Klasika. Pán prstenov, Hobit, niečo v čom si neviem spomenúť názov a HP Iné fantasy som nečítal aj keď som začal nejaké veci napr. Arteims Fowl či jak sa to píše.Ale to ma nebavilo ani som to nedočítal.
potom este napr dragonlance, husitsku trilogiu od Szapkowskeho, zevraj fici eragon (ale to som necital, tak neviem) dobry bol kulhankov nocny klub, potom nocna hliadka
tolkiena a podobne rozsirenejsie diela som citala, sapkowskeho takisto, kulhanek je super, asi skusim toho Conana. Najlepsia zatial bola Prathettova Zemeplocha
jasne, Spakowsky je super, teraz som docitala poviedky a sagu mam precitanu davno. Na nom je najlepsi ten naturalizmus. Nieje to take tazko vznesene ako u Tolkiena a charaktery nie su cierno-biele.
Lilithka666: Ja citam teraz sagu a poviedky mam precitane davno
a charaktery sa hlavne snazia prezit v jeho svete, ktory je blizsie realite ako ten Tolkienov, ktory je mierne idealizovany (nic proti Tolkienovi, of course)
a druha vec, drviva vacsina Szapkowskeho hlavnych charov su zmrdi, bardi, vyvrheli, zoldaci, carodejnicky a iny, kvazi odpad spolocnosti
Poviedky som ani nevidela, ságu mám už nejakú dobu rozčítanú, ale husitskú trilógiu som čítala celú a odporúčam
A z ďalších - ak nespomeniem už spomínaných, tak by som odporučila od Naomi Novik: Temeraire (Drak jejího veličenstva, Nefritový trun) alebo Anne McCaffrey: Drakeni z Pernu (tam je tých knižiek v sérií o čosi viac)
duna a vsetky jej diely od franka herberta,ale to nie je fantasy.. .od lukjanenka bludiste odrazu.. .asimov nadace.. .mechanikcy pomeranc-to je taka psycho-csi-fi zhatlanina,ale ako som ta spoznal tebe by sa to velmi pacilo,alebo skor,ta kniha sa hnusi.. .
je toho este mnoho.. .
a eset take zamotane ale celkom slusne od prattchetta a geilmana(take nejake meno)-dabra znameni.. .
a pocul som este daco ze:klub extaze,to si chcem precitat,len newem autora.. .
aach eragon eragon...pri tej knoihe mam zmiesane nazory, raz tak raz onak, nejde o to , ci je alebo nie je to fantasy, je je, ale ake...:/ je kopec inych lepsich knih, ale nepisali ich mladi americania zijuci v lepsich podmienkach
hm
ja citam teraz Jack Vance: Lyonesse, celkom dobre, ale ine, ako "dnesne leiace fantasy", je bohatsie na narody, je krute, zvrhle, a pekne opisy
už som sa fakt začínala báť, že tu nikto nespomenie Pratchetta Milujem ako píše, ako sa človek pri tých knihách zabaví a nájde typy, s ktorými sa stretáva v reále. No a potom Sapkowského, samozrejme. Toho mám rada preto, lebo som mu uverila, žila v tom príbehu, a doteraz sa mi vybavujú obrazy (asi rok a pol čo som to čítala), čo sa mi u Tolkiena nepodarilo až tak dokonale. Pravdepodobne to bude tým jeho vznešeným štýlom a vznešenými postavami, ktoré ma vo svojej dokonalosti obmedzujú.
keď chceš mať z pratchetta naozajstný pôžitok, nech Ťa ani nenapadne čítať slovenský preklad. Myslím, že ako príklad hovoriaci za všetko postačí preklad názvu The color of magic na Kúzelná farba (kanturek to prelozil Barva kouzel)....toť odporúčanie nadšenca
Zipporah: ja tiez neviem, čo si mysliet o Eragonovi... sčasti to mám veľmi rada, patrí medzi moje obľubene, lenže ako človek rastie, stáva sa mudrejším, viac číta a vypestuje si schopnosť rozplišovať plagiáty od kvalitných diel Niekedy mi to pripadá ako viac-menej vydarená no dosť drzá kopia iných fantasy diel, predovšetkým Tolkiena... na jednej strane by som ocenila keby si ten autor vynašiel VLASTNY svet (nie zmes Stredozeme, Pernu a čo ja viem čoho ešte) s VLASTNYMI originálnymi obyvateľmi (elfovia sú takmer navlas takí ako tí tolkienovi), ale na druhej strane ma teší, že sa o magických bytostiach, iných svetoch, mágii a drakoch dozvedám viac Ale za veľdielo sa to asi radiť nedá... Neviem... mám z toho zmiešané pocity...
hehe presne, okrem toho teraz citam take klasa fantasy stare prave, a dozvedam sa o zaujimavejsich tvorov nez su len uzasni genialni elfovia, ktori mi uz aj totalne lezu na nervy stacia mi v tolkienovi, naco ich daval eragon? a trpaslici tiez...napriklad som spoznala lepsiu psychologiu carodejnikov, ake postavenie maju vo fantasy, a lesne potvory, harpye, alebo zivot lesnych vil sa mi paci, ani som nevedela, ze su to male zienky vyzerajuce ako deti, jasne, bo v ceskoslovenskych ropzravkach vily su krasne vysoke modelky
Zipporah: To áno, ale nesúhlasim s tým o lesných vílach, oni nemusia byť malé žieny pripomínajuce deti, sú také, ako si ich kto predstavuje :_) Ja by som tiež rada čítala o niečom inom, harpye môžu byť zaujímavé, privitala by som dozvedieť sa o fantasy bytostiach čosi viac Mozeš niečo odporučiť?
