Platón mal zaujímavé myšlienky...no jeho koncept komunistickej, ba až direktívnej formy vlády sa mi moc nepozdáva...
Nietzsche mal tiež zaujímavú filozofiu...aj keď možno pochybovať o jeho zdravom a triezvom uvažovaní - hlavne v jeho neskoršej fáze života...
Oblubeneho nemam, ale dost sa mi pacia niektore myslienky Sokrata, Platona atd.. A akurat citam knihu Ked Nietzsche plakal. Myslim, ze to nebol zdravy clovek, ale prave vdaka tomu bol aspon zaujimavy
@firestorm Keď sa bavíme o filozofii a čistých konceptoch - prečo potom hovoriť o komunizme v súvislosti s direktívnou formou vlády? Čistý komunizmus bol oslobodením od Nadvlády kapitálu a peňazí (trhu) a Nadvlády politických, scoiálnych a ekonomických elít (zrušenie tried). V podstate nemal nikto panovať nad nikým, ľudia si mali svoje spoločenstvá riadiť v komúnach sami bez toho, aby im niekto do toho kecal - plne demokraticky. Išlo len o to, že v revolučnom období postupne v Rusku vznikla strana s názvom Komunistická - ktorá sa snažila o pokrútené nastolenie socializmu. Ale nešlo ani o socializmus, pretože o socializme môžeme hovoriť až vtedy, keď proletári najskôr nadobudnú moc a hneď v druhej fáze zanikne aj celá proletárska trieda a medzi ľuďmi nebude rozdielov, žiadna vláda, a vonkoncom nie direktívna. Takže nemáme ani Komunizmus a ani socializmus - vychádza z toho, že to bol Štáto - hospodársky, direktívny, silno konzervatívny kapitalizmus.
@eriz_ počul som o tej knihe, ale to je beletria, nie? a čo na to vravíš, stojí to zato? viem, že je aj film s rovnomenným názvom, ale to je vraj dosť zle spracované.. ja som od Nietzscheho raz čítal, alebo pokúšal som sa čítať Antikrista, ale on píše takým štýlom, že vysvetlivky sú takmer hrubšie ako kniha, takže skôr sa oplatí čítať o ňom ako jeho...
@teny555 Ja som o nom nevedela nic, knihu som si kupila kvoli Yalomovi, kt. ju napisal.. Citala som od neho Vsetko trva kratko a je to jedna z mojich oblubenych knih tak som chcela skusit od neho aj nieco ine.. A hej, je to pisane formou romanu, stretnutie psychologie a filozofie.. Skoro cela kniha je o dialogoch, Breuera s Nietzschem alebo Breuera s Freudom. Som priblizne v polke tak ti neviem az tak povedat dojmy, ale zatial to je fajn aj ked niekedy sa mi to cita tazsie
@eriz_ hej rozumiem, len ja mám stále na zozname viac kníh, čo by som chcel prečítať, ako som časovo schopný prečítať takže ťažko sa to vyberá, ale dal som sťahovať ten film Když Nietzsche plakal
@kierkegaard nuž musel som aj zvučné mená vynechať, aby tam nebolo zase 100 možností, to je už subjektívne ale veď ty tam sám si, to ber ako kompenzáciu
@eriz_ okej len neviem ešte kedy sa k nemu dostanem, ja mám niektoré filmy v notebooku aj rok, kým dozrie čas a niektoré kukám prvý deň, ale dám ti vedieť možno to dovtedy dočitaš
Žiadnu/žiadneho nemám najradšej, ale všetky/všetkých mám rád - no dobre, okrem Derridu. Derrida je nuda. To sa mi sem iba hodil rým. Nejdem tu teraz rozoberať dopodrobna, aký prínos mala pre mňa vo vývoji svetonázoru (či dismantlingu toho svetonázoru) tá-ktorá filozofka či filozof. Bolo ich mnoho, aj ľudia, ktorí by praavdepodobne sami o sebe netvrdili, že filozofujú. Z antických sú mi asi najbližší stoici. Zo "súčasných" (hoci obaja nedávno umreli) ma najviac oslovil Tom Regan ako predstaviteľ morálneho realizmu a priekopník teórie práv zvierat, a Zygmunt Bauman ako filozof postmoderny. Pôžitok čítať ho.
nemam najoblubenejsieho ale co sa tyka smeru, mam rad existencializmus - sartre, camus, aj ked sami boli neradi, ak ich sem ludia zaradovali, jaspers.
mimo to mam obzvlast rad kierkegaarda, schopenhauera, descarta, kanta - toho som mal nastudovaneho asi najviac a venoval sa mu snad pocas celej vysky, heidegger. potom predstavitelia fil. antropo., gehlen, plessner, scheler.
Nietzsche, píšem o ňom aj prácu, štúdiu, síce nebol úplne psychicky zdravý, ale bol to geniálny filológ a filozof. Ale mám celkom rád aj Leibniza a Kierkegaarda
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
39 komentov
Nietzsche mal tiež zaujímavú filozofiu...aj keď možno pochybovať o jeho zdravom a triezvom uvažovaní - hlavne v jeho neskoršej fáze života...
mimo to mam obzvlast rad kierkegaarda, schopenhauera, descarta, kanta - toho som mal nastudovaneho asi najviac a venoval sa mu snad pocas celej vysky, heidegger. potom predstavitelia fil. antropo., gehlen, plessner, scheler.
...
Uráža nás?
» vocaroo.com/i/s0fGr6xKQTaN...