No už to reálne hrozilo jednej mojej blízkej osobe a musím povedať, že som sa aj tak nebála, o seba teda vôbec nie. Ale bála som sa neskutočne, že sa niečo stane tej osobe.
Pane boze, rovnako ako by som sa bala, keby mojej blizkej osobe bolo cokolvek ine. Ale momentalne je pravdepodobnejsie, ze ma cestou do skoly zrazi auto.
Inak mna by mega zaujimalo, z coho vznika tato hystericka panika. To sa tak nudite, ze neviete co ine so sebou? Alebo potrebujete vo svojom zivote aspon predstavu niecoho zaujimaveho?
@staphylococcus pretoze sa to siri rychlo, ma to dlhu inkubacnu dobu a uz teraz moze chodit po Slovensku niekto kto potencialne moze nakazit dalsich 100-1000 ludi
A nepaci sa mi "zlahcujete" v nazve fora. Podla mna to nezlahcujeme, akurat jednoducho nie je dovod na paniku. Takze rovnako ako sa niekomu zda, ze ja to zlahcujem, tak ja mam zase pocit, ze to mnohi prehanaju s hysteriou.
No jasne ze bal a neviem ci ho zlahcujem aj ked som si tak trochu z toho srandu asi robil ako asi kazdy druhy clovek na svete co neviem ci je zrovna pekne ale tak robit paniku by aj tak nikomu nepomohlo bud to pride ale nepride vsetko je tak ako ma byt inak by to tak nebolo
keďže už to je v EÚ, tak to aj príde na Slovensko. Pri takej dlhej inkubačnej dobe je dosť možné, že už sú niektorí z nás nakazení. V Taliansku za 36 hodín mali zrazu 300 pozitívnych testov. To je fakt a myslím si, že nikto to nemôže spochybňovať. Je len otázka času kedy budeme aj my mať stovky nakazených.
Potom aj tu sa budú zatvárať ľudia do karantény. Napr. už zasadal na SK krízový štáb, od zajtra sa všetkým pasažierom na letiskách, čo priletia meria teplota (letiská BA, KE, PP). Takisto v Lešti sa pripravujú podnienky aby tam v karanténe mohlo byť 2500 ľudí.
Teraz k tej serióznosti problému. My, čo sme tu na Birdzi sme mladí a po 39 rokov je úmrtnosť 0.2% teda sme v pohode. Problému majú naši starí rodičia, keďže úmrtnosť pri veku 70-79 je 8% a pri 80+ 14% . Akých starých máte dedkov a babky?
Veľa ľudí tu hovoríte o chrípke. Pri chrípke má menej ako 1% nakazených taký priebeh, že je potrebná hospitalizácia. Pri Covide je to 20%. Takisto inkubačná doba chrípky je 24 hodín. A teraz hovoríme o chrípke, nie o tom keď ste nachladnutí, lebo mám skúsenosť s tým, že ľudia povedia "mal som chrípku" a v skutočnosti mali len nachladnutie.
Takže môj postoj. Nebojím sa o seba. Ja prežijem. Bojím sa o dedka, ktorý má problémy so srdcom a nemusel by prežiť. A takisto sa neteším na to, keby došlo k tomu, že je karanténa a budem musieť robiť homeoffice niekoľko týždňov a bude chaos a vybrakované obchody atď. Ale myslím si, že je dosť reálne, že sa to stane.
Hej, pretože to nie je až tak vážne. Keď si pozrieš štatistiky o atribútoch spojených s úmrtnosťou tak zistíš, že pokiaľ si zdravý 20-40-nik europoidnej rasy tak si na tom o dosť lepšie ako väčšina východu. Navyše prenosy medzi ľuďmi mimo Číny sú vraj skoro neexistujúce, čiže ako náhle sa vírus objaví mimo Číny tak ho väčšinou izolujú.
