ale ved ego je sucastou ludskej osobnosti, ak sa potlacuje, potom to nie je ludska osobnost uplna. a vsak, je pravda, ze niekto ma to ego az priilis vysoke
hmm..ego..pritom ma napada že každy si musí byť vedomí svojich silných stránok a slabých aby ich vedel predať...a aby neprecenoval svoje schopnosti a tym padom aj ego neumerne narastie a mozeme byt casto sklamani s niecoho
existuje ID - vedoma zlozka mysle, ego a superego.. ego riesi zakladne ludske instinkty a potreby.. superego riesi ludske podvedomie, schopnost rozlisovat medzi dobrym a zlym, cize skor by som sa ucil rozsirovat svoje superego.
pozri ak si zastancom Freuda, tak kludne delme ID, EGO, SUPEREGO...
ale tu sme skoncili... Jung to definuje kapanek inak ako Freud a navyse by som
sa k nemu viac priklanal, lebo mi viac vonia duchovna stranka ako sexualno-libidozna ... a to nechcem do toho zatahovat Adlera, Maslowa, lebo dopadneme asi tak,ze sa stratime v deleni, v nazoroch a ich odchylkach .... a to neni cielom tejto diskusie.
Takze vratme sa len k egu .... a k neprofesionalnym nazorom na manipulaciu s egom.
podla mna je to dvojsecna zbran. Zalezi vsak aj od toho ako sa na to pozrieme. Ak povazujeme ego len za sebeckost, ktore nam stale hovori ja ja ja, tak je dobre ho regulovat, resp. dostat pod kontrolu. Ak za ego budeme povazovat nasu osobnost ako taku, to ako sa prejavuje a pod., tak toto by som urcite nepotlacal. Je vhodne primeranym spôsobom podporit nasu prirodzenost- hlavne jej klade aspekty. Pri potlacani ega je to podobne, ako pri potlacanom hneve, alebo nejakej inej emocii. Prejavi sa to a casom, a niekedy ovela horsie ako by sme si predstavovali.
potláčať svoje ego....potláčať svoje inštinkty a potreby (podľa Freuda)...myslím, že to nie je najlepšie...aj keď čisto teoreticky by sme sa tým naučili asi lepšie ovládať...
nuz ja ti neviem sommomo,ale ked sme zas pri Freudovi a jeho sexualnom ponati, tak
ma napadla otazka: ako sa divat na moralku , ktora zakonite potlaca urcite potreby,alebo to uz potom nie su potreby,ak su limitovane moralkou a etikou ?
alebo lepsie povedane, zadefinujme si co budeme chapat v diskusii ako potrebu....
nech sa blbo nepytam ....
páchne to tu prílišnou odbornosťou...
mne by mohol niekto pomasírovať ego, bezplatne
myslím si, že niektorým by potlačenie ega nezaškodilo, aj mne by sa zišlo
ego je ta cast z vas co chce aby ste sa pacili ostatnym... co hlada uznanie od ludi... cize ano, odosobnit sa z toho ega je super ale malokto to vie... ego neni sebavedomie prave naopak... skutocne sebavedomi ludia sa nepotrebuju nikomu pacit...
tak sa mi zda, ze si tu mohol definovat tvoje chapanie ega, lebo bud vacsina ludi to tu chape inak, ako si mal na mysli, alebo to inak chapem ja spolu s mensinou ludi, ktori chapu pojem ego tak ako ho chape psychologia
@9 myslim si, ze je PREDPOKLADOM socialneho vyzitia, aby clovek potlacil urcite potreby svojho ega, na ukor moralky. Pri kazdom spolocenskom konani vlastne clovek rozhoduje medzi egom a moralkou, a myslim si ze prevazna vacsina ludi sama nepozna obsahy a motivy svojho ega, pretoze moralka to nepripusti - to je dovod, preco je v spolocnosti minimum podvodov, aj napriek tomu, ze kazdy zadany clovek moze mat chutky aj "na inu".
Hm MID,
zase sa musim spytat,kedze sme sa asi nepochopili (vid duskusnu odpoved c.5)....
Ak sa budeme drzat vysvetlenia EGA ako ho chape psychologia(samo sa ?), tak prosim konkretizovat ,
pojem ega ako ho chape Freud , alebo ako ho chape Maslow, ci ako ho napriklad chape Rogers, za predpokladu, ze Fromma, popripade Adlera,Sullivana budeme povazovat za Freudovskych a tie male odchylky nebudeme povazavat za relevantne ...
cize EGO podla koho a nie tak vseobecne ako ho chape psychologia, ved hadam vieme, ze nie vsetci sa zhoduju na tej istej definicii....
@thelittleone Najlepší názor na ego, aký som kedy čítal. Stručný a výstižný.
Mám taký pocit, že málo kto pochopil, čo ego v skutočnosti je. Ľudia si ho zamieňajú s "osobnosťou", ego je ale ničiteľom ľudstva, je to potreba ľudí mať uznanie, aby udržalo našu chorú myseľ pri živote.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
14 komentov
PS: najlepsie zdrave eg
pozri ak si zastancom Freuda, tak kludne delme ID, EGO, SUPEREGO...
ale tu sme skoncili... Jung to definuje kapanek inak ako Freud a navyse by som
sa k nemu viac priklanal, lebo mi viac vonia duchovna stranka ako sexualno-libidozna ... a to nechcem do toho zatahovat Adlera, Maslowa, lebo dopadneme asi tak,ze sa stratime v deleni, v nazoroch a ich odchylkach .... a to neni cielom tejto diskusie.
Takze vratme sa len k egu .... a k neprofesionalnym nazorom na manipulaciu s egom.
ma napadla otazka: ako sa divat na moralku , ktora zakonite potlaca urcite potreby,alebo to uz potom nie su potreby,ak su limitovane moralkou a etikou ?
alebo lepsie povedane, zadefinujme si co budeme chapat v diskusii ako potrebu....
nech sa blbo nepytam ....
mne by mohol niekto pomasírovať ego, bezplatne
myslím si, že niektorým by potlačenie ega nezaškodilo, aj mne by sa zišlo
@9 myslim si, ze je PREDPOKLADOM socialneho vyzitia, aby clovek potlacil urcite potreby svojho ega, na ukor moralky. Pri kazdom spolocenskom konani vlastne clovek rozhoduje medzi egom a moralkou, a myslim si ze prevazna vacsina ludi sama nepozna obsahy a motivy svojho ega, pretoze moralka to nepripusti - to je dovod, preco je v spolocnosti minimum podvodov, aj napriek tomu, ze kazdy zadany clovek moze mat chutky aj "na inu".
zase sa musim spytat,kedze sme sa asi nepochopili (vid duskusnu odpoved c.5)....
Ak sa budeme drzat vysvetlenia EGA ako ho chape psychologia(samo sa ?), tak prosim konkretizovat ,
pojem ega ako ho chape Freud , alebo ako ho chape Maslow, ci ako ho napriklad chape Rogers, za predpokladu, ze Fromma, popripade Adlera,Sullivana budeme povazovat za Freudovskych a tie male odchylky nebudeme povazavat za relevantne ...
cize EGO podla koho a nie tak vseobecne ako ho chape psychologia, ved hadam vieme, ze nie vsetci sa zhoduju na tej istej definicii....
Mám taký pocit, že málo kto pochopil, čo ego v skutočnosti je. Ľudia si ho zamieňajú s "osobnosťou", ego je ale ničiteľom ľudstva, je to potreba ľudí mať uznanie, aby udržalo našu chorú myseľ pri živote.
P.S.: Ako si sa TY odosobnila od ega?