Akurat sa ucim litiku na maturitu,ale beru ma nervy na co je ten predmet dobry? ved koho bavi citat,tak nech si cita,ale nech nas nenutia z takej pi*oviny maturovat...pochopim,ze slovinu ale litika sa nam fakt nikde neprida...vase nazory?
Literatúra bol môj najobľúbenejší predmet, nedám naň dopustiť. Ono je to aj tak v konečnom dôsledku o všeobecnom rozhľade, viac či menej všetky predmety. Ale literatúra znamenala pre mňa vždy niečo viac, rozvíja inšpiráciu, približuje rôzne pohľady na svet...
Ja som za ňu bola naopak na maturite vďačná. A zas maturovať čisto len z gramatiky mi príde dosť o ničom, tam sa ledva naškrabe toľko otázok, asi preto som si aj vytiahla takú blbosť, ako sú funkcie čiarky v jednoduchej vete.
No asi to že Slováci musia vediet slovenské diela a spisovatelov lebo to patrý k národu a aby bol národ národom potrebuje svoj jazyk a literatúru. ... či by si sa radšej chcela učiť madarského gejzu ?
a vies,ze fyzika/chemia/biologia su vsade okolo nas a vdaka nich existujeme? cize su dolezitejsie ako litika a aj tak sa tu kravinu musime ucit na maturitu...radsej by som sa ucil tieto predmety ako k*tiny,ze kto co napisal a o com to dielo bolo.podla mna by sa nemalo z toho povinne maturovat...
@onetouch Viem, pretože biológiu študujem, aj som z nej maturovala a osobne prírodné vedy kladiem pred všetko ostatné. Ale zas nie každý má vzťah k prírodným vedám. K ostatnému som sa už vyjadrila vyššie.
nie je to blbosť. je to podľa mňa dôležité práve pre to, že decká dnes berú za najdôležitejšiu a najserióznejšiu matiku, fyziku, chémiu. Je kopec ľudí vedecky založených, ktorí počítajú integrály z hlavy a čo sa týka literatúry a umenia sú úplne mimo. Jasné, nebaví to každého, ale aj umenie je časť nejakého základného "balíka" vedomostí.
@tunidlo hej, je to odlišné od iných predmetov ale... keby si sa mal učiť len veci, ktoré sa ti bezprostredne hodia, skončil by si ešte na základnej. Koľkým ľuďom sú nanič pomerne zložité fyzikálne alebo chemické vzorce. Veď ťa nikto nenúti zaoberať sa nejakými šialenými experimentálnymi dielami, a vedieť aspoň niečo o knihách, ktoré sa učíme, je všeobecné vzdelanie. Beriem, že sa učí v litike kopec kravín ale tie sú väčšinou súčasťou národného povedomia.
@tunidlo Myslím, že je rozumné predpokladať, že každý učiteľ literatúry učí literatúru inak. Viem si predstaviť učiteľa literatúry "tepličkovského" formátu, ktorý by aj napriek súčasnej osnove dokázal z literatúry spraviť predmet zaujímavý a prínosný. Nebolo by to len číre memorovanie.
> Ide proste o umenie, kde slovo ako "povinné" proste nemá čo hľadať
Tu si sa podľa všetkého dopustil nepresnosti. Literatúra samozrejme je umenie, no na strednej škole literárne netvoria, literatúru iba skúmajú, čiže sa jedná o literárnu vedu a v tomto prípade táto literárna veda môže alebo nemusí byť povinná na maturitnej skúške. V závislosti od toho, čo sa chce maturitnou skúškou docieliť.
Je to predmet ktory moze cloveku vela dat pokial o to stoji. No pokial o to nestoji, tak sa len nabifly na maturitu a tyzden po nej uz nebude nic vediet.
Z toho dovodu si myslim, ze povinna maturita je blbost.
podľa mňa tam je príliš veľké množstvo vecí... každé jedno obdobie opísať, aký bol smer, kto v ňom žil, kde žil, za čo bojoval, čo písal, obsahy diel.. ako niektoré diela ma skutočne bavili, napr také červené víno... a rada čítam... ale vedieť všetky tie omáčky okolo toho bolo aj na mňa veľa a strávila som LEN nad literatúrou 5 dní z akademického týždňa (čo bolo len opakovanie, lebo som sa učila aj počas roka)..