Ale tak ja si robím zo svojho a cudzieho nešťastia srandu často, a ľudia to málokedy zoberú zle. Najčastejšie to berú zle na internete
myslim si, ze mensia "panika" je na mieste, resp. aspon pripravenost, ze naozaj moze dojst k niecomu. ale samozrejme, vsetci radsej riesia kotlebove tablety ako koronavirus. je velmi velka realna sanca, ze sa virus rozsiri aj na slovensku, uz je potvrdeny v okolitych statoch, takze je to len otazka casu. realne sa ani nevie, kolko ludi moze byt v inkubacnej dobe, alebo bez priznakov, a tiez mozu virus dalej sirit. zachytnost virusu taktiez nemusi byt 100%. virus uz nabral rozmerov svetovej pandemie, ale nejde o to, sirit paniku, skor ide o pripravenost statov a ludi. je ovela lepsie byt informovany a vediet ze realne hrozi riziko, ako si chodit kadetade, lebo ved "obycajna chrip1ka to je". keby kvoli ekonomike nezakazali lety z a do ciny a ostatnych rizikovych krajin a neuzavreli hranice, nemuselo by to narast do takych rozmerov. ale samozrejme jebnuti ludia radsej pojdu na lyzovacku do talianska alebo neviem kde, lebo ved hahaha co tam coronavirus. ano, zomieraju prevazne starsie osoby a ludia so zlym imunitnym systemom, takze nas "mladych" sa to netyka. akoby sme my nemali rodicov, starych rodicov, a aj tak nikto z vas nevie, ako by sa jeho organizmus popasoval s virusom, ale vsetci su mudri. to, ze cely wu-chan bol obkoleseny tankami, v uliciach bola panika atd. je tiez hahaha.. nejde o to, sirit paniku, ale byt pripraveny, keby nieco take dojde aj na slovensko.
@h8u a ak by ti mesto obkolesili tankami a v obchode by si nic nekupila, tiez by si sa nebala ze? alebo keby ti ochorela babka alebo mamka, ktore mozu mat napr. cukrovku alebo kardiovaskularne ochorenia a nemusia virus naozaj dobre znasat, tiez by si sa smiala?
@rothschild úmrtnosť na chrípku je 0.1% (2 ľudia denne), úmrtnosť na koronu je 3.3% (66 ľudí denne za predpokladu, že sa to rozšíri všade) ... trošku rozdiel nemyslíš ... po prekonaní chrípky máš na rok pokoj, pretože sa staneš imúnny voči danému kmeňu + nezanecháva to na tebe žiadne následky ... pri korone sú potvrdené opakované nákazy (nákazy už vyliečených ľudí) a po prekonaní ťažších foriem môžeš mať trvalé následky poškodenia pľúc ... nechápem ako môže niekto porovnávať chrípku s koronou
k téme - jasné, že mám obavy ... nie ani tak o seba ako o blízkych, kamošov, kolegov a pod. ... pracujem na patolke, v národnom pľúcnom ústave a nechcem tam vidieť ležať žiadneho z nich
@rothschild to mas z akeho zdroja ty mudrlant. chripka je rovnako nebezpecna, ked virus zmutuje raz za 10 rokov na uplne novy druh a vznikaju svetove pandemie, rovnako ako tato corona. to, ze kazdorocne vznika novy poddruh chripky, je tiez nebezpecne, ale nie az natolko, pretoze chripka kazdy rok nezmutuje "uplne" a nevznika kompletne novy virus, cize imunitny system cloveka uz ako tak vie s tym bojovat.
@staphylococcus asi z toho vznikla "panika", ze vo svete je epidemia, pokial nie az pandemia noveho koronavirusu ty mudrlantka fakt sa toto moze niekto realne pytat?
@kapuera wtf akymi tankami aka babka nie sorry nezujima ma to pretoze keby sa mam obmedzovat kazdou senzaciou ktora prave je tak nic ine nerobim len sa bojim.. ja nehovorim ze teraz sa pojdem poprechadzat do ciny naschval alebo co, ale aby som chodila v rusku, robila si zasoby ci neletela niekam len kvoli tomuto? nehrozi.. to je ako ked je v nejakej krajine teroristicky utok a ja tam kratko po tom nahodou idem a len pocuvam vsade ze ako tam mozem ist ze to je nebezpecne.. viackrat sa mi toto stalo. keby sa vzdy riadim kazdou senzaciou a stresujem sa neprimeranymi vecami tak tretinu zivota prezijem v strachu. mamka po mne chce aby som dalsi tyzden neletela do odveci krajiny v ktorej ziadny potvrdeny pripad neni len preto ze "byt na letisku je nebezpecne" no to urcite, je mi luto ze niekoho babka ma kardiovaskularne ochorenie ale ja kvoli tomu doma sediet nebudem. o pol roka si nikto na ziadny virus ani nespomenie, takych tu bolo uz..