Talizman od Kinga a Strauba. Aj keď neviem, či sa to presne dá zaškatulkovat do fantasy.. Na mna to posobí síce trocha depresívne občas, hlavne ten začiatok. I ked mna deprimuje skoro každá kniha ale nevadí
asi sa budem opakovať.. ale knihy od Terryho Pratchetta su fakt fasa (a to normalne fantasy moc nemusim)..samozrjeme, nejlepšie v originále, ale keď sa neda, tak radšej po česky..
Terry Pratchett je fakt dobrý a obaly... oni sú vábivejšie keď po prečítaní niekoľkých častí na tých obaloch vieš na nich nájsť v podstate skrítenú verziu deja (aspoň ja som ju tam vždy po prečítaní knižky našla )
no samozrejme naj je Pan Prstenov jednuducho Tolkien... Artemis Fowl je skvely zatial mam precitanu len prvu cast...teraz citam Trilogiu Bartimaeus-Amulet zo samarkandu Golemovo oko a tretiu si uz nepametam Endymion Spring je tiez perfektny vazne ke som bola mladsie moja prva fantas knihy myslim, ze bola diecatko z krajiny drakov wowo skvela a v poslednom case si vsimam ze som od dievcensyh romanov presla na fantasy a neviem dost toho uz mam precitane
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
35 komentov
Eragon + pokracovanie bolo fajn, ale na zaver mam cakat 4 roky ?!?!?!
HP fajn...
Artemis Fowl no nezacinalo to uzasne ale potom som sa na to namotal a zhltol som vsetky 4 diely... ma byt inac tusim dalsi? musim zistit...
potom este napr dragonlance, husitsku trilogiu od Szapkowskeho, zevraj fici eragon (ale to som necital, tak neviem) dobry bol kulhankov nocny klub, potom nocna hliadka
ak ma este nieco napadne dopisem
a charaktery sa hlavne snazia prezit v jeho svete, ktory je blizsie realite ako ten Tolkienov, ktory je mierne idealizovany (nic proti Tolkienovi, of course)
a druha vec, drviva vacsina Szapkowskeho hlavnych charov su zmrdi, bardi, vyvrheli, zoldaci, carodejnicky a iny, kvazi odpad spolocnosti
A z ďalších - ak nespomeniem už spomínaných, tak by som odporučila od Naomi Novik: Temeraire (Drak jejího veličenstva, Nefritový trun) alebo Anne McCaffrey: Drakeni z Pernu (tam je tých knižiek v sérií o čosi viac)
a zemeplochu milujem
ja by som odporučila trilogiu bartimaeus, prvy diel je amulet zo samarkandu. Je to výborné
Artemis fowl je tiez fajn, má byť 6 dielov, v slovenčine je uz aj piaty
a tiez niekto spominal nocní hlídku, skvelá to vec!
alebo co takto pullmanova trilogia, zlatý kompas je prva cast, bol aj v kine
je toho este mnoho.. .
a eset take zamotane ale celkom slusne od prattchetta a geilmana(take nejake meno)-dabra znameni.. .
a pocul som este daco ze:klub extaze,to si chcem precitat,len newem autora.. .
hm
ja citam teraz Jack Vance: Lyonesse, celkom dobre, ale ine, ako "dnesne leiace fantasy", je bohatsie na narody, je krute, zvrhle, a pekne opisy
no jasne, Tolkienovou kronikou zacni
» cs.wikipedia.org/wiki/Zem%C4%9Bp...
Ak ti to pomôže
Niektoré tie knihy už vyšli aj v slovenčine (Ako Úžasná Plochozem), ale osobne odporúčam českú verziu
Ked vedel niekto pisat, tak to bol on, Pista Kral a Tolkien
a Sapkowski som citala uz vela vela rokov dozadu a teraz ma strasne namotala ta nova pc hra Zaklinac.. tak mozno po nej opat siahnem
kuzlo fantasy je uzasneee
Najkrajšie a najúžasnejšie víly sú u mňa, v mojom fotoalbume...
n oprecitaj si to co ja: Jack Waynce: Lyonesse, ja to uz dlho citam, skoro mesiac, to sa ani neda nazvat citanim, bo nemam teraz ziadny cas na
vsetky Prachettovky
Cornelia Funke - Tintenherz trilogia (verte mi, genialny pribeh)
Marion Zimmer Bradley - Avalon seria a Darkover seria
Neil Gaiman