Takže ide o to že otec má čierne vlasy a matka blond. Matkin genotyp teda musí byť bb kedže blond je recesívny. Otec musí mať bl ale s čím? Majú dvoch hnedovlasých synov čiže v genotype musí
Ak sa nemylim tak farba oci, vlasov a pleti funguje cez viac ako iba dve alely, cize je tam moznost ze otec tam ma este jeden b recesivny znak, ktory sa prave prejavi u jeho dcery.
Aspon tak nejak si to pamatam, ze by to malo fungovat- zial, moje znalosti genetiky si velmi obmedzene
a k téme: vysvetlenie máš dobré, nemyslím, že by si mala ty chybu.. skôr by som povedala, že je chyba niekde inde .. teda je to tak, že má otec čiernovlasý a matka blondína 3 deti - 2 synov hnedovlasých a dcéru blondínu?? .. v tom prípade akej farby vlasy má ich sused/poštár/domový správca....??
Ono to nie je také úplne jednoduché, viditeľne sa podobám aj ja aj sestra na otca (aj na mamu), obe máme rovnakú a zároveň úplne inú farbu vlasov ako rodičia.
Asi nejako zabudas, ze tieto geneticke znaky sa nededia len od otca a matky, ale od vsetkych generacii ich predkov, tisicrocia dozadu.
Vacsina ludi v severnej, strednej a zapadnej Europe ma medzi predkami nejakych pocet povodnych Indoeuropanov (boli nositelmi nordickych znakov), hoci sami nemusia mat svetle vlasy a modre oci. Tieto znaky sa vsak pri dostatocnej "koncentracii" od mnohych davnych predkov u oboch rodicov mozu "necakane" prejavit - aj keby obaja rodicia mali havranovocierne vlasy, moze sa to v europskych podmienkach takto stat.
Tmavsie vlasy Europanov sa u potomkov nepresadzuju tak dominantne ako keby mali otca napr. cernocha.
Tak nejako ciastocne... - nechcelo sa mi pisat to postupne do viacerych komentarov pre viacero osob.
Tebe som to adresoval hlavne preto, ze si pisal, ze jej matka podviedla jej otca s nejakym blondakom - akoby to inak nebolo mozne. Ale chapem, ze si to myslel hlavne ako vtip, aby sme tuto temu uz nechali tak.
V tých troch deťoch nie som ja. Ale robím projekt v ktorom to musím vysvetliť, resp. som musela vypočítať genotyp a vysvetliť prečo taký a taký je. a toto mi tam nesedelo... a riešila som to v sobotu lebo na tom projekte je dosť práce a nebudem mať prístup k počítaču a už vôbec nebudem mať čas. That's all
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
26 komentov
Aspon tak nejak si to pamatam, ze by to malo fungovat- zial, moje znalosti genetiky si velmi obmedzene
druha moznost, matka podviedla otca s nejakym blondakom
Asi nejako zabudas, ze tieto geneticke znaky sa nededia len od otca a matky, ale od vsetkych generacii ich predkov, tisicrocia dozadu.
Vacsina ludi v severnej, strednej a zapadnej Europe ma medzi predkami nejakych pocet povodnych Indoeuropanov (boli nositelmi nordickych znakov), hoci sami nemusia mat svetle vlasy a modre oci. Tieto znaky sa vsak pri dostatocnej "koncentracii" od mnohych davnych predkov u oboch rodicov mozu "necakane" prejavit - aj keby obaja rodicia mali havranovocierne vlasy, moze sa to v europskych podmienkach takto stat.
Tmavsie vlasy Europanov sa u potomkov nepresadzuju tak dominantne ako keby mali otca napr. cernocha.
Tak nejako ciastocne... - nechcelo sa mi pisat to postupne do viacerych komentarov pre viacero osob.
Tebe som to adresoval hlavne preto, ze si pisal, ze jej matka podviedla jej otca s nejakym blondakom - akoby to inak nebolo mozne. Ale chapem, ze si to myslel hlavne ako vtip, aby sme tuto temu uz nechali tak.