@h8u tankami ako vo wu-changu, ci niektorych talianskych mestach, ktore su v karantene a samozrejme ze ta to nezaujima, pretoze presne kvoli ludom ako ty je z tohto virusu uz pandemia a nie, nie som jedna z tych, co prave vykupuje lidl alebo chodia po vonku v rusku, ale vytaca ma tato ignoracia niektorych ludi, ktori sa tvaria, akoby neslo o nic a akoby mali patent a imunitu na vsetko a nejde o to, ze ohrozujes seba, ak ti to robi dobre, mne je to jedno, ale tito ludia co chodia kadetade a mozno ani nevedia, ze virus prenasaju ohrozuju aj inych. nehovorim, ze sediet doma je riesenia, ale tvarit sa, ze o nic nejde a robit si srandu je sebecke
@h8u a porovnavat to s teroristickym utokom je tiez blbost, jednak to, ze proti teroristickemu utoku asi neexistuje preventiva a za dalsie to, ze ked sa aj vratis z krajiny kde bol teroristicky utok, tak nie je pravdepodobnost, ze budes infekcna ako pri tomto ale skoda reci
Určite by som sa veľmi bála pretože mamka je astmatička a jej by veľmi ublížilo aj chrípke podobné ochorenie. Pneumónia by mohla mať fatálne následky a bola by som veľmi nazúrená na tento svet a netolerantných ľudí ktorí to šírili s tým že "je to iba chrípka, mne sa nemôže nič stať"
@kapuera ty si dajaký katastrofista ... včera to bolo v telke na TA3 že na chrípku u nás ročne zomrie cca 700 ľudí .. asi by tam nedali blbosť ... to neni hovnomet jak hlavne správy alebo bádateľ ... sak si to priznaj ... nebolo by to v telke tak ani o tom nevieš ... potom si otvor skicára urob 1,3 mld bodiek, potom vyznač 80k červenou a 2k čiernou a potom zistíš jak silno média nafukujú celu tu vec okolo
@tralalibang ved hej, keby mi toto povies pred tyzdnom tak sa smejem - este predvcerom som kurierovi z rohlika hovorila, ze wtf, to isto nie je kvoli korone, tak ludom predsa jebat nemoze, a aha, uz len tuto na tomto birdzi co sa deje
teraz to v TV novinách nazvali ,,smrtiaci vírus'' a že rúška sú vypredané a že sú pripravení na opatrenia dať mestá do karantény
a povedali, že niekto to dostal 2x dokonca, že vo svete zatvárajú školy, a pribúdajú prípady ľudí ktorí neboli v kontakte s číňanmi a hovoria, že ľudia v Brne už vykupujú trvanlivé potraviny .... ale potom dodali ,, je dôležité, aby ľudia nešírili paniku'' ... a tiež že budú kontroly cestujúcich z Rakúska na SR, že sa budú rozdávať letáčiky - no to teda pomôže
... ja som akurát rada, že nepozerám tv noviny častejšie, a bývam v Brne, ale ešte som tam nikoho nevidela vykupovať trvanlivé potraviny , mám ale obavy, že skutočne zavrú hranice a ja sa už nedostanem domov a mám obavy, že ľudia skutočne vykúpia aj všetky potraviny ... minule som otvorila (koro)noviny a na titulnej strane korona, druhá strana korona, tretia korona, štvrtá korona ... a najhoršie, že máme v areáli školy lekáreň a na dverách majú napísané, že predávajú rúšky ... nehovorím, že situáciu úplne podceňujem, ale rúšku nosiť nebudem a nebojím sa, že zomriem
o mamu, otca,babku a dedka sa tiež nebojím, lebo žijú v takej diere, že sem ledva chodí autobus, nie to ešte korona ... skôr sa bojím, že ja alebo nejaký člen mojej rodiny zomrie na infarkt alebo CMP
tak ja som z takej oblasti, kde sa cestuje pomenej, študuje sa na Vysokej škole života a pod. ....a tak sa veľmi nebojím....ale čo sa týka tohto, že či by som sa viac bála o seba alebo o druhých (starších) dosť závisí od toho, či má na imunitu väčší vplyv psychika alebo vek, tak ani srnky netušia
U nás v Partizánskom akurát dnes prepustili z TN nemocnice chalana, ktorý mal podozrenie na vírus. V drogérii v sekcii mydlá ani jedno, prisambohu, ani jedno mydlo nebolo, môj chlap s nervami v koncoch, ten to berie veľmi vážne, ale myslím, že ak by to aj niekto z našej rodiny dostal, budeme gut, sme silní jedinci.
