Ktoré zamestnania môžu mať problém zo zamestnaním Epileptika? Príklady prosím . Ako sú epileptici znevýhodnení na Slovensku? Čo spravíte ak zrazu niekto dostane epileptický záchvat? Koľko je epileptikov na Slovensku (odhad) ? A ak máte nejaké typy ako zabrániť záchvatu tak sem s nimi xD
(Chcem vedieť váš názor k tejto téme, hľadala som aj na nete, ja len chcem vedieť čo si vy myslíte )
1.elektrikár, záchranár, policajt, hasič, DJ, pyrotechnik...
2. áno pri výkone niektorých povolaní
3.obložiť ho niečím mäkkým, aby si nerozbil hlavu, vypnut hudbu(ak hrá) a nevytahovať jazyk ako to bolo kedysi
4. neviem, možno 1 %
5.nie som epileptik, ale možno keby sa nevystavovali hlasnej hudbe a svetelným efektom...ale videla som v kriminálke, ako sa dá vyvolať epileptický záchvat u zdravého človeka, ak je zaspatý, že vyše dna nespal tak do oka svietiť dlhšie baterkou...ale neodporúčam skúšať (možno to aj blbosť je)
@mariquittka a napríklad taký herci alebo iný ľudia v šoubiznise? lebo napr. v divadle je tých svetiel dosť (aspoň myslím), ale zase poznám hercov ktorý majú epilepsiu (aspoň sa mi marí že majú) a hrajú
Ako pri kazdom cloveku, ktory je chory, na liekoch, stary, nejakym sposobom rizikovy - mala by som vnutorne celkom strach, ze ked sa nieco stane, nebudem mu schopna pomoct a ze budem "vidiet", ako zomrie
(Pritom som si uplne ista, ze keby na to prislo, tak to poriesim uplne s chladnou hlavou, ale ten podvedomy strach nedokazem ovladat)
zažil som to jeden chalan z našej školy je epileptik a akurát keď dostal záchvat som bol pri ňom a jediná vec ktorú som mu mohol dať pod hlavu bol batoh ktorý mi ovracal ale tak dopadlo to dobre
ono hlavne to ze zachvaty spustaju svetla nie je vobec pravidlom, spustacom je to len u niekoho (a ked tak tam casto musia byt aj dalsie faktory ako unava, vycerpanost, velka prodleva medzi zachvatmi atd..) vacsina epileptikov hlavne s tymi parcialnymi zachvatmi nie velkymi vpoho mozu pozerat do diskogule
nechodila by som s takym chalanom asi. prislo mi to dost nepritazlive, ked som ho videla mat ten zachvat. ale ani predtym sa mi nepacil. a videla som to mat aj babu a to mi bolo neprijemne dost. plus aka bola troska zaostala podla mna...no nvm, normalneho epileptika nepoznam este
Mam zevraj sklony k epilepsii ale co ja viem... Nikoho ineho nepoznam a brala by som ich normalne...
A niesom si ista ci epileptici mozu vobec soferovat
@molline myslím že počas testov budú brať do uvahy jeho stav že ako frekventované sú záchvaty, atd...ale nvm ja len viem na 100% že by nemali piť, mne osobne prišlo dosť zle len ked som si odglgla (super slovo toto je z maminho vína (nie že by som pila ale normálka, je oslava tak ti dajú odglgnúť pre srandu z dačoho aby decko ochutnalo že čo a ako )
Ani jedno. Nepoznám epileptika, ale nebála by som sa s ním zostať ani sama, keďže mám už ako také zdravotnícke vzdelanie. Ale asi by mi prekážalo ho mať za partnera...občas by som sa bála, určite to človeka obmedzuje, nemôžeš ho dotiahnúť na nejakú párty s pruskými svetelnými efektmi a to napríklad obmedzuje po čase aj teba..
@molline ak sa dodrzuje liecba a par rokov sa neobjavi zachvat, tak mozu. Pripadne su napr. aj druhy, co sa daju operovat a vlastne to je ich jedina mozna liecba
Epileptický záchvat vzniká dráždením mozgovej kory a môže vzniknúť progresívnym procesom ako je nádor , krvácaním ktoré je spôsobene prudkým úderom hlavy ,taktiež alkohol a lieky, ale vy mate asi na mysli idiopatickú /primárnu/ tu vznik určiť nejde a jej výskyt je skôr v rodinách kde sa už epilepsia zaznamenala , takže sa nič nestane ak ju označím ako dedične ochorenie.Takže poďme k samotnému záchvatu kŕče môžu byť rôzneho druhu a to po 1 PETIT MAL A GRAND MAL ---- / človek ktorý ma tento druh vznikne mať nasledujúce príznaky , trhá mu nejakou končatinou alebo sa zapozerá do blbá a nereaguje , proste dýcha, žmurka pravidelne ale nereaguje všetko to trvá par minút, veľa ľudí si mysli že ma tento druh epilepsie pretože sa zvyknú zapozerať a podobne ale to nie je to iste a iba sa zbytočne obávajú.A teraz ten horši prípad to je GRAND MAL , to je to čo ste už asi videli v nejakých hlúpych filmoch dochádza ku trhaniu celého tela , človek so sebou hádže a preto sa epileptikom radi ako si máju zariadiť spálňu tzn. 1 meter od postele nemôže byť žiadna pridrbana komoda a skrinka ako zvykne byť napríklad na odkladanie kníh , okuliarov a podobne to proste neexistuje !!! Pri tomto záchvate je potrebne dodržať to hlavne a to aby sa človek ktorý prekonáva tento záchvat nedostal do situácie kde si bude môcť poraniť hlavu !! Príznaky: ťažké dýchanie , slinenie ,človek môže byť v bezvedomí a kedže je to proces vyvolaný v mozgu človek sa môže pomočiť alebo pustiť stolicu , to nie je nič neobvykle .Takže sme v situácii ked váš kamarát dostane EZ on tomu nezabráni takže jediná pomoc budete vy ak mate podozrenie tak treba sa kamarátovi prihovoriť a vziať ho niekde kde je trávnatá plocha , dať ho do sedacej polohy / to je ked mate šťastie v opačnom prípade vám môže spadnúť na hlavu a rozflakať i ju preto je potrebne aby k tomu nedošlo preto je ho potrebne chytiť najlepšie je isť stále niekde na trávnatú plochu ak to ešte stav dovoľuje , pretože ak bude na asfaltke tak si tu hlavu môže drbať o zem a tak bude lepšie ak tam bude pôda !!! Vašou jedinou starosťou ako pomôcť kamarátovi by malo vážne byť postarať sa o jeho hlavu , vyzliecť si bundu podložiť ju alebo podoprieť hlavu a počkať kým tie kŕče odznejú !!! Ďalšia vec o ktorej ľudia nevedia že postihnutému nesmiete držať končatiny,lebo mu ešte niečo sposobite.
