ja chvalobohu zatiaľ nemám ani jednu ale veľa ľudí okolo mňa má..neviem či to je len, že sa o zuby nestarajú alebo iné vplyvy..životospráva, dedičnosť..?
ja ked som bol mladsi tak mi zubarka vrtala hned 4zuby ale uplne do dasna, lebo sa mi tam nieco robilo tak hned som mal -4 zdrave zuby a myslim ze urcite sa to dalo aj bez toho... len keby vymenim zubarku skorej :/
A väčšinu mám kvôli bývalej zubárke čo mi rozvŕtala chrup hoci to nebolo treba a podávala mi tam zle namiešané plomby, ktoré po pár týždňoch vypadávali a zubárka potom navŕtala stále väčšiu dieru. Neustále ma presviedčala, že ja mám taký chrup, že mi to tam proste nechce držať. Po istom čase ma prešla trpezlivosť a zmenil som si zubára - nový mi musel rozvŕtať všetky staré plomby ktoré sa rozpadávali už keď ich testoval so sondou a podával mi nové, fakt kvalitné výplne, ktoré je veľmi ťažké rozoznať od pôvodného zuba
kazivosť zubov nie je dedičná. ide o starostlivosť, prevenciu, stravu a pomáhajú aj zubné pasty s aminfluoridom (osobne odporúčam elmex gel raz do týždňa)
@leaav viem presne, ako sa cítiš...cez leto som pomaly každý týždeň v zubárskom kresle...platím nenormálne pálky u zubára...bežne tam nechávam 60-70eur za jedno sedenie...
a tiež sa o svoje zuby starám, umývam ich aj 5x denne, nepijem sladené vody, mám vyváženú stravu, výsledky v poriadku...
"len" fosforu mám málo...
a zubár mi povedal, že je to kombinácia nízkej hladiny fosforu a genetiky...totiž, niekomu sa to prejaví na kĺboch a niekomu na zuboch...
@holandskasalama môžem sa zubárky opýtať..ale som u nej tak 2 krát do roka, ale asi ju navštívim, lebo síce nemám plombu, ale robí sa mi zubný kameň stále na tom istom mieste..kto vie prečo..niekedy mám pocit, že preto lebo mi ho nevyčistí úplne a potom sa opäť rozširuje
@leaav to ja neviem ( sladké nápoje veľmi neobľubujem, aj keď som veľkým milovníkom čerstvej grepovej šťavy ale stále si po nej vyčistím zuby, takže...
aj tak si myslím, že sladené nápoje nemôžu narobiť až takú šarapatu, ak si človek zuby čistí a dbá na celkovú dentálnu hygienu (
@mariquittka to je podľa mňa nejaká blbosť..ten študent hocikedy počas štúdia si môže pokaziť zuby predsa to by bola fakt divná podmienka keď podľa tohto grafu väčšina ľudí ma plomby a viac ako jednu..
