Nezáleží na tom či si chorý alebo zdravý, postihnutý alebo inej orientácie. Nezabudni, že si takisto človek ako ja, alebo hocikto iný, o nič viac o nič menej..
V poslednej dobe počúvam názory, že niektorí ľudia si nezaslúžia žiť a podobne.. Ako napríklad
@None11 Tak dokonalý určite nie sme Ked sa tak zapozeras na ludské telo, je to vlastne len hromada srotov, jeden velký nevydarok.....
Aj v Biblii je, že nič nie je dokonalé...
Tak a k téme.... Pokusim sa to vysvetliť, ale pochybujem že niekdo pochopí aspon 10% toho čo písem, lebo tu je len banda kokotov čo chápu este menej jak ludia na azete....
V tom s tou matkou más uplnu pravdu..... Tam nemám čo dodať...
Ale každý má právo na život.... Nesuhlasim....
"Každý človek je hodný života" - Už len v tom nadpise je fasizmus!!!
Prečo každý CLOVEK, prečo nie každý??? Akože podla mna ma právo na život bud KAZDY, čiže aj mravce, baktérie (samozrejme tie ktoré NEMUSIME zabiť, ale tie čo su v ludskom tele a umieraju tam, to nemáme jak obmeziť), muchy, vsi, mavuci, nie len psy, mačky... Ked každý, tak každý.... Ak nie zvieratá, tak som názoru že niektorí ludia nemaju právo na život... nech je harmonia...
Lebo človek si povie: "Vsak zvieratá nie su tak inteligentné jak človek.... " Alebo este lepsie: "Psa by som nezabil, lebo ten je moc mudry... ale mravca? Vsak tých je miliarda na SLovensku, to su len taký malý chrobáci, to nič..." Tak potom aj sem môže prísť niaky obor a začať nás zabíjať, že sme len takí malý nič...
Alebo s tou inteligenciou: Minule jeden týpek písal, že ludia dokážu vytvoriť aj niake umenie, maluju obrazy, tvoria hudbu, zvieratá len žeru, seru, spia, plodia sa...
Vsak postihnuté decko je uplne to isté!! Je menej inteligentné jak normálny človek, nedokáže tvoriť hudub, nemá zmysel pre detail, je to isté čo zviera! A každý človek teoreticky len žere, sere, plodia sa... len iným stýlom...
Postihnuté decko je rovnako menej inteligentné a rozvinuté oproti človeku, jak pes.... Tak prečo by malo byť niečo viac jak pes?
Nebudem sa dalej rozpisovať... Proste aj tak nepochopíte...
Ale rozhodne som názoru, že každý by mal byť vhodný života... ale ked každý, tak každý, a ak každý nie, len ludia, tak potom takmer nikdo by nemal mať právo na život.... a budem podporovať zabíjanie tých "menej schopných" abo jak to vysvetliť, lebo to su zákony vesmíru...
@None11 súhlasím s @2 a okrem toho by som dodala, že keď je niekto vážne postihnutý (napríklad ťažkí autisti ktorí sa nevedia kontrolovať a potrebujú byť stále pod dohladom) tak má on sám aj jeho rodina dosť na piču život a naozaj JE na príťaž, bohužiaľ.
@makovienka Toto tak nenávidím, ked niekdo začne vypisovať, že Adolf Hitler nebol hodný života!!!!! Pretože ten niekdo predsa videl vo filme, že robil zle!!!
Poznala si ho osobne? Rozprávala si sa s ním, čo tým chcel dosiahnuť? Nie? Tak ako ho môžes sudiť?
@qwedsayxc okej, tak každý, ale nakoľko toto fórum asi tvoj pes nečíta a ani nekomentuje, tak som sa venovala čisto ľuďom a áno aj zvieratá majú právo na život, ale predsa len sú podstatné rozdiely medzi zvieratami a ľuďmi. Napríklad zvieratá nemajú svedomie (pokiaľ nerátam kreslené disney-ovky) a podobne..
