Ahojte, mam moznost studovat latinsky jazyk na strednej (konkretne v ke na kovačskej ), ale bojim sa že to bude dost tazke D. ako nemam nejaky velky problem s jazykmi aleee tak neviem. je tu niekto kto chodi/l alebo pozna niekoho? dakujeeem
Ja som mal latincinu. Ale je velky rozdiel Latinsky jazyk a Latinska terminologia. Ja som sa za semester naucil 1500 slov plus sklonovanie a take srandy. Ak chces studovat medicinu/pravo why not ale pochybujem ze budete brat veci brutal do detailov
Na medicinu netreba vediet po latinsky na urovni, ze vies citat komplexny text. Tam staci terminologia (je dost rozsiahla), zaklady deklinacii, zopar viet v style zauzivanych terminov.
Ako pise @1
Je rozdiel medzi terminologiou a regulernou latinou.
Mam skusenost s oboma.
Na strednej sme mali lat. roky - otvorene poviem, ze to bola strata casu. Neviem, ake su dnes ucebnice, ale mali sme extra neprakticku. Ziadna normalna komunikacia - citali sme iba o starom Rime, ktomu zodpovedajuca slovna zasoba a vetna skladba. Same vojny, cisari, rimski filozofi...
Latinska gramatika je velmi tazka (AJ a NJ su oproti tomu suvix) a nikde ju v takom rozsahu netreba.
Terminologia - po tomto to bola malina. Ale kazdy z kruzku sa ju naucil aj bez toho, aby mal predtym latinu ako jazyk.
Podla mojho nazoru je latina v komplexnom ponati len pre tych, co chcu byt historici, archivari a robit historicke studie.
Ak by to malo byt tvoje hobby, ok Ale na medicinu to netreba.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
8 komentov
Ako pise @1
Je rozdiel medzi terminologiou a regulernou latinou.
Mam skusenost s oboma.
Na strednej sme mali lat. roky - otvorene poviem, ze to bola strata casu. Neviem, ake su dnes ucebnice, ale mali sme extra neprakticku. Ziadna normalna komunikacia - citali sme iba o starom Rime, ktomu zodpovedajuca slovna zasoba a vetna skladba. Same vojny, cisari, rimski filozofi...
Latinska gramatika je velmi tazka (AJ a NJ su oproti tomu suvix) a nikde ju v takom rozsahu netreba.
Terminologia - po tomto to bola malina. Ale kazdy z kruzku sa ju naucil aj bez toho, aby mal predtym latinu ako jazyk.
Podla mojho nazoru je latina v komplexnom ponati len pre tych, co chcu byt historici, archivari a robit historicke studie.
Ak by to malo byt tvoje hobby, ok Ale na medicinu to netreba.