a potom sa myslena skutocnost niekedy stane alebo nestane. mne osobne sa uz dejavu akosi nestavaju. pred par rokmi som uz ale bol vo faze ze som ich mal ale skutocnost sa nikdy nestala.
hej hej tatianka ma predbehla...ono to je tak že jedno oko zachyti určity obraz ovela skor ako to druhe...ved sa zamyslite či ste zazili dejavu ktore ma co docinenia so sluchom..nikdy..
vzdy je to o obraze a signaloch ktore oci posielaju do mozgu kde informaciu spracujes a ak spracujes po sebe dve tak sa ti može stat že si to už zažil
V prvom rade treba povedat že deja vu je fajn pocit Ale čo ho spôsobuje.. tak to je fakt ťažké povedať. Aj ja niekedy mám pocit že to je zo sna, dokonca si to aj pomýlim. Najprv mylsím že to je deja vu a potom, šak to sa mi dnes snívalo Ale ako ked mam ozajsné deja vu, tak fakt je to čudné... možno že to má nejaký suvis s časopriestormi... Možno že ten daný okamžik ked máme deja vu, sa už fakt niekedy odohral a preto je to známe. Alebo všetci ludia majú v tele akúsi chybu, alebo niečo ako zlé vnímanie pocitu a myslíme si že to je niečo čo poznáme a pri tom to tak vobec nie je..
jedna teoria tvrdi, ze ide o casove ladenie pravej a lavej mozgovej hemisfery.Casove oneskorenie prenosu z nedominantnej do dominantnej hemisfery sposobi ze dominantna strana mozgu obdrzi 1 a tu istu informaciu dvakrat.1krat priamo a druhykrat s oneskorenim. Ked dorazi druhy obraz, mozog zisti ze to uz videl, nedokaze rozlisit ze tu informaciu dostal len pred sekundou a nie davnejsie. Toto som nasla na 1 stranke a myslim ze by to tak mohlo byt, hoci to ze je to spomienka na minuly zivot je krajsia(aspon pre mna) moznost
ja mavam dejavu dost casto ale ja myslim ze je to zo sna lebo ked snivame tak si to pametame len vtedy ked mame mozog vo faze REM, a ked si nepametas co sa ti snivalo tak ako mozes vediet ze sa ti to nesnivalo ked mas dejavu??Mne sa raz napriklad stala velmi zaujimava vec...sa mi raz snivalo ( a ten sen si pametam velmi zivo )ze som vosla do nejakej jedalne, dokonale som si zapametala tvare,hlasy, jedlo a zabocila som k svojim rodicom k jednemu stolu. No a pointa je v tom, ze ked som o pol roka dorazila na dovolenku tak v tom hoteli bola ta ista jedalen, casnici, jedla a dokonca sme sedeli aj pri tom istom stole!!! A vtedy ked sa mi snival ten sen som este ani nevedela ze na dovolenku ideme... No co poviete?
casove dimenzie su tiez moznost, ale tazko si viem predstavit, ze dostanem signal alebo nejake osvietenie z inej casovej dimenzie. preco iba v niektorych chvilach? niektorych slabych momentoch? je to divne, ale nejaky velky doraz tomu neprikladam, aj ked ma to vzdy ohromi...
no ja to mavam dost casto a vzdy sa uz nad tym len zasmejem ... viem ze deja vu nema absolutne nic spolocne zo snom aj ked sa na prvy pohlad zda .... je to nieco co jednoducho ludska mysel nedokaze pochopit nieco co sa odohrava len v nasej hlave ... mozno chyba mozno skrat v hlave ale vy ste si sto pro isty ze ste to uz videli a vazne ste to videli ... ale kde ? to je tazka ... odpoved v minulom zivote je blbost ako mraky ... urcite to bolo niekedy bo to nebolo nikdy je to mozno podnet z vonku ktory si mi ludia dokazeme vsugerovat ... netreba sa toho jednoznacne lakat ... dalo by sa to tu rozberat nsa velmi dlho ale stale by boli otazky .... je to jedna zo zahad ludstva aj ked vela ludi vobec netusi o co ide ....
necitala som vsetky prispevky tak len napisem moj zazitok z deja vu...
asi pred dvomi rokmi sa mi pravdepodobne snivalo ze som vo velkej hale podomnou sedia moje spoluhracky a ja som na rade v jednej sutazi vsetky mi zapriali vela stastia a ja podam jednej z nich ruku.....asi po pol roku som bola na jednej akcii v uplne inom meste v hale v ktorej som nikdy nebola a nevidela som odtial ani fotky a pri jednej sutazi som bola na rade a odohralo sa prene to iste co v tom sne az na to ze som nahle povedala ze toto sa uz raz stalo....
