Myslíte si, že existuje skutočný dôvod na samovraždu? Ak áno, tak aký je to dôvod...? Prečo stále viac a viac ľudí používa túto cestičku aby vyšli z bludiska? Nemyslíte si, že samovražda je len druh egoizmu? Že človek myslí iba na seba a nezaujíma ho, čo
3. jj...prečo?? lebo ma zradil niekto komu som verila a ma zradil.. a toho cloveka som mala najradsej na svete a..nemam slov...podrezanie vyvolava uzasny pocit..ani nefim preco..
5.este ani dve nie su a niektori sa zbiehaju do postele uz... ach juj...
6.uzasny pocit v com? nebojis sa ze to zajde daleko a nebude uz cesty spat? mas zivot pred sebou... ludia ktori ta teraz "nekonecne sklamu" a ktorym si tak "velmi verila"... v buducnosti sa nad tym iba pousmejes a povies si ze ake si bola dieta a ako si si to velmi brala k srdcu... tym ta neurazam ze si mala... iba hovorim ake to bude potom...
dobre budem dnes vynimocne mila a vyjadrim sa k teme
myslim si ze existuje skutocny dovod na samovrazdu, kazdy kto sa o nu pokusi skutocny dovod ma. Kazdy znasa problemy inak. To co je pre jedneho banalita to moze iny clovek vnimat uplne inak. Nikto by si nevzal zivot len tak ak by na to nemal skutocny dovod, ktory je prenho zavany.
raz som pocula vyjadrit sa psychologicku ze vacsina samovrazd sa deje v afekte a ze takyto ludia sa v danej chvili tuzia zabit ale nechcu zomriet. Bohuzial sa to nevylucuje. V danej chvili ked je clovek na dne a psychicky labilny sa mu to moze javit ako najvhodnejsie riesenie aj ked na druhy den by uz premyslal inak.
dalej existuju aj jebnuty ludia (vid barculiq), ktory sa snazia byt len zaujimavy. To je podla mna pripad pre psychiatra
V zivote by som si zivot nevzala, pretoze mam natolko zdravy rozum a niesom v takej tazkej situacii aby som o tom musela uvazovat
Akuska myslim ze "Baarculiq" nie je z radu "emo" i ked tak vyzera... teda som tu novy a nepoznam tu velmi ludi ale precital som si nejake veci o jej rodicoch a zivote a ak je to pravda tak ju obdivujem... s jej vekom a problemami...
Imho je kazdy samovrah tak trosku psychicky naruseny, lebo to cloveku ani priroda neda, aby sa sam zabil, proste pokial uz nefachci pud sebazachovy, tak nieco nie je ok...
Ale myslim, ze rozumny dovod na samovrazdu jednoznacne neexistuje, samovrazda nikdy nic neriesi, len skomplikuje celu vec...
bolo to nedavno, v diskusii sa rozprudila viacmenej rovnaka debata tak kto chce precita
zaroven skopirujem svoje dva prispevky aj sem kedze ide o rovnaku temu, a aj tu prevladaju rovnake nazory
vsetci tu pisete ze tym ze sa zabije nevyriesi nic
je to presny opak
vsetci pisete ze sa to da riesit aj inak, a vy by ste to tak urobili, myslite ze to je take jednoduche? Ze si len poviete 'idem radsej s kamoskami na disku'
neviete ake je to kazde rano sa budit bez toho aby ste na to mali dovod,
nemate ziaden dovod na radost,
nikomu nechybate,
lahko sa to hovori clovekovy, ktory je stastny
pisete aka je trubka, ze skocila, a ze 'si neuvedomila kolkym ludom tym ublizila'
peneboze to je ta posledna vec co take dievca trapi,
zbytocne sa tu budem rozpisovat pre vas, ludi ktory taketo veci nechapu a pozeraju sa na to len z jednej strany a to tej > boze skocila, kto to teraz ma po nej umyvat?
