uz chcem vidiet vsetkych picovacov ako by sa im super zilo vo filipinskom slume v rolnickej rodine niekde v riti v cine pripadne v somalsku alebo sudane
@otvoreneokno to,čo si napisala je PRINAJMENŠOM na smiech. ty všetci do jedneho. robim niečo preto aby sa mi žilo lepšie,idem niekam kde mi bude lepšie,a cely hokej a všetko s nalepkou slovenska možem ZVYSOKA ojebat
nie neľutujem Lebo prežila som si tu zatiaľ pekných skoro 18 rokov a verím ,že raz odtiaľto vypadnem a niekde v inej krajine prežijem krásnych tiež minimálne 18 rokov
@antifunebracka narodila som sa v krajine kde nie je vojna, kde ma nikto na ulici len tak nezastreli (teda nemal by respektive je to velmi nepravdepodobne) mam pristup k vzdelaniu viem citat pisat mam 24 hodinovy pristup k nezavadnej vode mam co jest co si obliect mam pristup na internet mam kde byvat pristup k liekom (neumieram tu na uplne lahko liecitelne choroby) a zijem v jednom z najvacsich foriem blahobytu ake na tejto zemi existuju
keby som teraz v tomto momente ľutoval,že som sa tu narodil a žijem (lebo väčšina ľudí žije v krajine,v ktorej sa narodili), tak musím aj ľutovať to,že som spoznal všetkých tých ľudí,ktorých mám rád ,a to ľutovať nebudem a nechcem.
podla mna na slovensku nie je zle ale zas je pravda ze niektore casti slovenska su dost zle, hlavne nejaka dedina, kde je celodennou cinnostou robit nieco na zahrade a potom sediet v krcme alebo kazdeho sledovat a ohovarat, to je fakt nuda a lutovala by som ze som sa tu narodila Ale BA ma bavi, mame pekne Tatry, pekne jaskyne, lesy, parky, su tu mily ludia takze myslim ze je to tu celkom fajn nie sme ani nejak moc moderny, co je do istej miery dobre, ze mame aj nejake normalne zivotne hodnoty, ale zase nezijeme v takej chudobe ze by tu nebolo jedlo a zakladne veci pre kazdeh A myslim ze ma vyznam preco sa clovek narodi tam kde sa narodi, a pokial sa tu niekomu nieco nepaci, moze ist kam chce
Zdieľam názor s @35 , a keďže tiež s @20 , tak dúfam, že sa mi raz podarí odísť niekam, kde by som sa rada narodila, lebo je to v podstate dosť na mne a na tom, ako sa budem snažiť.
@h8u@20 keby si sa narodila v irane tak by si si toho vela nespravila
@fxx chapem tvoje pixovanie na slovensko, ale zober si ze taky uz spominany afganistan alebo afrika, libya... akakolvek krajina kde by si zral kazdy den piesok, myslim ze by sa ti tu zrazu zapacilo
@h8u tak ti seriozne odpoviem, ze jasne, mohlo to byt horsie, ale zase som mohol si zit dakde vo svajciarsku, australii, novom zelande, hawaji. proste mi je tato republika vrcholne nesympaticka, tak ako tuto vojtovi
Ja to fakt nechápem, prečo niekto nejde do piče keď sa mu tu nepáči akože fakt.. okrem toho čo sa môže človeku minimálne do konca strednej školy nepáčiť na tom, že žije na Slovensku? wtf veď ho živia, šatia, kŕmia a proste všetko rodičia.. neni jedno kde? rovnako by ste chodili do školy bývali s rodičmi a flákali sa s kamošmi po ulici.. akurát v inom štáte.. poprípade by ste nemali pitnú vodu, alebo by ste nemali na jej zaplatenie, lebo by ste žili v štáte s 50% nezamestnanosťou..
