Z veľkých cirkví zaujali oficiálne stanovisko k homeopatii katolíci. Kto čaká odmietnutie, bude sklamaný. Katechizmus katolíckej cirkvi síce uvádza, že „všetky praktiky mágie alebo čarodejníctva, ktorými si človek chce podmaniť skryté mocnosti, aby ich postavil do svojich služieb a dosiahol nadprirodzenú moc nad blížnym – hoci aj preto, aby mu získal zdravie –, vážne odporujú čnosti nábožnosti,“ homeopatia sem však nespadá.
Hovorca Konferencie biskupov Slovenska Jozef Kováčik nás totiž odkázal na vyhlásenie, ktoré prijala príslušná komisia KBS po konzultáciách so Slovenskou homeopatickou spoločnosťou ešte v roku 1996. Píše sa v ňom, že „problém homeopatie je problém medicínsky, preto patrí do oblasti medicínskej diskusie. V mene viery nemožno k odborným veciam zaujímať stanoviská.“
Na inom mieste prehlásenia je citovaná konštitúcia II. vatikánskeho koncilu Gaudium et spes – „Metodický výskum vo všetkých disciplínach, ak sa koná naozaj vedeckým spôsobom a v zhode s mravnými zásadami, sa nikdy nedostane do skutočného rozporu s vierou, keďže časné skutočnosti i danosti viery majú svoj pôvod v tom istom Bohu."
ved ked ti to pomohlo tak je to OK podľa mna...tie homeopatické lieky ktoré boli vyrobené okultistami vraj zanechali na pacientoch psychické následy ako napr. zlé sny čo nie je tvoj prípad
ved ked ti to pomohlo tak je to OK podľa mna...tie homeopatické lieky ktoré boli vyrobené okultistami vraj zanechali na pacientoch psychické následy ako napr. zlé sny čo nie je tvoj prípad
@zajkousko ja som porozumela tvojmu príspevku, len kým mi pridalo môj koment tak som si nevšimla, že si tam napísal o tom článku, čo je mi aj tak jedno, lebo mňa absolútne nezaujíma aké má cirkev k tomuto stanovisko,len som čítala niekde, že dávno mali na to iný názor
myslím že je to len trik farmaceutov ako z ludí vytiahnut peniaze... Takéto lieky mi nikdy nepomohli, no a ked už ma niekto chrípku nech radšej zbehne k doktorke a dá si nan to niečo predpísat...
@waagbistritz69 podľa mňa si týmto prehnane materialistickým postojom len blokuješ možnosti, ktoré máš okrem klasickej alopatickej liečby, ktorá vo väčšine prípadov len udržuje choroby.
inak chcela som vedieť názor aj veriacich, aj neveriacich, aj odborníkov, aj tých, čo majú skúsenosti....celkovo vo všeobecnosti či to pomáha alebo to je placebo...skôr zo zvedavosti
@zajkousko Poviem mi človek, ktorý keď sa spýtajú na jeho názor cituje vyjadrenia cirkvi... A nenadávaj pán Boh to vidí. Nastav druhú tvár a zec mi kokot po koreň.
@mariquittka Nuž keď som do neho zapičoval, vychádzal som z toho, že sa pýtaš čo si myslíme, keďže názory cirkvi či rôznych organizácií sa dajú ľahko nájsť.
a tym, ze je to placebo to postupne zacina praktikovat coraz viac doktorov, aj ked na skole len hovoria ako vsetko nie od obrovskych farmeceutickych spolocnosti je oblb a len napchavanie liekmi, ozarovanie je ucinne. Btw niektore techniky a lieky, ktore sa bezne zauzivaju v medicine maju uspesnost okolo 15-25%, placebo ma 15 % uspesnost.
ako by som....uplne presvedcena nie som....lebo niketore zabrali a niektore nie, ale rozhodne ich radsej vyskusam ako sa pchat ATB......k tomu placebu (vela ludi to omiela....len ako vysvetlit to, ze mojmu vtedy 2 rocnemu dietatu pomohli na jeden zavaznejsi problem jedine homeopatika....boli spec. urcene na dany problem a tak aj pripravovane a objednavane......a dovtedy nezabralo nic, az toto.....a 2 rocne dieta si placebo asi nenavodi.....)hmmm...cize nezatracujem ich.....
aj ja som ich brala ako malá (na odporúčanie doktorky) a zabrali a vtedy som ani nevedela čo to je. ale zas vždy asi nepomôžu. tak či tak som proti tomu aby sa na všetko predpisovali antibiotiká ako sa predpisujú
Homeopatika do mňa už od mala mama tlačila, verila som tomu vždy, že mi to pomôže a aj pomohlo....lenže odkedy sa riadim vlastným rozumom tomu neverím a aj ked to beriem mi to nepomože..
Ľudia zvyknú podceňovať účinky bylín, stravy a homeopatie a preceňovať odporúčané liečivá. Každé telo je jedinečné, preto by liečba mala byť na mieru a preto na niekoho homeo zaberá a na niekoho vôbec. Treba vyskúšať a vytvoriť si vlastný názor.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
28 komentov
Hovorca Konferencie biskupov Slovenska Jozef Kováčik nás totiž odkázal na vyhlásenie, ktoré prijala príslušná komisia KBS po konzultáciách so Slovenskou homeopatickou spoločnosťou ešte v roku 1996. Píše sa v ňom, že „problém homeopatie je problém medicínsky, preto patrí do oblasti medicínskej diskusie. V mene viery nemožno k odborným veciam zaujímať stanoviská.“
Na inom mieste prehlásenia je citovaná konštitúcia II. vatikánskeho koncilu Gaudium et spes – „Metodický výskum vo všetkých disciplínach, ak sa koná naozaj vedeckým spôsobom a v zhode s mravnými zásadami, sa nikdy nedostane do skutočného rozporu s vierou, keďže časné skutočnosti i danosti viery majú svoj pôvod v tom istom Bohu."
Čítajte viac: » www.sme.sk/c/5753297/homeo...
filip
a fakt nerozumiem tým náboženským žvástom, prečo by to mal byť okultizmus
ved pokiaľ sú pri výrobe lieku použité skutočné bylinky tak to podľa mna pomáha, ked nie až potom je to obyčajné placebo alebo mágia
@ anitchka
ved pokiaľ sú pri výrobe lieku použité skutočné bylinky tak to podľa mna pomáha, ked nie až potom je to obyčajné placebo alebo mágia
@anitchka
zrejme si neporozumela môjmu príspevku ako aj ta čo písala o tých žvástoch ...
katolícka cikev nie je proti tomu, ak sa jedna výlučne o medicínske účely!............filip
porozumela
zmeň si nick na karlokokot, lebo to by ti tak šlo k tvojmu IQ ........filip
inak chcela som vedieť názor aj veriacich, aj neveriacich, aj odborníkov, aj tých, čo majú skúsenosti....celkovo vo všeobecnosti či to pomáha alebo to je placebo...skôr zo zvedavosti
@mariquittka Nuž keď som do neho zapičoval, vychádzal som z toho, že sa pýtaš čo si myslíme, keďže názory cirkvi či rôznych organizácií sa dajú ľahko nájsť.
@alpynus má pravdu, nejaké štúdie ukazujú, že placebo často účinkuje aj na ľudí, ktorí sú informovaní o tom, že prijímajú placebo
si fakt ober kkot ........filip
@tunidlo tak na mňa to asi platí menej
zaujímavé...záleží fakt od toho, čo za bylinky to obsahuje...lebo niektoré fakt pomáhajú a niektoré sú placebo...a áno 2-ročné to samozrejme nevie