SA SPAMATAJTE A PREDTYM NEZ NIECO NAPISETE SA SKUSTE ZAMYSLIET
druhy prispevok
Komu ublizi tym, ze skoci z okna?
Urcite to nebolo len tak pre nic, ze jej zrazu preplo z tepla,
urcite to boli nejake trvajuce problemy, keby ju mal niekto rad, urcite by si to vsimol a jej pomohol, mozno to boli nezhody v rodine.... rodicia za kazdi chvilu hadaju, ja skocim, a zrazu si rodicia uvedomia ze aj ja som tam bol, a zacnu smutit, a mne niekto vynada ze som urobil rodicov smutnych?
To je blby nazor,
nevieme preco skocila, tazko je preto o tom rozpravat
a ked niekto pise ze samovrah je egoista tak snim urobim asi to iste ako tinedzerovi co zadrie ze stat je jebnuty lebo nechce legalizovat marisku (to som nasraty z predchadzajucej temy, tam som sa tiez trosku utrhol)
Baarculiq ked si sprosta tak si to nechaj aspon pre seba, alebo to urob poriadne
myslím že samovražda je pre niektorých vykúpením. Ale nevravím teraz o jebnutých detičkách čo lamentuju jak sa idu zabiť, alebo čo sa zabijú koli uplným pi*ovinám (oooo opustil ma, zabijem sa) Skôr mám na mysli ludí, pre ktorých je život skutočným utrpením (napr. neliečiteľná choroba).
Myslim si ze nikto sa nezabije len tak pre nic za nic...poviete si uplna banalita, ale ked sa tych mensich problemov nahromadi kopa a clovek uz nevie ako z toho vyjst, moze to vtedy povazovat za jedine riesenie...jednoducho so vsetkym seknut a...
do troch bodiek súhlasím s akuskou, ešte doplním, že v dobe keď je človek na psychickom dne, podotýkam psychickom, ktorej centrum je mozgová kôra, a mozog je len orgán, tvorca emócií, atď, v danej chvíli neexituje filozofia, otázky, premýšľanie... iba skutočný skrat v mozgovom tkanive, ktorého následky sú...
hartikk: nepýtaj sa, aký má byť dôvod samovraždy, jednak je to nemiestna otázka, a jednak buď rád, že nemusíš riešiť toto, ver, že aj keď je tu niekto na Birdzi, čo sa pokúšal o niečo také a mal na to skutočný dôvod, nebude to tu rozoberať priamo a otvorene...maximálne v náznakoch
Ja si myslím že ludia,ktorí chcú spáchať samovraždu sú na jednej strane odvážni,pretože toto potrebuje velmi vela odhodlania vykonať niečo takéto,no na druhej sú zbabelí lebo utekajú od problémov namiesto toho,aby sa s nimi popasovali.Lebo VŽDY sa nájde dôvod žiť.
hej no ale tak uvažujte logicky ... keď chce niekto spáchať samovraždu musí ho niečo veľmi trápiť, a všetko sa dá vyriešiť ... len musí dť vedieť že potrebuje pomoc. Povedzte čo sa nedá vyriešiť inak ako smrťou ? nič ...
Ale nie, ked sa uz bavime o tom, ci nieco po tej smrti je alebo nie, tak si nemyslim, ze kazdy samovrah ide automaticky do pekla, samovrazda je velmi zlozity cin a nemoze byt posudzovany sablonovito, kazdeho k tomu vedie nieco ine... Ale nemyslim, ze je riesenim, to urcite nie.
24: no neviem, či to má dačo s odvahou a zároveň aj zbabelosťou spoločné...
poviem to na rovinu a bez škrupín: nie človeka, ktorý pácha samovraždu z vážnych dôvodov, treba označovať za zbabelca, ale toho človeka, ktorý ho nazýva zbabelcom, je sám oveľa väčším úbožiakom a zbabelcom a chudákom, pretože nič nie je ľahšie ako súdiť iných a nepohnúť prstom, dolný palec takým ľuďom!