a po strednej? nepáči sa ti tu? zober sa a choď preč, veľmi jednoduché riešenie.. a nech mi tu nikto netvrdí, že sa to z nejakých dôvodov nedá.. jak ja VŽDY tvrdím.. kto si jak spraví, tak má.. ja si zariaďujem život tak aby mi vyhovoval a páčil sa mi a nechápem, prečo to tak niekto nerobí tiež a radšej ´dalej sedí v Orechovej Potôni za počítačom a píše, jak ľutuje že sa narodil na Slovensku xD
@tryptaminedream ale ja mozem jebat afganistan a irak,proste mne na slovensku vadi asi vsetko. teda,keby som podnikatel asi by som tu ostal lebo na podvody je tato krajina ako stvorena
@fxx o___O wtf ja som väčšinu týchto príspevkov tu ani nečítala, okrem toho o tebe viem že to riešiš takže by si bol asi jeden z posledných koho by som riešila ja, tak kľud to bolo všeobecne.. a viem kde bývaš xD
a ok samozrejme mala som napísať do zátvorky okrem pár výnimiek, alebo rodičia/príbuzní/zákonný zástupca/reedukačné zariadenie/detský domov etc..
@fxx hej do afriky by som aj ja isiel ale o to nejde neboj sa, vsade je taky bordel jak u nas, mozno top krajiny ako svajciarsko a podobne ne, tam je ina mentalita ludi, ale v podstate vsade je bordel... najlepsie to vystihol post @57.
@antifunebracka čo ja viem, podľa mňa sa vždy dá samozrejme áno výnimky typu mám tu ťažko chorú mamu o ktorú sa starám atď.. ale taký človek má pravdepodobne iné veci na starosti než sedieť, pičovať na to kde žijem a chystať sa odísť
či to len ja som schopná zbaliť si batoh, vykašlať sa na všetko a ísť stopom niekde uplne odveci, keď chcem? a ak tu má človek niečo vybudované, asi to znamená, že mu tu až tak hrozne nebude, lebo by si to riešil skôr, než to začal budovať..
úprimne som šťastná, že som zo strednej Európy. aj pre dôvody, ktoré sú v @35 a aj preto, že jednoducho milujem otvorenú, spoločenskú a nesebastrednú náturu ľudí z tejto oblasti. keď idem vlakom, tak nevidím každého čumieť do dementného smartphone, ľudia sa tu stále vedia rozprávať a pomôcť si a vedia uhnúť na ulici. a obzerať sa okolo seba a zbierať hríby.
akože, Slovensko mi liezlo na nervy, dostala som možnosť odísť a neplánujem sa v najbližšej dobe vrátiť. Ale neľutujem, že som odtiaľ, odkiaľ som. Ako už bolo spomenuté, žiť niekde v slume a z cisterny.. vtedy by som sa ľutovala..
@nobile v tomto s tebou suhlasim, sice mam slovensko rada, nepaci sa mi ten rozdiel aj hned s rakuskom kusok od nas Volakedy sme tam mali byt, ktory sme kupili dokonca lacnejsie ako na Slovensku, ale jedlo, sluzby, kozmetika a dalsie veci tam boli tak cenovo ako u nas, ale kvalitnejsie a pritom dedko ktory tam aj pracoval ma teraz dochodok vacsi ako niektori jeho slovensky kamarati mali plat
@depropex tak skoro vsade, ale jedna moja kamaratka chcela ist dlho do USA, chodila tam vzdy len na 4 mesiace ked mala viza a mala moznost sa tam vydat za frajera ale to nespravila inac byva aj sutaz o zelenu kartu, kde sa mozes prihlasit aj ty a ta moja kamoska nakoniec skoncila v australii aj s bratom kde je zevraj este lepsie ako v USA podla nej
...Ved uz tu v cechach dostanes v obchode kvalitnejsie potraviny za tu istu cenu, castokrat aj lacnejsie...
Naklady na byvanie su porovnatelne a to je tiez len krajina ktora je hned vedla, dokonca sme par rokov boli jednou krajinou... Nieco na SVK je zle... 20 rokov to tu vedu zle...
