Ale keď sa zamyslím, tak by som sa zrejme postavil na tú stranu, ktorá by bola v práve, len tu je podstatné, o akú vojnu by šlo.. Ono sa postaviť medzi dve armády a povedať "od seba!" by bolo asi najlepšie, ale zároveň je to úplná pičovina a prevahu má skôr ten druhý pohľad na to.. a to ukrytie sa má tiež niečo do seba
Ja len tak v poslednom čase tu bolo vela ankiet o cigánoch, maďaroch a veľa názorov tam bolo takych, že slovensko patrí slovakom. Tak koľkí by boli ochotní ísť aj zaň bojovať, keby k tomu už dôjde čo samozrejme nedôjde, teda dúfam...
ani nahodou. nech si idu poslanci bojovat a nie normalny ludia.a mne to je jedno ci som slovak alebo cech ale neisiel by som bojovat a urcite nechcem zomriet za svoju vlast! moj nazor
Súčasným ľuďom už nič nehovoria pojmy česť, odvaha, poslanie. Teraz trochu zateorizujem, sám si to moc neviem predstaviť, ale predsa...
Keby šli všetci muži z okolia - ako vyzerá ten, čo zostane doma? Môže ďalej žiť s takým svedomím, bez cti a hrdosti? S tým, že zradil nielen svoj národ, dejiny, ale aj svojich kamarátov, znesvätil obete našich dedov, za to, aby uchránil svoj už nadosmrti malilinký bezcenný život?
No neviem, myslím, že je to zložitejšia otázka, samozrejme záleží na ďalších konkrétnejších súvislostiach, ale aj tak si myslím, že mnohí by nakoniec predsa išli. Za svoje rodiny, manželky, frajerky, deti....
@stmortiis ale to by sa stalo aj v prípade, že by sme si nešli svoju slobodu vôbec brániť, navyše by sme boli pre všetkých na dlhé veky obyčajní posratí zbabelci, ktorí si nadvládu zaslúžia. Preto radšej prehrať, ale bojovať. A toho sa držím aj v živote, a hlavne, pretože vojna je v súčasnosti len vec veľmi hypotetická.
Nechala by som bojovať tých, ktorí si tú vojnu spôsobili, namiesto toho aby zvrchu pozerali na "svojich vojakov". A ostatných ľudí nech z toho vynechajú.
Pokiaľ niekto z vás nie je profesionálny vojak, tak aj v prípade vojny pravdepodobne "bojovať" nebude.
Nie som si istý, či všetci viete o tom, že Slovensko je členom NATO. Teda je takmer nemožné aby Slovensko niekto vojensky napadol. A ak sa Slováci zúčastnia konfliktu v tretích krajinách tak vzhľadom na náš výcvik iba ako zdravotníci alebo odmínovači.
Vojny su nezmysel veď len uvažujte prečo strieľať do niekoho kto je tiež človek má mamu rodinu možno ženu a deti ktoré sa o neho boja...vo vojne to potom vždy skončí na primitívnom pude kde všetci bojujú aby prežili a nikto nechce zomrieť preto otázka prečo sa bojuje je na mieste. Načo by som mal isť niekam bojovať ak je to len výsledk ľudskej arogancie a nemá žiadne opodstatnenie. Ak by som bojoval tak úrčite nie v Armáde ak by som bojoval tak len preto aby som ochránil seba a svoju rodinu a to niekde na fronte tým že sa nechám odstreliť im nijak nepomôžem. Ak by som mal položiť za niečo svoj život určite by to nebolo za vlasť čo je pre tých čo vojny vedú len čiara na mape. Iné je samozrejme bojovať za slobodu, demokraciu, spravodlivosť, mier, domov, rodinu, alebo život. Tí ktorý bojuju pre vlasť preto že si nejaký politik potrebuje dokazovať svoje ego je chudák a mňa ani nehne.
a čo sa tíka česti alebo hrdosti. Čo je hrdé a čestné na vojne? Je to výmysel ľudí ktorý túžia po moci alebo čomkoľvek inom a sú ochotný za to položiť životy "hlupákov" vlastencov.
Ak by sa nás ale niekto pokúšal obsadiť to samozrejme je správne si svoj domov brániť ale ak berieme vojnu ako útok tak plati to čo som napísal.
Utiekol by som odtialto ako by sa len dalo a staral by som sa len o seba + rodinu
ja vlast nemam .... mohol som sa narodit v autralii alebo hladovat v afrike mohol som sa narodit kdekolvek a narodil som sa tu no proste to tak je ale to je cele
Ostatne cela nasa profesionalna armada je postavena len z 2 typov ludi:
1.- ludia dozadujuci sa nasilia "" akcne tipy"" ak niekto vidi zmysel zivota v boji je to jeho zivotny styl a mne je to jedno
2.- ti co proste nemali inu moznost pretoze maju v hlave nasrane a dokazu pracovat len s telom nikolif s mozgom
Neodsudzujem vojakov ako takych ! Ak niekto chce ist do armady nech ide ak je to jeho praca.....
