Napisal som blog, nechcel som to tu rozpisovat.. tak som sa chcel spytat, ci aj vy mate vo svojom ludi co su surodenci, ktorych vychovavali rozdielnym stylom a ako sa lisia od seba dnes?
myslim,ze ja s mojimi sestrami sme tiez celkom dobry priklad. vidno,ze moje dve starsie sestry (+5 a +10r) boli vychovavane mojimi rodicmi a na mna uz nemali cas. sme uplne ine osoby, pricom ony dve su si podobne (vidno to na style zivota, na preferenciach, na nazoroch,etc) a keby nie sme sestry, pravdepodobne by som ich dost hejtovala v beznom zivote, pricom ale napr.moja mamka je uplne super osoba.
Na mna uz viac vplyvali vsetci ostatni z mojej sirsej rodiny- babky, tety a tiez ucitelia.
Jasné že dokáže výchova dojebať človeka na celý život. Ale je to trochu aj o vlastnostiach si myslím (kto koľko znesie). Niekto by po detstve ako mala dcéra ktorú spomínaš skončil horšie ako ten syn. Niekoho to nakopne a je z neho úspešný človek. Tiež to môže mať výrazný vplyv na vzťahy. Človek môže kopírovať správanie rodičov k sebe, ku nemu, v detstve. Ani si to nemusí uvedomovať a prenáša to do svojich vzťahov.
Vždy je to iné proste. Základ pre mozog je stejnak prvých 5-6 rokov, kde sa na mozgu može odraziť každá maličkosť neodhadnuteľným sposobom. Sú deti, ktoré potom znesú celoživotné strkanie od rodiny a blízkych a sú ľudia čo padajú na kolená pri prvom konflikte. Vtedy ešte "výchova" može zanechať hlboké stopy, potom už je viac menej len spoluúčastníkom, pretože ťa viac začne ovplyvňovať aj okolie mimo blízku rodinu a viac-menej sa prebhlbujú a rozvijajú už získané, alebo zdedené osobnostné rysy a predpoklady.
Ale nejaký "pattern" v tom nenájdeš. Poznám jedináčikov a miláčikov, ktorý padli na hubu, ale aj takých čo sa chytili každej príležitosti a starostlivosť či pozornosť od rodičov im prišla celý život ako príťaž a deti ktoré boli odvrhované a proste to vzdali v márnej snahe.
Samozrejme najdoležitejšia vec je, že výchova nemá byť o odmeňovaní a trestaní- tomu sa odborne hovorí výcvik, nie výchova a to si mnohí ľudia neuvedomujú.
Myslím že výchova má “ istý podiel “ na tom, aký bude človek v budúcnosti, no zas ani tá najlepšia výchova nezaručí, že z oneho malého decka, vyrastie človek z vysokými morálnymi zásadami
A či sa súrodenci môžu od seba líšiť ?
No skoro v každej rodine existuje akási čierna ovca, bezohľadu na to, či rodičia pochybili alebo nie, deje sa to dosť často
@obsession to je pravda.. len by ma skor zaujimalo, ze aki by ti ludia boli pri inej vychove.. ale to sa neda zistit, nemozno zit 2x vlastny zivot pri roznych podmienkach
u mňa ten vplyv klesá každým rokom, snažím sa bojovať voči všetkým anomáliám, ktoré sa udiali pri mojej výchove a priniesli mi dosť psychických a fyzických problémov, výchova bola značne ovplyvnená staršou generáciou, hoci rodičia sú v pohode, som čierna ovca, ale skôr v pozitívnom zmysle, lebo nežijem zadubenosť, nesúdim, nie som až taký bojko, akoby sa odo mňa očakávalo a snažím sa so svojim životom niečo aj robiť
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
10 komentov
Na mna uz viac vplyvali vsetci ostatni z mojej sirsej rodiny- babky, tety a tiez ucitelia.
Ale nejaký "pattern" v tom nenájdeš. Poznám jedináčikov a miláčikov, ktorý padli na hubu, ale aj takých čo sa chytili každej príležitosti a starostlivosť či pozornosť od rodičov im prišla celý život ako príťaž a deti ktoré boli odvrhované a proste to vzdali v márnej snahe.
Samozrejme najdoležitejšia vec je, že výchova nemá byť o odmeňovaní a trestaní- tomu sa odborne hovorí výcvik, nie výchova a to si mnohí ľudia neuvedomujú.
No skoro v každej rodine existuje akási čierna ovca, bezohľadu na to, či rodičia pochybili alebo nie, deje sa to dosť často