@zeriavka sladkú vodu nepijem skoro vôbec ale mám dosť veľké obmedzenia v strave tak možno preto že mi potom chýbajú nejaké vitamíny sa mi môžu zuby kaziť rýchlejšie či? neviem
ja nerozumiem ludom, ktori dodrziavaju dentalnu hygienu. to si v prvom rocniku vytiahli po obede kefku s pastou a sli na zachod si vycistit zuby a spoluziaci na nich kukali ako na tela a oni: mali by ste si brat priklad a zacal moralizovat a uplne mal v p...? a potom zas zubnu nit a uplne to stihol vzdy za 10min a vobec mu nevadilo, ze odpiekol celu prestavku tymto...a po desiate to iste...lebo stojim si za tym, ze zuvacka je nanic a neodstrani nic spomedzi zubov, mozno len trosicku take najvacsie zbytky...a tiez, k pribuznym si nosia kefky s pastou, ked idu na oslavy, aj na vsetky akcie s kamosmi a hned si umyju? lebo ten cas je urcite rozhodujuci a neverim, ze niekto moze mat take odolne zuby, ze geneticky to zvladaju a neurobi sa ziadny kaz, ked si hned po jedle neumyva cely zivot. a ked to tak je, tak verim, ze genetika je svina, aj co sa zubov tyka (nemyslim ale vazne choroby, len take z neumytia)
@sapphirizing keď som bola decko tak si ani nepamätám na umývanie zubov..kefky som nikdy nebrala do školy to mi ani nenapadlo na základnej som ani žuvačky nemala..možno na strednej, ale ani nejak extra nie, až na výške som asi začala viac žuvať, ale asi skôr preto lebo mi kamoška povedala, že to pomáha aby som nezaspala
ale doma si viem umyť zuby ráno aj po obede a večer pred spaním..začala som si v poslednom čase umývať viac zuby lebo mám rada svieži dych ale neviem ísť spať s neumytými zubami cítim sa ako by som nebola osprchovaná a špinavá alebo čo..a zubnú niť používam asi rok, ale na oslavy by som si kefku nebrala ak su jednodnove..ved si umyjem ked dojdem vecer nie? tak asi to vazne bude genetikou, ze niektorým doteraz plomby netrebalo..ale mne sa napríklad robí zubný kameň ale to sa len odstráni a hotovo
to som počula...možno kedysi bola taká podmienka a teraz už to možno aj zrušili...tak ako niekedy letuška musela mať 170 cm čo je dnes tiež blbosť...ale asi záleží od toho, aký pilot...na googli som našla aj tak, aj tak...
@zeriavka no sladenymi vodami urcite nie, z tych som ja este viac smadna, stale len z vodovodu alebo ked si kupim balenu, co je raz za cas, tak neochutenu.
Prvú mi dávali v 6. triede, každého po, roka chodím na prehliadky a divím sa, že pri mojej konzumácii sledkostí ich nemám viac (dúfam, že ani mať nebudem)
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
51 komentov
ja mam malo, ale nvm kolko
Takmer vždy keď som u zubárky tak mi dáva plombu... minule mi ju dala na miesto kde som to fakt nečakal a kurevsky to bolelo..na predný zub
a najviac ma irituje ked mamka 4 krat za den povie ze robi len na zubarku!
Ja mám našťastie čísté zuby, ale ja to mám najskôr zdedené, pretože obaja moji rodičia majú fakt silné, zdravé zuby.
A najviac ma sere, ze pocas tychto prazdnin sa mi vytvori kaz hned zo sladkosti, co jem raz za cas a to si umyvam zuby poriadne ako mozem
naposledy mi plombu robili pred siestimi rokmi
a tiež sa o svoje zuby starám, umývam ich aj 5x denne, nepijem sladené vody, mám vyváženú stravu, výsledky v poriadku...
"len" fosforu mám málo...
a zubár mi povedal, že je to kombinácia nízkej hladiny fosforu a genetiky...totiž, niekomu sa to prejaví na kĺboch a niekomu na zuboch...
mam 14 plombovanych zubov a 6 mrtvych na ktore sa mi idu robit korunky
aj tak si myslím, že sladené nápoje nemôžu narobiť až takú šarapatu, ak si človek zuby čistí a dbá na celkovú dentálnu hygienu (
skôr to budú tie predispozície...žiaľ
to som počula, že na VŠ leteckú nesmie mať budúci pilot plomby, prečo to nevie, asi kvôli nejakým turbulenciám
ale doma si viem umyť zuby ráno aj po obede a večer pred spaním..začala som si v poslednom čase umývať viac zuby lebo mám rada svieži dych ale neviem ísť spať s neumytými zubami cítim sa ako by som nebola osprchovaná a špinavá alebo čo..a zubnú niť používam asi rok, ale na oslavy by som si kefku nebrala ak su jednodnove..ved si umyjem ked dojdem vecer nie? tak asi to vazne bude genetikou, ze niektorým doteraz plomby netrebalo..ale mne sa napríklad robí zubný kameň ale to sa len odstráni a hotovo
to som počula...možno kedysi bola taká podmienka a teraz už to možno aj zrušili...tak ako niekedy letuška musela mať 170 cm čo je dnes tiež blbosť...ale asi záleží od toho, aký pilot...na googli som našla aj tak, aj tak...