37 sem-tam hej sem-tam nie... niekedy si prajem zomrieť a niekedy žiť... no proste prešiel som si takým obdobím kedy som si myslel že to je jediné východisko ale teraz už viem že každý problém má aj riešenie len treba chcieť a vedieť bojovať so životom ... nikdy nebol ľahký ani nebude a verím v to že raz budem aj šťastný uvidíme ... lebo ešte stále to je dosť nanič
Áno, niekedy sa nám môžu naše problémy zdať priam neriešiteľné, ale načo máme priateľov? Podľa mňa aj na to, aby nám v takých chvíľach ukázali že vždy je riešenie. Niekedy nie práve najjednoduchšie ale je.
A neskúšajte na to reakcie typu "všetci sa im otočili chrbtom", pretože koľkí z tých ľudí čo sa pokúsili o samovraždu mali priateľov, mohli sa na nich obrátiť, ale svoje problémy akurát dusili v sebe a tvárili sa že sú v pohode, prípadne ak im niekto ponúkal pomoc, tak ho odignorovali? (Mám výbornú kamarátku ktorá sa ešte dávnejšie viditeľne trápila, celý týždeň chodila do školy ako bez duše, nedalo sa s ňou rozprávať a na otázku "čo sa deje?" mi oznámila suchým tónom "nič" a následne sa mi otočila chrbtom a odišla... A trvalo dosť dlhú dobu kým nám konečne povedala čo ju trápi... - Takže mala okolo seba ľudí ochotných pomôcť jej, podržať ju, vypočuť ju, proste čokoľvek a vytrvalo ich odmietala...)
Takže samovražda je podľa mňa zbytočnosť a veci akurát komplikuje.... pretože vždy sa nájde niekto komu bude ten človek chýbať...
Ešte by som možno súhlasila s Geordiem - keď je to neliečiteľne chorý človek, pri ktorom je isté, že by už do konca života len strašne trpel...
43. no ale plno ludi ju spravi, aj ked mali rodinu, ktora ich mala rada...a vtedy to je egoizmus. Pri chorobe s velkymi bolestami a bez sance na vyliecenie, vtedy mi to prijde aj dobre pre dotycneho.
podľa mňa keď človek spadne úplne na dno,keď si už myslí že je nula a vie že jeho budúcnosť nieje,keď už vie že si nedokáže splniť svoje sny,ale hlavne asi keď stratí priateľov a rodinu...
no a potom sú tu už rôzne druhy psychických porúch,chorôb a toho všetkého...
ale myslím si, že to s egoizmom nemá nič spoločné...
Myslím si,že samovražda nieje vždy to najvhodnejšie riešenie problémov..určite sa dá vždy nájst aj iné,rozumnejšie riešenie...a aj tak,každý človek má na svete aspoň jednu osobu,ktorej može všetko povedat,ktorej sa može zveriť a može ju poprosit o pomoc keď si nevie rady,alebo ho podporí,keď sa cíti zle,alebo osamelý...takže vždy máme pre koho žiť a aj tak sme tu na svete na to,aby sme tie prekážky prekonali a nie na to,aby sme nad nimi len plakali
Pred par dnami sa mi dostala do ruk velmi zaujima kniha od Jean Liedloff - Koncept kontinua, ktora v podstate pojednava o attachment parenting ...
Je to zaujmave citanie a v podstate odpoveda aj na otazku preco v nasej modernej kulture dochadza k samodestrukcnemu spravaniu.
Pokusim sa to jednoducho vysvetlit. Podla nej sa kazdy tvor rodi s urcitym naprogramovanim (ocakavania typicke pre jeho druh) nazvime ho kontinuum. AK sa toto kontinuum nenaplna dochadza k deprivaciam, ktore sa s nami povlecu cely zivot. Pretoze nase ocakavania neboli naplnene nevieme sa dostatocne socializovat a tym padom zijeme v trvalej deprivacii. Nakoniec sme nuteny prezivat to co sme sa naucili ako batolata - zit deprivovane - tj. v niektorych pripadoch pokial sa toto nase nove "nespravne" kontinuum akosi narusi musi sa nejako dostat do naucenej polohy - no a niekedy cesta vedie priamo cez samodestrukciu...
taktiez poukzuje na to, ze v juhoamerickych kmenoch indianov, ktory mimochodom ziju na urovni doby kamennej, sa samovrazdy nevyskytuju. Taktiez nepoznaju depresie, a pri jej pozorovaniach nenasla jedineho deprivovaneho jedinca.
