Potrebujem poradiť s takým mojím menším problémom. Prednedávnom som sa rozhodla kúpiť si nový fotoaparát. Najskôr v tom že nejaká kvalitnejšia zrkadlovka by stála aj cez 1000€ som si vyhliadla jeden kompakt od Nikonu ale potom som si všimla aj zopár celko
@sugy1 nikdy som sa o toto nejak nezaujimal ale co je lepsie? radsej zo zaciatku kupit nieco lacnejsie a naucit sa s tym pracovat a postupne kupovat lepsie a lepsie alebo hned nejaku pecku a na tej sa ucit?
zaleží aj na tom na čo to potrebuješ Ak to chceš iba na naike fotký z výletov atd atd. tak kompakt ale ka chceš naozaj skúsiť fotiť tak sa ti oplatí radšej počkat na zrkadlovku
@kosmiklove Nieje to o tom že by som nič nevedela ale skôr o tom že čo sa mi skôr oplatí kúpiť. Popravde som už začínala zo zrkadlovkou (problém - nebola moja preto som chcela niečo vlastné. Ku kompaktom ma to ani moc neťahalo ale jednoducho to bola lacnejšia voľba. Ale ako to už u mňa býva vždy keď si niečo vyberiem aj tak si nakoniec kúpim niečo drahšie a lepšie a preto mám teraz hrozné nutkanie si kúpiť zrkadlovku namiesto kompaktu
@mimon123 ale inak je pravda ze ak sa tomu nejdes profesionalne venovat tak naco utracat tisice za drahe fotaky ked to budes mat len pre svoju potrebu? pekne fotky sa daju fotit aj s lacakom ak to samozrejme vies
@kosmiklove Z lacným foťákom sa síce dajú robiť celkom pekné fotky ale nepáči sa že väčšinou sú v hroznej kvalite a z 30 fotiek možno jedna ktorá nieje rozmazaná a je dobre zaostrená keďže na väčšine tých foťákov za 50€ robí všetko automatika. Možno ak kompakt tak nejaký za tých 300€ ale na čo si kupovať kompakt za cenu za ktorú môžem mať celkom dobrú a chválenú zrkadlovku od Nikonu???
@kosmiklove Vlastne ani sama neviem... Ja by som chcela fotiť asi všetko to je môj problém. Jednoducho hľadám niečo čo zvládlo odfotiť aj obyčajné momenty s priateľmi ale aj nejaké tie umelecké fotky a aspoň z mojich skúsenosti viem že zrkadlovka zvládne oboje a kompakt možno tak tak to prvé... Naposledy keď som sa s kompaktom snažila odfotiť niečo iné ako somariny z výletov a osláv tak to vyzeralo hrozne a bolo tam vidieť všeličo len nie vrchy v pozadí o ktoré mi tam išlo
začni prvé s mydlom a potom prejdi na zrkadlovku keď ťa to neprestane baviť. Nie je rozumné hneď si kúpiť zrkadlovku a ani neviem čo je ISO, clona a uzávierka a dopadlo by to tak že by si nonstop fotila na automatický režim nato ti je dobrý aj kompakt
Sú ľudia, ktorý by mali začínať radšej kompaktom a iným kľudne rovno bez predohry zrkadlovku môžeš dať (nejakú staršiu, ojazdenú), záleží od povahy človeka. Ja mám lacný kompakt do sto eur a nadávam na neho teraz ako šialená, úplne zbytočné pre mňa, nestačí mi to.. vyhodené peniaze.
Dala som na názory, že mne ako človeku, čo fotil len mobilom zrkadlo do rúk nepatrí, že musím prejsť medzištádiom kompaktov, ale tak mohla som si radšej rovno zrkadlo kúpiť, teraz mi to rozpočtovo vychádza, že si ho doprajem zrejme až na budúce vianoce A mydielko stojí a nepoužíva sa, idem ho predať
Kompakt cez 300 eur mi dvaja ľudia viac menej vyhovárali, že radšej si mám priplatiť ešte stovku a kúpiť si rovno zrkadlo
A sama sa musíš rozhodnúť načo chceš fotky, ako chceš fotiť a či ich fakt potrebuješ kvalitné (aj keď chceš fotiť len príležitostne a nie ako extrémny profesionál, i tak si môžeš potrpieť na kvalitu fotografie a nie na rozmazané zrno, ktoré keď zväčšíš, uvidíš tak veľké... to).