Tak nech nas nikto nepresviedca, ze je to zem zaslubena a hotovy paradise
@pumaamravec ...A v australii je jednoznacne lepsie ako v USA... USA je rovnako ekonomicky chora krajina ako EU ... Staty Australie nielen ze nemaju dlhy, ich dlh je plusovy...
Perfektne ekonomicke podmienky
Ak vsetko pojde podla planu do roka a do dna tam vyberam zaclony do bytu
Popravde by som odtialto zdrhla kedy kolvek no keď sa nad tým zamyslím, asi by som to nedokázala ak by mi túto možnosť teraz hneď niekto dal Mám v okolí ludí bez ktorých si práve teraz neviem budúcnosť predstaviť.
@h8u zbaliť batoh a ísť stopom je pekný nonsens, ale realita je niekde trochu inde, ak chceš ísť aj po strednej niekam do preč, tak si najprv musíš na Slovensku zarobiť na prvé mesiace (aspoň dva, keďže nájom sa berie dopredu), základné živobytie a na letenku, takže nie že odmaturujem a idem do boha. A poznám veľa ľudí, kt. pracovali v západnej Európe a mali tam podnájom (a nemyslím tlačenie sa v jednej izbe s 4 Poliakmi - aj o takých skúsenostiach som počula), ale normálne vlastné súkromie a komfort, polovica z nich sa vrátila domov, že nemajú šancu si tam ako dvaja Slováci založiť rodinu a podobne. Takže v konečnom dôsledku je všade rovnako na prd, ale vo veľkomestách sú väčšie možnosti oproti BA a celej SR.
v porovnaní s tým čo sa deje inde vo svete - záplavy, požiare, zemetrasenia, tajfúny, vojny a podobne, tu na Slovensku je kľud. Ja osobne som rada, že som narodila tu
@pumaamravec Máš pravdu to je v Rakúsku, lebo v Rakúsku sa neplatia dane, preto sú Potraviny a služby drahšie, ako napríklad v Nemecku, kde žijem. Moji známi to riešili tak, že odišli zo Slovenska bývať do Nemecka do oblasti pohraničia z Rakúskom. V Rakúsku pracujú, ale žijú na území Nemecka.
@webster43 ukrajina nie je v europskej unii a tym padom nemozem cestovat po europe, nemam povolenie od cestovat do ameriky a ked sa niekam dostanem tak mi nechcu dat trvale povolenie zostat v krajine lebo nas pocitaju ako krajinu 3teho sveta xD
slovaci=mozete cestovat po europe, mate povolenie cestovat do ameriky bez vizy, mate pracovne povolenie skoro vsade a napriek tomu ze slovensko si milia so slovinskom stale je v europskej unii a tym padom sa pocitat za sofitikovanu krajinu.
ale aspon si idem urobit canadske obcianstvo, zivot bude ovela ruzovejsi
Nie ani nikdy nebudem a čo maju hovorit ti čo sa narodili napriklad v Afrike že tam male detičky zomieraju z hladu a smädu hmmm nad tym sa zamyslite ti čo pičujete na Slovensko budte ešte radi.
myslela som si, ze to lutujem.. az kym som nestretla tot na ostrovoch chalaniska z bangladesa ktory sa bude musiet o rok vratit spat domov kvoli vizam a nemoze si o ne zaziadat dalsie tri roky.
cize, vsetci co vam je na slovensku tak zle.. staci vam jeden blby pas a mozte ist kam len chcete ked sa vam nepaci.
nekritizujem tych, co sa im slovensko nepaci, ani mne sa nie, ale lutovat ze ste sa tam narodili? blbost.