Po záchvate by ste už mali vedieť poskytnúť pomoc aj keby ste o EZ vedeli hovno , štandardne stabilizovaná poloha , kontrolujeme životne funkcie ono aj ked váš kamarát povie že do nemocnice nejde tak ho pošlite štandardne do piče pretože pri EZ mohlo dojsť k poraneniu hlavy a preto je potrebne aby bol vyšetrený , no Sanitku mu treba proste zavolať tam ho prezrú a vylúčia nejaké poranenie ak nič nenájdu tak si môžete zagratulovať že ste zachránili človeka a určite vás aj pochvália.
Na mojevideo som minule videl video kde chlap jazdil na Mustangu a vyšiel z dráhy na pole vďaka bohu sa mu nič nestalo neviem o čo išlo malo to viacero príčin ale mohlo isť o Petit mal
Ešte som zabudol faktor jazyk ten nemôže zapadnúť a tak nedôjde ani k zablokovaniu dýchacích ciest.
poznám jednu holku, dokonca som na to, že s ňou niečo nie je v poriadku prišla ja spolu s jej sestrou! Lebo občas bola ako keby v takom tranze, neodpovedala na naše otázky a oči dala ve sloup či ako sa to hovorí, proste bola mimo, sme jej to raz natočili na mobil a potom nám uverila ( dlho som mala mobil v pohotovosti a pripravený na kameru, keď som bola v jej blízkosti, vyplatilo sa )
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
26 komentov
(Chcem vedieť váš názor k tejto téme, hľadala som aj na nete, ja len chcem vedieť čo si vy myslíte )
2. áno pri výkone niektorých povolaní
3.obložiť ho niečím mäkkým, aby si nerozbil hlavu, vypnut hudbu(ak hrá) a nevytahovať jazyk ako to bolo kedysi
4. neviem, možno 1 %
5.nie som epileptik, ale možno keby sa nevystavovali hlasnej hudbe a svetelným efektom...ale videla som v kriminálke, ako sa dá vyvolať epileptický záchvat u zdravého človeka, ak je zaspatý, že vyše dna nespal tak do oka svietiť dlhšie baterkou...ale neodporúčam skúšať (možno to aj blbosť je)
*nepoznam nikoho s epilepsiou
(Pritom som si uplne ista, ze keby na to prislo, tak to poriesim uplne s chladnou hlavou, ale ten podvedomy strach nedokazem ovladat)
A niesom si ista ci epileptici mozu vobec soferovat
@molline myslím že počas testov budú brať do uvahy jeho stav že ako frekventované sú záchvaty, atd...ale nvm ja len viem na 100% že by nemali piť, mne osobne prišlo dosť zle len ked som si odglgla (super slovo toto je z maminho vína (nie že by som pila ale normálka, je oslava tak ti dajú odglgnúť pre srandu z dačoho aby decko ochutnalo že čo a ako )
@lady2lol chudaci :/ dufam ze sa to u mna neprejavi lebo ako vzdat sa chlastu...
Po záchvate by ste už mali vedieť poskytnúť pomoc aj keby ste o EZ vedeli hovno , štandardne stabilizovaná poloha , kontrolujeme životne funkcie ono aj ked váš kamarát povie že do nemocnice nejde tak ho pošlite štandardne do piče pretože pri EZ mohlo dojsť k poraneniu hlavy a preto je potrebne aby bol vyšetrený , no Sanitku mu treba proste zavolať tam ho prezrú a vylúčia nejaké poranenie ak nič nenájdu tak si môžete zagratulovať že ste zachránili človeka a určite vás aj pochvália.
Na mojevideo som minule videl video kde chlap jazdil na Mustangu a vyšiel z dráhy na pole vďaka bohu sa mu nič nestalo neviem o čo išlo malo to viacero príčin ale mohlo isť o Petit mal
Ešte som zabudol faktor jazyk ten nemôže zapadnúť a tak nedôjde ani k zablokovaniu dýchacích ciest.
Lieky