Toz v kocke vraj nas "kulturny" svet prilis podlieha logike a rozumu. A vsetky sebadestrukcne prejavy su iba nasledom ich nasledovania. Vraj keby sme sa oslobodili a nechovali ako obete obeti a nasledovali kontinuum boli by sme stastnejsii a menej deprivovani.
47 - myslim, ze na tom nieco bude, jednoduchsie povedane ludia uz su dalej od povodneho sposobu zivota a lezie im to na nervy, coz casto vedie k samovrazde, hm, kruta realita...
najlepsie je ked ludia co ani len netusia co je to depresia zacnu rozpravat o tom ako samovrazda nic neriesi.. nikoho nenapadne, ze takto chory clovek nema silu ani len vstat rano z postele nie este celit svojim problemom.. a pristup ludi typu ale no tak vzchop sa vzdy je preco zit, ich len utvrdzuje v tom, ze su totalne nuly a nedokazu sa ani len postavit na nohy a zabojovat o to stastie, ktore im tak chyba... nic nieje horsie ako ked nedokazete zit sam zo sebou, zo svojimi myslienkami, ziadny spanok a ked tak priserne sny.. ked v noci tuzite zaspat a uz sa nikdy nezobudit.. vtedy nepomoze ani rodina a kamarati, nech su akokolvek mili a uzasni.. a vobec to nemusi mat dovod.. ale to sa chape tazko
Zimuska - absolutne s tebou suhlasim...lahko sa moralizuje ludom, co neprezivaju to, co musi prezivat clovek s depresiami...taki ludia to nikdy nepochopia.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
51 komentov
samowražda asi najčastejšie z lásky..: disappointed:
preboha ja idem spat.. pokrocila nocna hodina a ako vidim barculiq a zadok si konkuruju v pisani kokotin
co som komu urobila ???
4.no dowol sak budu len dwe hodky
6.uzasny pocit v com? nebojis sa ze to zajde daleko a nebude uz cesty spat? mas zivot pred sebou... ludia ktori ta teraz "nekonecne sklamu" a ktorym si tak "velmi verila"... v buducnosti sa nad tym iba pousmejes a povies si ze ake si bola dieta a ako si si to velmi brala k srdcu... tym ta neurazam ze si mala... iba hovorim ake to bude potom...
myslim si ze existuje skutocny dovod na samovrazdu, kazdy kto sa o nu pokusi skutocny dovod ma. Kazdy znasa problemy inak. To co je pre jedneho banalita to moze iny clovek vnimat uplne inak. Nikto by si nevzal zivot len tak ak by na to nemal skutocny dovod, ktory je prenho zavany.
raz som pocula vyjadrit sa psychologicku ze vacsina samovrazd sa deje v afekte a ze takyto ludia sa v danej chvili tuzia zabit ale nechcu zomriet. Bohuzial sa to nevylucuje. V danej chvili ked je clovek na dne a psychicky labilny sa mu to moze javit ako najvhodnejsie riesenie aj ked na druhy den by uz premyslal inak.
dalej existuju aj jebnuty ludia (vid barculiq), ktory sa snazia byt len zaujimavy. To je podla mna pripad pre psychiatra
V zivote by som si zivot nevzala, pretoze mam natolko zdravy rozum a niesom v takej tazkej situacii aby som o tom musela uvazovat
inac nefim co ej an tom zaujmave
Ale myslim, ze rozumny dovod na samovrazdu jednoznacne neexistuje, samovrazda nikdy nic neriesi, len skomplikuje celu vec...