áno, ľutujem... rada by som sa narodila v Nemecku, Fínsku alebo tam niekde na severe a nie v tejto špinavej diere... ale čo, človek si nevyberie... aj tu je celkom pekne
@depropex tak dufam ze uz tento rok vyhras ked tam tak velmi chces ist
@nobile no presne aj v cesku je lepsie, slovensko ma podla mna zlu vladu, ale po case sa to tu snad vylepsi A australia je dobra krajina, ale mne by tam vadilo asi to ze maju naopak rocne obdobia, vianoce a 30 stupnov mi nejde dokopy a navyse tam maju rozne jedovate pavuky a hady Ta kamoska co tam mam zije v takej oblasti, ze je tam tak vlhko ze ak by dali oprate pradlo von by zacalo plesniviet namiesto schunia, takze vsetci tam maju susicky, a ja prilis vlhke prostredie nemusim
@transplantovana a planuju sa niekedy este vratit? lebo moja kamoska s bratom uz nie ale oni boli vzdy taky po celom svete, jej mama pracovala v hoteli v Alpach a otec spieval na zaoceanskych lodiach, takze ich tu nic nedrzalo a uz nechcu spat
Je to celkom dobrý protipríklad, pre tých, ktorým sa zdá, že je tu hrozne a niekde v Belgicku by im pečené holuby padali do úst.
A pekne to ilustruje, ako Slovák, napriek všetkým tuzemským chybám, čo sa týka príležitostí, dopadol celkom dobre, vzhľadom na to, že na západe to mohlo byť o kúsok lepšie, zato niekde v chudobnej krajine o 100krát väčší kus horšie.
Ja nikomu nechcem diktovať osobné hranice materiálneho blahobytu, ale zdá sa mi, že to tu mnoho ľudí zbytočne preháňa.
@pumaamravec pochybujem, že sa chcú vrátiť, stále im totiž predlžujú víza, on sa tam začína presadzovať ako fotograf a ona tam má so sebou dosť vážnu známosť, svadba na spadnutie, predpokladám takže si nemyslím, že chcú ísť späť domov.
Ako žijú Slováci za hranicami? Slovensko mám rád, ale mojím domovom už nie je.
Hoci v rámci Slovenska sa Slováci presúvajú z miesta na miesto málo, smerom do sveta sú národ sťahovavý. Odhaduje sa, že mimo Slovenska ich žije od 1,5 až 2,3 milióna. Za socializmu sa odtiaľto neodchádzalo, ale utekalo. Ak sa niekto rozhodol emigrovať, musel rátať s tým, že sa sem už nikdy nevráti. Riskoval, že blízki, ktorí tu zostanú, ponesú následky.
Po roku 1989 sa hranice otvorili a slovo emigrácia už v sebe nenesie náboj niečoho nelegálneho. Odsťahovať sa môže kto chce a kam chce. Jedni odchádzajú za lepšou prácou, iní za vzdelaním, či výdajom. Ďalší sa rozhodli len tak, zbalili kufre a vybrali sa do neznáma. Nemysliac, že sa tam usadia natrvalo. Pohľad emigrantov na Slovensko je po rokoch neraz kritický. Tvrdia, že Slováci si len závidia, ohovárajú. Sú aj takí, čo nostalgicky spomínajú na ľudí, krásnu prírodu a neraz aj tresku v majonéze.
Čo si o nás, čo tu žijeme, myslia Slováci spoza hraníc? Prečo by tu žili alebo nežili? Prečo sa väčšina z nich nechce vrátiť a prečo je ich pohľad na vlasť kritický? Čo im na Slovenku prekáža najviac? A čo im okrem bryndzových halušiek a Vysokých Tatier chýba?
Odpovede na tieto otázky sme hľadali vo všetkých kútoch sveta. Prišli desiatky reakcií z USA, Kanady, Nemecka, Austrálie, západnej Európy.
Slováci za hranicami sú rôzni.
Jedni sa stretávajú v krajanských spolkoch, nostalgicky spomínajú na staré časy a pocit spolupatričnosti prechádza z generácie na generáciu.
Iní sú emigranti z čias socializmu, z ktorých mnohí sa chceli po páde železnej opony vrátiť. No zistili, že sem už nepatria.
Poslednou skupinou sú novodobí emigranti, ktorí odišli po roku 1989. Aj keď nie sú členmi žiadneho krajanského spolku, k Slovensku sa hlásia, dianie doma sledujú - cez internet, telefonáty. Vrátiť sa väčšinou nechystajú. Na Slovensko môžu prísť kedykoľvek a na ako dlho chcú.