@siouxsie to je pravda, ale určite by ti jeho rodina povedala, že ho aj tak milujú, ono každý má v nejakom smere v živote problémy a veci s ktorými sa musí vyrovnávať. a ako sa hovorí: The harder the struggle, the more glorious the triumph.
@none11 Vedci už dávno zistili, že človek je len druh opice...
Ako su druhy psov: Labrador, vlčiak, jazvečík..... tak su aj druhy opíc: Gorila, Simpanz, človek......
A ja žiadneho psa nemám, ale aj napriek tomu viem, že napríklad ten pes, alebo simpanz maju svedomie rovnako jak človek....
Môj kamos má psa... Kupil mu taku malu budku, kde mal spávať... ale ten pes tam nikdy nechcel ísť.... ale ked napríklad rozbil vázu, tak tam hned zaliezol, lebo vedel, že spravil zle...
@none11 a čo keď by mi to nepovedala tá rodina a povedala že naopak je za potraty a eutanáziu takýchto detí? pravdepodobne si nikdy nezažila ťažko postihnutých ľudí ktorým fakt nie je pomoci...
a že zvieratá nemajú svedomie? ok no.
a citáty si poprosím nabudúce odpusti, je to strašne odveci
@qwedsayxc to ze je clovek druh opice, je vec osobného názoru, niekto verí v evolúciu a niekto nie, ale na rozoberanie toho táto konkrétna diskusia neslúži.
ved nehovorim ze psa nemozes naucit co je zle a co dobre, ale napriklad najdi mi psa alebo hocake zviera s osobnym nazorom, napr. teraz sa moj pes rozhodol ze chce byt vegetarian atd. toto zvierata proste nerobia, a to je dalsi rozdiel medzi nami..
@none11 Aj pes sa môže rozhodnuť, ked je napríklad pániček v ohrození, a vie že ak ho pôjde zachrániť tak umrie s ním na 90%, že ho ide zachrániť... DOkonca niekedy aj môže zastať a rozmýslať či sa mu oplatí utiecť, alebo sa ho pokusiť zachrániť....
A aj toto som vysvetlil vyssie... Ani to postihnuté decko si nepovie, že je vegetarián.... je o to menej od človek normálneho jak pes....
@qwedsayxc ja viem, psi su skotocne oddane tvory a ked sa tak rozhodne tak, preto ze toho pana má rad, ved aj zvierata si vytvaraju vztahy, to nehovorim ze nie..
ano nepovie, ale to preto ze je chore, chory clovek je stale clovek, nie zviera..
@siouxsie hej, je pravda ze niektorí ludia to maju v zivote fakt tazke a niekedy sa to uz neda, ale predtym nez sa ich dieta narodilo nemohli vediet na 100% ze sa tak narodi, takze nemali pravo rozhodovat o jeho zivote alebo smrti..
@none11 Tak ale je menej inteligentné... Vsak áno, je rovnako cenné jak normálny človek, ale potom aj pes!
Aj pes, je síce zdravý, ale tiež v niečom čosi menej jak človek, ale zato že nevie kresliť obrazy este neznamená, že je čosi menej, hoci je pes, stále je to živočích jak človek...
@makovienka
Mne to teda ako obyčajný rozmar naozaj neprišiel.
V istom zmysle si každý zaslúži život. Keď je to dieťa, keď niekto čaká dieťa, tak nevie, čo z neho bude.
Ale v druhom zmysle to tak nie je. Tí, ktorí zabíjajú, nemajú žiadny cit k ľuďom, nič im nie je ľúto. Možno sú chorí psychicky, tak to nie je ich vina, no takí si naozaj život nezaslúžia.
Ale tá matka...no neviem, to nie je také hrozné podľa mňa.