bolo to nedavno, v diskusii sa rozprudila viacmenej rovnaka debata tak kto chce precita
zaroven skopirujem svoje dva prispevky aj sem kedze ide o rovnaku temu, a aj tu prevladaju rovnake nazory
vsetci tu pisete ze tym ze sa zabije nevyriesi nic
je to presny opak
vsetci pisete ze sa to da riesit aj inak, a vy by ste to tak urobili, myslite ze to je take jednoduche? Ze si len poviete 'idem radsej s kamoskami na disku'
neviete ake je to kazde rano sa budit bez toho aby ste na to mali dovod,
nemate ziaden dovod na radost,
nikomu nechybate,
lahko sa to hovori clovekovy, ktory je stastny
pisete aka je trubka, ze skocila, a ze 'si neuvedomila kolkym ludom tym ublizila'
peneboze to je ta posledna vec co take dievca trapi,
zbytocne sa tu budem rozpisovat pre vas, ludi ktory taketo veci nechapu a pozeraju sa na to len z jednej strany a to tej > boze skocila, kto to teraz ma po nej umyvat?
SA SPAMATAJTE A PREDTYM NEZ NIECO NAPISETE SA SKUSTE ZAMYSLIET
druhy prispevok
Komu ublizi tym, ze skoci z okna?
Urcite to nebolo len tak pre nic, ze jej zrazu preplo z tepla,
urcite to boli nejake trvajuce problemy, keby ju mal niekto rad, urcite by si to vsimol a jej pomohol, mozno to boli nezhody v rodine.... rodicia za kazdi chvilu hadaju, ja skocim, a zrazu si rodicia uvedomia ze aj ja som tam bol, a zacnu smutit, a mne niekto vynada ze som urobil rodicov smutnych?
To je blby nazor,
nevieme preco skocila, tazko je preto o tom rozpravat
a ked niekto pise ze samovrah je egoista tak snim urobim asi to iste ako tinedzerovi co zadrie ze stat je jebnuty lebo nechce legalizovat marisku (to som nasraty z predchadzajucej temy, tam som sa tiez trosku utrhol)
Baarculiq ked si sprosta tak si to nechaj aspon pre seba, alebo to urob poriadne
a okrem toho bezkaj na psychiatriu, dakujem
hartikk: nepýtaj sa, aký má byť dôvod samovraždy, jednak je to nemiestna otázka, a jednak buď rád, že nemusíš riešiť toto, ver, že aj keď je tu niekto na Birdzi, čo sa pokúšal o niečo také a mal na to skutočný dôvod, nebude to tu rozoberať priamo a otvorene...maximálne v náznakoch
A netreba sa zabijat... vzdy sa najde nejaky dovod nato, aby sme zili
pisete jak sa daju problemy riesit blabla ze by ste neskocili a radsej riesili
to neni taka lahke, nie kazdy problem je riesitelny, a hlavne ak as vam vsetci stavaju chrbtom...
Smrť nemusí byť vyslobodením... //// len nezacni hovorit o tom ze ked zomriem pojdem do pekla...
Ale nie, ked sa uz bavime o tom, ci nieco po tej smrti je alebo nie, tak si nemyslim, ze kazdy samovrah ide automaticky do pekla, samovrazda je velmi zlozity cin a nemoze byt posudzovany sablonovito, kazdeho k tomu vedie nieco ine... Ale nemyslim, ze je riesenim, to urcite nie.
poviem to na rovinu a bez škrupín: nie človeka, ktorý pácha samovraždu z vážnych dôvodov, treba označovať za zbabelca, ale toho človeka, ktorý ho nazýva zbabelcom, je sám oveľa väčším úbožiakom a zbabelcom a chudákom, pretože nič nie je ľahšie ako súdiť iných a nepohnúť prstom, dolný palec takým ľuďom!
Apropo čo je to zmysel života. Jeden deň ho máš
najdeš si niekoho a naraz je celkom iný alebo sa niečo o sebe dozvieš a zas sa zmení...