Úplne iné problémy majú Slováci, žijúci na Ukrajine, v Rumunsku, Kirgizsku či vo Vojvodine.
Takmer tretina žije vonku
Otom, koľko Slovákov dnes žije vzahraničí, existujú len odhady. Podľa Ladislava Čániho z Domu zahraničných Slovákov je ich od 1,5 do 2 miliónov. Niekdajší splnomocnenec vlády pre zahraničných Slovákov Claude Baláž upozorňoval na rapídny pokles Slovákov v zahraničí. V správe pre vládu odhadol, že v roku 1991 žilo v zahraničí 2,6 milióna Slovákov no v roku 2001 už len do 1,28 mil. „Bez pomoci a podpory Slovenskej republiky hrozí slovenským menšinám a komunitám v zahraničí úplná strata národného povedomia a kultúrnej identity, tým aj ich zánik totálnou asimiláciou," tvrdil Claude Baláž.
Podľa Vladimíra Baláža z Prognostického ústavu SAV, asimilácia až taký problém nie je. „To, či sa hlásia, alebo nehlásia ku Slovákom, nemá v dnešnej spoločnosti až taký význam."
Upozorňuje skôr na to, že zo Slovenska odchádzajú prevažne mladí a vysokoškolsky vzdelaní ľudia, ktorí aj keď nie je vylúčené, že sa niekedy vrátia, odovzdávajú hodnoty inde. „V tomto je strata veľká."
Myslí si, že Slovensko by malo mať takú migračnú politiku, aby nedochádzalo k úniku mozgov. Podľa neho by bolo vhodné pritiahnuť k nám takých investorov, ktorí nebudú využívať len lacnú pracovnú silu, ale vytvoria aj miesta pre kvalifikovaných ľudí, ktorí budú investovať do výskumu, aby si mohli aj vzdelaní ľudia nájsť na Slovensku uplatnenie. No, kým bude rozdiel platov za hranicami a u nás taký, aký je, migrácii sa podľa neho nezabráni.
@ragdoll goddamit, afrika nie je "krajina", je to celý svetadiel. Kolíska civilizácie skladajúca sa z desiatok krajín, kde ľudia napriek ohromnému prírodnému bohatstvu žerú prach a pijú mesačný svit.
Ale ak je ti málo, tak vyberiem pár (desiatok) krajín z ázie alebo ameriky, kde sa majú ľudia neporovnateľne horšie ako na slovensku.
To je nějaká hloupost... v tom případě mi češi by sme museli mit taky nejtezsi jazyk na svete vzhledem ktomu, že si sou slovenstina s cestinou tak podobny... podle me je třeba taková činština určitě těžší
jasné,že to nelutujem aspon som mohla odísť niekde inde a porovnať,kde sa ako žije. slovensko mám rada, ale teraz sa tam neplánujem dlho vrátiť, ale možno raz určite. lebo tak doma je doma.
Síce za to nemôže Slovensko - ako také , ale nepáči sa mi tu , mentalita ľudí je tu odlišná od tej , ktorá mne vyhovuje... A nenarodila som sa tu.. Našťastie
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
155 komentov
@flegma1triedy LOL hoax
po prvé: akoby si si mohol vybrať.
po druhé: zbožňujem, ako všetci totálne pičujú, pičujú, pičujú a nič nič nič nespravia pre to, aby sa im žilo lepšie.
Niekto vás tu drží? Nik vás nedrží, tak si ťahajte niekam, kde vám bude lepšie.
Ale keď sa hrá hokej, tak všetci onanujú Slovenskom, tfuj, 15dňový patrioti! Pokrytci ste, všetci do jedného...
@otvoreneokno to,čo si napisala je PRINAJMENŠOM na smiech. ty všetci do jedneho. robim niečo preto aby sa mi žilo lepšie,idem niekam kde mi bude lepšie,a cely hokej a všetko s nalepkou slovenska možem ZVYSOKA ojebat
@magorka cize deutschland
keby som teraz v tomto momente ľutoval,že som sa tu narodil a žijem (lebo väčšina ľudí žije v krajine,v ktorej sa narodili), tak musím aj ľutovať to,že som spoznal všetkých tých ľudí,ktorých mám rád ,a to ľutovať nebudem a nechcem.
a zčasti tak ako @35
trafená hus zagága.
