najprv si roztriedim žáner a obdobie, potom nasleduje výška.. ale zatiaľ mám na každej jednej polici len knihy s rovnakým žánrom, takže áno, rozhoduje výška..
kritérií je viacero. Prvým z nich je jazyk - knihy v slovenčine a češtine pospolu, knihy v angličtine tiež, knihy vo francúzštine vtesnané vedľa (dvoch) kníh v taliančine, z ktorých som zatiaľ schopná čítať len jednu (Malého Princa , Goethe je stále tak trochu tvrdý oriešok... ). v rámci týchto kategórií sú potom členené podľa veľkosti (ale nie od najväčšej po najmenšiu, tie pravidlá sú celkom komplikované, ale vždy podriaďované nejakým základným estetickým zákonom) A farby (s tým, aby nikdy nebolo priveľa rovnako sfarbených chrbátov vedľa seba - to by nerobilo dobrotu, priveľká nerovnováha škodí . A žánru, samozrejme. Anglické klasiky písané v angličtine sú výnimka, ktorá okupuje rovnakú poličku ako anglické klasiky v SJ a ČJ a slovníky a anglické učebnice (a pohľadnica súčasnej kráľovnej , a teda sa nachádzajú inde ako rôzne (prevažne teda súčasné) knihy písané v angličtine, a z tých zaberá jednu samostatnú poličku kategória "fantasy knihy písané v angličtine" (spomienka na pošetilé mládí, ktorú tam však mám rada ), a pod nou je polička, kde sú súčasné knihy taktiež v angličtine, ale žánrovo už zmiešané. A tak. encyklopédie, pozostatky z môjho knihomoľského a trochu asociálneho detstva, majú tiež svoj pľac, spolu s rozprávkovými knihami (tam zohrala kľúčovú úlohu chronológia).
hlavne podľa žánru. ale aj podľa toho, či sú požičané/moje, staré/nové, podľa jazyka. ak ide o sériu kníh, musia byť v poradí v akom boli vydané, prípadne zoradené podľa farieb.
Doma knižnicu už ani nemáme. Pri poslednej prerábke sme ich dali do krabíc do špajze. A ja mám v izbe tak málo kníh že som nikdy nemusel rozmýšlať ako ich triediť
Podľa toho či sú moje, pozičané alebo z knižnice. Každé na inej poličke. Inak žánrovo a autorov pri seba ak mam viac knih od niekoho.este podla vydavatelstva (tatran,enigma,evitapress)
záleži na mnohom.. ak sú to série tak tie knihy sú spolu, daľšie kritérium je spoločný autor, potom to je spoločné vydavateľstvo a potom veľkosť... aa aáno, rozprávky sú v jednej poličke, detektívky v ďalšej a ten zvyšok žánrov je v ostatných... a vlastnú poličku má knihobežník
knižnicu nobelových cien podľa rokov; zvyšok sa chytám vytriediť podľa žánru a mena autora abecedne už dosť dlho neviem sa rozhodnúť, takže zatiaľ taký chaos, v ktorom sa vyznám
triediť KNIHY podľa farby obálky?
to je rozumovo asi na takej úrovni, ako rasizmus .. ale keď si niekto udržiava knižnicu kvôli vzhľadu a má v tom vlastný systém.. prosím
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
37 komentov
asi som sa trochu rozpísala?
na toto som zaťažená
A najviac kníh je typu ,,Psíček a mačička", ,,Danka a Janka" tak tie sú podľa veľkosti.
(Inak zijem vo vyjebanom humuse, len knihy, hudbu a kozmetiku si uchylne triedim.)
triediť KNIHY podľa farby obálky?
to je rozumovo asi na takej úrovni, ako rasizmus .. ale keď si niekto udržiava knižnicu kvôli vzhľadu a má v tom vlastný systém.. prosím