ty už sa učíííííš? blázon litika je náhodou super...samozrejme nie pre tých čo ledva prečítajú časopis...jasné nájdu sa aj pekné kraviny...ale tak zbytočné to určite nie je
skoda, ze si este nevyzrel na to, aby si pochopil k comu je literatura.....mnohi to v tvojom veku uz pochopili, ale zas mnohi to nepochopia nikdy .....svedci to o istej duchovnej a umeleckej nevyzretosti...(nic v zlom
nenazval by som to blbostou.. blbost je to, ze sa musim naucit teraz cca 200 stran slovenciny, z ktorej si kkt zapamatam.. a literatura je ta najprijemnejsia sucast slovenskeho jazyka..
sú aj väčšie hlúposti, ako literatúra... filozofia napríklad
v literatúre máš predsa gramatiku v "praxi"... je dôležitá, ak nechceš byť obmedzený na 20 slov, obrázky a posunky. mne sa to tiež ťažko učilo... také veci, ako že kto čo napísal... a po maturite si už nepamätám nič, ani len kto to vlastne napísal toho jozefa maka, ktorého som si vytiahla ale aj napriek tomu mi to neprišlo ako zbytočné....
Jasné, lebo sme účelová spoločnosť a čo nemá využitie v praxi je vnímané ako zbytočný dríst... Ale áno, možno je škoda, že to ľuďom, ktorí to nevedia oceniť, vnucujú. Lebo tí z toho tak či tak nič mať nebudú... Ale myslím, že skoro každý mal na SŠ predme,kt. mu prišiel zbytočný. A keby sa vyšlo v ústrety im všetkým, asi by tam neostalo nič... Človek zistí,čo ho baví, tým, že "pretrpí" i to, v čom sa absolútne nevidí.
teraz ti to pride divne ale mnoho mojich priatelov sa prave po sš vracia k povinnej literature a zistia ze je vlastne dobre si to precitat a nieco ti to do zivota da...potom sa necudujme aka je u nas na Slovensku citatelska gramotnost ked ludia pokladaju literaturu za nieco zbytocne...
literatúra ako predmet nie je zbytočný ani zďaleka, vidno, že si málo čítal, inak by si chápal aspoň pozadie toho, prečo sa oddávna literatúra učí, a tiež jej funkcie jedna z nich najpodstatnejšia: zrkadlo spoločnosti... mohol by si zahodiť dejepis a viac by si sa dozvedel niečo práve z beletrie, ale keďže nemáš vzťah k čítaniu, tak ti rozumiem; potom je tu ďalšia výhoda, metodika zmýšľania v literatúre, ktorú teraz neviem spojiť s nijakým predmetom s výnimkou dejepisu, ale musí sa jednať o diela len... je výhodná aj v cibrení pamäte, ktorú mozog potrebuje precvičovať, zbytočne sa tvoje nervy budú sťažovať ako maturitný predmet je možno na ťarchu, ale uč sa, veľa nebudú chcieť od teba
ono na jednej strane to je o vseobecnom rozhlade, a beriem ze je podstatne vediet aspon nieco, ale potom by sme rovnaky argument mohli pouzit aj na maturitu z dejepisu, nosky, matiky, chemie ... v podstate cohokolvek, pretoze by sme mali vediet vsetko.
ano... uplne suhlasim s tymto nazorom... ja velmi rad citam, ale nenavidim, ked mi niekto da zoznam knih a povie, ze toto musim precitat, vdaka tomu mam voci povinnej literature velmi velky odpor.
Ja som clovek, ktory viac inklinuje k prirodovedne orientovanym predmetom, ale aj napriek tomu ziadny humanitny predmet neodcudzujem, aj ked sa mam nieco biflovat, tak sa mi vzdy stane, ze po precitani stvrtej vety momentalne zaspavam, ale s5 k teme.
Myslim si, ze clovek by mal vediet o slovenskych spisovateloch aj o dielach vseobecne aj ked nezdielam nazor maturovania z literatury, pretoze ja som na tom tak, ze po tyzdni aj tak vsetko naucene naspamat zabudnem. Preto to podla mna nema zmysel. Po mature viem, ze existoval nejaky Kukucin, Stur, Timrava, Hviezdoslav atd. , ale tym to pre mna konci.
Ved ti ludia, ktori budu chciet studovat slovensky jazyk sa to aj tak budu ucit znovu a aj viac do hlbky a pre tych co sa viac s tym v zivote nestretnu, to je zbytocne, pretoze aj ked zmaturuju z literatury dajme tomu na 1, tak o rok o tom, z coho maturovali nebudu mat ani ponatia.
Jedno, co je pre cloveka z celeho predmetu slovensky jazyk a literatury je ortogragia (pravopis) a schopnost stylizovat, preto by podla mna, pre vsetkych stacilo ako povinnu cast maturitnej skusky dat sloh, kde sa zdohladni uplatnovanie pravidiel ortografie a stylistiky.