@najivna povabne ako vzdy a bol tam s nami aj @vast
co sme robili?
keď v tebe takéto niečo dokáže vyvolať emóciu, nech sa páči.
A keď sa ma niekto spýta, koľko je hodín, tú vetu nepoužívam.
Zväčša.
@antifunebracka ja sa seriózne vážne pýtam, čo ty ľutuješ na tom, že si sa tu narodil
@fxx chapem tvoje pixovanie na slovensko, ale zober si ze taky uz spominany afganistan alebo afrika, libya... akakolvek krajina kde by si zral kazdy den piesok, myslim ze by sa ti tu zrazu zapacilo
a po strednej? nepáči sa ti tu? zober sa a choď preč, veľmi jednoduché riešenie.. a nech mi tu nikto netvrdí, že sa to z nejakých dôvodov nedá.. jak ja VŽDY tvrdím.. kto si jak spraví, tak má.. ja si zariaďujem život tak aby mi vyhovoval a páčil sa mi a nechápem, prečo to tak niekto nerobí tiež a radšej ´dalej sedí v Orechovej Potôni za počítačom a píše, jak ľutuje že sa narodil na Slovensku xD
a afrika...ja by som rad isiel do afriky.
Viac k skvelej situacii na slovensku nemam co povedat...
btw, dovol mi este par dni pobudnut v tomto state,coskoro vypadnem len ma tu este nieco drzi.
inak,ako si mozes byt taka ista ze ked niekto chodi na strednu tak ho krmia,šatia živia a všetko rodičia?
A obrovsky pocet dalsich nespokojencov tiez...
Inak @antifunebracka ...Do Australije sa inak chystam za nejaky ten rok... Europa bude o chvilku svetovy hajzel
@h8u @57 to je dost kratkozrake. nie kazdy moze odist. kazdopadne ja sa chystam
a ok samozrejme mala som napísať do zátvorky okrem pár výnimiek, alebo rodičia/príbuzní/zákonný zástupca/reedukačné zariadenie/detský domov etc..
či to len ja som schopná zbaliť si batoh, vykašlať sa na všetko a ísť stopom niekde uplne odveci, keď chcem? a ak tu má človek niečo vybudované, asi to znamená, že mu tu až tak hrozne nebude, lebo by si to riešil skôr, než to začal budovať..
Ale radšej by som toto všetko preniesol do USA. Aj s mamou, lebo by bolo bezcitné ju nechať v tejto diere samu.
stredná európa je super.
tak. choďte vytierať zadky do zahraničia a hovoriť si, že aspoň zarábate trikrát viac. nasrať na to.
Budem sa bit do hrude za narod, za vlast a za 500€ ktore mi narod a vlast pri vsetkej stedrosti doma poskytnu ?
Alebo budem ticho a spokojne zit v zahranici za 3x-5x tolko pri porovnatelnych nakladoch na zivot ?
...Logika a kalkulacka nepustia...
Ale ja nie som ani za áno ani za nie. píšem len tak objektívne.
@depropex tak skoro vsade, ale jedna moja kamaratka chcela ist dlho do USA, chodila tam vzdy len na 4 mesiace ked mala viza a mala moznost sa tam vydat za frajera ale to nespravila inac byva aj sutaz o zelenu kartu, kde sa mozes prihlasit aj ty a ta moja kamoska nakoniec skoncila v australii aj s bratom kde je zevraj este lepsie ako v USA podla nej
Ale niektory ludia nieco take nepochopia
...Ved uz tu v cechach dostanes v obchode kvalitnejsie potraviny za tu istu cenu, castokrat aj lacnejsie...
Naklady na byvanie su porovnatelne a to je tiez len krajina ktora je hned vedla, dokonca sme par rokov boli jednou krajinou... Nieco na SVK je zle... 20 rokov to tu vedu zle...