Ja som ale obycajny civilista ktory nebude riskovat zivot pre hodnoty ktorym v podstate ani neveri
A proti komu? Slovensko má spoločné velenie spolu s NATO a napadnúť v dnešnej dobe najsilnejšiu vojenskú organizáciu si sotva kto trúfne. Jedine ak by sa nejaký konflikt rozšíril na globálnu svetovú vojnu, čo ani náhodou nehrozí. Veď ani v Iraku z počtu 200 tisíc vojakov tam nebol nikto násilím, ale len dobrovolne za peniaze. Také peniaze by som nechcel.
hmm.....cite teoreticki....siel bi som bojovat za svoj domou kebi bola vojna. a domou je tam kde je srdce. a srdce nieje v okruhu 1000km odtial takze tak....
keby volaky posuci dojdu sem a zacnusi tu klast velke naroky tak berem svoju zbran(panvicu) a pridavam sa k partizanom a schovame sa v nasich lesoch(v meskom parku)
@35 ty si dobry blbec, aj ti, co sa tu rozkrikuju ako by sli bojovat
rozpraval som sa s jednym veteranom SNP, bol to slovensky vojak, sluzil v piestanoch a potom vstupil do povstania. uz po prvom boji boli vsetci posrati az za usami, vsetko trenovani chlapi
a co rozmaznane decka, ako ty, co ziju v blahobyte a o vojne len poculi? vojna je najvacsie svinstvo, ake hadam existuje, a my civili si to isto ani nedoazeme predstavit, ake to je hrozne
bojovala by som...ale určite nie "za Slovensko"....bojovala by som, za všetkých ľudí, ktorí sa sami brániť nemôžu...bojovala by som tam, kde by sa mi zdalo, že je to správne, nie len preto, že "som slovák"...
JA by som bojovala. Tu som sa narodila, tu zijem. So hrda a stastna, ze mozem hovorit touto recou a ze sem mozem pisat po slovensky
@Hluzar ked byvas v prijebanej oblasti tak mi ta je luto, lenze to s vlastou nema nic spolocne.
Nemame byt hrdi na nasich politikov ale na to aku mame minulost a snazit sa o to, aby sme mali krasnu buducnost.
Mozno by nas vojna znicila, ale na dreuhej strane spojila.
Kazdopadne je to irracionalna myslienka, my nerobime nikomu problemy, s nami nikto vojnu nebude zacinat
Ale ked uz, pokusila by som sa urobit vsetko co by bolo v mojich silach. Aspon by som umrela za vlast, a nie preto ze mame v rodine dedicnu cukrovku a mozgovu mrtvicu alebo co
@Nrcka nebyvam v prijebanej oblasti pravdu povediac pochodil som viac menej cele svk a viem aky tento stat je + pozeravam spravy a vdaka urcitym znamostiam mam celkom slusny prehlad to len pre ujasnenie ale tvoj nazor ti vyvracat nebudem pretoze mas na neho pravo.... respektuj aj ty pravon na moj prosim
A minulost ? K nasej minulosti mam uctu literatura a dejny su moje najoblubenejsie predmety .... ale polozit zivot ? A okrem toho kazdy ma niaku. V kazdej na svete sa ucia aka je ich vlast super a co v minulosti dokazala hmm cim to asi bude...
@54 trepeš kraviny...slovenskí vojaci bojujúci v povstaní nemali žiadne skúsenosti z bojov a ten "výcvik" čo mali sa skladal z kopania zákopu a zteče na bodáky....stačil prvý nemecký halftrak a aj dospelí chlapi sa rozutekali lebo to proste ešte nevideli a mali strach
ale aspoň bojovali, byť v tých podmienkách súčastná generácia tak sa dnes zdravíme guten tag
@67 armada mala pomerne dobru kvalitu, ale co zmoze neskuseny vojak, co ma nanajvys lahky gulomet, proti tanku, povies mi?
podla toho, co mi hovoril, vsetkym bolo dopredu jasne, ze prehraju, dufali len, ze rusi pridu co najskor. nemci to do nich sili s tankami, tazkymi gulometmi, a ked prisli nebodaj aj stihacky, tak sa okamite vzdavali. a nemci mali skusenosti - napriklad tento veteran mi opisoval, ako nemci bojovali proti nasim obrnenym vlakom. poschovavali sa v ubociach kopcov a potom na vlak hadzali zvazky granatov...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
68 komentov
A druhá a tretia možnosť sú pre mňa voľne zameniteľné
Keby šli všetci muži z okolia - ako vyzerá ten, čo zostane doma? Môže ďalej žiť s takým svedomím, bez cti a hrdosti? S tým, že zradil nielen svoj národ, dejiny, ale aj svojich kamarátov, znesvätil obete našich dedov, za to, aby uchránil svoj už nadosmrti malilinký bezcenný život?
