Pravdepodobne menej používať vulgarizmy a snažiť sa viac vyjadrovať a používať okrajovú slovnú zásobu, aby tvoja reč "dpči nevyzerala dpč takto kua. Lebo ma to ebe dpč."
Och aký ja som nervózny, keď tak spolužiaci rozprávajú ...
Problém je, že mladí málo čítajú, majú malú slovnú zásobu a vulgarizmy používajú nie len keď na niečo nadávajú, ale pomaly v každom druhom slove. Len zo zvyku. Nadávajú dokonca aj pred učiteľmi, cudzími v autobuse a podobne. A potom chcú ísť študovať masmediá. Niečo je zlé.
omg ako keby nadavky niekoho zabili su to slova ktore sa maju pouzivat a clovek pre to nie je hned zly alebo hulvat ci nevychovany alebo co ...kopec krat sa nadavka povie len v ramci srandy alebo co...ja to beriem pokial to neni v kazdej druhej vete
podla mna su si ti ludia navzajom sympaticki a mozno sami nenadavaju ale rozhodne nie su nejakou policiou ktora by obmedzovala v nadavani ostatnych, lebo sa vyskytuju vulgarizmy
@unspoken Ako si povedal, ak sa to povie občas, vrámci srandy beriem. Ale neviem čím to je, že plno decák, ale aj maturantov, vysokoškolákov, ale aj dospelých veľmi využíva nadávky. Dosť to kazí prvý dojem, keď počuješ niekoho vkuse nadávať. A keď si niekto zvykne používať nadávky miesto konkrétneho pomenovania daného objektu, bude to mať ťažké v školskom, alebo pracovnom živote.
@igorv vies kolko ludi nastavuje profesionalnu tvar v praci a v osobnom zivote su uplne iny aj co sa tyka slovneho vyjadrovania?....nech clovek nadava kolko chce ak ma na to chut alebo to tak proste chce nez by mal nastavovat falosnost....je to uplne umele podla mna ak clovek nie je fakt ten typ co dobrota a laska z neho vyzaruje aby odsudzoval nadavky...
@unspoken Trochu si odporuješ v komente, alebo som to len zle pochopil.
Príklad: "kolko ludi nastavuje profesionalnu tvar v praci a v osobnom zivote su uplne iny aj co sa tyka slovneho vyjadrovania?. nech clovek nadava kolko chce ak ma na to chut alebo to tak proste chce nez by mal nastavovat falosnost"
Nie je tá otázka falošnosť? V práci byť "slušný" a po práci byť hulvát? Človek vie byť hulvát aj bez toho aby používal vulgarizmy. Teraz sa bavíme o parazitných slovách v bežnej reči. Pičovina, chujovina, do piči, kurva...
Samozreme, aj človek, čo je dobrý a vyžaruje z neho láska môže nadávať.
V konečnom dôsledku chcem povedať len to, že parazitické vulgarizmy spôsobujú degradáciu slovnej zásoby jedinca
@topanocka jaka dzungla ja som poulicny typek a nehovor mi ze si v duchu nenadavas? ...ja to len proste nedusim a poviem to robi to kazdy tak isto ako kazdy jebe s kazdym len sa to takto na verejnosti nepovie
@3 --> @4 nemyslím si, že škola za to môže, ale skôr partie (ktoré vznikajú aj v tej škole, ale to je už iná vec) a hlavne fakt domáce prostredie a výchova...
A je mi jedno či je dáka liga, mám rada ľudí, aj keď nadávajú, ale ak to niekto nepoužíva namiesto bodky za vetou som ešte raadšej
@igorv A keď si niekto zvykne používať nadávky miesto konkrétneho pomenovania daného objektu, bude to mať ťažké v školskom, alebo pracovnom živote...narazal som na toto ..co poznam manazerov v obleku su profici slusne vychovany vsetko typ top....ale ked su mimo prace tak napr nadavaju len taky fukot ked si mozu konecne vydychnut ... no sak bezna rec je vtedy ked si neni v pracovnom preto nechapem preco by mi mali vulgarizmy tak nehorazne znicit zivot ako to tu pomali opisujes a preco by taky clovek mal byt nevychovany a neviem co vsetko
@unspoken nie robia to len ludia čo sa nekontroluju, podla mna do normálnych diskusii to nepatrí vobec no tak na takej ulici by som sa bála bývať kde každý s každým...