Tak nech nas nikto nepresviedca, ze je to zem zaslubena a hotovy paradise
Perfektne ekonomicke podmienky
Ak vsetko pojde podla planu do roka a do dna tam vyberam zaclony do bytu
@h8u
To myslíš vážne?
Takže na to chodí humanitárna pomoc do Afriky, oni im tam chodia hovoriť o tom, koľko majú príležitostí.
podľa mňa by ste skôr mali ľutovať, že s tým nič neurobili keď sa vám nepáči.
slovaci=mozete cestovat po europe, mate povolenie cestovat do ameriky bez vizy, mate pracovne povolenie skoro vsade a napriek tomu ze slovensko si milia so slovinskom stale je v europskej unii a tym padom sa pocitat za sofitikovanu krajinu.
ale aspon si idem urobit canadske obcianstvo, zivot bude ovela ruzovejsi
cize, vsetci co vam je na slovensku tak zle.. staci vam jeden blby pas a mozte ist kam len chcete ked sa vam nepaci.
nekritizujem tych, co sa im slovensko nepaci, ani mne sa nie, ale lutovat ze ste sa tam narodili? blbost.
ale tak fajn, váš názor.
@nobile no presne aj v cesku je lepsie, slovensko ma podla mna zlu vladu, ale po case sa to tu snad vylepsi A australia je dobra krajina, ale mne by tam vadilo asi to ze maju naopak rocne obdobia, vianoce a 30 stupnov mi nejde dokopy a navyse tam maju rozne jedovate pavuky a hady Ta kamoska co tam mam zije v takej oblasti, ze je tam tak vlhko ze ak by dali oprate pradlo von by zacalo plesniviet namiesto schunia, takze vsetci tam maju susicky, a ja prilis vlhke prostredie nemusim
@transplantovana a planuju sa niekedy este vratit? lebo moja kamoska s bratom uz nie ale oni boli vzdy taky po celom svete, jej mama pracovala v hoteli v Alpach a otec spieval na zaoceanskych lodiach, takze ich tu nic nedrzalo a uz nechcu spat
Je to celkom dobrý protipríklad, pre tých, ktorým sa zdá, že je tu hrozne a niekde v Belgicku by im pečené holuby padali do úst.
A pekne to ilustruje, ako Slovák, napriek všetkým tuzemským chybám, čo sa týka príležitostí, dopadol celkom dobre, vzhľadom na to, že na západe to mohlo byť o kúsok lepšie, zato niekde v chudobnej krajine o 100krát väčší kus horšie.
Ja nikomu nechcem diktovať osobné hranice materiálneho blahobytu, ale zdá sa mi, že to tu mnoho ľudí zbytočne preháňa.
Ale nadávať na to, akí sme tu hrozní žobráci je presne rovnako absurdné.
Hoci v rámci Slovenska sa Slováci presúvajú z miesta na miesto málo, smerom do sveta sú národ sťahovavý. Odhaduje sa, že mimo Slovenska ich žije od 1,5 až 2,3 milióna. Za socializmu sa odtiaľto neodchádzalo, ale utekalo. Ak sa niekto rozhodol emigrovať, musel rátať s tým, že sa sem už nikdy nevráti. Riskoval, že blízki, ktorí tu zostanú, ponesú následky.
Po roku 1989 sa hranice otvorili a slovo emigrácia už v sebe nenesie náboj niečoho nelegálneho. Odsťahovať sa môže kto chce a kam chce. Jedni odchádzajú za lepšou prácou, iní za vzdelaním, či výdajom. Ďalší sa rozhodli len tak, zbalili kufre a vybrali sa do neznáma. Nemysliac, že sa tam usadia natrvalo. Pohľad emigrantov na Slovensko je po rokoch neraz kritický. Tvrdia, že Slováci si len závidia, ohovárajú. Sú aj takí, čo nostalgicky spomínajú na ľudí, krásnu prírodu a neraz aj tresku v majonéze.