Nevravím ,že sa mení neviem ako často ale
A neskúšajte na to reakcie typu "všetci sa im otočili chrbtom", pretože koľkí z tých ľudí čo sa pokúsili o samovraždu mali priateľov, mohli sa na nich obrátiť, ale svoje problémy akurát dusili v sebe a tvárili sa že sú v pohode, prípadne ak im niekto ponúkal pomoc, tak ho odignorovali? (Mám výbornú kamarátku ktorá sa ešte dávnejšie viditeľne trápila, celý týždeň chodila do školy ako bez duše, nedalo sa s ňou rozprávať a na otázku "čo sa deje?" mi oznámila suchým tónom "nič" a následne sa mi otočila chrbtom a odišla... A trvalo dosť dlhú dobu kým nám konečne povedala čo ju trápi... - Takže mala okolo seba ľudí ochotných pomôcť jej, podržať ju, vypočuť ju, proste čokoľvek a vytrvalo ich odmietala...)
Takže samovražda je podľa mňa zbytočnosť a veci akurát komplikuje.... pretože vždy sa nájde niekto komu bude ten človek chýbať...
Ešte by som možno súhlasila s Geordiem - keď je to neliečiteľne chorý človek, pri ktorom je isté, že by už do konca života len strašne trpel...
mas pravdu, ona to dusi v sebe, ale myslim ze dobry priatel, tak ako ty si videla ze s nou nieje nieco v pohode,
a ako dobry priatel by som neodisiel keby som videl ze nieje v pohode, a povie mi ze je v pohode
by som ju otravoval az kym by to nevyklopila
2: amagad
Skutocne objektivny dovod asi neexistuje.
Pre kazdeho moze byt dovodom nieco ine...
Niekedy sa skutocne cloveku moze zdat, ze uz nie je vychodisko, viem to pochopit.
Hmm...druh egoizmu asi nie. Ked sa o teba niekto zaujima a ma ta rad, tak pootm nemas dovod na samovrazdu...
podľa mňa keď človek spadne úplne na dno,keď si už myslí že je nula a vie že jeho budúcnosť nieje,keď už vie že si nedokáže splniť svoje sny,ale hlavne asi keď stratí priateľov a rodinu...
no a potom sú tu už rôzne druhy psychických porúch,chorôb a toho všetkého...
ale myslím si, že to s egoizmom nemá nič spoločné...
Je to zaujmave citanie a v podstate odpoveda aj na otazku preco v nasej modernej kulture dochadza k samodestrukcnemu spravaniu.
Pokusim sa to jednoducho vysvetlit. Podla nej sa kazdy tvor rodi s urcitym naprogramovanim (ocakavania typicke pre jeho druh) nazvime ho kontinuum. AK sa toto kontinuum nenaplna dochadza k deprivaciam, ktore sa s nami povlecu cely zivot. Pretoze nase ocakavania neboli naplnene nevieme sa dostatocne socializovat a tym padom zijeme v trvalej deprivacii. Nakoniec sme nuteny prezivat to co sme sa naucili ako batolata - zit deprivovane - tj. v niektorych pripadoch pokial sa toto nase nove "nespravne" kontinuum akosi narusi musi sa nejako dostat do naucenej polohy - no a niekedy cesta vedie priamo cez samodestrukciu...
taktiez poukzuje na to, ze v juhoamerickych kmenoch indianov, ktory mimochodom ziju na urovni doby kamennej, sa samovrazdy nevyskytuju. Taktiez nepoznaju depresie, a pri jej pozorovaniach nenasla jedineho deprivovaneho jedinca.
Toz v kocke vraj nas "kulturny" svet prilis podlieha logike a rozumu. A vsetky sebadestrukcne prejavy su iba nasledom ich nasledovania. Vraj keby sme sa oslobodili a nechovali ako obete obeti a nasledovali kontinuum boli by sme stastnejsii a menej deprivovani.