to bol moj zazitok z deja vu......snad sa pacil a porozmyslate ci je to spojene len zo zrakom lebo ja som jasne pocula ako mi zelali vela stastia v tom sne....
tak babenky,, nechem nikoho kazit, ani nechcem byť ten kto zniči nadejnu vestecku hviezdu,, ale DEJA VU je len KRATKODOBA MOZGOVA DISFUNKIA, ked niečo prživame-vnimame na zaklade našich zmyslov reflexi prechadzaju nervovou sustavou do mozgu, konkretne do časti zodpovedajucej za chapanie reality. Občas sa ale stane, že tento sygnal "zbludi", a to do časti mozgu zodpovednej za spomienky.. preto sa nam zda že danu chvilu sme prežili... kazdy vie, že žijeme v reality,, že chvila je len teraz... no a toto vedomie spracuva okolite podnety. ked su podnity zle pochokpene, vznika deja vu. Ak neverite,, spytam sa vas takto gurmani,, ak tu ma niekto užastne veštecke schopnosti prečo sa mu Deja vu zda len v danej chvili, ked ju preživa a nie 2 dni pred tym,, pozormyšlajte a zistite že deja vu je len neurologicky problem
jasne: sny, oci vnimaju odlisne, alebo mozog-blbost podla mna, skuste niekedy prezit viackrat ako len raz na viac nez pol minuty deja vu a vediet co sa presne stane za okamih, na kazdy detail, vas zmrazy a nemyslim, ze by sa mi to niekedy snivalo-to az take sny nemam, alebo zeby mi tak pomali mozog pracoval ci dokonca som mal fakt mimo oci, pochybujem. ide tu podla mna o vnimanie dvoch realit sucasne,si poviete sci-fy, ale nemyslim ze ide o ludsku nedokonalost
Touto otázkou som sa zaoberala už dávno. Ja zvyknem mať Deja-vu niekoľko krát denne. Racionálnejšie vedecké hypotézy hovoria o možnom „skrate“ medzi krátkodobou a dlhodobou pamäťou.
Ľavá a pravá mozgová hemisféra nemusí byť presne časovo zosynchronizovaná. Pri vnímaní podnetov a triedení informácií pracuje každá nezávisle od tej druhej. Zdanlivá jednota je až výsledkom ich neustálej interakcie.
Niekedy sa môže stať, že informácia pri prenose z jednej hemisféry do druhej chvíľu „mešká.“ Cieľová hemisféra za ten čas stihne spracovať informáciu aj priamo. Keď sa k nej napokon tá istá dostane aj z vedľajšej hemisféry, pri jej dekódovaní nastáva v mozgu uvedomenie zdvojenej informácie a následný pocit, že „toto tu už bolo“.
Ja mavam deja-vu tiez pomerne casto...rozpravala som sa o tom so psychologickou...vraj to nie je ziadna porucha v mozgu a uz voebc nie dysfunkcia preboha...ona to vysvetlovala ako silnu intuiciu, alebo nieco ako siesty zmysel na velmi vysokej urovni...skratka predvidas co sa udeje tesne predtym ako as to udeje lenze uvedomis si to az ked sa to deje...neviem co si o tom mam mysliet a ci sa to vobec niekedy podari presne vedecky vyvstelit...
Psychologicka je zrejme presvedcena ze vsetko neobvikle od beznej funkcie mozgu je porucha.
Dejavu som zazil vela krat a nikdy som si to nespojil so snom. snívali sa mi také sny ako:,, drzal som sa na obrovskej betonovej stene chladnej a bolo šero. podomnou ticha hladina oceanu a ked som sa snazil dostat hore vysiel som na dialnicky most monumentalnych rozmerov co bol uplne novo postaveny ale vyzeral ako by ho nikto nepouzil 1000 rokov. Tak dik za to ze by som mal toto naozaj prezit.