Čo si o nás, čo tu žijeme, myslia Slováci spoza hraníc? Prečo by tu žili alebo nežili? Prečo sa väčšina z nich nechce vrátiť a prečo je ich pohľad na vlasť kritický? Čo im na Slovenku prekáža najviac? A čo im okrem bryndzových halušiek a Vysokých Tatier chýba?
Odpovede na tieto otázky sme hľadali vo všetkých kútoch sveta. Prišli desiatky reakcií z USA, Kanady, Nemecka, Austrálie, západnej Európy.
Slováci za hranicami sú rôzni.
Jedni sa stretávajú v krajanských spolkoch, nostalgicky spomínajú na staré časy a pocit spolupatričnosti prechádza z generácie na generáciu.
Iní sú emigranti z čias socializmu, z ktorých mnohí sa chceli po páde železnej opony vrátiť. No zistili, že sem už nepatria.
Poslednou skupinou sú novodobí emigranti, ktorí odišli po roku 1989. Aj keď nie sú členmi žiadneho krajanského spolku, k Slovensku sa hlásia, dianie doma sledujú - cez internet, telefonáty. Vrátiť sa väčšinou nechystajú. Na Slovensko môžu prísť kedykoľvek a na ako dlho chcú.
Úplne iné problémy majú Slováci, žijúci na Ukrajine, v Rumunsku, Kirgizsku či vo Vojvodine.
Takmer tretina žije vonku
Otom, koľko Slovákov dnes žije vzahraničí, existujú len odhady. Podľa Ladislava Čániho z Domu zahraničných Slovákov je ich od 1,5 do 2 miliónov. Niekdajší splnomocnenec vlády pre zahraničných Slovákov Claude Baláž upozorňoval na rapídny pokles Slovákov v zahraničí. V správe pre vládu odhadol, že v roku 1991 žilo v zahraničí 2,6 milióna Slovákov no v roku 2001 už len do 1,28 mil. „Bez pomoci a podpory Slovenskej republiky hrozí slovenským menšinám a komunitám v zahraničí úplná strata národného povedomia a kultúrnej identity, tým aj ich zánik totálnou asimiláciou," tvrdil Claude Baláž.
Podľa Vladimíra Baláža z Prognostického ústavu SAV, asimilácia až taký problém nie je. „To, či sa hlásia, alebo nehlásia ku Slovákom, nemá v dnešnej spoločnosti až taký význam."
Upozorňuje skôr na to, že zo Slovenska odchádzajú prevažne mladí a vysokoškolsky vzdelaní ľudia, ktorí aj keď nie je vylúčené, že sa niekedy vrátia, odovzdávajú hodnoty inde. „V tomto je strata veľká."
Myslí si, že Slovensko by malo mať takú migračnú politiku, aby nedochádzalo k úniku mozgov. Podľa neho by bolo vhodné pritiahnuť k nám takých investorov, ktorí nebudú využívať len lacnú pracovnú silu, ale vytvoria aj miesta pre kvalifikovaných ľudí, ktorí budú investovať do výskumu, aby si mohli aj vzdelaní ľudia nájsť na Slovensku uplatnenie. No, kým bude rozdiel platov za hranicami a u nás taký, aký je, migrácii sa podľa neho nezabráni.
Ale ak je ti málo, tak vyberiem pár (desiatok) krajín z ázie alebo ameriky, kde sa majú ľudia neporovnateľne horšie ako na slovensku.
To je nějaká hloupost... v tom případě mi češi by sme museli mit taky nejtezsi jazyk na svete vzhledem ktomu, že si sou slovenstina s cestinou tak podobny... podle me je třeba taková činština určitě těžší
» www.youtube.com/watch?feature=p...
jasne ze by som bol rad, keby som sa narodil inde ale nelutujem, zvykol som si
napokon som po dlhej predlhej úvahe zistila že vždy sa tam môžem presťahovať, jazyk sa naučiť a žiť tam
a popritom byť hrdá na to že som Slovenka
Mám rada svoju vlasť.