A hlavne nesmieš zabudnúť, že zrkadlo je veľká krava a kompakt je malý (hoci, tento čo chceš od zrkadla až tak oveľa menší nie je) a že či si ochotná to vláčiť so sebou a s čím sa ti bude lepšie manipulovať, atď, atď
A ku hentým Coolpixom počujem sťažnosti, jedným podobným som fotila v lete, nie je zlý podľa mňa (rozhodne je to kompakt schopnejší ako tie krpaté mydlá s malým objektívom), ale ako som spomínala vyššie, priplatíš si stovku a môžeš mať ojazdené zrkadlo. A zrkadlo vždy bude fotiť lepšie než kompakt.
Hádam som sa nevyjadrila ako cvok, ale ber to ako radu od niekoho, kto má podobné rozhodovania, lebo ešte pred mesiacom som zvažovala niečo podobné, či kúpiť tento Coolpix, alebo ísť rovno do zrkadla. Nie som nijaký expert na foťáky, ale tak hádam neradím voloviny
určite ti na začiatok bude stačiť nejaký profi kompakt. môj starý foťák (canon powershot sx120 is) fotil skoro rovnako ako zrkadlovka...pri niektorých fotkách by si ani nevedela povedať, ktorá je zo zrkadlovky...+ sa na ňom dala nastavovať aj clona, čas a v podstate všetko ako na zrkadlovke... takže ti odporúčam niečo také a väčšiu kvalitu až keď ťa to neprestane po nejakom čase baviť ani s kompaktom ..
ja som mala presne takyto problem pred rokom....ale chcela som zrkadlovku urcite, nakoniec mám Nikon D3100 a som spokojna...áno kompakt je lacnejší ale ked uz kupujem nejaku vec na ktorej mi zaleží a chcem ju mat dlho, radcej prisetriť a počkat a kupit kvalitnejsie
môžem doporučiť Nikon Coolpix L310 , na zrkadlovky sa vykašli , toto robí super fotky za málo peňazí , zrkadlovka by bola pre teba len predražená vec, ak si neni profesionál alebo si neni ozaj dáky profesionálny amatér ktorý sa v tom vyžíva a má nato peniaze a vie fotiť , tak ti stačí toto , neodrádzam len myslím že to stačí , poprípade za nejaký čas môžeš prejsť na vyššiu ligu ak ťa to baví a budeš už dačo ovládať
Ja som tiez nikdy nefotil ale kupil som si hned zrkadlovku a drzi ma to do dnes. Lepsiu ma zrkadlovku o tom niet pochyb, teda zalezi od toho co chces fotit a ako sa tomu chces venovat.