Najrealistickejsie vysvetlenie Dejavu je casovy sklz medzi hemisferami. Skor nez som zistil ze mam dejavu a dokazal dat aj najavo reakciou ze to prezivam tak dejavu zmizlo. Priznajme si ze ked jasne vieme co tento clovek povie alebo urobi lebo sme to uz niekedy zazili nestihneme absolutne povedat alebo konat zaroven reality. vzdy si akurat tak povieme aaaaa zazil som dejavu. Mozok si uvedomuje ze:,, teraz povie toto a henten spraví tamto ale nikdy nestihne reagovat pretože oneskorenie prepojenia hemisfer je minimalne. ale aj to je relativne. kazdy jedinec to moze mat rychlejsie alebo pomalsie. Prepojenie je nestabilnejsie cim je vacsi rozdiel lavej polovice tváre od pravej. Vysvetlenie. ak sa odfotíme z predu a rozdelíme tvár na polovicu vertikalou a na kazdu z tychlo dvoch polovic tváre urobime jej zrkadlovy obraz) Cim rozdielnejsia tvar tym pravdepodobnejsia oneskorenost.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
25 komentov
myslis ze tvoj mozog je uplne dokonaly?
uzivanie drog je prave v tom zaujimave ze umyselne oblbuje mozog. trebars halucinogenne latky. miesaju sa ti javy,ludia,priestor,udalosti,farby. mozog sam o sebe niekedy vyhodnocuje informacie zle. drogy tento stav vyslovene navodzuju.
sny su v tomto dost podobne v porovnani s dejavu. s tym rozdielom ze sen kontrujes s realitou az po uskutocneni, dejavu ti napadne a potom sa myslena skutocnost niekedy stane alebo nestane. mne osobne sa uz dejavu akosi nestavaju. pred par rokmi som uz ale bol vo faze ze som ich mal ale skutocnost sa nikdy nestala.
vzdy je to o obraze a signaloch ktore oci posielaju do mozgu kde informaciu spracujes a ak spracujes po sebe dve tak sa ti može stat že si to už zažil
a hned som vedel co povie. tak sme to povedali obaja naraz. a ete aj na koniec ked som zadrel ze "do pici" tak on so mnou. proste.....
asi pred dvomi rokmi sa mi pravdepodobne snivalo ze som vo velkej hale podomnou sedia moje spoluhracky a ja som na rade v jednej sutazi vsetky mi zapriali vela stastia a ja podam jednej z nich ruku.....asi po pol roku som bola na jednej akcii v uplne inom meste v hale v ktorej som nikdy nebola a nevidela som odtial ani fotky a pri jednej sutazi som bola na rade a odohralo sa prene to iste co v tom sne az na to ze som nahle povedala ze toto sa uz raz stalo....
to bol moj zazitok z deja vu......snad sa pacil a porozmyslate ci je to spojene len zo zrakom lebo ja som jasne pocula ako mi zelali vela stastia v tom sne....
Ľavá a pravá mozgová hemisféra nemusí byť presne časovo zosynchronizovaná. Pri vnímaní podnetov a triedení informácií pracuje každá nezávisle od tej druhej. Zdanlivá jednota je až výsledkom ich neustálej interakcie.
Niekedy sa môže stať, že informácia pri prenose z jednej hemisféry do druhej chvíľu „mešká.“ Cieľová hemisféra za ten čas stihne spracovať informáciu aj priamo. Keď sa k nej napokon tá istá dostane aj z vedľajšej hemisféry, pri jej dekódovaní nastáva v mozgu uvedomenie zdvojenej informácie a následný pocit, že „toto tu už bolo“.
Dejavu som zazil vela krat a nikdy som si to nespojil so snom. snívali sa mi také sny ako:,, drzal som sa na obrovskej betonovej stene chladnej a bolo šero. podomnou ticha hladina oceanu a ked som sa snazil dostat hore vysiel som na dialnicky most monumentalnych rozmerov co bol uplne novo postaveny ale vyzeral ako by ho nikto nepouzil 1000 rokov. Tak dik za to ze by som mal toto naozaj prezit.
Najrealistickejsie vysvetlenie Dejavu je casovy sklz medzi hemisferami. Skor nez som zistil ze mam dejavu a dokazal dat aj najavo reakciou ze to prezivam tak dejavu zmizlo. Priznajme si ze ked jasne vieme co tento clovek povie alebo urobi lebo sme to uz niekedy zazili nestihneme absolutne povedat alebo konat zaroven reality. vzdy si akurat tak povieme aaaaa zazil som dejavu. Mozok si uvedomuje ze:,, teraz povie toto a henten spraví tamto ale nikdy nestihne reagovat pretože oneskorenie prepojenia hemisfer je minimalne. ale aj to je relativne. kazdy jedinec to moze mat rychlejsie alebo pomalsie. Prepojenie je nestabilnejsie cim je vacsi rozdiel lavej polovice tváre od pravej. Vysvetlenie. ak sa odfotíme z predu a rozdelíme tvár na polovicu vertikalou a na kazdu z tychlo dvoch polovic tváre urobime jej zrkadlovy obraz) Cim rozdielnejsia tvar tym pravdepodobnejsia oneskorenost.