@topanocka co je normalna diskusia?...medzi priatelmi a ludmi co ta poznaju je to podla mna uplne v pohode ked si s niekym kto ta pozna a neni to doslova neosobna diskusia....ulici? dievca to je v celom svete teda az na dzunglu skade si asi ty ...viem je to na nic ale je to tak prepac ak si to doteraz nevedela
@unspoken Kľudne. Poznám plno ľudí (osobne, sú to dobrí priatelia), ktorí pracujú, žijú slušne nenadávajú. Nemajú extra dobré platy, nežijú si na vysokej nohe. Ale nenadávajú.
@igorv Nadávať je zdravé, fyzicky zdravé a ako si povedal jediný problém nastáva, keď si človek nevie uvedomiť, že ho to brzdí v jeho spoločenskom a hlavne profesijnom rozvoji. No sú povolania, pri ktorých to proste nevadí, ako niekto kto brigádoval pri dláždičoch jedno leto to mám na vlastnej koži potvrdené , avšak na škole alebo v práci vidno, že sa ľudia ovládajú keď to do ich profesie a do danej situácie nepatrí, a ak to nezvládnu tak blbé, buď si nájdu inú prácu ale skôr ich život naučí prispôsobiť sa, ale to je už ich osobná starosť/rozhodnutie ako sa budú správať a či sa budú kontrolovať.
Inak si myslím, že nápad je to skvelý , prečo nie.
Necital som cele toto dlhe forum ale podla mna je proste nadavat zdrave.. Clovek si ulavi a v niektorych situaciach to bez toho nejde ... Samozrejme ine je ze su aj ludia ktory keby nepouzivaju predlozky a spojky tak ineho slova nepouziju .. A to uz je ine a samozrejme nezdrave .. U takych by sa zislo trochu zamysliet nad svojou bohatou slovnou zasobou .. Tolko moj nazor
@4 -mladí málo čítajú, majú malú slovnú zásobu a vulgarizmy používajú nie len keď na niečo nadávajú, ale pomaly v každom druhom slove.
Moji dobrí známi, boli už za mlada velmi chytré stvorenia, písajuce gramaticky správne a nadpriemerne sčítane oproti rovesníkom a to nadávaju ako pohani dodnes, je to spôsob vyjadrovania pre nich skor citový, ako by zamienali slova zbytočnými nadávkami. Je to ich sposob a je čarovný tvorí to ich osobnosť . A pri ženach chcene nechcene menia svoj slovník za slovnik mierumilovného šteniatka čo je bizardne milé.
Stále si myslim že nadavky su spôsob vyjadrovania a vyventilovaia, predsa ak by sme si všetci nadávali do kokotov už by časom stratilo tak negativnu vahu. A o to nam predsa ide no nie? Ja som radsej ked mi kamos povie ty kokot, ako Lukáš.
Mne osobne nadávky nevadia. Ono to sú konieckoncov len slová, aj tie obyčajné bez vulgárneho podtextu dokážu v zlom kontexte zraniť.
Nehovorím o profesijnom živote, ktorý si vyžaduje absenciu nadávok, ale ak chce niekto takéto slová používať. Na nech.
podla mňa sú vulgarizmy zlé. môj názor. napríklad ja mám hlavú takú, ktorá mi jednoducho nedovolí vysloviť vulgarizmus. ani neviem prečo, v duchu nadávam celý čas, ale keď to mám vysloviť, nejde
no ak chceš niečo vedieť o tejto lige, odporúčam spýtať sa napr @magick55
ale je to dosť stará záležitosť a myslím že obrovské množstvo členov už nebirdzáči.
No ale v skratke ide o to akési "zoskupenie" ľudí, ktorí nadávky nepoužívajú, alebo snažia sa nepoužívať a nie je im príjemné, keď nadávajú ľudia navôkol.
a možno sa budete diviť, ale naozaj sú ľudia, ktorí nenadávajú vôbec a absolutne im to k životu nechýba.