Len tak na margo maturity a osnov slovenskeho jazyka a literatury. Osobne som mal profku, ktora nam povedala, ze vacsina latok z osnov, ktore su ustanovene je pre nas nepotrebna a keby bola ona na Ustave Ludovita Stura, tak by polovicu latok vypustila. Takze toto je moj nazor.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
44 komentov
Ja som za ňu bola naopak na maturite vďačná. A zas maturovať čisto len z gramatiky mi príde dosť o ničom, tam sa ledva naškrabe toľko otázok, asi preto som si aj vytiahla takú blbosť, ako sú funkcie čiarky v jednoduchej vete.
@etelnair preco by som mal byt sprosty?
Myslím, že to, že mačka má štyri nohy a 2+2 je 4 sa dosť hodí, ale literatúra vo forme, v akej je učená je niečo strašne zvláštne ...
Hlavne povinné čítanie, neviem si predstaviť, že by som si v rámci školy musel povinne pozrieť nejaký film, nejaký .......
Ide proste o umenie, kde slovo ako "povinné" proste nemá čo hľadať
> Ide proste o umenie, kde slovo ako "povinné" proste nemá čo hľadať
Tu si sa podľa všetkého dopustil nepresnosti. Literatúra samozrejme je umenie, no na strednej škole literárne netvoria, literatúru iba skúmajú, čiže sa jedná o literárnu vedu a v tomto prípade táto literárna veda môže alebo nemusí byť povinná na maturitnej skúške. V závislosti od toho, čo sa chce maturitnou skúškou docieliť.
Z toho dovodu si myslim, ze povinna maturita je blbost.
Nie z toho dovodu, ze by to bola hovadina.
Ja si viem predstaviť učiteľa tepličkovského formátu, ktorý by spravil prínosnú hodinu aj z predmetu "umývanie okien"
Hm ... Asi je možné, že pri zmene spôsobu vyučovania by to dávalo podobný význam ako iné predmety ...
Asi som pri tomto aj dosť poznačený konkrétnym prístupom k literatúre, ktorý som zažil ...
Chudík bol pre mňa takým.
v literatúre máš predsa gramatiku v "praxi"... je dôležitá, ak nechceš byť obmedzený na 20 slov, obrázky a posunky. mne sa to tiež ťažko učilo... také veci, ako že kto čo napísal... a po maturite si už nepamätám nič, ani len kto to vlastne napísal toho jozefa maka, ktorého som si vytiahla ale aj napriek tomu mi to neprišlo ako zbytočné....
je to ako s matematikou. ked Ta ju ucia tak, ako ucili mna, tak sa Tvoju postuju ani necudujem.
Ja som clovek, ktory viac inklinuje k prirodovedne orientovanym predmetom, ale aj napriek tomu ziadny humanitny predmet neodcudzujem, aj ked sa mam nieco biflovat, tak sa mi vzdy stane, ze po precitani stvrtej vety momentalne zaspavam, ale s5 k teme.
Myslim si, ze clovek by mal vediet o slovenskych spisovateloch aj o dielach vseobecne aj ked nezdielam nazor maturovania z literatury, pretoze ja som na tom tak, ze po tyzdni aj tak vsetko naucene naspamat zabudnem. Preto to podla mna nema zmysel. Po mature viem, ze existoval nejaky Kukucin, Stur, Timrava, Hviezdoslav atd. , ale tym to pre mna konci.
Ved ti ludia, ktori budu chciet studovat slovensky jazyk sa to aj tak budu ucit znovu a aj viac do hlbky a pre tych co sa viac s tym v zivote nestretnu, to je zbytocne, pretoze aj ked zmaturuju z literatury dajme tomu na 1, tak o rok o tom, z coho maturovali nebudu mat ani ponatia.
Jedno, co je pre cloveka z celeho predmetu slovensky jazyk a literatury je ortogragia (pravopis) a schopnost stylizovat, preto by podla mna, pre vsetkych stacilo ako povinnu cast maturitnej skusky dat sloh, kde sa zdohladni uplatnovanie pravidiel ortografie a stylistiky.
Len tak na margo maturity a osnov slovenskeho jazyka a literatury. Osobne som mal profku, ktora nam povedala, ze vacsina latok z osnov, ktore su ustanovene je pre nas nepotrebna a keby bola ona na Ustave Ludovita Stura, tak by polovicu latok vypustila. Takze toto je moj nazor.