čítala som len Janu Eyrovú..mali sme to dávno za povinné čítanie..a nikomu sa to nechcelo čítať,..ani mne,bolo toho dosť veľa, ale nakoniec ma pritiahla tá doba v ktorej sa to vyvíja a ten neobyčajný život plný zápletiek
Jana Eyrová a Búrlivé výšiny sú dve moje "guilty pleasures". Ale dala som Janu, pretože to je prvá, ktorú som čítala a aj tá, ktorú mám načítanú najviac (čo ja viem... 4x? 5x?).
Obe sú skvosty literatúry, aspoň podľa mňa. Nie kvôli tomu, že je tam nejaký ľúbostný príbeh - Jana Eyrová kvôli tomu, ako zachytáva postavenie ženy vo vtedajšej dobe, ako zachytáva celý jej životný príbeh. Búrlivé výšiny kvôli komplexnosti postáv a vykreslení ich charakterových vlastností.
Od každej som čítala jedno, a hoci dávam Emily, pri Búrlivých výšinách som na každej štvrtej strane hystericky plakala nad otázkou, čo tam kurva celý deň robili.
Súhlsím s názorom na Janu Eyrovú, je to skvelá kniha.
Vystihla obdobie, správanie ľudí i ich dôvody na to ako sa správajú a konajú, ich potreby a túžby a dala Jane neskutočné množstvo estetického cítenia a vysokej morálky, vďaka ktorej si mohla vážiť samu seba, napriek vtedy neodpustiteľným veciam ako boli chudoba, zlé zázemie a spoločensky nízke postavenie. O tom, že nebola ani krásna nehovoriac.
Viac než čokoľvek sa mi na tejto knihe páčil autorkin prístup k tomu, čo znamená byť ľudskou bytosťou.
Naozaj ľutujem ľudí, ktorí napíšu, že je to sladký brak, pretože v tejto knihe sa ukazuje ako sa ľudia ani len neopovážili pomyslieť na luxus zvaný láska.
Čo sa týka Búrlivých výšin, autorka mi prišla vyšinutá a keďže som čítala to málo čo sa o sestrách B. zachovalo, myslím si, že naozaj nemám ďaleko od pravdy. Strašne veľa nenávisti v pár stránkach. Správanie postáv mi pripadalo nadsadené a veru som nechápala či Catherine za nejaký cit vôbec stála. Skôr mi prišlo ľúto Isabely.
Knihu od Anne som nečítala, takže do hodnotenia som ju nerátala.
@belzeboss Povedať o knihe ktorú si nečítal, že je to brak, je viac než opovážlivé. Súdiš všetko bez toho, aby si vedel o čo ide?
@simonkaero anglikánska je akurát tak cirkev, literatúra je anglická
@syriana tú Janu Eyrovú si nádherne vystihla, tiež nedokážem pochopiť, ako to môže niekto tvrdiť, že je to brak keď to ani nečítal. Ja si Janu Eyrovú prečítam zas a znova dokola. A odporúčam aj štvordielny BBC seriál, úžasne sa držia knihy a celé to spracovanie je celkom slušné
Neviem no, mne sa zas Búrlivé výšiny veľmi páčili, aj keď v nich bolo toľko nenávisti a niektoré situácie mi prišli až absurdne "osudovo dokašlané" a ešte stále si poriadne neviem spomenúť kto je koho dcéra a kto kedy koho porodil a kto sa ako volá, no neviem, nejako ma priťahuje tragickosť celého toho príbehu (s Catherine som zľutovanie ani ja veľmi nemala, neviem či som ju vôbec mala nejak v láske).
Tajomná pani Grahamová ma nejako extra nezaujala, ak sa mám priznať. Čítala som ju dvakrát, ale aj to len preto, pretože som vždy po čase zabudla o čom to vlastne bolo.
@nemyslela som, že je to dievčenský román pre dievčatá a ty nemáš nejaké právo ho čítať, to teda určite nie, len ma prekvapilo, že sa vyjadril niekto mužského rodu. Naozaj som ešte nestrela chalana, ktorý by ju čítal, to však neznamená, že sa mi to nepáči, práve naopak. Je to super, hlavne keď viem, že to nie je práve najvyhľadávanejšia literatúra
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
24 komentov
Obe sú skvosty literatúry, aspoň podľa mňa. Nie kvôli tomu, že je tam nejaký ľúbostný príbeh - Jana Eyrová kvôli tomu, ako zachytáva postavenie ženy vo vtedajšej dobe, ako zachytáva celý jej životný príbeh. Búrlivé výšiny kvôli komplexnosti postáv a vykreslení ich charakterových vlastností.
A proste lebo sú to úžasné knihy.
Súhlsím s názorom na Janu Eyrovú, je to skvelá kniha.
Vystihla obdobie, správanie ľudí i ich dôvody na to ako sa správajú a konajú, ich potreby a túžby a dala Jane neskutočné množstvo estetického cítenia a vysokej morálky, vďaka ktorej si mohla vážiť samu seba, napriek vtedy neodpustiteľným veciam ako boli chudoba, zlé zázemie a spoločensky nízke postavenie. O tom, že nebola ani krásna nehovoriac.
Viac než čokoľvek sa mi na tejto knihe páčil autorkin prístup k tomu, čo znamená byť ľudskou bytosťou.
Naozaj ľutujem ľudí, ktorí napíšu, že je to sladký brak, pretože v tejto knihe sa ukazuje ako sa ľudia ani len neopovážili pomyslieť na luxus zvaný láska.
Čo sa týka Búrlivých výšin, autorka mi prišla vyšinutá a keďže som čítala to málo čo sa o sestrách B. zachovalo, myslím si, že naozaj nemám ďaleko od pravdy. Strašne veľa nenávisti v pár stránkach. Správanie postáv mi pripadalo nadsadené a veru som nechápala či Catherine za nejaký cit vôbec stála. Skôr mi prišlo ľúto Isabely.
Knihu od Anne som nečítala, takže do hodnotenia som ju nerátala.
@belzeboss Povedať o knihe ktorú si nečítal, že je to brak, je viac než opovážlivé. Súdiš všetko bez toho, aby si vedel o čo ide?
@simonkaero anglikánska je akurát tak cirkev, literatúra je anglická
(a myslím, že Villette ma dosť chytilo )
Neviem no, mne sa zas Búrlivé výšiny veľmi páčili, aj keď v nich bolo toľko nenávisti a niektoré situácie mi prišli až absurdne "osudovo dokašlané" a ešte stále si poriadne neviem spomenúť kto je koho dcéra a kto kedy koho porodil a kto sa ako volá, no neviem, nejako ma priťahuje tragickosť celého toho príbehu (s Catherine som zľutovanie ani ja veľmi nemala, neviem či som ju vôbec mala nejak v láske).
Tajomná pani Grahamová ma nejako extra nezaujala, ak sa mám priznať. Čítala som ju dvakrát, ale aj to len preto, pretože som vždy po čase zabudla o čom to vlastne bolo.
Prekvapuje ma, že si ju čítal. Vlastne si prvý chalan od ktorého také niečo ,,počujem,,. Ale páči sa mi t
..a ono, často tie ktoré nie sú vyľadávané, sú o to zaujímavejšie