@qwedsayxc podľa teba áno, ja si myslím, že nie.. toto je už skôr otázkou názoru a viery, proste máš pravdu v tom, že aj zvieratá si zaslúžia právo na život a sú to skvelé tvory, ale stále je tam nejaký ten rozdiel, niečo čo ich odlišuje od ľudí.
@sisooolq vieš, ono ty nevieš prečo to títo ľudia robia, čo vyvolalo ich správanie, možno sú ozaj chorí alebo majú nejakú traumu zo života a ty tiež nevieš ako by si sa ty správala na ich mieste. ako som už povedala, každý má právo na život a to ako s ním naloží je jeho vec.
@none11
Áno? Veď ja hovorím, že z istého hľadiska si každý zaslúži svoj život, ale tí, ktorí začnú páchať zlo, kvůli čomukoľvek, a sú si toho vedomí, tí si svoj život už viac nezaslúžia.
@qwedsayxc Co zo mna chces vypacit? Ze mozno bol predsa len dobrym clovekom? Ked o tomto co i len uvazujes, nechcem ani odhadnut, kam tvoje moralne hodnoty siahaju.
Nevidim dovod preco nevziat jeden zivot, ked zachranis miliony.
mne sa páčil gandalfov preslov v mórií ale parafrázovať ho nebudem
ja len tak popíšem dačo: toto čo si napísala vyššie je neskutočne pekné a v podstate človek si povie, že všetky chyby, resty ktoré máme sú na niečo dobré, ale nehovorí sa to len preto, aby to daných ľudí upokojilo, nie je to naozaj tak, že svet je v skutočnosti hrozne nespravodlivé, predpojaté miesto a že si len ľudia potrebujú akosi kompenzovať fakt, že sa nenarodili pod šťastnou hviezdou? už minule som rozoberal či vôbec pojem spravodlivosť môže existovať a ak áno, aké je jeho ponímanie a prax v reálnom živote, lebo je to naozaj ťažké vidieť do všetkých dôsledkov, niekedy si človek povie že aj to zlé je na niečo dobré, ale naozaj to býva pravidlom? ale ak teda nespravodlivý svet je, kde je rebríček a stupnica, kto je tá najväčšia sviňa a má všetko bez toho, aby niečo obetovala? čiže to je ťažké, ale zároveň hľadím na ľudí, pozerám sa na seba a na iných ktorí sú dobrí v učení, sú pomerne atraktívny, majú priateľov, sú obľúbení, majú peniaze pričom ja nemám nič z toho, ako mohol by som povedať, že moje miesto je inde, že možno mám niekde skrytý potenciál urobiť čosi úplne mega, ktoré všetko zlé prekryje a preváži spravodlivosť ale nie je to len utešujúca správa pre to, aby som si nenahováral že som len kráčajúci odpad zatiaľ čo iný grandiózne dokonalé diela schopný urobiť rôzne úkony z odlišných oborov? A potom príde človek, ktorý povie "Dobre, ale pozri sa na týchto, sú chudobní, nemajú rodičov, ledva majú na chlieb, život je k ním prísny ale i napriek tomu sa smejú, nechceš prehodnotiť svoje hodnoty, trochu sa uskromniť?" a áno ja si vtedy naozaj uvedomím, že relatívne môžem mať všetko, ale čo povedia tí ľudia? stále sa bude hľadieť na ľudí, ktorých biedne chudé životy by nechcel nikto prežiť, ale čo môžu povedať oni?
čiže či je alebo nie je hodnota človeka rovnaká ako hodnota iných ľudí je dosť otázne, možno treba každého merať iným metrom a možno to všetko je len prelud ktorého rodisko spočíva v morálke
ale ako som vyššie napísal páčila sa mi tá gandalfova myšlienka v LOTR že nemáme dávať horlivé rozsudky kto si život zasluhuje a kto nie, keď nevidíme do všetkých dôsledkov, pretože keď nemôžme dobrým ľuďom život prinavrátiť lebo podľa nášho úsudku si ho zaslúži tak nemôžme iným život brať, nemáme súdiť
-prosto tak nejak, veľmi pekne to povedal ne jak ja
@letham ja určite neobhajujem hitlera, bol to riadna s prepáčením sviňa, ale právom na život mal, ako aj tí ľudia, ktorým ho vzal. keby sme ho však vzali my jemu, boli by sme taký istý..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
39 komentov
Aj v Biblii je, že nič nie je dokonalé...