@luc.ka nech sa pod zem prepadnem, ak som niekedy zanadávala horšie ako do riti
(teda, aspoň v slovenčine, ale keď niečo poviem v jazyku, ktorému nikto naokolo nerozumie, tak to nerátam (aj tak je to zriedka a je to skôr v rámci akože jazykovednej rozpravy)
@igorv Prosím ťa, odmalička chodím všade s knihou, čiže slovnú zásobu mám a aj tak nadávam ako pohan a som žena... A nevidím na tom nič zlé, je to pre mňa spôsob ako sa zbaviť nervov, lebo inak to neviem... A inak patrí to ku mne a všetci si zvykli, nikto s tým nemá problém a nikto to nerieši.
keď niekto používa vulgarizmy ako vsuvky medzi každé druhé slovo, je mi trápne aj zaňho.
ale je napr. rozdiel povedať, že som to celé pokašlala, že som to celé posrala a že som to celé úplne dojebala. iba to posledné presne vystihuje to, čo chcem povedať.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
54 komentov
Och aký ja som nervózny, keď tak spolužiaci rozprávajú ...
Problém je, že mladí málo čítajú, majú malú slovnú zásobu a vulgarizmy používajú nie len keď na niečo nadávajú, ale pomaly v každom druhom slove. Len zo zvyku. Nadávajú dokonca aj pred učiteľmi, cudzími v autobuse a podobne. A potom chcú ísť študovať masmediá. Niečo je zlé.
Príklad: "kolko ludi nastavuje profesionalnu tvar v praci a v osobnom zivote su uplne iny aj co sa tyka slovneho vyjadrovania?. nech clovek nadava kolko chce ak ma na to chut alebo to tak proste chce nez by mal nastavovat falosnost"
Nie je tá otázka falošnosť? V práci byť "slušný" a po práci byť hulvát? Človek vie byť hulvát aj bez toho aby používal vulgarizmy. Teraz sa bavíme o parazitných slovách v bežnej reči. Pičovina, chujovina, do piči, kurva...
Samozreme, aj človek, čo je dobrý a vyžaruje z neho láska môže nadávať.
V konečnom dôsledku chcem povedať len to, že parazitické vulgarizmy spôsobujú degradáciu slovnej zásoby jedinca
A je mi jedno či je dáka liga, mám rada ľudí, aj keď nadávajú, ale ak to niekto nepoužíva namiesto bodky za vetou som ešte raadšej
Inak si myslím, že nápad je to skvelý , prečo nie.
Moji dobrí známi, boli už za mlada velmi chytré stvorenia, písajuce gramaticky správne a nadpriemerne sčítane oproti rovesníkom a to nadávaju ako pohani dodnes, je to spôsob vyjadrovania pre nich skor citový, ako by zamienali slova zbytočnými nadávkami. Je to ich sposob a je čarovný tvorí to ich osobnosť . A pri ženach chcene nechcene menia svoj slovník za slovnik mierumilovného šteniatka čo je bizardne milé.
Stále si myslim že nadavky su spôsob vyjadrovania a vyventilovaia, predsa ak by sme si všetci nadávali do kokotov už by časom stratilo tak negativnu vahu. A o to nam predsa ide no nie? Ja som radsej ked mi kamos povie ty kokot, ako Lukáš.
KLAMARI
Nehovorím o profesijnom živote, ktorý si vyžaduje absenciu nadávok, ale ak chce niekto takéto slová používať. Na nech.
ale je to dosť stará záležitosť a myslím že obrovské množstvo členov už nebirdzáči.
No ale v skratke ide o to akési "zoskupenie" ľudí, ktorí nadávky nepoužívajú, alebo snažia sa nepoužívať a nie je im príjemné, keď nadávajú ľudia navôkol.
a možno sa budete diviť, ale naozaj sú ľudia, ktorí nenadávajú vôbec a absolutne im to k životu nechýba.
(teda, aspoň v slovenčine, ale keď niečo poviem v jazyku, ktorému nikto naokolo nerozumie, tak to nerátam (aj tak je to zriedka a je to skôr v rámci akože jazykovednej rozpravy)
ale je napr. rozdiel povedať, že som to celé pokašlala, že som to celé posrala a že som to celé úplne dojebala. iba to posledné presne vystihuje to, čo chcem povedať.