@h8u predstav si ze existujeme aj my s kardio chorobami, diabetom, poruchami imunity a starsi ludia ty jeb.uta krava ked uz myslis len na seba tak si to nechaj pre seba a nerozsiruj svoje sracky po nete
Nezľahčujem ale nejdem sa z toho posrať. A mali ho mnohi boji blizky uplne lahky priebeh, niektorí dokonca bez príznakov. Je tu kopec iných chorob o ktorých sa teraz zázračne mlčí...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
45 komentov
A nepaci sa mi "zlahcujete" v nazve fora. Podla mna to nezlahcujeme, akurat jednoducho nie je dovod na paniku. Takze rovnako ako sa niekomu zda, ze ja to zlahcujem, tak ja mam zase pocit, ze to mnohi prehanaju s hysteriou.
a som zvedavy ak by ti zomrel niekto z rodiny na koronavirus, ci by si si povedala ze to bola iba chripka, nastal jeho/jej cas, co uz
Miluju choroby. Nemam co dodat.
Potom aj tu sa budú zatvárať ľudia do karantény. Napr. už zasadal na SK krízový štáb, od zajtra sa všetkým pasažierom na letiskách, čo priletia meria teplota (letiská BA, KE, PP). Takisto v Lešti sa pripravujú podnienky aby tam v karanténe mohlo byť 2500 ľudí.
Teraz k tej serióznosti problému. My, čo sme tu na Birdzi sme mladí a po 39 rokov je úmrtnosť 0.2% teda sme v pohode. Problému majú naši starí rodičia, keďže úmrtnosť pri veku 70-79 je 8% a pri 80+ 14% . Akých starých máte dedkov a babky?
Veľa ľudí tu hovoríte o chrípke. Pri chrípke má menej ako 1% nakazených taký priebeh, že je potrebná hospitalizácia. Pri Covide je to 20%. Takisto inkubačná doba chrípky je 24 hodín. A teraz hovoríme o chrípke, nie o tom keď ste nachladnutí, lebo mám skúsenosť s tým, že ľudia povedia "mal som chrípku" a v skutočnosti mali len nachladnutie.
Takže môj postoj. Nebojím sa o seba. Ja prežijem. Bojím sa o dedka, ktorý má problémy so srdcom a nemusel by prežiť. A takisto sa neteším na to, keby došlo k tomu, že je karanténa a budem musieť robiť homeoffice niekoľko týždňov a bude chaos a vybrakované obchody atď. Ale myslím si, že je dosť reálne, že sa to stane.
Ale tak ja si robím zo svojho a cudzieho nešťastia srandu často, a ľudia to málokedy zoberú zle. Najčastejšie to berú zle na internete
boze strasne vam jebe
k téme - jasné, že mám obavy ... nie ani tak o seba ako o blízkych, kamošov, kolegov a pod. ... pracujem na patolke, v národnom pľúcnom ústave a nechcem tam vidieť ležať žiadneho z nich
Keby som za kazdu tvoju perlu dostal 100€ tak mam dnes milion na ucte.
a povedali, že niekto to dostal 2x dokonca, že vo svete zatvárajú školy, a pribúdajú prípady ľudí ktorí neboli v kontakte s číňanmi a hovoria, že ľudia v Brne už vykupujú trvanlivé potraviny .... ale potom dodali ,, je dôležité, aby ľudia nešírili paniku'' ... a tiež že budú kontroly cestujúcich z Rakúska na SR, že sa budú rozdávať letáčiky - no to teda pomôže
... ja som akurát rada, že nepozerám tv noviny častejšie, a bývam v Brne, ale ešte som tam nikoho nevidela vykupovať trvanlivé potraviny , mám ale obavy, že skutočne zavrú hranice a ja sa už nedostanem domov a mám obavy, že ľudia skutočne vykúpia aj všetky potraviny ... minule som otvorila (koro)noviny a na titulnej strane korona, druhá strana korona, tretia korona, štvrtá korona ... a najhoršie, že máme v areáli školy lekáreň a na dverách majú napísané, že predávajú rúšky ... nehovorím, že situáciu úplne podceňujem, ale rúšku nosiť nebudem a nebojím sa, že zomriem