Tak a k téme.... Pokusim sa to vysvetliť, ale pochybujem že niekdo pochopí aspon 10% toho čo písem, lebo tu je len banda kokotov čo chápu este menej jak ludia na azete....
V tom s tou matkou más uplnu pravdu..... Tam nemám čo dodať...
Ale každý má právo na život.... Nesuhlasim....
"Každý človek je hodný života" - Už len v tom nadpise je fasizmus!!!
Prečo každý CLOVEK, prečo nie každý??? Akože podla mna ma právo na život bud KAZDY, čiže aj mravce, baktérie (samozrejme tie ktoré NEMUSIME zabiť, ale tie čo su v ludskom tele a umieraju tam, to nemáme jak obmeziť), muchy, vsi, mavuci, nie len psy, mačky... Ked každý, tak každý.... Ak nie zvieratá, tak som názoru že niektorí ludia nemaju právo na život... nech je harmonia...
Lebo človek si povie: "Vsak zvieratá nie su tak inteligentné jak človek.... " Alebo este lepsie: "Psa by som nezabil, lebo ten je moc mudry... ale mravca? Vsak tých je miliarda na SLovensku, to su len taký malý chrobáci, to nič..." Tak potom aj sem môže prísť niaky obor a začať nás zabíjať, že sme len takí malý nič...
Alebo s tou inteligenciou: Minule jeden týpek písal, že ludia dokážu vytvoriť aj niake umenie, maluju obrazy, tvoria hudbu, zvieratá len žeru, seru, spia, plodia sa...
Vsak postihnuté decko je uplne to isté!! Je menej inteligentné jak normálny človek, nedokáže tvoriť hudub, nemá zmysel pre detail, je to isté čo zviera! A každý človek teoreticky len žere, sere, plodia sa... len iným stýlom...
Postihnuté decko je rovnako menej inteligentné a rozvinuté oproti človeku, jak pes.... Tak prečo by malo byť niečo viac jak pes?
Nebudem sa dalej rozpisovať... Proste aj tak nepochopíte...
Ale rozhodne som názoru, že každý by mal byť vhodný života... ale ked každý, tak každý, a ak každý nie, len ludia, tak potom takmer nikdo by nemal mať právo na život.... a budem podporovať zabíjanie tých "menej schopných" abo jak to vysvetliť, lebo to su zákony vesmíru...
Poznala si ho osobne? Rozprávala si sa s ním, čo tým chcel dosiahnuť? Nie? Tak ako ho môžes sudiť?
Choď bývať do lesa a hotovo.
Ako su druhy psov: Labrador, vlčiak, jazvečík..... tak su aj druhy opíc: Gorila, Simpanz, človek......
A ja žiadneho psa nemám, ale aj napriek tomu viem, že napríklad ten pes, alebo simpanz maju svedomie rovnako jak človek....
Môj kamos má psa... Kupil mu taku malu budku, kde mal spávať... ale ten pes tam nikdy nechcel ísť.... ale ked napríklad rozbil vázu, tak tam hned zaliezol, lebo vedel, že spravil zle...
a že zvieratá nemajú svedomie? ok no.
a citáty si poprosím nabudúce odpusti, je to strašne odveci
ved nehovorim ze psa nemozes naucit co je zle a co dobre, ale napriklad najdi mi psa alebo hocake zviera s osobnym nazorom, napr. teraz sa moj pes rozhodol ze chce byt vegetarian atd. toto zvierata proste nerobia, a to je dalsi rozdiel medzi nami..