@stenatko Ja mám presne rovnaký problém. Tiež mám len to malé mydielko a fotím všetko na mobil lebo je to skoro rovnaká kvalita (na ho...). A to mi vadí... Teraz hľadám niečo kvalitnejšie ten Coolpix som si predtým pozerala skôr kvôli cene než kvalite ale naozaj rozmýšľam o kúpe zrkadlovky lebo radšej niečo drahšie a kvalitnejšie ako každú somarinu za 100€. A čo sa týka veľkosti to taký problém nieje a ak pôjdem niekam kde bude problém trepať sa zo zrkadlovkou (na nejakú túru alebo čo) tak si zoberiem to mydlo šak zase všade sa s tou zrkadlovkou trepať netreba a niekedy ani to mydlo nieje od veci
@mysteriousshadow Ja som tú Nikon D3100 tiež pozerala a určite lepšie riešenie než kompakt A zase ja chcem zrkadlovku preto že viem porovnať fotku aj prácu zo zrkadlovkou a kompaktom a lepšie si kúpiť zrkadlovku naučiť sa s ňou dobre fotiť ako si kúpiť kompakt ktorý ma za mesiac omrzí a potom budem ľutovať že som si tú zrkadlovku nekúpila
@mimon123 Dnešné niektoré (!) mobily fakt fotia na úrovni digitálu, len sa s nimi ťažšie ako foťákom manipuluje. Keď si to tak vezmeš, objektív na mobile a mydle je veľmi podobný, ak nie rovnaký. Objektív nepustí
Treba sa rozhodnúť, ale každopádne ja zase po tomto fóre rozmýšľam, či si predsa len nekúpim nejaký ojazdený coolpix (ultrazoom), aj to je možnosť
@kto To aj ja môžem povedať že viem fotiť na Nokiu 3310 lepšie ako zrkadlovku. Fakt si nefandi aj mne sa moje fotky fotené na mobil páčia a to ešte neznamená že sú neviem aké extra
kúp si ojazdené zrkadlo. kúpiš ho lacnejšie, alebo za približne rovnakú cenu ako nový ultrazoom. Najdôležitejšia vec - naučíš sa s ním fotiť. Hej, ultrazoom možno spraví peknú fotku, ale spraví ju takú, akú on chce. Na zrkadle spravíš fotku, akú ty chceš.
@mimon123 nie, mne ide v podstate všetko čoho sa chytím a zrovna fotografovanie ma ani nejako veľmi nebaví. Preto radšej túto parketu nechám tým ktorým ide len fotografovanie i keď sú podstatne menej talentovaní ako ja. Zbytočne by som môjmu okoliu spôsoboval sklamanie a vzbudzoval len ďalšiu závisť
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
35 komentov
Dala som na názory, že mne ako človeku, čo fotil len mobilom zrkadlo do rúk nepatrí, že musím prejsť medzištádiom kompaktov, ale tak mohla som si radšej rovno zrkadlo kúpiť, teraz mi to rozpočtovo vychádza, že si ho doprajem zrejme až na budúce vianoce A mydielko stojí a nepoužíva sa, idem ho predať
Kompakt cez 300 eur mi dvaja ľudia viac menej vyhovárali, že radšej si mám priplatiť ešte stovku a kúpiť si rovno zrkadlo
A sama sa musíš rozhodnúť načo chceš fotky, ako chceš fotiť a či ich fakt potrebuješ kvalitné (aj keď chceš fotiť len príležitostne a nie ako extrémny profesionál, i tak si môžeš potrpieť na kvalitu fotografie a nie na rozmazané zrno, ktoré keď zväčšíš, uvidíš tak veľké... to).
A hlavne nesmieš zabudnúť, že zrkadlo je veľká krava a kompakt je malý (hoci, tento čo chceš od zrkadla až tak oveľa menší nie je) a že či si ochotná to vláčiť so sebou a s čím sa ti bude lepšie manipulovať, atď, atď
A ku hentým Coolpixom počujem sťažnosti, jedným podobným som fotila v lete, nie je zlý podľa mňa (rozhodne je to kompakt schopnejší ako tie krpaté mydlá s malým objektívom), ale ako som spomínala vyššie, priplatíš si stovku a môžeš mať ojazdené zrkadlo. A zrkadlo vždy bude fotiť lepšie než kompakt.
Hádam som sa nevyjadrila ako cvok, ale ber to ako radu od niekoho, kto má podobné rozhodovania, lebo ešte pred mesiacom som zvažovala niečo podobné, či kúpiť tento Coolpix, alebo ísť rovno do zrkadla. Nie som nijaký expert na foťáky, ale tak hádam neradím voloviny
Treba sa rozhodnúť, ale každopádne ja zase po tomto fóre rozmýšľam, či si predsa len nekúpim nejaký ojazdený coolpix (ultrazoom), aj to je možnosť
a najdôležitejšia rada, pre teba aj pre @stenatko
Ak už chcete ultrazoom, vyhnite sa preboha tým poondiatym Coolpixom!