No neviem, myslím, že je to zložitejšia otázka, samozrejme záleží na ďalších konkrétnejších súvislostiach, ale aj tak si myslím, že mnohí by nakoniec predsa išli. Za svoje rodiny, manželky, frajerky, deti....
Nie som si istý, či všetci viete o tom, že Slovensko je členom NATO. Teda je takmer nemožné aby Slovensko niekto vojensky napadol. A ak sa Slováci zúčastnia konfliktu v tretích krajinách tak vzhľadom na náš výcvik iba ako zdravotníci alebo odmínovači.
inak súhlasím s tým čo napísal @stage , myslím že to pekne zhrnul
Ak by sa nás ale niekto pokúšal obsadiť to samozrejme je správne si svoj domov brániť ale ak berieme vojnu ako útok tak plati to čo som napísal.
ja vlast nemam .... mohol som sa narodit v autralii alebo hladovat v afrike mohol som sa narodit kdekolvek a narodil som sa tu no proste to tak je ale to je cele
Ostatne cela nasa profesionalna armada je postavena len z 2 typov ludi:
1.- ludia dozadujuci sa nasilia "" akcne tipy"" ak niekto vidi zmysel zivota v boji je to jeho zivotny styl a mne je to jedno
2.- ti co proste nemali inu moznost pretoze maju v hlave nasrane a dokazu pracovat len s telom nikolif s mozgom
Neodsudzujem vojakov ako takych ! Ak niekto chce ist do armady nech ide ak je to jeho praca.....
Ja som ale obycajny civilista ktory nebude riskovat zivot pre hodnoty ktorym v podstate ani neveri
za romov,ktori nam neustale komplikuju zivot a vlada s tym nic nerobi ?
alebo za tie lahke dievcata, ktore nonstop chodia po diskotekach za ucelom kuenia ?
za nasich uzastnych politikov ?
za predavacku v obchode, ktora kazde rano ked si tam idem kupit energi drink na mna pozera ako na potencialneho zlodeja ?
za susedu ktora mi nonstop lezie na nervy ?
za spravodlivost ktora v tomto state vobec nefunguje ?
za korupciu ?
za kradeze ?
za kamaratov ktori ma podrazili ?
za ludi ktori maju u prdele ako sa citim ?
za Slovakov ?
Nechapem tu ideologiu vysvetlite mi to......
Slovak ublizi Slovakovi bez vycitiek svedomia . Ale ked pride vojna, odrazu sme bratia a sestry ?
Ist sa byt za vlast pri vedomi aka ta vlast je ? O com to tu vlastne je ?
Keby som mal pocit domova, rodiny sudrznosti..... bolo by to na zvazenie. To ale nemam a kto zo Slovenska ten pocit ma ???
rozpraval som sa s jednym veteranom SNP, bol to slovensky vojak, sluzil v piestanoch a potom vstupil do povstania. uz po prvom boji boli vsetci posrati az za usami, vsetko trenovani chlapi
a co rozmaznane decka, ako ty, co ziju v blahobyte a o vojne len poculi? vojna je najvacsie svinstvo, ake hadam existuje, a my civili si to isto ani nedoazeme predstavit, ake to je hrozne
@Hluzar ked byvas v prijebanej oblasti tak mi ta je luto, lenze to s vlastou nema nic spolocne.
Nemame byt hrdi na nasich politikov ale na to aku mame minulost a snazit sa o to, aby sme mali krasnu buducnost.
Mozno by nas vojna znicila, ale na dreuhej strane spojila.
Kazdopadne je to irracionalna myslienka, my nerobime nikomu problemy, s nami nikto vojnu nebude zacinat
Ale ked uz, pokusila by som sa urobit vsetko co by bolo v mojich silach. Aspon by som umrela za vlast, a nie preto ze mame v rodine dedicnu cukrovku a mozgovu mrtvicu alebo co
ale v pripade nejakej tej obcianskej vojny, ci revolucie romov a podobnych ...
A minulost ? K nasej minulosti mam uctu literatura a dejny su moje najoblubenejsie predmety .... ale polozit zivot ? A okrem toho kazdy ma niaku. V kazdej na svete sa ucia aka je ich vlast super a co v minulosti dokazala hmm cim to asi bude...
a samozrejme ze sa bavime len hypoteticky lebo vojna nebude
ale aspoň bojovali, byť v tých podmienkách súčastná generácia tak sa dnes zdravíme guten tag
podla toho, co mi hovoril, vsetkym bolo dopredu jasne, ze prehraju, dufali len, ze rusi pridu co najskor. nemci to do nich sili s tankami, tazkymi gulometmi, a ked prisli nebodaj aj stihacky, tak sa okamite vzdavali. a nemci mali skusenosti - napriklad tento veteran mi opisoval, ako nemci bojovali proti nasim obrnenym vlakom. poschovavali sa v ubociach kopcov a potom na vlak hadzali zvazky granatov...
jedine odvaha zadrzala nemcov na dva mesiace