A aj toto som vysvetlil vyssie... Ani to postihnuté decko si nepovie, že je vegetarián.... je o to menej od človek normálneho jak pes....
ano nepovie, ale to preto ze je chore, chory clovek je stale clovek, nie zviera..
Aj pes, je síce zdravý, ale tiež v niečom čosi menej jak človek, ale zato že nevie kresliť obrazy este neznamená, že je čosi menej, hoci je pes, stále je to živočích jak človek...
Mne to teda ako obyčajný rozmar naozaj neprišiel.
V istom zmysle si každý zaslúži život. Keď je to dieťa, keď niekto čaká dieťa, tak nevie, čo z neho bude.
Ale v druhom zmysle to tak nie je. Tí, ktorí zabíjajú, nemajú žiadny cit k ľuďom, nič im nie je ľúto. Možno sú chorí psychicky, tak to nie je ich vina, no takí si naozaj život nezaslúžia.
Ale tá matka...no neviem, to nie je také hrozné podľa mňa.
Áno? Veď ja hovorím, že z istého hľadiska si každý zaslúži svoj život, ale tí, ktorí začnú páchať zlo, kvůli čomukoľvek, a sú si toho vedomí, tí si svoj život už viac nezaslúžia.
Stačí jedna vec a človek môže znenávidieť toho človeka. Ty si choď radšej písať, keď nechápeš.
Nevidim dovod preco nevziat jeden zivot, ked zachranis miliony.
Trepeš strašné kokotiny.
ja len tak popíšem dačo: toto čo si napísala vyššie je neskutočne pekné a v podstate človek si povie, že všetky chyby, resty ktoré máme sú na niečo dobré, ale nehovorí sa to len preto, aby to daných ľudí upokojilo, nie je to naozaj tak, že svet je v skutočnosti hrozne nespravodlivé, predpojaté miesto a že si len ľudia potrebujú akosi kompenzovať fakt, že sa nenarodili pod šťastnou hviezdou? už minule som rozoberal či vôbec pojem spravodlivosť môže existovať a ak áno, aké je jeho ponímanie a prax v reálnom živote, lebo je to naozaj ťažké vidieť do všetkých dôsledkov, niekedy si človek povie že aj to zlé je na niečo dobré, ale naozaj to býva pravidlom? ale ak teda nespravodlivý svet je, kde je rebríček a stupnica, kto je tá najväčšia sviňa a má všetko bez toho, aby niečo obetovala? čiže to je ťažké, ale zároveň hľadím na ľudí, pozerám sa na seba a na iných ktorí sú dobrí v učení, sú pomerne atraktívny, majú priateľov, sú obľúbení, majú peniaze pričom ja nemám nič z toho, ako mohol by som povedať, že moje miesto je inde, že možno mám niekde skrytý potenciál urobiť čosi úplne mega, ktoré všetko zlé prekryje a preváži spravodlivosť ale nie je to len utešujúca správa pre to, aby som si nenahováral že som len kráčajúci odpad zatiaľ čo iný grandiózne dokonalé diela schopný urobiť rôzne úkony z odlišných oborov? A potom príde človek, ktorý povie "Dobre, ale pozri sa na týchto, sú chudobní, nemajú rodičov, ledva majú na chlieb, život je k ním prísny ale i napriek tomu sa smejú, nechceš prehodnotiť svoje hodnoty, trochu sa uskromniť?" a áno ja si vtedy naozaj uvedomím, že relatívne môžem mať všetko, ale čo povedia tí ľudia? stále sa bude hľadieť na ľudí, ktorých biedne chudé životy by nechcel nikto prežiť, ale čo môžu povedať oni?
čiže či je alebo nie je hodnota človeka rovnaká ako hodnota iných ľudí je dosť otázne, možno treba každého merať iným metrom a možno to všetko je len prelud ktorého rodisko spočíva v morálke
-prosto tak nejak, veľmi pekne to povedal ne jak ja